Elmélettel sajnos nem szolgálhatok(remeljük más igen), de a végerősítő "kábelérzéketlenségét" vagyis, hogy kevésbé érzékelhető a kábelcsere, ezt meg tudom erősíteni. Még a lemezjátszó külső tápegysége is markánsabban reagál a kábelcserékre, pedig az csak egy 12V-os motort(na jó, egy minimális elektronika azért van a motor mellett) táplál, és mégis.Voyager írta: ↑2024.10.03., csüt. 20:17Az utóbbi napokban sikerült időt szánnom tápkábelek tesztelésére a rendszeremben, mind a forrás, mind az erősítő oldalán. A különböző kábelek kipróbálása során észrevettem (amit talán már mások is tapasztaltak), hogy a legnagyobb változásokat mindig a forráson végzett cserék hozták. Azzal sem árulok el nagy titkot, hogy a fonó előerősítő tápegységének kábelének cseréje okozta a legdrasztikusabb különbséget, de nagy lépés volt a DAC tápkábel cseréje is, amit a "zene PC" tápkábelével azonosra váltottam. (jelenleg, ezzel a forrásoldal számomra gyakorlatilag kielégítő)
Most azon dolgozom, hogy hasonló hatást érjek el a végfoknál is, amivel eddig nem jártam sikerrel. Nem állítom, hogy mindegy, mit használok ott, de egyelőre nem tapasztaltam jelentős eltérést a kábeleim cserélgetése során.
A kábelek márkáit és a rendszer színvonalát szándékosan nem említem, mert ezek a részletek a történet szempontjából (most) másodlagosak.
Érdekelne az elmélet, hogy miért nincs ugyanilyen hatás egy végfok esetében?
Nálam ebből a szempontból az előerősítő a legtranszparensebb, annál szó szerint minden számít.
A cd játszó, és a phono kb. egyformán reagál a változtatásokra, de kevésbe, mint az előfok.
Szerintem ez teljesen készülékfüggő, volt olyan végerősítőm, aminél az sem volt mindegy, hogy milyen felületre teszem, mindenre máshogy reagált, a kábelekkel is sokat kellett játszani, hogy a legjobb formáját hozza. Ezzel szemben a mostani végerősítőmnek kb. minden mindegy.
Jó kérdés, hogy ez mitől van?