Redguy írta: ↑2023.09.07., csüt. 07:41
szkebe írta: ↑2023.09.06., szer. 23:03
Szeretném megkérdezni,hogy hálózati lejátszóval pl.:wiim pro + hozzá egy jobb dac. Mint win alól pl tidal alkalmazást használnám ugyanazzal a dac-kal?Melyik szólna jobban
érdemes hálózati lejátszót használni,ha már egyszer úgy is megy a gép?De persze a cél a minél jobb hangminőség.
Ha "a cél a minél jobb hangminőség", akkor feltétlenül érdemes dedikált lejátszót alkalmazni. Ebben az ársávban szinte biztosan jobban szól, mint egy random laptop.
Gondoltam, ne találgassunk, puding próbája az evés: fogtam egy ASUS Zenbookot, ami nem csúcs, de nem is alap laptop, ráadásul ennek a hangzó részét (elvileg) a Harman Kardon bindzsizte, szóval feltöltött akksival bevittem a nappaliba a hifi mellé, és egy usb kábellel összedugtam a Heed DA-val. A streamer ugyanerről megy, egy Wiim PRO, TMP lineáris táppal, Heed koaxszal.
Az ASUS-on win10 fut, rajta a Tidal app, a Heed kártyát felismerte, konfigurálta, működött.
Tidal elindít, Heed kártya kiválasztva, nem kerestem teszt zenéket, a My Daily Discovery (vagyis a saját hallgatott zenéim alapján random összerakott napi ajánló) ezúttal főleg blues, cool jazz és kevés progrockot (Mahavishnu) dobott be.
Próbához elég volt.
A lényeg: a Tidal/notebook páros egész élvezetesen és korrektül szólt, semmi hibát nem tapasztaltam, még meg is lepődtem, mert - őszintén bevallom - rosszabbra számítottam.
Azután átkapcsotam a streamerre, és sajnos szétfoszlott az illúzió: (sokkal) több részlet, levegős megszólalás, a kétoldalas sztereóból tér lett, és mindet egybevetve egyszerűen élvezetes volt hallgatni. Visszatérve a notebookra valahogy elment a kedvem.
Hozzáteszem, csak egy gagyi usb kábelt tudtam kitúrni a fiók aljából, nem tudom mihez kaptam, járatva tuti nem volt évek óta. Egy jó usb kábellel többet ki lehet hozni a PC hangból, és persze lehet játszani még a lejátszó szoftverekkel, esetleg az usb kaphat szűrőt, tápot - szóval van benne potenciál, de ez a rövid próba (nevezzük egy gyors "játszós" kísérletnek) számomra azt mutatja, hogy még ezen a belépő szinten is többet tud nyújtani egy dedikált streamer.
Hozzáteszem, a pc hang nem volt hallgathatatlan, úgyhogy akinek a PC vonal praktikusabb, el lehet gondolkozni, ki mivel tudja tuningolni, de ha egy újonnan 70eFt-os streamer és egy 45eFt-os táp ennyivel több zenei élvezetet nyújt, akkor nem tudom, érdemes-e?
Hát röviden ennyi, és vegyétek irányvonalnak, mert se rendes rákészülés nem volt, se tudatos zeneválasztás, de a különbség volt akkora, hogy meg mertem írni!
Akinek van kedve, meg egy notebookja, próbálja ki, nálam ez jött ki "gyorsban"