Beszélhetünk a kábelek árnyékolásáról is, de akkor ezt tekintsük új topiknak, aminek korábbi, az erősítős topikban indult beszélgetéshez nincs sok köze, bármennyire is összemosták néhányan fogukat csattogtatva a két témát.PgSpa írta: ↑2023.10.01., vas. 14:59Teljesen egyet értve és elfogadva az összefoglalódat, mégis furcsállom, hogy vannak olyan árnyékolás nélküli kábelek, amik nagyon jól szólnak... Mi lehet ennek az oka? Lehet, hogy a konstrukciójuk más paramétere annyira jó, hogy ellensúlyozza az árnyékolás hiányának negatív hatásait?
Nem kevés kábelt készítettem már életemben, köztük phono összekötőket is. Eleinte sokat kísérleteztem az árnyékolás elhagyásával, ami nagyobb jelszinteknél, analóg RCA és XLR kábeleknél szubjektíve néha (!) valóban többet árt, mint használ HiFis környezetben. Stúdióban, külső helyszíni hangfelvételeknél, színpadon nem merek árnyékolás nélküli kábelt használni, mert ott nem csak az a kérdés, nekem mi tetszik, annál sokkal nagyobb a tét. Álltam már a szőnyeg szélén amiatt, hogy egy koncerten hallható volt néhány taxisofőr nem éppen felemelő beszélgetése a hangrendszer és benne a kábelek gyenge RF védettsége miatt.
Volt olyan eset, amikor az árnyékolás nélküli phono kábel, illetve a vele összekötött két készülék hiba nélkül működött egy barátom rendszerében egészen addig, míg nem cserélt lemezjátszót. Onnan kezdve elviselhetetlen búgás és bugyborékolás volt hallható zene helyett ugyanazzal a kábellel. Kínomban ráhúztam egy árnyékoló harisnyát és a búgás ha nem is szűnt meg teljesen, de elviselhető szintre csökkent. Hogy a hangminőségből mennyit veszítettünk el az árnyékolás miatt, az nem derült ki, mert az árnyékolatlan kábellel nem lehetett zenét hallgatni.
A problémára hatással van a vezetők anyaga, szigetelése és a kábel szerkezete is (pl a vezetők fonási sűrűsége és egymástól mért távolsága), ezekkel szépen lehet tologatni a hibákat, ahogy a hifisták is teszik, mikor kábeleket cserélgetnek. A nyugalmam érdekében ma már nem készítek árnyékolás nélküli phono kábelt, mert bármikor gond lehet vele, akár komoly kárt is okozhat pl. egy hangszóróban, meg a fülemben, mikor a tulajdonos üvöltözik velem a telefonban.
Vonalszintű analóg kábeleknél ritka az olyan eset, amikor szükség van árnyékolásra otthoni környezetben, pl. egy szikrázó villanykapcsoló, vagy egy gagyi tápegység miatt. Tápkábeleknél nagy a szórás az árnyékolás szükségessége szempontjából, de ott a kábel sugárzó, zavarkeltő hatása a fő probléma, nem a rajta áthaladó erősáram védelme, de a kérdés nyilván erősen függ a készülékek tápegységétől, zavarszűrő hatásától, zavartűrő képességétől. A digitális jeleket szállító USB, SPDIF, AES/EBU, aDAT, LAN kábelek pedig egy másik bonyolult történet szereplői, ebbe bele sem kezdek...
Vagyok olyan vakmerő és azt mondom, hogy aki bármilyen kábeles megoldásra felesküszik a környezettől és a feladattól függetlenül, az vagy tapasztalatlan, vagy erősen elfogult, vagy szándékosan félre akarja vezetni a publikumot.