A Cables-es rész nem érdekel, az itt most mellékes.Aszpirin írta: ↑2023.10.01., vas. 14:49Most arról vitatkozunk, hogy ki mit említett és ki mit értett esetleg félreSoundMania írta: ↑2023.10.01., vas. 14:12Szerintem pont itt a baj, hogy nem említett árnyékolást. Azt már Cables tette hozzá. Faló többi állítására bőven igaz amit írtam.
Ha valahol elcsúszott a dolog, szólj, de szerintem te értetted félre a dolgokat.Csak szólok: én sem mondtam, hogy fapaci említett árnyékolást. De a témába bekerült...
Összefoglalva: fapaci azt állította, hogy a kábelek antennaként viselkednek, ezáltal olyan dolgokat szednek össze, amelyek zavart okozhatnak a lejátszóláncban.
Erre Cables kategoriukusan rávágta, hogy ez tényszerűen nem igaz, mert akkor az árnyékolt kábelek jobban szólnának (khm... első ingatag következtetés), pedig ez (szerinte) nem így van.
Én erre azt írtam, hogy pedig fapaci igazat írt: igenis a kábelek antennaként viselkednek stb. az pedig, hogy mi szól jobban, nem volt benne fapaci mondandójában. (tisztelem azon törekvését, hogy a témában szorítkozik a tényekre, és nem megy bele azok "jó vagy rossz" jellegű értékelésébe, amibe pl. Cables rögtön bele is ment).
Erre te jöttél, hogy gondoljam jobban végig, mert monokristályok meg nanotechnológia.
..
Na, el lehet dönteni, hogy mi mire érv, és hol csúszott félre, de talán már nem is érdekes annyira. :)
Pont ebbe a témába illik bele az is, hogy miért nem relevánsak azok a nulltesztek, amivel bizonygatni akarják, hogy a digitális kábeleknek nincs (hozzáadott vagy elvett) "hangjuk" - láttam már nem egy ilyen, igen meggyőzőnek tűnő kísérletet és levezetést. És van egy olyan érzésem, hogy abban egyetértünk, hogy nulltesztek ide, nulltesztek oda, a digitális kábeleknek is van hatásuk az érzékelt hangminőségre (bármilyen irányban is legyen az). És ennek egyik oka (a sok közül) a fapaci által emlegetett antenna-jelleg, amit a nulltesztek a természetüknél és kvázi-laboratóriumi környezetüknél fogva is majdnem teljesen kizárnak.
Szóval ha antennaként viselkedik a kábel akkor ha rövid akkor kevesebb zavart tud összeszedni, vagyis azzal jobb lesz a rendszer hangja, míg ha pl csak próbából nagyon hosszút kötünk be, akkor meg rossz.
Vagy mégis hogyan érted ezt?
Mert volt árnyékolt és árnyékolatlan kábelem is már több helyen. Még MC hangszedőhöz is. És tapogathattam, vagy csinálhattam bármit, semmi zajt nem szedett össze árnyékolás nélkül sem és kb 1,5m hosszú volt. Az anyagismeretet meg azért említettem, mert szerintem a drót és a kábel szerkezete ami meghatározza a 'hangját' az árnyékolás egyrészt nem fetétlenül szükséges, másrészt egy jó konstrukciónál pusztán zavarvédettséget csinál. Nem is csinálhatna mást jó tervezés és kivitelezés esetén! Az anyagszerkezetet meg ma már nanomértékben jól kell csinálni a jó kábelhez. Nesze neked újrahasznosított fémhulladék az audió iparban! Persze el lehet adni a villanydrótot párszázezer forintig bárminek. De próbálj ki drága kábeleket, ha érteni akarod miért gyártanak olyat. Vagy bárki más.... Egy Suzuki Sx4 - ből nem tudatjuk mennyire jó egy Bentley Continental GT..... Ahhoz ki kell próbálni... Amíg nem próbálod ki, csak magyarázni lehet, hogy miért tetszene, vagy miért nem kellene a kutyának sem...
És digitális kábelnek nekem pl egy analóg tetszik, aminek nincs árnyékolása. De biztos a készülékem a hibás....