nemtomm írta: ↑2022.12.31., szomb. 23:22
zoli73 írta: ↑2022.12.31., szomb. 21:35
hukkle írta: ↑2022.12.31., szomb. 16:27
Vajon szükségszerű-e, hogy a kényelem leuralja a hifi forrás oldali komponenseit?
Ez nézőpont kérdése, hogy mit nevezünk kényelemnek.
Mivel én vállaltan informatikai analfabéta vagyok, ezért nekem ezerszer kényelmesebb levennem egy cd-t, vagy lp-t a polcról és a lejatszóba/ra helyezni, és így zenét hallgatni, mintsem hogy a hálózati lejátszók/streamerek/dac-ok útvesztőjébe vesszek.
Nem vagyunk egyformák, kinek a pap, kinek a paplan.
Azért annak is megvan a maga szépsége, hogy az ember betesz egy CD-t vagy LP- netán egy zenei bd-vagy filmet és áhítattal várja az eredményt….
Igen, megvan a szépsége, de tovább megyek.
Nálam egy forrás készülék, pl. a lemezjátszó egy vizuális élmény is.
Számomra egy forráskeszülék kell, hogy jelét adja a működésnek, hogy látszólag csinál valamit. Vegyük példának azt kis korong alakú streamert, amit rádióként használok. Valahol a nappali bútor egyik polcán megbújva teszi a dolgát, vagy nem teszi. Nem lehet tudni róla, hogy éppen működik, avagy nem, mert semmi jelét nem adja. Csak a tableten futó aplikáción látszik, hogy mi történik, de az sem túl informatív, és még a kezelése sem éppen logikus(legalábbis nekem nem).
Ha éppen háttérzeneként hallgatom, de közben a tableten olvasok, vagy pl. fórumozok, egy hozzaszólást írok, és hírtelen kellene nyomnom egy "pause-t", hát azt nem tudom megtenni, csak ha kilépek a fórumról, megnyitom az applikációját, megvárom még betőlt(4-5sec), majd rákattintok a "pause" ikonra, és majd kb. 1 sec. múlva elhallgat a zene. Ez kényelmes? Számomra inkább nyőgvenyelős, idegesítő.
Ennél még az is sokkal gyorsabb, ha felpattanok a fotelből, odalépek és lehallkítom az erősítőt, vagy felemelem a karlifttel a kart. A cd játszó távirányítóról meg már ne is beszéljünk.
Még egy gondolat a kényelemről.
Számomra az az elfogadható, ha igenis veszem a fáradságot, és teszek valamit a szórakozásomért, mintsem elvárjam hogy a készülék már majdnem mindent megold helyettem.
Már várom mikor jelentik be a hangvezérelt készüléket, amihez sem távirányító, sem applikació nem kell, csak belépünk a lakásba, szólunk mit akarunk hallani, és már szól is a zene.
A jövő(a nem is olyan távoli) biztosan valami hasonló, de nem tudom, hogy nekem feltétlen szükségem van-e ilyen kényelemre.
A kényelem elég relatív fogalom, az én fogalmaimban túlzott, túlgondolt kényelem is létezik, amiből én általában nem kérek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech