Az nekem olyan mint SM-nek a Vz..
Mindent visz.
Vagy mint a régi autós kártyában a Lola T
Az nekem olyan mint SM-nek a Vz..
Persze
Ennyit erről, hogy a szuboknak szinte mindegy a tápkábel...
Nekem csöves hifihez DIY hangalak mellett egy-egy SVS SB-2000pro támogatja az alsó tartományt így párhuzamos módon. Azzal az eltéréssel, hogy sokkal fentebb eresztem a szubokat, 180Hz-ig 6dB/oktávval. Valójában persze itt már a szubnak váltás nélkül is csillapodik az SPL görbéje, ami 300-350Hz-nél teljesen megszűnik.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehetEz utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
- de lehet úgy is hallgatni, hogy a szubot a hangfalakkal párhuzamosan kötve, saját aluláteresztő szűrőjével illesztve "kipótoljuk" a hiányzó alsó 1-2 oktávot, a fő hangfalak átvitelét módosítatlanul hagyva.
Egyszer lehet meg kellene próbálnod mondjuk egy Ansuzt pl amilyet hirdetnek.....wittao írta: ↑2025.08.13., szer. 17:35Nekem volt AQ Vodka netkábelem. Működött hibátlanul, de akkora pénz állt benne, hogy nem akartam megtartani bármit is hozzon/vigyen, nem tartottam annyira fontosnak. Úgyhogy eladtam a 3db-ot, ami volt. Utána lecseréltem DIY DRAKA alapú, jól összerakott kábelezésre, a Vodkákhoz képest fillérekért és nem rogyott meg a rendszerem, viszont azért néha vakaróztam a hang miatt. Nehéz megmagyarázni, mert nem hatalmas dolgok.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 15:08Tudom hogy nehéz, szubjektív és objektív okok miatt. Más rendszer, más preferációk. De erről szól(na) a topic!kaef2 írta: ↑2025.08.13., szer. 09:58
Nagyon nehéz a kábelekről úgy írni, hogy az ember semmi mást nem vesz figyelembe és nem teszi részévé a posztjainak.
A hifizésben minden mindennel összefügg. Nem beszélni a kábelek környezetéről, csak mert nem a témába vág, szerintem hiba, olyan ami gátolhatja folyamatok megértését (már ha valaki a megértés miatt olvasója ennek a topiknak).
A szubok integrációjának témája bír némi kábelezési kapcsolattal is. A Juliush - féle megoldás a legkevésbé kábelérzékeny, amit én javasoltam, az jobban az és persze az sem mindegy,y hogy hangfal vagy interkonnekt szinten csatlakotatjuk a szubot a rendszerhez. Mivel a szubok használata mindig kompromisszumot jelent, amit én javasoltam az is egy kompromisszum, arra az esetre, ha valaki nagyobb helységben és hangosan is szeretne zenét hallgatni. A kilencvenes évek közepe óta foglalkozva a témával, az a tapasztalatom, több tucat szubos rendszer installációja és használata után, hogy a kábelek kérdése a szuboknál a legkevésbé fontos. Nem elhanyagolható, ha valaki a maximumra törekszik, de a rendszer egészére gyakorolt hatása egy jól összerakott rendszer és egy jól integrált szub esetében minimális (tapasztalataim szerint). Nem a kábelezésen fog múlni az integráció sikere, talán azt az esetet kivéve, amikor valaki a kábelei köré építi a rendszerét.
Mindenki meg tudja ítélni hogy nála egy adott kábel hogy 'szerepel", milyen a hang karaktere, felbontása, a rendszerére gyakorolt hatása, milyen ár kategóriában, stb. Minél tapasztaltabb,, annál inkább. Mi ebben a bonyolult vagy a titok?
Nemrég - ünnep rontásként - direkt feltettem itt egy kérdést egy AQ lan kábellel kapcsolatban. Két hobbi társunk válaszolt erre mindössze, ebből az egyik inkább privátban, de jelezte is hogy a topicban már nem ír. Ez azért jelez valamit... De az is lehet, hogy senki senki sem használ lan kábelt...![]()
Utána elkezdtem keresgélni az AQ miatt minél tisztább ezüst alapnyagok iránt és kínai 5N ezüstnek mondott (?) DIY kábelekre cseréltem a netes szekciót. Most már teljesen elégedett vagyok vele, talán visszajött az, ami volt és még mindig töredéke a beker ára az AQ Vodkáknak. Érdekes, hogy ez a rész valamiért annyira nem érdekel, a maximalizmus egyáltalán nem ragad magával, csak a szükséges hosszakat nézem a switch/NAS/lejátszó relációban odaérjen kényelmesen. A rendszerem többi részében pedig sokkal jobban hallom a változásokat, oda iszonyat pénzeket képes vagyok beszórni egy-egy kábelért...
Nekem volt AQ Vodka netkábelem. Működött hibátlanul, de akkora pénz állt benne, hogy nem akartam megtartani bármit is hozzon/vigyen, nem tartottam annyira fontosnak. Úgyhogy eladtam a 3db-ot, ami volt. Utána lecseréltem DIY DRAKA alapú, jól összerakott kábelezésre, a Vodkákhoz képest fillérekért és nem rogyott meg a rendszerem, viszont azért néha vakaróztam a hang miatt. Nehéz megmagyarázni, mert nem hatalmas dolgok.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 15:08Tudom hogy nehéz, szubjektív és objektív okok miatt. Más rendszer, más preferációk. De erről szól(na) a topic!kaef2 írta: ↑2025.08.13., szer. 09:58Nagyon nehéz a kábelekről úgy írni, hogy az ember semmi mást nem vesz figyelembe és nem teszi részévé a posztjainak.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30
Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...
A hifizésben minden mindennel összefügg. Nem beszélni a kábelek környezetéről, csak mert nem a témába vág, szerintem hiba, olyan ami gátolhatja folyamatok megértését (már ha valaki a megértés miatt olvasója ennek a topiknak).
A szubok integrációjának témája bír némi kábelezési kapcsolattal is. A Juliush - féle megoldás a legkevésbé kábelérzékeny, amit én javasoltam, az jobban az és persze az sem mindegy,y hogy hangfal vagy interkonnekt szinten csatlakotatjuk a szubot a rendszerhez. Mivel a szubok használata mindig kompromisszumot jelent, amit én javasoltam az is egy kompromisszum, arra az esetre, ha valaki nagyobb helységben és hangosan is szeretne zenét hallgatni. A kilencvenes évek közepe óta foglalkozva a témával, az a tapasztalatom, több tucat szubos rendszer installációja és használata után, hogy a kábelek kérdése a szuboknál a legkevésbé fontos. Nem elhanyagolható, ha valaki a maximumra törekszik, de a rendszer egészére gyakorolt hatása egy jól összerakott rendszer és egy jól integrált szub esetében minimális (tapasztalataim szerint). Nem a kábelezésen fog múlni az integráció sikere, talán azt az esetet kivéve, amikor valaki a kábelei köré építi a rendszerét.
Mindenki meg tudja ítélni hogy nála egy adott kábel hogy 'szerepel", milyen a hang karaktere, felbontása, a rendszerére gyakorolt hatása, milyen ár kategóriában, stb. Minél tapasztaltabb,, annál inkább. Mi ebben a bonyolult vagy a titok?
Nemrég - ünnep rontásként - direkt feltettem itt egy kérdést egy AQ lan kábellel kapcsolatban. Két hobbi társunk válaszolt erre mindössze, ebből az egyik inkább privátban, de jelezte is hogy a topicban már nem ír. Ez azért jelez valamit... De az is lehet, hogy senki senki sem használ lan kábelt...![]()
Tudom hogy nehéz, szubjektív és objektív okok miatt. Más rendszer, más preferációk. De erről szól(na) a topic!kaef2 írta: ↑2025.08.13., szer. 09:58Nagyon nehéz a kábelekről úgy írni, hogy az ember semmi mást nem vesz figyelembe és nem teszi részévé a posztjainak.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...fülelek írta: ↑2025.08.13., szer. 08:11
Az aktív szubok felüláteresztő szűrőit használva biztosra mehetünk, hogy a Feri által említett valós előnyök mellett kapunk egy hidegzuhanyt a fülünkbe a közép-magas tartomány valamint a sztereo tér minőségromlásával. Ez az aktív szubok keresztváltóiban alkalmazott kapcsolástechnika, kábelezés és földelés technika, valamint a beépített alkatrészek igen primitív megoldásainak következménye. Juliush megoldása a helyes választás, mert a szub elektronikája nem rontja el a meglévő erősítő hangminőségét. Igen, az elérhető hangerő marad annyi, amennyi szub használat nélkül, de a kiterjesztett mélyátvitel sok zenénél hozzáadott értéket képvisel. A szoba akusztikai anomáliáit (2) szubbal lehet javítani, de mindenképp akusztikai mérésre van szükség, ha meg az rendelkezésre áll, akkor a szub nélküli beállításkor is lehet használni.
/Lehet, hogy ezt a hozzászólást máshová át kellene tenni, mert nincs egy centi kábel sem benne, ugyanakkor nem szeretném tévhitben hagyni kevéssé járatos, de a téma iránt érdeklődő fültársakat./
De, függetlenül attól hogy én nem használok szubot, nagyon hasznos volt, csak kiegészítve a te tapasztalataiddal lett volna még hasznosabb, hogy mondjuk melyik két kábel volt. Másnak is, mondjuk útmutatásként.fülelek írta: ↑2025.08.13., szer. 11:53Ezek szerint szerinted nem volt hasznos, amit írtam, mert nem tettem le voksomat -persze valami fennkölt maszlaggal egy speciálisan szubokhoz "optimalizált" kábelre.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30
Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...
Én ugyan magamnak '85 óta nem használtam szubot, de másnak már sokszor segítettem integrálni a rendszerébe mérésekkel, szaktanácsadással, mivel ez a foglalkozásom. Legutóbb egy Dayton aktív szub erősítőt sikerült zökkenőmentesen illeszteni a főrendszerhez, ez köszönhető a széleskörűen konfigurálható dsp rendszernek, akkor bekötöttünk kétféle kábelt is, semmilyen különbséget nem tapasztaltunk, de a tulaj megnyugtatására a vastagabb maradt.
Nem azt írta, hogy két egyforma márkájú, egyforma anyagú kábelből a vastagabb maradt, hanem két valamilyen eltérő kábelből a vastagabb.
Oké, akkor szubkábelezzünk!white-tiger írta: De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...
Ha vékonyabb meg vastagabb a kábel mérce, akkor nem csoda, hogy nincs különbség. Így már érthető a "nem számít a szub összekötő" véleményed.
Ezek szerint szerinted nem volt hasznos, amit írtam, mert nem tettem le voksomat -persze valami fennkölt maszlaggal egy speciálisan szubokhoz "optimalizált" kábelre.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30
Nagyon nehéz a kábelekről úgy írni, hogy az ember semmi mást nem vesz figyelembe és nem teszi részévé a posztjainak.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...fülelek írta: ↑2025.08.13., szer. 08:11Az aktív szubok felüláteresztő szűrőit használva biztosra mehetünk, hogy a Feri által említett valós előnyök mellett kapunk egy hidegzuhanyt a fülünkbe a közép-magas tartomány valamint a sztereo tér minőségromlásával. Ez az aktív szubok keresztváltóiban alkalmazott kapcsolástechnika, kábelezés és földelés technika, valamint a beépített alkatrészek igen primitív megoldásainak következménye. Juliush megoldása a helyes választás, mert a szub elektronikája nem rontja el a meglévő erősítő hangminőségét. Igen, az elérhető hangerő marad annyi, amennyi szub használat nélkül, de a kiterjesztett mélyátvitel sok zenénél hozzáadott értéket képvisel. A szoba akusztikai anomáliáit (2) szubbal lehet javítani, de mindenképp akusztikai mérésre van szükség, ha meg az rendelkezésre áll, akkor a szub nélküli beállításkor is lehet használni.
/Lehet, hogy ezt a hozzászólást máshová át kellene tenni, mert nincs egy centi kábel sem benne, ugyanakkor nem szeretném tévhitben hagyni kevéssé járatos, de a téma iránt érdeklődő fültársakat./
Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...fülelek írta: ↑2025.08.13., szer. 08:11Az aktív szubok felüláteresztő szűrőit használva biztosra mehetünk, hogy a Feri által említett valós előnyök mellett kapunk egy hidegzuhanyt a fülünkbe a közép-magas tartomány valamint a sztereo tér minőségromlásával. Ez az aktív szubok keresztváltóiban alkalmazott kapcsolástechnika, kábelezés és földelés technika, valamint a beépített alkatrészek igen primitív megoldásainak következménye. Juliush megoldása a helyes választás, mert a szub elektronikája nem rontja el a meglévő erősítő hangminőségét. Igen, az elérhető hangerő marad annyi, amennyi szub használat nélkül, de a kiterjesztett mélyátvitel sok zenénél hozzáadott értéket képvisel. A szoba akusztikai anomáliáit (2) szubbal lehet javítani, de mindenképp akusztikai mérésre van szükség, ha meg az rendelkezésre áll, akkor a szub nélküli beállításkor is lehet használni.
Az aktív szubok felüláteresztő szűrőit használva biztosra mehetünk, hogy a Feri által említett valós előnyök mellett kapunk egy hidegzuhanyt a fülünkbe a közép-magas tartomány valamint a sztereo tér minőségromlásával. Ez az aktív szubok keresztváltóiban alkalmazott kapcsolástechnika, kábelezés és földelés technika, valamint a beépített alkatrészek igen primitív megoldásainak következménye. Juliush megoldása a helyes választás, mert a szub elektronikája nem rontja el a meglévő erősítő hangminőségét. Igen, az elérhető hangerő marad annyi, amennyi szub használat nélkül, de a kiterjesztett mélyátvitel sok zenénél hozzáadott értéket képvisel. A szoba akusztikai anomáliáit (2) szubbal lehet javítani, de mindenképp akusztikai mérésre van szükség, ha meg az rendelkezésre áll, akkor a szub nélküli beállításkor is lehet használni.kaef2 írta: ↑2025.08.11., hétf. 11:12kaef2 írta: ↑2025.08.11., hétf. 11:10Érdemes eljátszani a Harbetheknél feljebb történő vágással is, ahogy írod, mondjuk 80-100 Hz körül. Persze valószínűleg próbáltad igy is. A "beleszólás" akár jól is sikerülhet.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet
- praktikusan "keresztváltva" illeszteni a hangfalakhoz, vagy önálló keresztváltóval, vagy a szubba épített áramkörön keresztül, ilyenkor a hangfalak működésébe is beleszól, azokat felüláteresztő szűrővel korlátozva alulról, ilyenkor elterjedt a 80-120Hz váltási frekvencia alkalmazása,
Ez utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
- de lehet úgy is hallgatni, hogy a szubot a hangfalakkal párhuzamosan kötve, saját aluláteresztő szűrőjével illesztve "kipótoljuk" a hiányzó alsó 1-2 oktávot, a fő hangfalak átvitelét módosítatlanul hagyva.
Ekkor már olyan mély tartományról beszélünk, amely inkább az "érezhető", semmint "hallható" kategória, és tapasztalataim szerint jóval kevésbé érzékeny a tápkábelre.
Nem meglepő számomra, hogy audio kérdésekben haloványan járatos amatőr úgy gondolja, hogy minden olyan eszköz roppant fontos, amit ő maga kendácsol. Némi logikai bukfenc azért beesett, a jumper legyen a lehető legjobb, jobb, mint a hangszórókábel, mert akkor tud csak "együttműködni" a közép a magassal, nem b+, a keresztváltó az már mindegy, meg az abban levő kábelek, csatlakozások, nyák fóliák, a hangsugárzók belső kábelezése is mindegy, ami 2MFt alatt mindig sokkal vacakabb, mint a hangszórókábel. Elárulom aranydiplomás fórumtársunknak, hogy a mélynyomó nem a kábel miatt fog "együttfutni" a hangfallal, hanem a megfelelő keresztváltás ÉS a hallgatási térben a megfelelő akusztikai elhelyezés következtében.cables írta: ↑2025.08.13., szer. 06:28Meglepő számomra, hogy audió kérdésekben járatos vagy azzal foglalkozó emberek úgy gondolják, hogy nem fontos az aktív szub ládák bekötő kábelezése. Én egész mást tapasztaltam: nagyon fontos, hogy milyen kábelek kötik be a mélyládát hálózathoz és a rendszerhez. Nem először tapasztalom, hogy szerintem rosszul gondolkodnak audióval foglalkozó emberek. Például azt szokták mondani, hogy az a legjobb, ha a hangsugárzó jumper kábele azonos a hangfal kábellel. Ez sem igaz: jumper kábelnek a lehető legjobb kábelt kell választani, mert akkor működik együtt legjobban a hangsugárzó közép és magas hangú része. És ez nagyon fontos.
Nagyon hasonló a helyzet a mélyláda kábelezésnél, ugyanis itt is nagyon fontos, hogy minél jobban "együtt fusson" a hangfal és a mélynyomó.
kaef2 írta: ↑2025.08.11., hétf. 11:10Érdemes eljátszani a Harbetheknél feljebb történő vágással is, ahogy írod, mondjuk 80-100 Hz körül. Persze valószínűleg próbáltad igy is. A "beleszólás" akár jól is sikerülhet.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet
- praktikusan "keresztváltva" illeszteni a hangfalakhoz, vagy önálló keresztváltóval, vagy a szubba épített áramkörön keresztül, ilyenkor a hangfalak működésébe is beleszól, azokat felüláteresztő szűrővel korlátozva alulról, ilyenkor elterjedt a 80-120Hz váltási frekvencia alkalmazása,
Ez utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
Ekkor már olyan mély tartományról beszélünk, amely inkább az "érezhető", semmint "hallható" kategória, és tapasztalataim szerint jóval kevésbé érzékeny a tápkábelre.
Érdemes eljátszani a feljebb történő vágással is, mondjuk 80-100 Hz körül.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet
500W esetén sem vesz fel a táp meg a szub erősítő többet, mint 3A, amihez ugyebár elvileg nem szükséges nagy keresztmetszet. Attól tartok, ha úgy próbálnánk összehallgatni különféle hálózati kábeleket, hogy kizárólag a szubot hallgatjuk, akkor érdekes dolgok derülnének ki, a legeslegjobb, meg leggyengébbnek titulált kábel között se lenne statisztikailag értékelhető hangminőségbeli különbség. Az összekötő kábelre ugyanez vonatkozik. Ja a szubláda vágási frekvenciája 120Hz, vagy alatta, és minimum 12dB/oktáv meredekséggel, ami eléggé elterjedt.istvan01 írta: ↑2025.08.10., vas. 17:59Akkor kábel, de erről mostanában nem volt szó.
Szubhoz mennyire számít a hálózati tápkábel, azon felül, hogy legyen elegendő keresztmetszet a szubok időnként igényelt 100-500W impulzus kimenő impulzus teljesítményéhez, amihez hálózati áramot be kell vinni az aktív szubba. Ebben van eltérés persze ha A/B vagy D osztályú az aktív szub erősítője.
Igen ez tényleg furcsán hangzik.