A 6x annyiba kerülő XLR az akkor mennyi? Ha az alap XLR mondjuk 10 ezer, 6x annyi még csak 60 ezer. Egy nem alap XLR mennyi? 100 ezer? Az alaphoz képest 6x annyis akkor 600 ezernél olcsóbb.... :)Alex_Aston írta: ↑2025.08.15., pén. 10:26Tegnap egy kedves fórumtársnál két eltérő kategóriás (és korú) DAC-ot hasonlítottunk össze úgy, hogy mi történik, ha minden ugyanaz a rendszerben, csak az IC kábel cserélődik a DAC és füles erősítő között.
A füles egy Meze csúcsmodell volt, a forrás pedig egy régebbi, szintén csúcsmodell TEAC CD futómű.
A "gyengébbik" DAC egy 2500 euros Naim streamer volt, a másik egy 20 éves TEAC, ami DAC-ként nyomott valami huszon pár kg-ot, tehát bár "csak" 44,1kHz-re volt képes, de azt jól tudta.
Nézzétek el nekem, nem írtam fel a pontos típusokat, de nagyjából talán elhelyezhető, hogy melyik kategóriákról beszélünk.
Egy alap XLR és egy 6x annyiba kerülő XLR kábel volt próbálva.
Amit én (is) hallottam, hogy a kisebb DAC a drágább kábellel sem ért a közelébe sem a nagyobbik DAC-nak, amikor abban az olcsó, tyúkmadzag XLR volt bedugva. Persze itt nem a hallgathatatlan, és a tökéletes hangokról beszélünk, csak jól érzékelhető különbségekről.
A kisebb DAC esetében is hallható volt a jobb kábel, ez nem vitás, de még ekkor is messze volt a nagyobb modelltől.
Engem ez újfent megerősített abban, hogy persze anyagi korlát függő is, de igazán feljebb lépni csak jobb komponens vásárlásával lehet, kábellel persze nem árt kiszolgálni egyiket sem. De azt szerintem ne várja senki, hogy akármilyen drága kábel esetén a közép kategóriás cucc hirtelen a felső ligába fog lépni (vagy a belépő a közép kategóriába, stb.).
És nem vita indításnak (folytatásnak) szántam, csak egy SZUBJEKTÍV tapasztalat megosztásnak!
Egy kicsit ez így katyvasz lett.
Azt tudom, hogy ismerősnél Quasar 3 helyett Thesis phonora cserélve egy Vz is hoz annyit mint Thesis phono.
Vagy Thesis phonoval hajtott si3 helyett Vz hoz annyit mint si3 helyett Thesis előfok meg PM monoblokkok. Persze ez akkor már 2db Vz-t igényelt, hogy megszólaljon. Plusz van egy a fiókban még szükség esetére, nehogy véletlenül ne legyen, ha épp kellene.... :) Csak, hogy pontos típusok is legyenek, ne csak márkák.