Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
----
Mindenki úgy és akkor hallgat zenét, ahogy és amikor csak akar. De azért egy szempontot megemlítenék, ami szerintem fontos.
Túlgyorsulta magát a világ az emberi befogadó képességhez képest. Ez az élet minden területére igaz szerintem így a zenehallgatásra is. Valaki írta alább, hogy rengeteg új zene jelenik meg naponta és ehhez hozzá lehet férni a streaming segítségével. Ez igaz nyilván, de mit tudunk az előadókról, előéletükről, zenei hátterükről. Semmit, mert nincs idő utána olvasni... szóval én azt hiszem már sohase lesz alkalmunk arra, hogy rajongjunk valamelyik új előadóért, mert mire beleszeretnénk a zenéjébe már vannak újabb, szintén érdekes előadók és zenék, és azokra is érdemes figyelnünk. Megszűnt az a fontos szűrő, amit az idő múlása jelentett, aminek köszönhetően az értékek maradtak csak fent. Most semmi sem fog fentmaradni.
Én nagyon törekszem arra, hogy lehetőség szerint kivonjam magam a világpörgésből és csodálkozva nézem azokat, akik kétségbe esetten próbálnak lépést tartani azzal, amivel nem érdemes lépést tartani. Ezt a világ pörgést ugyanis a kereskedelem generálja, a minden áron való haszonszerzés érdekében. A kereskedelem a kultúrát a közízlés szintjére korlátozza, mert ott van a nagy haszon. A zenére fordítva mindezt én azt gondolom ez elsilányosodáshoz fog vezetni.
Nem lesz idejük az igazi tehetségeknek, arra, hogy kiemelkedjenek, mérvadó figyelem forduljon a zenéjük felé. A pörgés mindenkit ledarál.
Mindenki úgy és akkor hallgat zenét, ahogy és amikor csak akar. De azért egy szempontot megemlítenék, ami szerintem fontos.
Túlgyorsulta magát a világ az emberi befogadó képességhez képest. Ez az élet minden területére igaz szerintem így a zenehallgatásra is. Valaki írta alább, hogy rengeteg új zene jelenik meg naponta és ehhez hozzá lehet férni a streaming segítségével. Ez igaz nyilván, de mit tudunk az előadókról, előéletükről, zenei hátterükről. Semmit, mert nincs idő utána olvasni... szóval én azt hiszem már sohase lesz alkalmunk arra, hogy rajongjunk valamelyik új előadóért, mert mire beleszeretnénk a zenéjébe már vannak újabb, szintén érdekes előadók és zenék, és azokra is érdemes figyelnünk. Megszűnt az a fontos szűrő, amit az idő múlása jelentett, aminek köszönhetően az értékek maradtak csak fent. Most semmi sem fog fentmaradni.
Én nagyon törekszem arra, hogy lehetőség szerint kivonjam magam a világpörgésből és csodálkozva nézem azokat, akik kétségbe esetten próbálnak lépést tartani azzal, amivel nem érdemes lépést tartani. Ezt a világ pörgést ugyanis a kereskedelem generálja, a minden áron való haszonszerzés érdekében. A kereskedelem a kultúrát a közízlés szintjére korlátozza, mert ott van a nagy haszon. A zenére fordítva mindezt én azt gondolom ez elsilányosodáshoz fog vezetni.
Nem lesz idejük az igazi tehetségeknek, arra, hogy kiemelkedjenek, mérvadó figyelem forduljon a zenéjük felé. A pörgés mindenkit ledarál.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5995
Igen.
De nem csak kényelemről van szó. Jóval többről.
A fizikai zenehordozók rengeteg helyet tudnak elfoglalni, plusz soha egyetlen magánszemély sem tudott akkora saját zenegyűjteményt összehordani fizikai hordozókon, mint amekkora a zene-streaming szolgáltatók jóvoltából elérhető. Ez sok “öreg” zenebarátnak is kifejezetten előrelépés.
Én pl. tipikusan minden hétvégén belenézek, hogy mi jelent meg a héten (a HRA-n ill. újabban a Qobuzon), és a legújabb kiadványokból hallgatok meg kettőt-hármat. Tudjátok, a zenei világ nem állt meg a 90-es éveknél. Rengeteg fantasztikus kortárs zenész van és kortárs zene születik mindennap , és ezek 95%-áról nem is tudnék, ha még mindig az Lp-k, CD-k, magnókazetták stb világában élnénk. Ráadásul a felvételek technikai oldalról is fejlődtek, sokkal több (arányában) a minőségi munka (bár ezzel valószínűleg jópáran nem értenek egyet).
Nos, az a hifista, aki a fenti, kényelmi funkciókon túlmutató előnyeit élvezni szeretné a modern zenei világnak, az a hifi-lejátszólánca forrásoldalát szintén hozzá kell igazítsa ehhez.
Az Y és azt követő generációk már teljesen figyelmen kívül hagyják a fizikai zenehordozókat, mert számukra érthetetlenül fölöslegesek, ráadásul drágák is. És lássuk be, igazuk van. Számukra pedig a forrás-oldal értelemszerűen az okostelefon, tablet, számítógép (laptop), esetleg hálózati lejátszó.
2023-at írunk. BÚÉK

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Nekem a kazetta volt a kezdet, amit követett a cd, majd a dvd, aztán a letöltések(mp3/flac) és végül jelenleg a fizetős stream.
Mindennek elfogadtam a létjogosultságát akkor, amikor az adott adathordozó a reneszánszát élte... most éppen a stream az amit megfelelőnek érzek minőség/ár szempontjából. Minden korban igyekeztem az alapnál kicsit jobb minőségű forráskészüléken élvezni a zenét. Úgy érzem, hogy nálam folyamatosan fejlődött a lejátszás oldala és ez a mai napig tart.
Meglátjuk, hogy a stream után mi következik...
A kényelemre visszakanyarodva: Azt tudom írni, hogy meg volt az izgalma a kazettának, a másolásnak (igen, ez is benne volt, nem csak a rádióról hanem cd-ről kazira), a cd vadászatnak, az aktuális filmek kölcsönzésének, a letöltő oldalak megtalálásának, a streamen megtalálható több millió zeneszám felfedezésének. Az adott korban mindegyiket kényelmesnek és hasznos időtöltésnek találtam.
Mindennek elfogadtam a létjogosultságát akkor, amikor az adott adathordozó a reneszánszát élte... most éppen a stream az amit megfelelőnek érzek minőség/ár szempontjából. Minden korban igyekeztem az alapnál kicsit jobb minőségű forráskészüléken élvezni a zenét. Úgy érzem, hogy nálam folyamatosan fejlődött a lejátszás oldala és ez a mai napig tart.
Meglátjuk, hogy a stream után mi következik...
A kényelemre visszakanyarodva: Azt tudom írni, hogy meg volt az izgalma a kazettának, a másolásnak (igen, ez is benne volt, nem csak a rádióról hanem cd-ről kazira), a cd vadászatnak, az aktuális filmek kölcsönzésének, a letöltő oldalak megtalálásának, a streamen megtalálható több millió zeneszám felfedezésének. Az adott korban mindegyiket kényelmesnek és hasznos időtöltésnek találtam.
Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold
Azért annak is megvan a maga szépsége, hogy az ember betesz egy CD-t vagy LP- netán egy zenei bd-vagy filmet és áhítattal várja az eredményt….zoli73 írta: ↑2022.12.31., szomb. 21:35Ez nézőpont kérdése, hogy mit nevezünk kényelemnek.
Mivel én vállaltan informatikai analfabéta vagyok, ezért nekem ezerszer kényelmesebb levennem egy cd-t, vagy lp-t a polcról és a lejatszóba/ra helyezni, és így zenét hallgatni, mintsem hogy a hálózati lejátszók/streamerek/dac-ok útvesztőjébe vesszek.
Nem vagyunk egyformák, kinek a pap, kinek a paplan.

"Az igazi barát szemből támad."
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3191
Ez nézőpont kérdése, hogy mit nevezünk kényelemnek.
Mivel én vállaltan informatikai analfabéta vagyok, ezért nekem ezerszer kényelmesebb levennem egy cd-t, vagy lp-t a polcról és a lejatszóba/ra helyezni, és így zenét hallgatni, mintsem hogy a hálózati lejátszók/streamerek/dac-ok útvesztőjébe vesszek.
Nem vagyunk egyformák, kinek a pap, kinek a paplan.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 362
Nem szükségszerű, de a ,,fejlődés" sajnos sok mindenről leszoktatja a zene barátokat

A gondolkodás nem megerőltető...
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1210
Vajon szükségszerű-e, hogy a kényelem leuralja a hifi forrás oldali komponenseit?
-
- Nincs visszaút
- Értékelés: 69
A hozzávaló kábelem már megvan, az adapterek megérkezésére várok. Gondolom, lesz hallható változás.white-tiger írta: ↑2022.12.29., csüt. 14:47KLajos írta: ↑2022.12.28., szer. 16:02Nos, nem tudom, nem IC kábel csere volt, hanem középkategóriás hangfalkábelt cseréltem a gépekkel együtt: japán integrált ki, régebbi (komolyabb) japán integrált be.white-tiger írta: ↑2022.12.28., szer. 13:43
Elfogadom amit leírtál, de ez még győzött meg arról, hogy az adott rendszerben ne az lenne a leggyengébb szem, aminek a cseréjével ne tudnál javítani a rendszereden. Hogy ezt most a torzítás csökkenése, a szinergia növelése, bármilyen technikai paraméter/ek pozitív változása és nem utolsó/vagy elsősorban a saját szubjektív megítélésed miatt történik, igazából mindegy.
“Egy gondosan megválogatott jól szóló hifiholmi analóg IC kábelét ha kicseréljük egy lényegesen gyengébbre, a zene élvezetére nem lesz hatással”.
Tapasztalatom szerint a visszalépés rögtön feltűnő lesz, csak a mértéke kérdéses. Itt nyilván számít hogy az cserélt IC kábel mennyivel gyengébb, mint ami kikerült…
Mivel a 2,5 méteres (egykori ára 50 és 100 ezer között volt a párnak) flatline rövid a mostani elhelyezés miatt (csak az integrált helye változott, a szoba, dobozok, minden egyéb a helyén), így 115 vagy 150(?) forintos méterárú, darabonként 3,5 méter hosszú vellanydrót került dugó és minden sallang nélkül az integrált és a dobozok közé.
Egész más világ, azóta naponta órákig hallgatok zenét.
IC kábel volt a példa, de nem is azt, hanem hangfal kábelt cseréltél… (Kicsit megtévesztő így…)
Ráadásul egyszerre az erősítővel. És mindjárt nagy is lett a különbség…
A villany drótos dolog változás viszont tényleg elég érdekes…
Egyébként a két integrálttal pont az a lényeg, hogy a jobbik (2 x 120W vs a régebbi 2 x 80W) egy gatyamadzaggal is különbül szól, mint a korábbi (vételkor hatszámjegyű huszonéve) erősítő a szintén tizensok éve majdnem hatszámjegyű speciállal. Szóval ha a mostani, a dobozokhoz stimmelő kábel nem jön be, akkor sincs vész.
- white-tiger
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 87
KLajos írta: ↑2022.12.28., szer. 16:02Nos, nem tudom, nem IC kábel csere volt, hanem középkategóriás hangfalkábelt cseréltem a gépekkel együtt: japán integrált ki, régebbi (komolyabb) japán integrált be.white-tiger írta: ↑2022.12.28., szer. 13:43Elfogadom amit leírtál, de ez még győzött meg arról, hogy az adott rendszerben ne az lenne a leggyengébb szem, aminek a cseréjével ne tudnál javítani a rendszereden. Hogy ezt most a torzítás csökkenése, a szinergia növelése, bármilyen technikai paraméter/ek pozitív változása és nem utolsó/vagy elsősorban a saját szubjektív megítélésed miatt történik, igazából mindegy.fülelek írta: ↑2022.12.27., kedd 16:45Miért nem jó a leggyengébb láncszem teória az audioban?
...
Nem igaz, hogy a műszaki paraméterek semmit sem érnek, inkább az a probléma, hogy amit megadnak, az nem elegendő (kb. ötöd-tized annyi paramétert adnak meg, mint amennyi dukálna, mondván, úgysem érti a lúzerjúzer, akkor meg minek)
Egy gondosan megválogatott jól szóló hifiholmi analóg IC kábelét ha kicseréljük egy lényegesen gyengébbre, a zene élvezetére nem lesz hatással, (különösen, ha nem tudunk róla), persze ehhez az kell, hogy a hifi felszerelés és elhelyezési körülményeinek (szobaakusztika, stb.)hangminőségi színvonala legalább valamivel feljebb legyen, mint az elvárási küszöbszintünk. Ha állandóan az elvárási küszöbszint közelében vagy egy kicsit alatta van a hifink produkciója, akkor jön a vég nélküli találgatás majd cserélgetés egy döglött kutyát két döglött macskára, a financiális probléma, a kellő hozzá nem értés, és a "jól kell járnom mindenképp" triumvirátus. "A neten ezt meg azt olvastam, olyan jókat irkáltak róla" -ugye ismerős? Pedig inkább olyan kompromisszumokat lenne érdemes kötni, mint a kisebb hangerő/kisebb teljesítmény, magasabb alsó határfrekvencia, kisebb hallgatási távolság, alternatív elhelyezési mód a korrektebb mélyhangátvitel és az élvezhetőbb sztereo tér érdekében, távirányítás hiánya, stb.
A DIY cuccok és módszerek általában jobb anyagi hatásfokkal működnek, de ésszel kell azt is művelni, mint ahogy a bolti vásárlásokat is. Csak olyan ember véleményére érdemes hallgatni, akivel legalább egy délutánt közösen hallgattál és véleményeztél zenét akárhol is. A kereskedő csak akkor fogja az érdemesebb holmit ajánlani, ha anyagilag kb. mindegy neki, illetve úgy érzi, hogy nem csak egyszer szeretne vásárlóként látni.
Tisztában vagyok avval, hogy a köztudat betonból van, és ami megköt benne, azt igen nehéz, vagy lehetetlen szétverni. (lásd "bakelit")
De ha csak a hifi hobbival foglalkozók pár százaléka elgondolkodik, hogyan lehetne kihagyni vagy legalábbis nem kalandozni újra évekig a hifi erdő sűrűjében, már megéri koptatni időnként nekem és még egy pár fültársamnak a billentyűzetet...
“Egy gondosan megválogatott jól szóló hifiholmi analóg IC kábelét ha kicseréljük egy lényegesen gyengébbre, a zene élvezetére nem lesz hatással”.
Tapasztalatom szerint a visszalépés rögtön feltűnő lesz, csak a mértéke kérdéses. Itt nyilván számít hogy az cserélt IC kábel mennyivel gyengébb, mint ami kikerült…
Mivel a 2,5 méteres (egykori ára 50 és 100 ezer között volt a párnak) flatline rövid a mostani elhelyezés miatt (csak az integrált helye változott, a szoba, dobozok, minden egyéb a helyén), így 115 vagy 150(?) forintos méterárú, darabonként 3,5 méter hosszú vellanydrót került dugó és minden sallang nélkül az integrált és a dobozok közé.
Egész más világ, azóta naponta órákig hallgatok zenét.
IC kábel volt a példa, de nem is azt, hanem hangfal kábelt cseréltél… (Kicsit megtévesztő így…)
Ráadásul egyszerre az erősítővel. És mindjárt nagy is lett a különbség…
A villany drótos dolog változás viszont tényleg elég érdekes…
Hiába irigykedsz, erre születni kell, nem tanulható.tunerman írta: ↑2022.12.29., csüt. 07:52Nem ma kezdtem el a zenehallgatással/készülékekkel foglalkozni, de titkon mindig irigyeltem azokat a megmondó embereket, akik egy helyszínen (akár HiFi Show, akár bemutatóterem) simán kijelőlték, hogy az adott rendszerben valamelyik komponens mennyire felelős a hallott zenei minőségért
![]()
TJ.

- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2746
Nem ma kezdtem el a zenehallgatással/készülékekkel foglalkozni
, de titkon mindig irigyeltem azokat a megmondó embereket, akik egy helyszínen (akár HiFi Show, akár bemutatóterem) simán kijelőlték, hogy az adott rendszerben valamelyik komponens mennyire felelős a hallott zenei minőségért
TJ.

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Nem olvastam végig ,de a teszt csak azt dönti el hogy adott készülék adott szobában azokkal a partnerekkel partner vagy nem...ez nem jelenti azt hogy az a készülék vagy hangfal jó vagy rosszabb mint a másik... Hogy is lehetne össze hasonlítani egy AudioNote vagy Avalon hangfalak...pedig árba még egyenrangú is lehetne.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
Sehol nem zajlanak úgy, ahogy leírtam. Még akusztikusan közel tökéletes szobában sem. Mivel nagyon hamar bukna a termékek 2/3 része. A maradékból meg nem élnének meg. A hangsugárzó teszteknél is kínosan ügyelnek, hogy ne legyen a közelében hasonló kivitelű, de magasabb kategóriájú példány, mert ha össze akarja hallgatni a vevő, akkor az olcsóbbat otthagyja, a drágábbra meg nincs pénze.
Ha egy rossz akusztikájú szobában használsz jó minőségű rendszert, akkor valóban nem kapod meg a 100% élményfaktort, de vagy nincs más választásod, vagy egy komponens század részéből lehet változtatni a helyzeten.Nálam harcosabb képviselőt keveset találsz az akusztikai fontosságának kérdésében és az érveim hasonlóak a tieidhez, de az elméleted ettől még téves. Egy rossz akusztikájú szobában (amiből szerintem ebben az országban én találkoztam a legtöbbel) jóval kevesebb értelme van komoly készülékekkel fegyverkezni, de azt nem jelenthetjük ki, hogy semmi értelme, hiszen egy komoly cucc ott is jobban fog szólni, mint a gagyi, de egyik sem lesz az igazi. Ha fel akarjuk tárni a rendszerünk valódi képességeit, ahhoz bizony az akusztikát is arra a szintre kell emelni. Ezt a hobbitársak 1 ezreléke lépi meg, talán 10 százalékuk tesz néhány lépést az ügy érdekében, 89.9 százalékuk pedig semennyire sem foglalkozik vele.
Ha viszont rossz minőségű hangsugárzókat huzogattatnak pénzért jobbra-balra, mert nincs mély/térérzet/dinamika, akkor azon egyik pozició, vagy akusztikai panel sem fog segíteni. Feltöltik az optimalizált mérési eredményeket, aztán ahogy lecseng a dolog 2 hét múlva itt vakaróznak, hogy milyen streamerre, dacra, erősítőre kellene upgradelni és kezdődik minden elölről.
Ezzel csak azt erősíted meg, hogy nem az akusztika a leggyengébb láncszem. A képlet működik.Ha a leggyengébb láncszem teória érvényes lenne a HiFi rendszerekre, akkor a legtöbb szobában semmi különbséget nem érzékelnénk a különböző színvonalú készülékek között, de ezt még az a bizonyos 89,9 százalék sem így éli meg.
"Nemigen lehet sommás megállapítást tenni a leggyengébb láncszemre. Az audió ehhez túl összetett falat."
Nem kell tippelned a véleményemre, mert beírtam abba a posztba, amire reagálsz:
"Nemigen lehet sommás megállapítást tenni a leggyengébb láncszemre. Az audió ehhez túl összetett falat."
Tippelhetek?...Hadd tippeljek!!!!...Légyszi, légyszi, légyszi!...aaa...tápkábel?
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6196
Szerintem csak óvatlan volt és nyitva felejtette az erkély ajtót.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Viszont ha már Aston belinkelte a szobáját lenne egy kérdésem. Itt nem a legnagyobb akusztikai probléma az, hogy a fal (radiátor) miatt totál aszimmetrikus rendszer elhelyezése?
Egyébként én nem azt állítottam, hogy nincsenek olyan lakások, ahol a szobaakusztika nagyon rossz. De szerintem nem ez általában a leggyengébb láncszem.Alex_Aston írta: ↑2022.12.28., szer. 16:54
Én voltam az egyik, anno beszélgettünk is erről itt
viewtopic.php?p=2687188#p2687188
Viszont ha már Aston belinkelte a szobáját lenne egy kérdésem. Itt nem a legnagyobb akusztikai probléma az, hogy a fal (radiátor) miatt totál aszimmetrikus rendszer elhelyezése?
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Nem, nem csak amiatt. Az a legkisebb probléma volt vele, hogy épp ott emelt, ahol a szobád is.Alex_Aston írta: ↑2022.12.28., szer. 16:40
Persze most a doboz csere is segített, de sz is akusztikai gondok miatt vált szükségessé.
Szerencsére az új az jó is, nemcsak drága, úgyhogy vért fogsz izzadni, hogy elérd a határait.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Igazad van, a fekete gólyák párzási szokásaival kapcsolatosan kevésbé van határozott véleményem, mivel azzal nem foglalkozom. Ha van szakmai ellenérved, szívesen olvasom. Hogy az audio (?) túl összetett falat, nem igazán meggyőző érv, inkább csak a lila ködöt sűríti.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Kb 1500 helyszíni mérésnél járok jelenleg, ennek nagyjából harmada volt zenehallgató szoba, másik harmada házimozi, a többi valamilyen intézmény (stúdió, színház, étterem, stb.). Talán félszáz olyan zenehallgató és moziszobával találkoztam, ahol a szinte tökéletes helyzet miatt semmilyen akusztikai módosítást nem javasoltam. (Tökéletes alatt itt nem feltétlenül hangstúdió szintű akusztikát értek, hanem hogy az elvárások és az aktuális helyzet harmóniában volt.) Nagyjából ugyanennyi eset volt, ahol reménytelenség miatt nem javasoltam semmilyen korrekciót, mert pénzkidobás lett volna.
Jellemzően azok kérnek ellenőrző mérést, akiket a elméleti háttér is érdekel és látni akarják a számokon, görbéken a változást. Kevesen vannak ilyenek, szerintem kb 5 %. A többiek megelégszenek azzal, amit hallanak. Jól van ez így.A másik kérdesem. Hány olyan volt, ahol a javaslataidat megfogadta a tulaj, végrehajtott mindent, majd visszahívott egy kontrollmérésre? Úgy tudom ilyenből azért akadt, de talán nem tömeges.
Igen, szerintem a hifisták komoly hányada ide sorolható, számukra a HiFi készülékek cserélgetését és különbségek keresését jelenti.Bár volt olyan, akinél azt éreztem, hogy ez a csere-bere tartja "életben", nála ez a hobbi sava-borsa, és ha minden rendben volna, akkor kiüresedne az élete.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
Rudi bácsi, aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3304
Csak a Marantz! :-D
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3304
Nálam itt az új lakásban az akusztikai kezelés hozott legtöbbet a hangon, ez nem is kérdés.
A többi csak apróság volt.
Persze most a doboz csere is segített, de sz is akusztikai gondok miatt vált szükségessé.
Amikor 10x-es árú IC kábelt raktam a streamer és az erősítő közé a alap, fröccsöntött helyett, az épphogy hozott valamit. Persze attól nem is vártam csodát, csak tettem valami tisztességeset, mert azért illik, hogy ne Hama szintű kábel legyen.
A többi csak apróság volt.
Amikor 10x-es árú IC kábelt raktam a streamer és az erősítő közé a alap, fröccsöntött helyett, az épphogy hozott valamit. Persze attól nem is vártam csodát, csak tettem valami tisztességeset, mert azért illik, hogy ne Hama szintű kábel legyen.
Csak a Marantz! :-D
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3191
Mikor nálam jártál mérni elmondtad, hogy már bőven 1000 feletti az ilyen látogatásaid száma.fapaci írta: ↑2022.12.28., szer. 15:05Nem teljesen értem a javaslatod, de összehasonlító tesztek tipped nélkül is sok évtizede zajlanak. Nálam harcosabb képviselőt keveset találsz az akusztikai fontosságának kérdésében és az érveim hasonlóak a tieidhez, de az elméleted ettől még téves. Egy rossz akusztikájú szobában (amiből szerintem ebben az országban én találkoztam a legtöbbel) jóval kevesebb értelme van komoly készülékekkel fegyverkezni, de azt nem jelenthetjük ki, hogy semmi értelme, hiszen egy komoly cucc ott is jobban fog szólni, mint a gagyi, de egyik sem lesz az igazi. Ha fel akarjuk tárni a rendszerünk valódi képességeit, ahhoz bizony az akusztikát is arra a szintre kell emelni. Ezt a hobbitársak 1 ezreléke lépi meg, talán 10 százalékuk tesz néhány lépést az ügy érdekében, 89.9 százalékuk pedig semennyire sem foglalkozik vele. Ha a leggyengébb láncszem teória érvényes lenne a HiFi rendszerekre, akkor a legtöbb szobában semmi különbséget nem érzékelnénk a különböző színvonalú készülékek között, de ezt még az a bizonyos 89,9 százalék sem így éli meg.diagnet írta: ↑2022.12.28., szer. 13:11Tipp: Teszteltess szobaakusztikát és készülékeket az ügyfeleiddel egy 6x6m-es üres vasbeton kockában. Tartalmazon lowend és highend digitális-analóg forrásokat, csöves, fetes, A,AB-D erősítőket, kábeleket, közelsugárzókat és szobai álló dobozokat. Kérdezd meg őket, hogy melyik konfigurációban hallanak érdemi különbséget egy hidegburkoló makita hordozható rádiójához képest. Majd értékeld ki excelben a komponenseinek előfordulási arányát és másold be ide azt az eszközt, amely a legtöbbször szerepelt. Az lesz a leggyengébb láncszem. Állom a teszt költségeit.
Gondolom aki megkeresett, hívott az feltehetően akusztikai problémákkal küzdött, vagy legalábbis arra gyanakodott, ha a mérés mellett döntött.
Had kérdezzem meg, ebből a bő 1000 helyszínből, hány olyan volt, amivel semmi, vagy alig valami akusztikai probléma volt? Amire Te is azt mondtad, hogy ez így jó ahogy van, ne változtass semmin?
Gondolom töredéke.
A másik kérdesem. Hány olyan volt, ahol a javaslataidat megfogadta a tulaj, végrehajtott mindent, majd visszahívott egy kontrollmérésre? Úgy tudom ilyenből azért akadt, de talán nem tömeges.
Sokan még mindig ódszkonak az akusztikával foglalkoztam.
Az utóbbi időben, adás-vétel ürügyén megfordultam néhány embernél(fórumtag és nem egyaránt), és néhol szomorúan láttam, hogy lehetetlen hangsugárzó elhelyezés, a létező legrosszabb hallgatóhely, stb. és megy a csodavárás az újabbnál újabb készülékektől, kábelektől. Pedig ezek árának csak a töredékét kellene akusztikára fordítani, és lehet megállna a készülék csere-bere.
Bár volt olyan, akinél azt éreztem, hogy ez a csere-bere tartja "életben", nála ez a hobbi sava-borsa, és ha minden rendben volna, akkor kiüresedne az élete.
Nem vagyunk egyformák, de talán ettől szép...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech