Gulka. írta: ↑2025.08.02., szomb. 19:41
Egy dolgot azért észreveszek, ha a hobbi szóbakerül, akkor a hifista nálunk a feketebárány.
Új felni a kocsira meg a tizedik pecabot az nagyon fontos, de a minőségi zene vagy film az nem érdekes.....
Kultúra az meg mi??? Egyáltalán az átlagembert miért érdekelte 30-40-50 éve jobban? Lehet én mozgok rossz körökbe. A fene tudja.....
Jajj, megint ez a ""régen minden jobb volt". Az öregedés legbiztosabb jele
Szerintem ne degradáljuk mások hobbiját. Gondolom Te is azért hallgatsz zenét, mert élvezed, ellazít, felszabadít, pihentet, kikapcsol, stb... nos, a hobbipecás pont ezért pecázik, nem azért, hogy a családját ebből élelmezze. A hobbiautós pedig ugyanezért autózik, nem az A-ból B-be eljutás kedvéért.
Az új autó vagy n-edik pecabot az ő hobbijukban ugyanaz, mint nekünk az új lemezjátszó, erősítő, DAC, stb.
Munka az, amiért pénzt kapunk, azért végezzük, mert szükségünk van rá az életünkhöz, hobbi pedig az, amire pénzt áldozunk annak ellenére, hogy az élethez nincs feltétlenül szükség rá. A Te zenehallgatásod pont úgy haszontalan mások számára, mint számodra a pecázás vagy a nam közlekedési célú autózás. Azt kellene már megérteni, hogy egyik sem felsőőbrendű, még akkor sem, ha eltartott kisujjal kérjük ki magunknak a kultúrát.
Az átlagembert szerintem ugyanannyira érdekelte 30-40-50 éve jobban a hifizés vagy a "kultúra", bármelyikre is gondoltál, mint ma.
A JBL és társai boombox-oknak pedig megvan a helyük, a szerepük. Hifista létemre nekem is van, használom is. Mea culpa. Kertipartin abból szól a zene, és élvezzük is.
Ami pedig az úgynevezett "hangminőséget" illeti. Képzeljétek, épp a. tegnap fedeztem fel véletlenül, hogy súlyosan demens édesanyámat megnyugtatja a nagyzenekari klasszikus zene,
ha látja a zenészeket. Most is a szobájában, a 15 éves Sony tévén egy gyönyörű Beethoven hegedűhangverseny-előadást néz youtube-ról, a hang a tévé saját hangszóróiból szól. (mondjuk azt még így is megállapítottam, hogy a felvétel mind képileg, mind hangilag, mind előadástechnikailag, mind pedig zeneileg remekmű. Anyum, akit ma annyira megvisel az elvonult hidegfront, hogy nem tud elmondani egy ép mondatot, reszketve és zsimbesen, sírva ébredt, most képernyőre tapadt tekintettel ül a fotelben a tévé előtt. Hangminőség? Ugyan. A ZENE EREJE, az.
Azt hiszem, kisssé túldimenzionáljuk a saját hobbinkat, és az úgynevezett hangminőség fontosságát.