cables írta: ↑2024.08.13., kedd 15:56
zbiro32 írta: ↑2024.08.13., kedd 11:11
cables írta: ↑2024.08.13., kedd 07:29
Nem ez a fő probléma a forrasztással, hanem az, hogy az ón sokkal rosszabb vezető,mint a réz, valamint az, hogy fém-másik fém átmeneti rétegek jönnek létre, ami sokszorozza a zajt.
Bármilyen készülékben a nyomtatott áramkörön minden alkatrészláb forrasztott.
Az nem baj?
Dehogynem. Valószínüleg ez az oka, hogy igazán jól a régi készülékek szólnak, mert azoknál már bejáródtak a fém/másik fém kötések.
Sőt a csatlakozóknál is sokat ront a forrasztás. Erről egy történet. Pár éve az egyik ismert audió alkatrész forgalmaznál jártam és várnom kellett, mert az eladó épp egy RCA IC kábelt forrasztott. Elképedve néztem, hogy mennyi ónnal. Én az ötödét se teszem rá mondtam neki. A válasza: OK jobb úgy a hang, de nekem ne hozza vissza, azzal, hogy elengedett a forrasztás.
Ezt a történetet már sokadjára hallottuk, de ugye forrasztás nélkül nincs semmiféle elektronika, készülék.
Vannak gyártók, akik a nyáklapok vezetőfelületeit, teljes egészében beónozzák, feltételezem azért, hogy növeljék a jelutak kersztmetszetét, és talán a okszidációtól is védi a rézfóliát.
Nos, ezen gyártók készülékei nem éppen a gyenge hangminőségükről híresek, csak mert sok ónt tartalmaznak az elektronikáik. Vagy talán Ők is teljesen tévúton járnak, már hosszú évtizedek óta?
Nem hinném.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech