Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3800

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

MOT64 írta:
2025.08.08., pén. 08:52
Lehet, hogy nem pont ide vágó téma, de mindig is érdekelt, hogy mitől akkora durranás a 45 rpm lemezre vágni a felvételeket. Ez a normál sebesség kevesebb mint másfél szerese. Amikor a lemezt végig (a belső barázdákig) vágják, ott a sebesség már a külső barázdasebesség kb. 1/3-a. Azaz alig haladja meg egy 15 rpm fordulatú lemez sebességét. Ugyan ez egy 33 1/3 rpm-es lemezen a belső barázdák sebessége kb. 10-12 rpm fordulatnak felel meg.
Ahogy írod is, a 45 RPM vágás nagyobb lineáris barázdasebességet ad, ezért a tű könnyebben és kisebb torzítással követi a magas frekvenciákat és a tranzienseket (már a lemezvágás során is), különösen a belső sávok felé. Ugyanakkora amplitúdónál kisebb relatív barázdakitérés és modulációs torzítás jelentkezik, így csökken a belső barázdatorzítás. Mivel 45 RPM-en rövidebb az oldalhossz (legfeljebb ~15–16 perc), a vágás nagyobb barázdatávolsággal és magasabb szinttel készülhet, ami javíthatja a jel–zaj viszonyt és a hasznos dinamikát. Emiatt kisebb a kényszer az agresszív mélycsökkentésre és a mélytartomány mono-sítására; a gyakorlatban a 45-ös kiadások gyakran magasabb vágási szinttel, nagyobb dinamikával és stabilabb magasátvitellel készülnek. A 45-ös fordulat valamivel jobban terhelheti a hangszedőt és a tűt, de kíméletesebb a lemezzel (jól beállított eszköznél).

Pár gyakorlati lemezvágási szempont:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
- 45 -ön általában 1–3 dB-mel magasabb csúcsszint használható ugyanazon torzítási kockázat mellett.
- Erős mélyeknél 45-ön ritkábban kell agresszív EQ-t (50 Hz körüli vágás)/monósítást használni, 33-on gyakrabban szükséges a barázdakilengés kordában tartásához
- Belső sávok kerülése: kritikus, fényes vagy hosszú S-hangokkal teli anyagokat inkább a lemez elejére (nagyobb sugárra) ütemezni; 45-ön kevésbé kritikus, de továbbra is szokásos gyakorlat.
- De-essing (az énekhangok sziszegésének csökkentése): 45-ön kevesebb is elég lehet, mert kisebb a követési probléma a magasaknál.
- Dinamikus anyagnál 45-ön magas hangok jobban kivezérelheőek, magasabb lehet a csúcs szintjük, miközben marad dinamika tartalék (headroom) a belső sávokra.

Ajánlott oldalhossz és sávkiosztás 33 1/3 - on
- Nagy dinamikájú zene esetében: 14–18 perc/oldal
- Átlagos kommersz zene (kompromisszumokkal): 18–23 perc/oldal
- 23 perc felett: fokozott sávkiosztási és mély-kezelési kompromisszumok

45-ön:
- ideális lenne a 9–11 perc hosszúságú lemezoldal
- 12–14 perc a szokásos, e felett már nő a kompromisszum kényszer

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1439

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

MOT64 írta:
Lehet, hogy nem pont ide vágó téma, de mindig is érdekelt, hogy mitől akkora durranás a 45 rpm lemezre vágni a felvételeket. Ez a normál sebesség kevesebb mint másfél szerese. Amikor a lemezt végig (a belső barázdákig) vágják, ott a sebesség már a külső barázdasebesség kb. 1/3-a. Azaz alig haladja meg egy 15 rpm fordulatú lemez sebességét. Ugyan ez egy 33 1/3 rpm-es lemezen a belső barázdák sebessége kb. 10-12 rpm fordulatnak felel meg.
Igaz, hogy kevesebb, mint másfélszerese, de ugyanolyan hosszú műsor esetében a lemezen legalább kétszer, vagy háromszor annyi helyet foglal el, erről az általában is nagyobb kivezérlési, és jóval nagyobb dinamikai szintből adódó szélesebb barázdák "tehetnek" . ( Itt a nagy durranás. :D )
A zenék hosszú verziói emiatt - pl 3 helyett 7 percesek - amik egy sorlemezen max. 2 cm-t foglalnak el, a 45 - ösön akár az egész oldalt is elfoglalhatják. :yingyang:
Evvel együtt a 45 - ös lemezeket sokkal ritkábban vágják annyira közel a címkéhez, mint a mezei 33.33 - asokat.

Nekem még a Disco - korszakból maradt meg jó néhány ilyen darab - lemezlovasok imádták - más műfajban nemigen találkoztam 45 - ös nyomatokkal.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1398

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: akvapark »

"Azaz alig haladja meg egy 15 rpm fordulatú lemez sebességét. Ugyan ez egy 33 1/3 rpm-es lemezen a belső barázdák sebessége kb. 10-12 rpm fordulatnak felel meg."
Pont ezért "akkora durranás". ;peace;
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 597

Hozzászólás Szerző: Snipi »

MOT64 írta:
2025.08.08., pén. 12:11
Köszönöm az őszinte válaszokat. Nagyjából én is erre gondoltam. leborulok.gif
Hát én igazából úgy vagyok vele, hogyha az a lemez amin tetszik a zene, és mondjuk csak 45-ös LP-n vagy ne adj isten csak CD-n tudom megszerezni (pl. imádom a szintó-szvinget (mánusjazz), de még csak CD-t találtam belőle) akkor abban a "formátumban" veszem meg.

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Köszönöm az őszinte válaszokat. Nagyjából én is erre gondoltam. leborulok.gif

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
2025.08.08., pén. 12:06
Snipi írta:
2025.08.08., pén. 11:51
Azért mert így a sok hülye hifistának drágábban el lehet adni, mert azt hiszi jobban fog szólni (köztük én is) pedig nem. :D
Tartozom egy vallomással: én is köztük vagyok. Mármint a hülyég között :D
Pedoig de :D
Én is tartozom eggyel : az egyik kedvenc előadóm egyik lemezét (amúgy Sarah Mclachlan, de mindegy) csak 45-ösben kaptam meg, így abban vettem meg. Amúgy az a lemez télleg nagyon barón szól. (Nem is beszélve, hogy a zene meg csúcs.)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6111

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Snipi írta:
2025.08.08., pén. 11:51
Azért mert így a sok hülye hifistának drágábban el lehet adni, mert azt hiszi jobban fog szólni (köztük én is) pedig nem. :D
Tartozom egy vallomással: én is köztük vagyok. Mármint a hülyég között :D
Pedoig de :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

MOT64 írta:

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 798

Hozzászólás Szerző: ANDS »

zoli73 írta:
2025.08.07., csüt. 16:05
...

Sajnos az a baj, hogy az nem old meg semmit, ha letiltod a számodra nemkívánatos fórumtagot, ...
Arra jó, hogy csökkenti a vérnyomást.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.08.07., csüt. 22:25
kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 20:55
Ha visszaolvasol pár poszttal korábbra, akkor azt láthatod, hogy @Rock60 érdeklődésre adtam meg pár példát.

Nem értem, hogy miért lenne problémás a különleges, a hangrendszereket erős kihívás elé állító felvételek említése.
Amikről lehet tudni, hogy készültek. Ha ezt nem tudjuk, semmilyen módon nem tudjuk megítélni (ha kiváncsiak vagyunk rá), hogy amit hallunk (akár kábelek cserélgetésekor is) mennyire autentikus, és mennyire adja vissza az alkotók esetleges szándékát.

Az említett felvételeknek van valós, nem zengetett tere, mivel nagyon halkak és mivel szokatlanul nagy dinamikájúak és mivel az élvezetes lejátszásuk sok kiváló minőségű erősítést, nagyon jó slew rate-t (az élő zenére jellemző tranziensek megfelelő átvitele miatt) és zajtalan láncot kíván meg, jelentős kihívást állítanak minden rendszer elé, mivel minden a rendszerben lévő zaj, torzítás fokozottan meg fog jelenni a lejátszásuk esetében, azok is, amiket esetleg a gyengébb minőségű kábelek és az általuk járulékosan okozott torzítások, zajok okoz(hat)nak. Annak, hogy az emlitett felvételeknek ki a kiadója csak abból a szempontból van jelentősége, hogy aki kiváncsi rájuk könnyebben megtalálhatja és megveheti a felvételeket ezáltal.

A Kimber IsoMike felvételek ráadásul mit ad Isten, Ray Kimbernek, a Kimber kábelek készítőjének, gyártójának a felvételei, full Kimber Select ezüst kábelekkel felvéve.

Ha valahol, egy kábeles topikban pont érdemes megemlíteni a felvételeit.
Na pont ezért nem érdemes megemlíteni! Honnan tudnánk, hogy készültek? Azt meg főleg, hogy mi volt az alkotók esetleges szándéka? Vagy éppen mit szúrtak el?
Gondolom azzal tisztában vagy te is, hogy a hangerő növelésével növekszik a zaj és a torzítás is, de nem a kábelek, hanem az erősítő miatt. Hallottam ilyen "halk" felvételeket egy közös ismerősünk nem éppen olcsó rendszerén. Nem igazán értékeltem őket, de ez biztos az én hibám. Lehet nem vagyok vevő az igazi "művészetre". De vevő vagyok egyéb bemutatókra is máshol, ahol talán kijön jobban a lényeg.
Nem Kimber Select ezüst kábelekkel lettek felvéve, hanem ilyenekkel voltak összekötve azok az eszközök amikkel a felvételt csinálták. A hangmérnök pedig abba nyúlt bele amibe csak akart. Természetesen érdemes megemlíteni, de csak olyan aspektusban, ha pont ezekről a kábelekről tudnál beszélni nekünk, miért is annyira jók ezek, ne adj isten összehasonlítva más hasonló kategóriájú kábelekkel.
De tőled sokkal hitelesebb lenne, ha azt írnád le, hogy a ti felvételeiteknél milyen kábeleket használtatok és miért pont azokra esett a választás. De kérlek be ne linkeld az adatlapjukat, mert annak semmi értelme! Engem az érdekel Te milyennek hallottad ezeket illetve mik voltak azok amiknél jobbnak bizonyultak és miért.
Szerintem tájékozódj. Érdemes. Kb ugyanannyi időt vesz igénybe, mint kötekedni.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
1. Nativ DSD felvétel esetében nem tud belenyúlni a hangmérnök a felvételbe utólag, mert ahhoz PCM-re kell konvertálni.
És akkor már nem natív...

2. Minden felvételünknél meg van adva, milyen eszközöket és kábeleket használunk, amennyiben az nem hagyományos pro audios, hanem valamilyen audiofil kábel.

A BJPP LP-nél is például:
Screenshot 2025-08-08 at 8.08.07.jpg
A borítón rajta van, hogy a felvétel hogyan, milyen elrendezésben zajlott a kb 60-70 fős közönség előtt:
BJPP_EGY_LP_final.jpg
A még Hunnia Records kiadványként megjelenő Varga Gábor Quartett felvételen is:

Kép

3. A Planets dupla CD minden körülménye dokumentált, szintén le van igen részletesen írva:

https://medium.com/@mediaengineering/my ... cee8c97e93

Mint ahogy az is benne van a bookletben, hogy milyen elképzelések vannak a felvétel elkészülte mögött és miért van szükség az autentikus lejátszásához nagy dinamikát tudó rendszerre.
Screenshot 2025-08-08 at 8.18.44.jpg
Minden említett kiadványból van fent a blogomon ingyenesen letölthető minta, az AVX-n több topikban is meg lettek többször is osztva.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 488

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 20:55
Ha visszaolvasol pár poszttal korábbra, akkor azt láthatod, hogy @Rock60 érdeklődésre adtam meg pár példát.

Nem értem, hogy miért lenne problémás a különleges, a hangrendszereket erős kihívás elé állító felvételek említése.
Amikről lehet tudni, hogy készültek. Ha ezt nem tudjuk, semmilyen módon nem tudjuk megítélni (ha kiváncsiak vagyunk rá), hogy amit hallunk (akár kábelek cserélgetésekor is) mennyire autentikus, és mennyire adja vissza az alkotók esetleges szándékát.

Az említett felvételeknek van valós, nem zengetett tere, mivel nagyon halkak és mivel szokatlanul nagy dinamikájúak és mivel az élvezetes lejátszásuk sok kiváló minőségű erősítést, nagyon jó slew rate-t (az élő zenére jellemző tranziensek megfelelő átvitele miatt) és zajtalan láncot kíván meg, jelentős kihívást állítanak minden rendszer elé, mivel minden a rendszerben lévő zaj, torzítás fokozottan meg fog jelenni a lejátszásuk esetében, azok is, amiket esetleg a gyengébb minőségű kábelek és az általuk járulékosan okozott torzítások, zajok okoz(hat)nak. Annak, hogy az emlitett felvételeknek ki a kiadója csak abból a szempontból van jelentősége, hogy aki kiváncsi rájuk könnyebben megtalálhatja és megveheti a felvételeket ezáltal.

A Kimber IsoMike felvételek ráadásul mit ad Isten, Ray Kimbernek, a Kimber kábelek készítőjének, gyártójának a felvételei, full Kimber Select ezüst kábelekkel felvéve.

Na pont ezért nem érdemes megemlíteni! Honnan tudnánk, hogy készültek? Azt meg főleg, hogy mi volt az alkotók esetleges szándéka? Vagy éppen mit szúrtak el?
Gondolom azzal tisztában vagy te is, hogy a hangerő növelésével növekszik a zaj és a torzítás is, de nem a kábelek, hanem az erősítő miatt. Hallottam ilyen "halk" felvételeket egy közös ismerősünk nem éppen olcsó rendszerén. Nem igazán értékeltem őket, de ez biztos az én hibám. Lehet nem vagyok vevő az igazi "művészetre". De vevő vagyok egyéb bemutatókra is máshol, ahol talán kijön jobban a lényeg.
Nem Kimber Select ezüst kábelekkel lettek felvéve, hanem ilyenekkel voltak összekötve azok az eszközök amikkel a felvételt csinálták. A hangmérnök pedig abba nyúlt bele amibe csak akart. Természetesen érdemes megemlíteni, de csak olyan aspektusban, ha pont ezekről a kábelekről tudnál beszélni nekünk, miért is annyira jók ezek, ne adj isten összehasonlítva más hasonló kategóriájú kábelekkel.
De tőled sokkal hitelesebb lenne, ha azt írnád le, hogy a ti felvételeiteknél milyen kábeleket használtatok és miért pont azokra esett a választás. De kérlek be ne linkeld az adatlapjukat, mert annak semmi értelme! Engem az érdekel Te milyennek hallottad ezeket illetve mik voltak azok amiknél jobbnak bizonyultak és miért.
Ha kérdésed van: 20/3383456

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.08.07., csüt. 19:31
kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 19:16

Nem mintha bármi közöd lenne hozzá, de ahogy (szándékosan, pont erre számítva) írtam: a kiadó a Hunnia Records volt, nekem semmilyen formában nem volt egy fillér hasznom soha a Hunniás kiadványok megjelenéséből, csak a stúdió látogatásokat és a nativedsd letöltéseket szerveztem, a nyolcadik felvételig 2020 őszéig, amikor minden kapcsolatot és My Reel Club® név használati jogot megvontam tőlük.

Tudomásom szerint az adminok dolga amúgy, hogy a kéretlennek vélt reklámot kezeljék. Ha gondolod jelents fel náluk.

Javaslom meghallgatni (megvenni) az említett felvételeket, és akkor esetleg megérted miről beszélek és miért említettem őket pont a kábeles csoportban.
Van közöm, mert a kábeles topikban KÁBELEKRŐL szeretnék olvasgatni nem ilyen meg olyan felvételekről, azok előadóiról, kiadóiról. Nyilván meg van ennek a helye, csak máshol. Szerintem szállj egy kicsit magadba és le a magas lóról.
Hallottam már dsd felvételeket, sőt My Reel Club által felvállaltakat is. De itt nem fogok róluk beszélgetni, se veled, se mással. De nagyon szívesen veszek ezzel kapcsolatban bármiféle demonstrációt (meghallgatást) ahol bebizonyíthatod nekem mennyivel jobbak is ezek, mint a többi. Persze erről privátban értekezzünk.
Engem nem kell meggyőznie senkinek arról, hogy egy jó rendszeren egy jó kábelezéssel jobban fognak szólni a zenék. Mondjuk azért, mert én nem sajnálok elmenni ide-oda hallgatózni, és nem "félek" kipróbálni kábeleket a sajátjaimon kívül is. Talán azoknak kellene tanácsokat adnod a mögötted lévő rengeteg tapasztalattal, akik ebben kételkednek, vagy éppen segítséget kérnek.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5244

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Mitől jó egy felvétel?
-jó előadás
-megfelelő felvételi technika
-kreatív keverés
-hallgatási kompatibilitás
Ha az előadás nem elég jó, mert lámpalázas/nem kellően felkészült/tehetségtelen/stb. az előadó, kategóriájában ötletszegény a zene, akkor hiába jó a többi tényező, senki nem fogja végighallgatni a nótát és nem fog rajta semmilyen hifit se próbálni. Ha jó az előadás, de zajos, kicsit torz, akkor akinek van koncert vagy egyéb régebbi emléke, az vigyorog, de szintén nem fog semmilyen hifis tesztet csinálni. A hallgatási kompatibilitás sérülése esetén (pl. fejhallgatón sokkal rosszabbul szól, mint hangsugárzón keresztül/és fordítva, vagy kommerszhifin nem élvezhető, de kicsit jobb cuccoson meg igen) attól függ, ki min hallgatja, és a zene mennyire vonza be, ezekről online igen nehéz vitatkozni, közös zenehallgatáskor általában könnyebb a közös nevezőt megtalálni. Egy hifi cuccos ne legyen csak annyira jó, hogy egy darab akármilyen kábel cseréje élvezhetetlenné alakítsa a tulaj számára. Ha egy másik kábel kicsit/jócskán több hasznos/értékelhető zenei információt ad a hallgatónak, akkor vegye, vigye, hallgassa és örvendezzen, de arról kár értekezni, hogy az előző mennyire szar volt az újhoz képest, hiszen avval is hallgatta akár hosszabb ideig is az illető. Persze ennek az okfejtésnek qrvára nem örülnek a kábelekkel kereskedők és készítgetők, de nincs gond, amíg van egy nagy csomó ezer sebből vérző hificuccos, amin ideig-óráig legalább egy icipicit segít egy újabb kábel. Felhívom a figyelmet, hogy a hangszórókábel mindig és a hálózati kábel gyakran, de nem mindig, a legtöbb esetben fontosabb -azaz nagyobb változást idéz elő, mint egy készülék-összekötő (újmagyarul ícé) kábel, sajnos gyakran nagyobb anyagi vonzattal.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 19:16

Nem mintha bármi közöd lenne hozzá, de ahogy (szándékosan, pont erre számítva) írtam: a kiadó a Hunnia Records volt, nekem semmilyen formában nem volt egy fillér hasznom soha a Hunniás kiadványok megjelenéséből, csak a stúdió látogatásokat és a nativedsd letöltéseket szerveztem, a nyolcadik felvételig 2020 őszéig, amikor minden kapcsolatot és My Reel Club® név használati jogot megvontam tőlük.

Tudomásom szerint az adminok dolga amúgy, hogy a kéretlennek vélt reklámot kezeljék. Ha gondolod jelents fel náluk.

Javaslom meghallgatni (megvenni) az említett felvételeket, és akkor esetleg megérted miről beszélek és miért említettem őket pont a kábeles csoportban.
Van közöm, mert a kábeles topikban KÁBELEKRŐL szeretnék olvasgatni nem ilyen meg olyan felvételekről, azok előadóiról, kiadóiról. Nyilván meg van ennek a helye, csak máshol. Szerintem szállj egy kicsit magadba és le a magas lóról.
Hallottam már dsd felvételeket, sőt My Reel Club által felvállaltakat is. De itt nem fogok róluk beszélgetni, se veled, se mással. De nagyon szívesen veszek ezzel kapcsolatban bármiféle demonstrációt (meghallgatást) ahol bebizonyíthatod nekem mennyivel jobbak is ezek, mint a többi. Persze erről privátban értekezzünk.
Engem nem kell meggyőznie senkinek arról, hogy egy jó rendszeren egy jó kábelezéssel jobban fognak szólni a zenék. Mondjuk azért, mert én nem sajnálok elmenni ide-oda hallgatózni, és nem "félek" kipróbálni kábeleket a sajátjaimon kívül is. Talán azoknak kellene tanácsokat adnod a mögötted lévő rengeteg tapasztalattal, akik ebben kételkednek, vagy éppen segítséget kérnek.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.08.07., csüt. 19:02
kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 17:35

A nativedsd.com oldalról megvett ténylegesen natív DSD felvételek egy jó része ilyen például.
Sok közöttük az élő felvétel, amik csak nagyon minimális dinamikai beavatkozáson mentek keresztül és összességeben elég halknak mondhatók, a halk részeik meg nagyon halknak, a csúcskivezérlésük -4, -5 dB vagy még alacsonyabb lehet, miközben van akár 40, 50 dB dinamikájuk is. Ahhoz hogy előjöjjön a szépségük, hangosan kell hallgatni őket, hogy elkezdjenek élni a felvételek. Például a Kimber un IsoMike felvételei ilyenek és a Hunnia Records által kiadott nativ dsd My Reel Club felvételek is ilyenek. Szerintem általában igaz, hogy minél kevesebb az utómunka a felvételben, annál jobbat tesz neki egy nagy helységben hangosan is egyensúlyban és izgalmasan szólni tudó rendszeren a meghallgatás.
Valahogy mindig sikerül egy kis önreklámot idecsempészned mellesleg úgy, hogy a topikhoz köze sincs. :D
Mondjuk nekem legutóbb mikor mindenféle kísérőszöveg nélkül feltettem egy fotót (vízjeles!!!) a kábelemről, azt szinte egyből törölték.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 17:35

A nativedsd.com oldalról megvett ténylegesen natív DSD felvételek egy jó része ilyen például.
Sok közöttük az élő felvétel, amik csak nagyon minimális dinamikai beavatkozáson mentek keresztül és összességeben elég halknak mondhatók, a halk részeik meg nagyon halknak, a csúcskivezérlésük -4, -5 dB vagy még alacsonyabb lehet, miközben van akár 40, 50 dB dinamikájuk is. Ahhoz hogy előjöjjön a szépségük, hangosan kell hallgatni őket, hogy elkezdjenek élni a felvételek. Például a Kimber un IsoMike felvételei ilyenek és a Hunnia Records által kiadott nativ dsd My Reel Club felvételek is ilyenek. Szerintem általában igaz, hogy minél kevesebb az utómunka a felvételben, annál jobbat tesz neki egy nagy helységben hangosan is egyensúlyban és izgalmasan szólni tudó rendszeren a meghallgatás.
Valahogy mindig sikerül egy kis önreklámot idecsempészned mellesleg úgy, hogy a topikhoz köze sincs. :D
Mondjuk nekem legutóbb mikor mindenféle kísérőszöveg nélkül feltettem egy fotót (vízjeles!!!) a kábelemről, azt szinte egyből törölték.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 798

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Rock60 írta:
2025.08.07., csüt. 16:37

Szerintem meg fordítsuk vissza a dolgot, azokra a zenékre szeretnék példát látni - mert én még nem találkoztam ilyennel - amiknél mindegy, hogy milyen kábel van a rendszerben.
:kapdelm:
Egy ilyet ismerek: Klasszikus fradi induló.
:kapdelm:
youtube.com - on meg lehet hallgatni
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.07., csüt. 16:37
kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 16:09
kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 15:20

Fordítsunk egy kicsit a dolgon, érdekelne egy lista azokról a zenékről, amiket esetleg csak szuper hifi rendszeren lehet élvezni.
... Te hoztad fel itt, hogy vannak zenék, amiknek mindegy a kábel, amiben van igazság. Gondoltam hátha tudsz olyan zenéket javasolni, amik jó kábelekkel élvezhetőek igazán.
Ez komoly ?
Nyilván jó kábelekkel minden zene jobban élvezhető, de arról szó nincs, hogy CSAK szuper hifi rendszeren lehetne élvezni.
Hogy mit jelent az " igazán", azt nem tudom. ( Nem túl szakmai. :D )

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1439

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

kaef2 írta:
2025.08.07., csüt. 16:09
kaef2 írta:

Fordítsunk egy kicsit a dolgon, érdekelne egy lista azokról a zenékről, amiket esetleg csak szuper hifi rendszeren lehet élvezni.
... Te hoztad fel itt, hogy vannak zenék, amiknek mindegy a kábel, amiben van igazság. Gondoltam hátha tudsz olyan zenéket javasolni, amik jó kábelekkel élvezhetőek igazán.
Ez komoly ?
Nyilván jó kábelekkel minden zene jobban élvezhető, de arról szó nincs, hogy CSAK szuper hifi rendszeren lehetne élvezni.
Hogy mit jelent az " igazán", azt nem tudom. ( Nem túl szakmai. :D )

Szerintem meg fordítsuk vissza a dolgot, azokra a zenékre szeretnék példát látni - mert én még nem találkoztam ilyennel - amiknél mindegy, hogy milyen kábel van a rendszerben.
Boci, boci, tarka, se füle, se farka ? :kapdelm:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.08.07., csüt. 15:43
kaef2 írta:
MrCollector írta:
2025.08.07., csüt. 14:06

A zenékről pedig ne beszéljünk, mert még valaki megsértődik, de vannak olyanok amik élvezetéhez talán nem is kell olyan hű de szuper hifi. Persze ezt az illető még magának sem vallaná be, ha tudná, akkor sem.
Szerintem azokról inkább másik topikban érdeklődj!
Miért is? Te hoztad fel itt, hogy vannak zenék, amiknek mindegy a kábel, amiben van igazság. Gondoltam hátha tudsz olyan zenéket javasolni, amik jó kábelekkel élvezhetőek igazán.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

ANDS írta:
2025.08.06., szer. 23:06
Nagyjából látható, mit sikerült elérni. Az utóbbi egy évben 9 ember kérte a regisztrációja törlését. Többen átmentek “read- only” módba.

Nagyjából ugyanazt lehet olvasni ebben a topicban szinte mindig, folyik a kötelhúzás, egy végtelenített ciklus pörög egy ideje.

A probléma megoldását nem igazán látom. Talán, amit pärt javasolt, augusztus 4- én, 00:06- kor, még az a legjobb...
“mindenki be tudja állítani, ki az /kik azok, akikre az ember nem kíváncsi, és akkor a “mellőzött” forumtársak hozzászólásai nem fognak látszódni.” …. ettől én is viszolygok, de két kattintással lehet semlegesíteni egy egész hozzászólás- sereget. Minden kezdet nehéz…
Sajnos az a baj, hogy az nem old meg semmit, ha letiltod a számodra nemkívánatos fórumtagot, mivel csak annyi történik, hogy Te nem fogod látni a letiltott kommentjeit, viszont ha valaki idézi a számodra nemkívánatos kommentet, akkor már az is látható. Illetve a letiltott ugyanugy látja a Te kommentjeidet, és gond nélkül válaszolni tud rá, Te pedig kapod miatta az értesítést, hogy válaszolt a kommentedre. Tehát hiába tekintesz rá "haragosként", nem akarod olvasni a kommentjeit, kerülni vele a kontaktot, sajnos nem lehet megúszni. Ez a "haragos funkció" nem más, mint struccpolitika. Ezt már Aszpirinnel kitárgyaltuk privátban, hogy sajnos csak ennyire van lehetőség, mert a fórummotor/szabályzat ezt teszi lehetővé. Pedig az volna a hasznos, ha a letiltott sem látná az én kommentjeimet, így nyugtom lehetne tőle.

Elnézést kérek az Off-ért!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

SoundMania írta:
2025.08.07., csüt. 08:33
PgSpa írta:
2025.08.07., csüt. 08:11
A bajnokok ligája után a megyei háromból kérdezném Shimano-t, hogy az (le sem merem írni :smile29: ) új Canare hangfalkábel végül is bevált-e?
Június 21.-én még ezzel a szöveggel stipistopizott Rocket 33 kábelt:
"Beszéltem az eladóval,és elviekben az enyém lesz a kábel,legyen az akármi is,szóval engedjétek el.Most nyaral,és nem tud ezzel foglalkozni,pont."
28.-án pedig már árult egyet... :)
Canárik (Canare a keresőben) sorsára is keressetek rá nyugodtan....
Játszanak a fórumon sokan sok mindennel és sok mindenkivel! :)
Csak tudnám, hogy neked ez miért nem mindegy, és miért kell állandóan ezen rugózni?
Elhisszük, hogy Te másként gondolod, de ez már kb. senkit sem érdekel.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

kaef2 írta:
MrCollector írta:

A zenékről pedig ne beszéljünk, mert még valaki megsértődik, de vannak olyanok amik élvezetéhez talán nem is kell olyan hű de szuper hifi. Persze ezt az illető még magának sem vallaná be, ha tudná, akkor sem.
Szerintem azokról inkább másik topikban érdeklődj!

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”