Redguy írta: ↑2023.08.31., csüt. 14:56Értem amit írsz, és igazad van. DE, itt nem egy sok éve vásárolt készülékről van szó, hanem - eduba leírása alapján - "teljesen új" készülékről, amit vélhetően úgy vásárolt a fórumtársunk, hogy akkor már tudta, hogy TIDAL-t (is) akar vele hallgatni. (nem tudom, hogy ezt a boltban megbeszélte-e az eladóval).alto írta: ↑2023.08.31., csüt. 14:34A különböző streaming szolgáltatókhoz való kapcsolódás kétségtelenül a streamerek egyik neuralgikus pontja.
Ez a technológiai ökoszisztéma még a készülékek átlagos élettartamához képest is nagyon gyorsan változik.
Ezért is nagyon fontos szempont a streamerek kiválasztásánál a gyártó hosszútávú szoftverfrissítése hajlandósága.
Sajnos azonban nem lehet mindent megoldani szoftverfrissítéssel, van amikor maga a hardver válik elavulttá egy-egy szolgáltatás igénybevételéhez, mint jelen esetben is. Ez ráadásul egy a gyártótól független harmadik fél (Tidal) döntésének következménye, ami felett nincs kontrollja a gyártónak. Egyik gyártó sem tudja garantálni, hogy egy adott kompatibilitási mátrixxal ma eladott készülék az idők végezetéig is kompatibilis marad. Saját jól felfogott érdekük miatt persze a legtöbb gyártó mindent megtesz ezért, de vannak esetek, amikor műszakilag megoldhatatlan helyzettel szembesülnek. Volt ilyen korábban is, amikor a Spotify lecserélte az API-ját, és nem biztosította a visszafelé kompatibilitást a korábbi API-val, így rengeteg Spotify Connect kompatibilitással eladott készüléken hirtelen megszűnt a Spotify elérhetősége. Jogilag a gyártók kizárják a felelősségüket egy harmadik fél döntése miatt fellépő inkompatibilitási probléma esetén, de ez nyilván nem vigasztalja a fogyasztókat. Érdemes lenne ezt valahogy fogyasztóvédelmi szempontból worldwide egységesen szabályozni, de ötletem sincs, hogy mi lenne a megoldás. Az hogy ilyenkor a gyártó ingyenesen cserélje a készüléket egy kompatibilisre, nem fog menni, az olyan mértékű, és előre nem kalkulálható üzleti kockázatot jelentene, amit épeszű vállalkozás nem tud bevállalni.
Ha az én Auralic Aries- em esetében hasonló dolog történne, akkor értelemszerűen nem lenne kihez fordulni panasszal, de ezzel együtt nem esne jól. (remélem, hogy ezzel nem festettem az Ördögöt a falra, gyorsan le is kopogom...)
Nekünk Aries használóknak nem esne jól a dolog, de elfogadható/érthető lenne, még ha keserű szájízzel (és némi anyázással…