Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 610

Re: Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Snipi »

revox írta:
2025.06.26., csüt. 16:25
egedzs írta:
2025.05.27., kedd 23:52
Régebben láttam olyan szélessávú hangsugárzó képeket, amin a hangsugárzó körül volt egy vastag, fából esztergált tölcsérszerű perem. Van annak hallható szerepe vagy csak látványelem? Tudnátok ilyen oldalt, vagy képet mutatni? Köszönöm!
ilyenre gondolsz?

Ez a hazai gyártású RLC-206H. haverom a fejlesztője, csak azt a célt szolgálja,hogy a hangszóró nem túl esztétikus peremét takarja (a színe/fafajta opcionális, ez csak a prototípus volt) Ettől másnál,lehet más célja

Kép
Tudomásom szerint - aztán lehet, hogy rosszul tudom - ezek a kis tölcsérszerű peremek 1-2 dB érzékenység növelést eredményeznek. Ezért van egyes hangsugárzóknál például a magas egy kicsit "süllyesztve". Amit viszont konkrétan tudok, mert utána olvastam, nekem vagy egy ilyen hangsugárzóm, ami bár két utas, mind a magas mind a mélyközép körül van egy ilyen kis tölcsérszerű perem ami +2dB érzékenység növekedést eredményez, ezért van az, hogy a doboz mérete ellenére (pici) 89 db helyett 91dB az érzékenysége. Ez viszont elég jelentősen "visszaköszön" a cucc hangjában. Igaz ezt lehet szeretni vagy nem szeretni. (kicsit "direktebb-pofába mászósabb" lesz tőle a hangzás.)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4506
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

egedzs írta:
2025.05.27., kedd 23:52
Régebben láttam olyan szélessávú hangsugárzó képeket, amin a hangsugárzó körül volt egy vastag, fából esztergált tölcsérszerű perem. Van annak hallható szerepe vagy csak látványelem? Tudnátok ilyen oldalt, vagy képet mutatni? Köszönöm!
ilyenre gondolsz?

Ez a hazai gyártású RLC-206H. haverom a fejlesztője, csak azt a célt szolgálja,hogy a hangszóró nem túl esztétikus peremét takarja (a színe/fafajta opcionális, ez csak a prototípus volt) Ettől másnál,lehet más célja

Kép
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

egedzs
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: egedzs »

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11081
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Voyager írta:
2025.04.11., pén. 11:47
Érdekelne a véleményetek a hangsugárzó doboz (reflex) belső falainak csillapításáról. Van itthon öntapadó filc réteges bitumen, valamint öntapadó bitumen lap is. A kérdésem, hogy érdemes-e a doboz minden oldalát bevonni bitumenlapokkal és filccel, vagy inkább más csillapító anyagot, például kártolt gyapjút célszerű használni?
A belső légtérbe helyezett gyapjú a doboz belső reflexióit, az odabent verődő hangokat próbálja csillapítani, hogy kevesebb jusson ki a szabadba a reflexcsövön, vagy a membránokon át. A belső felületekre ragasztott bitumen a tömeget, a mechanikai tehetetlenséget hivatott növelni, ezáltal a kabinet rezonanciáit csökkenti, tolja alacsonyabb frekvenciák felé.

Sok esetben vakon, konkrét elképzelés nélkül pakolják be ezeket a dobozokba, ami nem feltétlenül hasznos, szépen be lehet dögleszteni vele a hangzást olyan esetekben, ahol a fenti jelenségek a hangsugárzó szerethető jellegzetességeit erősítik. Sok olyan legendás típust ismerünk, amikben gyárilag szándékosan szinte semmi csillapítás sincs, mégis úgy szólnak igazán jól, minden módosítás ront a hangjukon (én is megtapasztaltam saját káromon). Más dobozok spórolásból csillapítatlanok, azoknak jót tesz némi utólagos mechanikai, akusztikai tuning. Szóval érdemes átgondolni, mit mivel és miért akarsz csillapítani.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Talán az egyik lényeges kérdés maradt ki: melyik anyagból mennyit érdemes használni? A dobozt semmiképp sem szeretném túlcsillapítani.

ui: kicsit utánaolvasva nem biztos, hogy módosítani kell bármit is a gyári megoldáson. :)
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 291

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

Voyager írta:
2025.04.11., pén. 11:47
Érdekelne a véleményetek a hangsugárzó doboz (reflex) belső falainak csillapításáról. Van itthon öntapadó filc réteges bitumen, valamint öntapadó bitumen lap is. A kérdésem, hogy érdemes-e a doboz minden oldalát bevonni bitumenlapokkal és filccel, vagy inkább más csillapító anyagot, például kártolt gyapjút célszerű használni?

A realitásokat figyelembe véve maradnék a praktikus megoldásoknál, mivel nem egy high-end hangsugárzóról van szó.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Lehetne tudni a hangfal pontos típusát?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

A realitásokat figyelembe véve maradnék a praktikus megoldásoknál, mivel nem egy high-end hangsugárzóról van szó.
Előre is köszönöm a válaszokat!
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3550

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Voyager írta:
2025.04.06., vas. 12:40
ui: illetve a ferritmagos tekercs ellenállásának megfelelőt teszek a helyére, mert nem akarom elhangolni.
Talán már mérted a tekercskek DC ellenállását és 1kHz-en induktivitását. Ezzel megtalálod a legközelebbi értéket pl Sonopartnál.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Voyager írta:
2025.04.06., vas. 12:40
ui: illetve a ferritmagos tekercs ellenállásának megfelelőt teszek a helyére, mert nem akarom elhangolni.
Ha teheted, érdemes az alábbi ábrát követni a tekercsek elrendezését illetően:
coils_9.gif
coils_9.gif (31.65 KiB) Megtekintve 3447 alkalommal

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2025.04.04., pén. 21:21
Bélapapa írta:
2025.04.04., pén. 21:06
Mivel láthatóan kis értékűek az induktivitások, biztosan nem kerülnek sokba lecserélni.
Egyébként gratulálok, és sok sikert!
Köszönöm!

Igen a 4 tekercs kijön kb. 30k-ból. Azért arra törekedni, fogok, hogy a lehető legkisebb ellenállású legyen a tekercs, mivel a ferritmagos éppen ezt az előnyt tudja.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Bélapapa írta:
2025.04.04., pén. 21:06
Mivel láthatóan kis értékűek az induktivitások, biztosan nem kerülnek sokba lecserélni.
Köszönöm!

Igen a 4 tekercs kijön kb. 30k-ból. Azért arra törekedni, fogok, hogy a lehető legkisebb ellenállású legyen a tekercs, mivel a ferritmagos éppen ezt az előnyt tudja.

Bélapapa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: Bélapapa »

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kedves Fórumtársak!

Néhány éve sikerült hozzájutnom egy Kenwood LS-660 hangsugárzó párhoz, amelyek rendkívül jó állapotban vannak.
Mostanában végre volt időm foglalkozni vele, és a keresztváltón elvégeztem a kondenzátor és az ellenállás cseréjét. A tekercsekhez egyelőre nem nyúltam, mert bár hallottam, hogy a légmagos változat előnyösebb lehet, nem vagyok teljesen biztos ebben, és nincs ezzel kapcsolatos tapasztalatom. - a hangja elképesztően nyitott és lendületes -

Ha valaki jártas ebben a témában, szívesen fogadnék néhány tanácsot vagy tapasztalatot.
Előre is köszönöm!
[SPOILER] INFO
General

Manufacturer: Kenwood
Model: LS-660
Year of manufacture: 1978-79
Made in: Japan
Color:
Dimensions: 600 x 320 x 270 mm (HxWxD).
Weight: 13 Kg
Original price approx.: 2000,- DM

Technical Data

Type: 2-way/2 speakers / bass reflex
Chassis:
Woofer:
tweeter: controlled tweeter horn
Power handling (nominal/music): 70W max
Efficiency: 91dB/W/m
Frequency Response:
Transient response: (for LS with multiple drivers).
Impedance: 8 Ohm
Néhány fotó:
Screenshot 2025-04-04 204018.png
Screenshot 2025-04-04 204133.png
s-l1600 (1).jpg
IMG_20200324_100838.jpg
IMG_20200324_101334.jpg
IMG_20200324_111001.jpg

egedzs
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: egedzs »

Szélessávú hangszórókhoz meg szoktak adni egy bassreflexes és egy tölcséres doboztervet is. Hangzásban mennyi különbség lehet a két doboz között? Melyik a jobb? A bassreflexesek általában sokkal kisebbek és kevesebb munkát igényelnek. A nagyobb, tölcséres konstrukció hozhat annyi pluszt, amiért megéri inkább azt készíteni?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
2025.03.13., csüt. 10:34
istvan01 írta:
2025.03.13., csüt. 09:20
......
Következik egy belső kábel csere, pamut szigetelésű 4N tömör de lágy ezüst helyett Neotech SOST-re. SOST-vel meglepően jó tapasztalatom van hangfalon kívül.

.....
Én Neotech SOST-26-ot próbáltam RCA-nak ott nekem nem vált be.
én 4 másik fajta és közte márkás ezüsthöz teszteltem határozottan jobbnak SOST12/16-ot. Belső kábel magashoz lesz SOST22 duplán (2x2). Középhez SOST16 (2x1). Mély belső kábel marad Siltech G5.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2769

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

istvan01 írta:
......
Következik egy belső kábel csere, pamut szigetelésű 4N tömör de lágy ezüst helyett Neotech SOST-re. SOST-vel meglepően jó tapasztalatom van hangfalon kívül.

.....
Én Neotech SOST-26-ot próbáltam RCA-nak ott nekem nem vált be.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

istvan01 írta:
Tctronic írta:
2025.03.12., szer. 19:54
Hangváltó kondenzátor evolúció next step:

Középsugárzó előtt : 2/3 Jantzen Superior Z-cap +1/3 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Magassugárzó előtt : 1/2 Jantzen Superior Z-cap +1/2 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Nálam magas előtt (Bliesma T25B-6) 3,3uF Jantzen Alumen + 1,5uF Jantzen Amber + 100nF bypass Intertechnik CopperMax. 4 hónapja már így megy. Következik egy belső kábel csere, pamut szigetelésű 4N tömör de lágy ezüst helyett Neotech SOST-re. SOST-vel meglepően jó tapasztalatom van hangfalon kívül.

Magas, pláne a Berillium nagyon érzékeny tud lenni a minőségi hangváltó kondikra.
Maximálisan egyetértek. (Én közép magasnak 800Hz-től, TAD-4002 drivereket használok ami szintén berillium membrános Yuichi A-290 tölcsérekkel. Kiegészítettem még egy magas sugárzóval ez "csak" JBL 077)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
2025.03.12., szer. 19:54

Középsugárzó előtt : 2/3 Jantzen Superior Z-cap +1/3 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Magassugárzó előtt : 1/2 Jantzen Superior Z-cap +1/2 Jantzen Alumen Z-cap + Duelund JDM Pure silver 0,01 uF Bypass
Nálam magas előtt (Bliesma T25B-6) 3,3uF Jantzen Alumen + 1,5uF Jantzen Amber + 100nF bypass Intertechnik CopperMax. 4 hónapja már így megy. Következik egy belső kábel csere, pamut szigetelésű 4N tömör de lágy ezüst helyett Neotech SOST-re. SOST-vel meglepően jó tapasztalatom van hangfalon kívül.

Magas, pláne a Berillium nagyon érzékeny tud lenni a minőségi hangváltó kondikra.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

Eddigi legjobb kombináció, kb 1 hónapja hallgatom.

Előzőleg csak Jantzen superior Z-cap volt. Nálam hihetetlen részletgazdag és hatalmas terű hangot produkáltak amit nagyon szeretek, de volt egyfajta furcsa torzítása, ami a nagy érzékenységű tölcséres hangfalaimon egy idő után zavaróvá vált. Gondoltam kipróbálom a Jantzen Alumen Z-cap-ot is, mert sokan sok jót írtak róla. Ezek is nagyon jó kondik, önmagukban tonálisan sokkal jobbak mint a superior Z-cap, de én hiányoltam belőlük a superior Z-cap részletgazdagságát és terét. Eddig nem voltam híve a kondik keverésének, de ha már mind a kettő megvolt miért ne próbáljam ki őket? A kettő együtt nálam, nekem már önmagukban telitalálat volt.
Aztán tovább olvasgattam és azt találtam, hogy Duelund CAST Cu-Ag Hybrid kondenzátoroknál, tulajdonképpen két kondenzátor van egybegyúrva. Van egy ezüst bypass kondenzátor is bennük. Egyszer élünk rendeltem Duelund JDM Pure silver 0,01 uF-os kondikat bypassnak a közepek és a magasak elé is. Azt kell hogy mondjam, nekem ez is hozott a konyhára. Simább, folyékonyabb felrakódásoktól -mondjuk úgy ércességtől, grízességtől , zavaroktól- mentesebb lett a hang, úgy hogy minden egyéb eddigi pozitív tulajdonság megmaradt. Nem gondoltam volna, hogy ez az elenyésző értékű kis kondi is bele tud szólni pozitívan a hangba. :smile32:

Eddig nem voltam híve az ilyen jellegű mixelésnek, de sajnos tévedtem. Szóval örülök, hogy az eredmény ennyire pozitív lett. Bódottá van :napsut:

Már számolgatom, hogy Duelund CAST Cu/Ag vagy Jupiterből mennyire jönne ki ha még feljebb lépnék, de arra még gyűjtenem kell sajnos.

1741803103165.jpg
1741803103162.jpg

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1255

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Ploac? Á, ne vesződj vele, add el. megcsinálom én😉

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1010

Hozzászólás Szerző: csövi »

-CB- írta:
2025.02.23., vas. 19:46
csövi írta:
2025.02.23., vas. 19:30
Sziasztok! A napfény kiszivta a fa furnélt. Fel lehet ezt újjítani? s-l1600.jpeg
Asztalos megcsinálja. Lecsiszolja, újrapácolja.
Mit adtak nekünk a a Lómaiak?😉

Terv egy ProAc response 3 mentés....
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1255

Hozzászólás Szerző: -CB- »

csövi írta:
2025.02.23., vas. 19:30
Sziasztok! A napfény kiszivta a fa furnélt. Fel lehet ezt újjítani? s-l1600.jpeg
Asztalos megcsinálja. Lecsiszolja, újrapácolja.
Mit adtak nekünk a a Lómaiak?😉

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1010

Hozzászólás Szerző: csövi »

Sziasztok! A napfény kiszívta a fa furnért. Fel lehet ezt újítani?
s-l1600.jpeg
s-l1600.jpeg (10.57 KiB) Megtekintve 2372 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2025.02.23., vas. 19:49-kor.
Ok: helyesbítés
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 169

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

sutemenyx írta:
2024.12.12., csüt. 23:40
Nos azt javaslom, hogy ilyen ambiciokkal ne vagj bele. Megepited, de még ha szuper minőségben is sikerül, akkor sem fogja érni a gyári ár negyedét sem. Ergó kidobsz egy rakas penzt. Vegyel hasznaltan, vagy probalj az ujra alkudozni valamennyit. - Szerintem
Kösz, de nem jön nálam számításba ilyesmi. Nekem már a KIT is túl sok önmagában, és akkor a dobozról még szó sincs. De az eredeti hangsugárzó rajongóinak egy lehetőség, már aki közülük érez arra késztetést, hogy saját kezűleg rakna össze egy ilyet.
A saját dobozommal jelenleg is kínlódok, mert a váltója nem lett jó elsőre, és másodikra, meg harmadikra sem. De majd most! ... A negyedik talán már elfogadható lesz.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2903
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

wasiliy888 írta:
2024.12.04., szer. 09:31
Deenoo írta:
2024.12.04., szer. 09:17
wasiliy888 írta:
2024.12.03., kedd 21:55
Másik topicban került szóba egyik fórumtárs Harbeth M30.1 hangsugárzói, ami a régi BBC monitor LS5/9 újragondolt, mai változata. Manapság ez nem túl olcsó mulatság, kicsit több mint 2 millió forint egy új pár.

Kicsit kutakodtam, és találtam egy kitet Németországból a régi változatából. A dobozt kell hozá megcsinálni/csináltatni és már mehet is a hangsugárzó építés. Most akciós 2000 euró helyett 1400 csupán.

https://www.hifisound.de/de/Lautspreche ... preis.html

Nekem ez utóbbinak tetszenek jobban a mérései.
Ha találtál/tudsz valakit, aki jó minőségben- reális áron- belátható idő alatt (nem fél év vagy ilyesmi :rolleyes: ) készít dobozt, kérlek oszd meg velünk/velem az illető elérhetőségét.
Köszönöm! D'
Nincs konkrét ötletem ezzel kapcsolatban sajnos. De azt gondoltam, itt a fórumon többen is vállalnak ilyesmit. Persze, hogy kinek mi a reális ár, az relatív. Nyilván senki nem fogja több évvel ezelőtti árakon vállalni, ha valakinek az lenne a reális. De ha én egy hangsugárzó projektbe lennék (nincs így), amit magamnak készítek, és összességében kb úgy egyharmaddal az új gyári ár alatt tudnék maradni, elégedett lennék. Még akkor is, ha esetleg nem érem el azt a minőségi színvonalat, amit a gyári, új termék képvisel, nyújt. Azért itt megvan mégis az az öröm pluszban, hogy magának készít valami hasznosat az ember. Persze, csak ha van rá elég ideje, és nem sajnálja erre, mert mondjuk ez a hobbija. A többieknek ott van a gyári készen. Nincs semmi gond, be kell dugni, és használni.
Nos azt javaslom, hogy ilyen ambiciokkal ne vagj bele. Megepited, de még ha szuper minőségben is sikerül, akkor sem fogja érni a gyári ár negyedét sem. Ergó kidobsz egy rakas penzt. Vegyel hasznaltan, vagy probalj az ujra alkudozni valamennyit. - Szerintem
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”