Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy a hozzászólásom szándékoltan szarkasztikus és paródia-jellegű volt. Ismétlem: szándékoltan.SoundMania írta: ↑2025.08.16., szomb. 07:07Ugye te is tisztában vagy vele, hogy mennyire mellébeszélsz?
Ejj, bagoly, bagoly.SoundMania írta:Hallgassatok meg igazán jó készülékeket és kábeleket, meg ha szükséges mossátok ki a fületeket is, de folytathatjátok a viditorony körüli extatikus csoportos táncaitokat is körbe körbe.
Te meg a "Hallgassatok meg igazán jó készülékeket és kábeleket" szöveget matrázod ittt évek óta, ki is ismételget?
Hogy ezzel a miondatoddal meg egyszerűen a mondanivalóddal és a vitalkultúrával mi a baj, azt előttem már kb hatszázszor leírták, nem fogom én is megismételni. Nagyon egyszerűen korrigálhatnád, és kialakulhatna egy értelmes vita, de ehelyett te - a fenti idézet a legjobb bizonyíték - "viditornyozol" mindenre, ami nem a te ködös "igazán jó" kategóriádba esik, meg "mossátok ki a füleiteket"-ezel, amivel ugye Te is tisztában vagy, hogy teljesen hiteltelenítetted magad és teszed évek óta?
Szóval igen: a mondandódból egy dolog jött le eddig, hiogy "igazán jó" kábel csak az lehet, ami igazán nagyon drága, és mondjuk két kábel összehasonlításában az áraik aránya (jelen esetben 6) csak akkor releváns, ha az olcsóbbik kábel is "elég" drága. Ez azt a mögöttes gondolatmenetet feltételezi, hogy a használt kábelek a teljes rendszer hangminőségében játszott szerepe azok árának exponenciális jellegű függvénye. Én pedig ezt - KLacával egyetértve, és némi tapasztalattal felvértezve - igencsak vitatom, és a "mossátok ki a füleiteket"-nél komolyabb érveket várnék el egy értelmes vitában. Azért mert szerintem pont fordítva, logaritmikus jellegű az összefüggés, ami azt jelenti, hogy minél fönnebb megyünk a olcsóbbik kábel árával, annál kevésbé tettenérhető mondjuk a 6-szoros árszorzó (ez mellesleg szerintem az aktív komponensekre és hangsugárzókra is igaz), és az árral "fölfelé haladásban" - mint mindenhol ilyen összefüggésben - a kábeleknél is érvényesül a "diminishing returns" elve, vagyis el fogod érni azt a határt, amikortól a kifizetett ár pusztán mint egyéni szubjektív pszichológiai tényező fog hatni az azt kifizető emberke hangminőség-érzetére, de mások számára ezt a hatást már nem éri el. (huhh most milyen szépen körbeírtam a <nemmodnjukkianevétmertanyázósvitátgenerál>-effektust

Statisztikai összefüggésekről beszélek persze, nem egy-egy konkrét példáról.
És kérlek vegyél észre két dolgot, mert fontos:
1. nem vitatom, hogy a 600 ezres kábel jobb az össz-hangminőség szempontjából, mint egy 10 ezres (megint csak statisztikai korreláció értelmében)
2. sokakkal ellentétben nem vitatom az igen drága kábelek árának indokoltságát, mert egyrészt sejtem, hogy "mi kerül annyiba", másrészt nem hiszek a nagy kábelösszeesküvésben