De csak a 2m-es. Az 1m-esnek karcos volt kicsit nálam a magas tartománya.kaef2 írta: ↑2025.08.15., pén. 08:34A 3 ezer forintos kategóriában pedig a Vention.
Tömör, OFC rézvezetővel, Cat8 SFTP, jó minőségű teherbíró csatlakozással.
Vention Cotton Braided Cat.8 SFTP Patch Cable, 2m, fekete - Alzában raktárról bruttó 2690 Ft.
https://www.alza.hu/vention-cotton-brai ... escription
![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- white-tiger
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 95
Re: Kábelezzünk
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1258
Vz nem mindenvivő, de nagyon jó kábel. Ansuzt még nem hallottam, de készülődik.... Ha tévedtem, be fogom vallani. Mindenesetre WW platinum helyett használja most egy ismerősöm. (LAN és táp)
Platinum előtt hallgattunk nála cat7-et meg valami alap "hifi" LAN kábelt és a sima cat7 kicsit (de mindig jól hallhatóan) rosszabb volt. Igaz nem alaphifi láncban.
A 3 ezer forintos kategóriában pedig a Vention.
Tömör, OFC rézvezetővel, Cat8 SFTP, jó minőségű teherbíró csatlakozással.
Vention Cotton Braided Cat.8 SFTP Patch Cable, 2m, fekete - Alzában raktárról bruttó 2690 Ft.
https://www.alza.hu/vention-cotton-brai ... escription

Az nekem olyan mint SM-nek a Vz..
Mindent visz.
Vagy mint a régi autós kártyában a Lola T
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Persze
Vertere
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Ennyit erről, hogy a szuboknak szinte mindegy a tápkábel...

Mivel nekem nincsen szubom, csak csodálkozva olvasgatom a témában sokkal járatosabb szakértő fórumtársakat, hogy mennyire kicsi/nincsen/elhanyagolható a jelentősége a tápkábelnek a szubokban. ( Vékony, vastag, óccó, drága, mindegy...)
Pont fel is akartam hozni példaként, hogy azért is nagyon furcsálom, mert egy önmagában is jó mélyekkel rendelkező doboz hangján a mély tartományban is jól érezhető az erősítőben történő tápkábel csere.

Történt egy hete, hogy egy barátomnál tesztelgettünk tápkábeleket valami benga nagy MF végfok és a T+A TMR 160 koporsó kombinációjában.
Egyáltalán nem lehetett mondani, hogy a mélyszekció immunis lett volna a tápkábelek közötti különbségre, sőt... Úszósabb, feszesebb, kevesebb, több, stb...
Gondoltam, akkor a szubok ilyenek, valamiért - talán a bennük lévő elektronika nem túl szofisztikált - képtelenek a finom differenciálásra...

Na de, mégis csak van fény az alagút végén, mert hogy közben kiderült - még szerencse - hogy nem hogy a kábel, hanem még a dugók lecserélése is jól hallható eredménnyel járhat egy szubon.
A szükséges kettőből az egyik kábelt megmókolva.
Képzeljük még hozzá, hogy mind a két kábel egyforma hosszúságú, mind a két kábel jobb minőségű, mind a két kábelen jobb dugók vannak, mind a négy végükön ugyan attól a prémium gyártótól.

Fotelebe szegezés ?
Átmenő kapupánt csavarozás...

A szubokat hallgató pozícióból UMIK-2 mikrofonnal és REW-el optimalizáltam a szub saját DSP-jével a szobához. Ezzel ha nem is 3dB-elen belül, 10Hz alsó határig szépen együtt futnak a szubok a fő 3utas hangfalakkal úgy, hogy hangzásban egyáltalán nincs szubos túltengés.
Ebben a felállásban cseréltem egyik szubnál a tápkábelt egy másik típusra. A csere oka nem a tesztelgetés szándéka volt, hanem 15cm-el hosszabbra kellett váltanom. Ezen felül a kábel cserében nem is a kábel fajtája volt a számottevő. Az előző és új kábel is DIY szerelésű a csatlakozós. Az előző kábelen occo kínai digók voltak, az újabbon egyik végen NEOTECH NC-P303II, másik végen OYAIDE P-004E. (Miért nem azonos típus a kábel két végén, mert ez volt kéznél)
Ennyi bevezető után a tapasztalat. Így, egyik oldalon szub tápkábel csere után nem vártam értelmezhető javulást. És mégis, valami változott, úgy hogy jobban fotelbe szegez a zene.
Nekem csöves hifihez DIY hangalak mellett egy-egy SVS SB-2000pro támogatja az alsó tartományt így párhuzamos módon. Azzal az eltéréssel, hogy sokkal fentebb eresztem a szubokat, 180Hz-ig 6dB/oktávval. Valójában persze itt már a szubnak váltás nélkül is csillapodik az SPL görbéje, ami 300-350Hz-nél teljesen megszűnik.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehetEz utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
- de lehet úgy is hallgatni, hogy a szubot a hangfalakkal párhuzamosan kötve, saját aluláteresztő szűrőjével illesztve "kipótoljuk" a hiányzó alsó 1-2 oktávot, a fő hangfalak átvitelét módosítatlanul hagyva.
A szubokat hallgató pozícióból UMIK-2 mikrofonnal és REW-el optimalizáltam a szub saját DSP-jével a szobához. Ezzel ha nem is 3dB-elen belül, 10Hz alsó határig szépen együtt futnak a szubok a fő 3utas hangfalakkal úgy, hogy hangzásban egyáltalán nincs szubos túltengés.
Ebben a felállásban cseréltem egyik szubnál a tápkábelt egy másik típusra. A csere oka nem a tesztelgetés szándéka volt, hanem 15cm-el hosszabbra kellett váltanom. Ezen felül a kábel cserében nem is a kábel fajtája volt a számottevő. Az előző és új kábel is DIY szerelésű a csatlakozós. Az előző kábelen occo kínai digók voltak, az újabbon egyik végen NEOTECH NC-P303II, másik végen OYAIDE P-004E. (Miért nem azonos típus a kábel két végén, mert ez volt kéznél)
Ennyi bevezető után a tapasztalat. Így, egyik oldalon szub tápkábel csere után nem vártam értelmezhető javulást. És mégis, valami változott, úgy hogy jobban fotelbe szegez a zene.
- Csatolmányok
-
- DIY+SB200pro.jpg (55.15 KiB) Megtekintve 928 alkalommal
Uhh..
Annál gatyább lan kábel nem nagyon létezik széles evilágon.
Annál gatyább lan kábel nem nagyon létezik széles evilágon.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1258
Egyszer lehet meg kellene próbálnod mondjuk egy Ansuzt pl amilyet hirdetnek.....wittao írta: ↑2025.08.13., szer. 17:35Nekem volt AQ Vodka netkábelem. Működött hibátlanul, de akkora pénz állt benne, hogy nem akartam megtartani bármit is hozzon/vigyen, nem tartottam annyira fontosnak. Úgyhogy eladtam a 3db-ot, ami volt. Utána lecseréltem DIY DRAKA alapú, jól összerakott kábelezésre, a Vodkákhoz képest fillérekért és nem rogyott meg a rendszerem, viszont azért néha vakaróztam a hang miatt. Nehéz megmagyarázni, mert nem hatalmas dolgok.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 15:08Tudom hogy nehéz, szubjektív és objektív okok miatt. Más rendszer, más preferációk. De erről szól(na) a topic!kaef2 írta: ↑2025.08.13., szer. 09:58
Nagyon nehéz a kábelekről úgy írni, hogy az ember semmi mást nem vesz figyelembe és nem teszi részévé a posztjainak.
A hifizésben minden mindennel összefügg. Nem beszélni a kábelek környezetéről, csak mert nem a témába vág, szerintem hiba, olyan ami gátolhatja folyamatok megértését (már ha valaki a megértés miatt olvasója ennek a topiknak).
A szubok integrációjának témája bír némi kábelezési kapcsolattal is. A Juliush - féle megoldás a legkevésbé kábelérzékeny, amit én javasoltam, az jobban az és persze az sem mindegy,y hogy hangfal vagy interkonnekt szinten csatlakotatjuk a szubot a rendszerhez. Mivel a szubok használata mindig kompromisszumot jelent, amit én javasoltam az is egy kompromisszum, arra az esetre, ha valaki nagyobb helységben és hangosan is szeretne zenét hallgatni. A kilencvenes évek közepe óta foglalkozva a témával, az a tapasztalatom, több tucat szubos rendszer installációja és használata után, hogy a kábelek kérdése a szuboknál a legkevésbé fontos. Nem elhanyagolható, ha valaki a maximumra törekszik, de a rendszer egészére gyakorolt hatása egy jól összerakott rendszer és egy jól integrált szub esetében minimális (tapasztalataim szerint). Nem a kábelezésen fog múlni az integráció sikere, talán azt az esetet kivéve, amikor valaki a kábelei köré építi a rendszerét.
Mindenki meg tudja ítélni hogy nála egy adott kábel hogy 'szerepel", milyen a hang karaktere, felbontása, a rendszerére gyakorolt hatása, milyen ár kategóriában, stb. Minél tapasztaltabb,, annál inkább. Mi ebben a bonyolult vagy a titok?
Nemrég - ünnep rontásként - direkt feltettem itt egy kérdést egy AQ lan kábellel kapcsolatban. Két hobbi társunk válaszolt erre mindössze, ebből az egyik inkább privátban, de jelezte is hogy a topicban már nem ír. Ez azért jelez valamit... De az is lehet, hogy senki senki sem használ lan kábelt...![]()
Utána elkezdtem keresgélni az AQ miatt minél tisztább ezüst alapnyagok iránt és kínai 5N ezüstnek mondott (?) DIY kábelekre cseréltem a netes szekciót. Most már teljesen elégedett vagyok vele, talán visszajött az, ami volt és még mindig töredéke a beker ára az AQ Vodkáknak. Érdekes, hogy ez a rész valamiért annyira nem érdekel, a maximalizmus egyáltalán nem ragad magával, csak a szükséges hosszakat nézem a switch/NAS/lejátszó relációban odaérjen kényelmesen. A rendszerem többi részében pedig sokkal jobban hallom a változásokat, oda iszonyat pénzeket képes vagyok beszórni egy-egy kábelért...
Nekem volt AQ Vodka netkábelem. Működött hibátlanul, de akkora pénz állt benne, hogy nem akartam megtartani bármit is hozzon/vigyen, nem tartottam annyira fontosnak. Úgyhogy eladtam a 3db-ot, ami volt. Utána lecseréltem DIY DRAKA alapú, jól összerakott kábelezésre, a Vodkákhoz képest fillérekért és nem rogyott meg a rendszerem, viszont azért néha vakaróztam a hang miatt. Nehéz megmagyarázni, mert nem hatalmas dolgok.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 15:08Tudom hogy nehéz, szubjektív és objektív okok miatt. Más rendszer, más preferációk. De erről szól(na) a topic!kaef2 írta: ↑2025.08.13., szer. 09:58Nagyon nehéz a kábelekről úgy írni, hogy az ember semmi mást nem vesz figyelembe és nem teszi részévé a posztjainak.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30
Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...
A hifizésben minden mindennel összefügg. Nem beszélni a kábelek környezetéről, csak mert nem a témába vág, szerintem hiba, olyan ami gátolhatja folyamatok megértését (már ha valaki a megértés miatt olvasója ennek a topiknak).
A szubok integrációjának témája bír némi kábelezési kapcsolattal is. A Juliush - féle megoldás a legkevésbé kábelérzékeny, amit én javasoltam, az jobban az és persze az sem mindegy,y hogy hangfal vagy interkonnekt szinten csatlakotatjuk a szubot a rendszerhez. Mivel a szubok használata mindig kompromisszumot jelent, amit én javasoltam az is egy kompromisszum, arra az esetre, ha valaki nagyobb helységben és hangosan is szeretne zenét hallgatni. A kilencvenes évek közepe óta foglalkozva a témával, az a tapasztalatom, több tucat szubos rendszer installációja és használata után, hogy a kábelek kérdése a szuboknál a legkevésbé fontos. Nem elhanyagolható, ha valaki a maximumra törekszik, de a rendszer egészére gyakorolt hatása egy jól összerakott rendszer és egy jól integrált szub esetében minimális (tapasztalataim szerint). Nem a kábelezésen fog múlni az integráció sikere, talán azt az esetet kivéve, amikor valaki a kábelei köré építi a rendszerét.
Mindenki meg tudja ítélni hogy nála egy adott kábel hogy 'szerepel", milyen a hang karaktere, felbontása, a rendszerére gyakorolt hatása, milyen ár kategóriában, stb. Minél tapasztaltabb,, annál inkább. Mi ebben a bonyolult vagy a titok?
Nemrég - ünnep rontásként - direkt feltettem itt egy kérdést egy AQ lan kábellel kapcsolatban. Két hobbi társunk válaszolt erre mindössze, ebből az egyik inkább privátban, de jelezte is hogy a topicban már nem ír. Ez azért jelez valamit... De az is lehet, hogy senki senki sem használ lan kábelt...![]()
Utána elkezdtem keresgélni az AQ miatt minél tisztább ezüst alapnyagok iránt és kínai 5N ezüstnek mondott (?) DIY kábelekre cseréltem a netes szekciót. Most már teljesen elégedett vagyok vele, talán visszajött az, ami volt és még mindig töredéke a beker ára az AQ Vodkáknak. Érdekes, hogy ez a rész valamiért annyira nem érdekel, a maximalizmus egyáltalán nem ragad magával, csak a szükséges hosszakat nézem a switch/NAS/lejátszó relációban odaérjen kényelmesen. A rendszerem többi részében pedig sokkal jobban hallom a változásokat, oda iszonyat pénzeket képes vagyok beszórni egy-egy kábelért...
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
Nemrég - ünnep rontásként - direkt feltettem itt egy kérdést egy AQ lan kábellel kapcsolatban. Két hobbi társunk válaszolt erre mindössze, ebből az egyik inkább privátban, de jelezte is hogy a topicban már nem ír. Ez azért jelez valamit... De az is lehet, hogy senki senki sem használ lan kábelt...
- white-tiger
- Kezdő Fórumlakó
Tudom hogy nehéz, szubjektív és objektív okok miatt. Más rendszer, más preferációk. De erről szól(na) a topic!kaef2 írta: ↑2025.08.13., szer. 09:58Nagyon nehéz a kábelekről úgy írni, hogy az ember semmi mást nem vesz figyelembe és nem teszi részévé a posztjainak.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...fülelek írta: ↑2025.08.13., szer. 08:11
Az aktív szubok felüláteresztő szűrőit használva biztosra mehetünk, hogy a Feri által említett valós előnyök mellett kapunk egy hidegzuhanyt a fülünkbe a közép-magas tartomány valamint a sztereo tér minőségromlásával. Ez az aktív szubok keresztváltóiban alkalmazott kapcsolástechnika, kábelezés és földelés technika, valamint a beépített alkatrészek igen primitív megoldásainak következménye. Juliush megoldása a helyes választás, mert a szub elektronikája nem rontja el a meglévő erősítő hangminőségét. Igen, az elérhető hangerő marad annyi, amennyi szub használat nélkül, de a kiterjesztett mélyátvitel sok zenénél hozzáadott értéket képvisel. A szoba akusztikai anomáliáit (2) szubbal lehet javítani, de mindenképp akusztikai mérésre van szükség, ha meg az rendelkezésre áll, akkor a szub nélküli beállításkor is lehet használni.
/Lehet, hogy ezt a hozzászólást máshová át kellene tenni, mert nincs egy centi kábel sem benne, ugyanakkor nem szeretném tévhitben hagyni kevéssé járatos, de a téma iránt érdeklődő fültársakat./
Nemrég - ünnep rontásként - direkt feltettem itt egy kérdést egy AQ lan kábellel kapcsolatban. Két hobbi társunk válaszolt erre mindössze, ebből az egyik inkább privátban, de jelezte is hogy a topicban már nem ír. Ez azért jelez valamit... De az is lehet, hogy senki senki sem használ lan kábelt...
- white-tiger
- Kezdő Fórumlakó
De, függetlenül attól hogy én nem használok szubot, nagyon hasznos volt, csak kiegészítve a te tapasztalataiddal lett volna még hasznosabb, hogy mondjuk melyik két kábel volt. Másnak is, mondjuk útmutatásként.fülelek írta: ↑2025.08.13., szer. 11:53Ezek szerint szerinted nem volt hasznos, amit írtam, mert nem tettem le voksomat -persze valami fennkölt maszlaggal egy speciálisan szubokhoz "optimalizált" kábelre.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30
Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...
Én ugyan magamnak '85 óta nem használtam szubot, de másnak már sokszor segítettem integrálni a rendszerébe mérésekkel, szaktanácsadással, mivel ez a foglalkozásom. Legutóbb egy Dayton aktív szub erősítőt sikerült zökkenőmentesen illeszteni a főrendszerhez, ez köszönhető a széleskörűen konfigurálható dsp rendszernek, akkor bekötöttünk kétféle kábelt is, semmilyen különbséget nem tapasztaltunk, de a tulaj megnyugtatására a vastagabb maradt.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5226
A szmájli a mondatom végén azt jelenti, hogy tök mindegy volt a tulajnak meg nekem is, melyik kábelt használja, akár fej vagy írás alapon is dönthetett volna, mert nem volt hangzásbeli differencia köztük, az, hogy a vastagabb maradt, csupán véletlen. Senki nem mondta és nem gondolta, hogy a vastagabb vagy a vékonyabb a jobb, mint hogy ez alapján nem is lehet és nem is kell dönteni, akármit is szajkózik Rudibácsi. De mindenki úgy érti félre, ahogy akarja 

Apró különbség, de pont ebből látszik, hogy ki mit AKAR ebből érteni, és akár belagyarázni.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3457
Nem azt írta, hogy két egyforma márkájú, egyforma anyagú kábelből a vastagabb maradt, hanem két valamilyen eltérő kábelből a vastagabb.
Apró különbség, de pont ebből látszik, hogy ki mit AKAR ebből érteni, és akár belagyarázni.
Csak a Marantz! :-D
Oké, akkor szubkábelezzünk!white-tiger írta: De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...
Jómagam egy REL B2-est használok a következő kábelezésekkel:
Tápkábel:
- Isotek Optimum, inkább a bennem élő hifista lelkét ápolandó, semmint hatalmas minőségi ugrást tapasztalva egy jobb minőségi benyomást keltő, masszív, de mégis mezei tápkábelhez képest.
- Általában preferálom a magasjelű meghajtást a hangfalakkal párhuzamosan kötve, ehhez magam barkácsoltam összekötőt egy Neutrik Speakon csatlakozóba kötött QED 79-es kábelpárral. Korábban használtam XLO Pro Type 625-tel is, de gyakorlatilag megkülönböztethetetlennek bizonyultak.
Hogy miért ez a gányolás a REL saját kábele helyett? Ennek történelmi okai vannak, a Nait 1-es csak banándugó fogadására alkalmas aljzatai mellett kényelmesebb volt a hangfalak csatlakozóira kötni a szubot, ehhez viszont teljes hosszában független jobb és baloldal kellett. Azóta egyébként egy kácsás dugóval már az erősítő oldal is megoldott, de valahogy maradt a saját kábelem...
- Amennyiben technikai okok miatt ragaszkodnom kell az alacsony kimenetről történő hajtáshoz, elsősorban az Exogal Comet+Ion Powerdac, meg a Hypex NCore NC500-as végfok esetén, akkor QED Performance mélynyomó kábelt használok. Korábban, ahol hosszabb távokban kellett gondolkodnom, még Audioquest Boxer volt, de itt sem éreztem egetverő különbséget.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Ha vékonyabb meg vastagabb a kábel mérce, akkor nem csoda, hogy nincs különbség. Így már érthető a "nem számít a szub összekötő" véleményed.
- fülelek
- V.I.P.
Ezek szerint szerinted nem volt hasznos, amit írtam, mert nem tettem le voksomat -persze valami fennkölt maszlaggal egy speciálisan szubokhoz "optimalizált" kábelre.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30
Én ugyan magamnak '85 óta nem használtam szubot, de másnak már sokszor segítettem integrálni a rendszerébe mérésekkel, szaktanácsadással, mivel ez a foglalkozásom. Legutóbb egy Dayton aktív szub erősítőt sikerült zökkenőmentesen illeszteni a főrendszerhez, ez köszönhető a széleskörűen konfigurálható dsp rendszernek, akkor bekötöttünk kétféle kábelt is, semmilyen különbséget nem tapasztaltunk, de a tulaj megnyugtatására a vastagabb maradt

Nagyon nehéz a kábelekről úgy írni, hogy az ember semmi mást nem vesz figyelembe és nem teszi részévé a posztjainak.white-tiger írta: ↑2025.08.13., szer. 09:30Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...fülelek írta: ↑2025.08.13., szer. 08:11Az aktív szubok felüláteresztő szűrőit használva biztosra mehetünk, hogy a Feri által említett valós előnyök mellett kapunk egy hidegzuhanyt a fülünkbe a közép-magas tartomány valamint a sztereo tér minőségromlásával. Ez az aktív szubok keresztváltóiban alkalmazott kapcsolástechnika, kábelezés és földelés technika, valamint a beépített alkatrészek igen primitív megoldásainak következménye. Juliush megoldása a helyes választás, mert a szub elektronikája nem rontja el a meglévő erősítő hangminőségét. Igen, az elérhető hangerő marad annyi, amennyi szub használat nélkül, de a kiterjesztett mélyátvitel sok zenénél hozzáadott értéket képvisel. A szoba akusztikai anomáliáit (2) szubbal lehet javítani, de mindenképp akusztikai mérésre van szükség, ha meg az rendelkezésre áll, akkor a szub nélküli beállításkor is lehet használni.
/Lehet, hogy ezt a hozzászólást máshová át kellene tenni, mert nincs egy centi kábel sem benne, ugyanakkor nem szeretném tévhitben hagyni kevéssé járatos, de a téma iránt érdeklődő fültársakat./
- white-tiger
- Kezdő Fórumlakó
Pontosan így van. De ha te használtál szubot valaha és annak a kábeleiröl írtál volna, hogy melyiket és miért, az még ide is illett volna. Talán - uram bocsáss - még hasznos lett volna valakinek...fülelek írta: ↑2025.08.13., szer. 08:11Az aktív szubok felüláteresztő szűrőit használva biztosra mehetünk, hogy a Feri által említett valós előnyök mellett kapunk egy hidegzuhanyt a fülünkbe a közép-magas tartomány valamint a sztereo tér minőségromlásával. Ez az aktív szubok keresztváltóiban alkalmazott kapcsolástechnika, kábelezés és földelés technika, valamint a beépített alkatrészek igen primitív megoldásainak következménye. Juliush megoldása a helyes választás, mert a szub elektronikája nem rontja el a meglévő erősítő hangminőségét. Igen, az elérhető hangerő marad annyi, amennyi szub használat nélkül, de a kiterjesztett mélyátvitel sok zenénél hozzáadott értéket képvisel. A szoba akusztikai anomáliáit (2) szubbal lehet javítani, de mindenképp akusztikai mérésre van szükség, ha meg az rendelkezésre áll, akkor a szub nélküli beállításkor is lehet használni.
- fülelek
- V.I.P.
Az aktív szubok felüláteresztő szűrőit használva biztosra mehetünk, hogy a Feri által említett valós előnyök mellett kapunk egy hidegzuhanyt a fülünkbe a közép-magas tartomány valamint a sztereo tér minőségromlásával. Ez az aktív szubok keresztváltóiban alkalmazott kapcsolástechnika, kábelezés és földelés technika, valamint a beépített alkatrészek igen primitív megoldásainak következménye. Juliush megoldása a helyes választás, mert a szub elektronikája nem rontja el a meglévő erősítő hangminőségét. Igen, az elérhető hangerő marad annyi, amennyi szub használat nélkül, de a kiterjesztett mélyátvitel sok zenénél hozzáadott értéket képvisel. A szoba akusztikai anomáliáit (2) szubbal lehet javítani, de mindenképp akusztikai mérésre van szükség, ha meg az rendelkezésre áll, akkor a szub nélküli beállításkor is lehet használni.kaef2 írta: ↑2025.08.11., hétf. 11:12kaef2 írta: ↑2025.08.11., hétf. 11:10Érdemes eljátszani a Harbetheknél feljebb történő vágással is, ahogy írod, mondjuk 80-100 Hz körül. Persze valószínűleg próbáltad igy is. A "beleszólás" akár jól is sikerülhet.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet
- praktikusan "keresztváltva" illeszteni a hangfalakhoz, vagy önálló keresztváltóval, vagy a szubba épített áramkörön keresztül, ilyenkor a hangfalak működésébe is beleszól, azokat felüláteresztő szűrővel korlátozva alulról, ilyenkor elterjedt a 80-120Hz váltási frekvencia alkalmazása,
Ez utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
- de lehet úgy is hallgatni, hogy a szubot a hangfalakkal párhuzamosan kötve, saját aluláteresztő szűrőjével illesztve "kipótoljuk" a hiányzó alsó 1-2 oktávot, a fő hangfalak átvitelét módosítatlanul hagyva.
Ekkor már olyan mély tartományról beszélünk, amely inkább az "érezhető", semmint "hallható" kategória, és tapasztalataim szerint jóval kevésbé érzékeny a tápkábelre.
- fülelek
- V.I.P.
Nem meglepő számomra, hogy audio kérdésekben haloványan járatos amatőr úgy gondolja, hogy minden olyan eszköz roppant fontos, amit ő maga kendácsol. Némi logikai bukfenc azért beesett, a jumper legyen a lehető legjobb, jobb, mint a hangszórókábel, mert akkor tud csak "együttműködni" a közép a magassal, nem b+, a keresztváltó az már mindegy, meg az abban levő kábelek, csatlakozások, nyák fóliák, a hangsugárzók belső kábelezése is mindegy, ami 2MFt alatt mindig sokkal vacakabb, mint a hangszórókábel. Elárulom aranydiplomás fórumtársunknak, hogy a mélynyomó nem a kábel miatt fog "együttfutni" a hangfallal, hanem a megfelelő keresztváltás ÉS a hallgatási térben a megfelelő akusztikai elhelyezés következtében.cables írta: ↑2025.08.13., szer. 06:28Meglepő számomra, hogy audió kérdésekben járatos vagy azzal foglalkozó emberek úgy gondolják, hogy nem fontos az aktív szub ládák bekötő kábelezése. Én egész mást tapasztaltam: nagyon fontos, hogy milyen kábelek kötik be a mélyládát hálózathoz és a rendszerhez. Nem először tapasztalom, hogy szerintem rosszul gondolkodnak audióval foglalkozó emberek. Például azt szokták mondani, hogy az a legjobb, ha a hangsugárzó jumper kábele azonos a hangfal kábellel. Ez sem igaz: jumper kábelnek a lehető legjobb kábelt kell választani, mert akkor működik együtt legjobban a hangsugárzó közép és magas hangú része. És ez nagyon fontos.
Nagyon hasonló a helyzet a mélyláda kábelezésnél, ugyanis itt is nagyon fontos, hogy minél jobban "együtt fusson" a hangfal és a mélynyomó.
Meglepő számomra, hogy audió kérdésekben járatos vagy azzal foglalkozó emberek úgy gondolják, hogy nem fontos az aktív szub ládák bekötő kábelezése. Én egész mást tapasztaltam: nagyon fontos, hogy milyen kábelek kötik be a mélyládát hálózathoz és a rendszerhez. Nem először tapasztalom, hogy szerintem rosszul gondolkodnak audióval foglalkozó emberek. Például azt szokták mondani, hogy az a legjobb, ha a hangsugárzó jumper kábele azonos a hangfal kábellel. Ez sem igaz: jumper kábelnek a lehető legjobb kábelt kell választani, mert akkor működik együtt legjobban a hangsugárzó közép és magas hangú része. És ez nagyon fontos.
Nagyon hasonló a helyzet a mélyláda kábelezésnél, ugyanis itt is nagyon fontos, hogy minél jobban "együtt fusson" a hangfal és a mélynyomó.
kaef2 írta: ↑2025.08.11., hétf. 11:10Érdemes eljátszani a Harbetheknél feljebb történő vágással is, ahogy írod, mondjuk 80-100 Hz körül. Persze valószínűleg próbáltad igy is. A "beleszólás" akár jól is sikerülhet.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet
- praktikusan "keresztváltva" illeszteni a hangfalakhoz, vagy önálló keresztváltóval, vagy a szubba épített áramkörön keresztül, ilyenkor a hangfalak működésébe is beleszól, azokat felüláteresztő szűrővel korlátozva alulról, ilyenkor elterjedt a 80-120Hz váltási frekvencia alkalmazása,
Ez utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
Ekkor már olyan mély tartományról beszélünk, amely inkább az "érezhető", semmint "hallható" kategória, és tapasztalataim szerint jóval kevésbé érzékeny a tápkábelre.
Érdemes eljátszani a feljebb történő vágással is, mondjuk 80-100 Hz körül.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet