akvapark írta: ↑2025.01.07., kedd 10:40
Kérdésem: A kábelek tényleg "passzív" elemek?
Megint én vagyok a renitens.
A válasz: nem.
Mert ezerrel kondícionálnak, beleszólnak, elvisznek / színeznek, rezegnek, dolgozik a geometriájuk, a szigetelésük, az anyagminőségük, a szennyezettségük, az öregségük, a kínaiságuk, a fullezüst-vagyokiságuk, stb..
TJ elmélete ennek totális ellentéte. Úgy sejtem, ő azt mondja, - nem minden logika nélkül, - hogy minél jobb a kábel, annál jobb a hang, mert kevesebb a 'veszteség'. És az a cél, hogy minél jobban hasonlítson az egész a kiadó / hangmérnök eredeti elképzeléséhez. Ez egy korrekt, kissé technicista megközelítés.
Én azt mondom, hogy ab ovo már színezünk valahová, és a nekünk személyesen legjobban tetsző keverék-hang lesz a nyerő drótilag. És itt bejönnek a használt berendezések 'kívánalmai', a szoba, a zenék, a személyes ízlés, meg egy csomó igen sejtelmes dolog, amiről fogalmunk sincs, majdhogynem a kvantumfizikáig bezárólag. És az a cél, hogy az élményfaktort futtassuk fel, a személyes rezonanciát keressük, és a valóságosnál akár jobb / jobban tetsző hangot állítsunk elő. Ez egy miszticizáló, semmit-el-nem-magyarázó, homálykeltő megközelítés.