Ha nem is nekik, de sok más hifi kábel gyártó cégnek miért vannak akkor akár 100x-os árkülönbség kábelei?
Mert ha jól sejtem, a legegyszerűbb is teljesíti a labor eredmények méréseit.
Ha nem is nekik, de sok más hifi kábel gyártó cégnek miért vannak akkor akár 100x-os árkülönbség kábelei?
Mondjuk a zsömlével pont ez megy..chord_ írta: ↑2022.09.20., kedd 12:41Szeretem, amikor a várakozásaim szerint mennek itt a dolgok...:)
Mert ez egyik legfontosabb kérdés a hifis kábelezésben. Meg a válaszkísérletek szintúgy. Mert én nem sétálok bele a kelepcébe: a válasz az, hogy 'rossz és drága kábel', az csak az adott rendszerben létezik, ahol tényleg rosszul teljesít. Mindig lehet kivétel.
Vagyis, az van, hogy nincs olyan, hogy általánosan és mindenhol és mindenkinél 'drága és rossz' kábel.
És akkor, ha a vállfölötti részt kicsit munkára fogjuk, néhány fura következtetés levonható ebből.
Hogy miközben krokodilkönnyeket hullatunk, hogy jaj, szegény kábelgyártók, meg kereskedők, hogy az adó, meg a NAV, meg az IEC, meg a takarítónénijük munkavédelmi oktatása, jaj...
Közben meg egy olyan terméket állítanak elő, és nyomják sok pénzért az arcunkba, ahol a felelősség, a lényeg iránt, hogy 'hogyan szól', az abszolute nulla. Semmi.
Totálisan nulla. Nem követelhető, nem mérhető, nem nyomon követhető.
Hangfalkábel? A 100 Ft-os villanydrót valami legsilányabb f@s dugóval, az összes létező érintésvédelmi vizsgálaton röhögve átsétál. Most vegyük le nyilván az elektromosan nem korrekt dolgokat, bár ilyenek is vannak.
Értitek?
Ez olyan lenne, hogy te vagy a pék, és csinálsz zsömléket. Legyen egy kinézete, az a legfontosabb, legyen valami állaga, hogy egy késsel pl. el tudjad vágni. És az íze, az teljesen és totálisan mindegy.
Mindegy. Legyen meg a kalória (mondjuk a drótnál a vezetőképesség), aztán csókolom.
Ezt a péket másnap fellógatnák valahova, ez biztos. A 'szakértő' gyártók, nagynevű cégek, bármit megcsinálhatnak. És mi, a piac, ezt tövig besz@páljuk. Ha én összeszámolnám, hogy a saját baromságaim miatt kábelekkel mi pénzt vesztettem, én lennék elsőnek rosszul.:)
Szeretem, amikor a várakozásaim szerint mennek itt a dolgok...:)
Szerintem az objektivitás teljes elvesztése sosem jó, mindegy miről van szó. Néha érdemes néhány lépést távolodni, előfordul hogy előbukkan a fa mögül az erdő. :) Aki nagyon benne van folyamatosan és a nüanszokon megy a matek minden nap, a végén már a fát se látja egy fűszáltól se. szvsz
Ha kilépünk a HiFi szubjektivitásra épülő világából, gyorsan megtaláljuk a válaszokat. Az adott kábelen átmegy-e a 8K videójel a kép szétesése nélkül? A CAT kábelen mekkora adatmennyiség tud áthaladni másodpercenként? A tápkábelnél mekkora az átütési feszültség? A 100 méteres, 128 eres audio csoportkábelen mekkora zaj jelenik meg a hangpult bemenetein, esetleg megszólal-e a színpadon a legközelebbi taxis rádióforgalma? Érthető marad-e a beszédhang a 48 végpontos utasító rendszer minden helyszínén? Mekkora mechanikai behatást, UV sugárzást, hőhatást visel el a kábel burkolata a jelvezetés sérülése nélkül? Ezek egzakt, mérhető paraméterek, a fejlesztés sarokkövei. Az említett Belden (ami világszinten évtizedek óta a csúcson van kábelgyártás területén) laboratóriumairól sok fotó lelhető fel a Neten, egészen brutális műszerezettségük és minőségellenőrzési rendszerük van. Nem hiszem, hogy annyi pénzt költenének ilyesmire, ha nem lenne indokolt. Na de gyorsan térjünk vissza a való világból!
A véget nem érő vita?
És aki rá van görcsölve a nüansznyi különbségekre az azt fogja mondani hogy klasszis különbséget hall, más meg aki teljesen mást figyel vagy más különbségekre kíváncsi az meg vagy semmit se fog hallani vagy azt mondja, hogy lényegtelen. Aztán innen jönnek a véget nem érő viták.
Ahol javít a hangon oda, abba a rendszerbe való kábel. Ha nagyon sok rendszerben javít a hangon, akkor az egy jó kábel.asebestyen írta: ↑2022.09.20., kedd 09:58cables írta: ↑2022.09.20., kedd 09:44----
Valamit elmondanék, amit fontosnak tartok a jobb/rosszabb kábel véleményezésnél.
A fülünk meg az agyunk elég nehezen tud dönteni, a hallott zenei hangzás minőségéről. Csak a nagyon durván rosszat, vagy a nagyon jót ismerjük fel egyértelműen. Viszont, ha egymás után halljuk ugyanazt a felvételt pl. két különböző hangfal kábellel, akkor nagyon kis különbségek is tisztán érezhetők.
És ha ugyanazt a kábelt bekötöd egy rendszerbe és jó, aztán közvetlen utána egy másikba, akkor meg rossz. Ez jó vagy rossz kábel?
... és pont ezek azok a különbségek, amik zenehallgatás közben meglehetősen lényegtelenek.cables írta: ↑2022.09.20., kedd 09:44A fülünk meg az agyunk elég nehezen tud dönteni, a hallott zenei hangzás minőségéről. Csak a nagyon durván rosszat, vagy a nagyon jót ismerjük fel egyértelműen. Viszont, ha egymás után halljuk ugyanazt a felvételt pl. két különböző hangfal kábellel, akkor nagyon kis különbségek is tisztán érezhetők...
És ha ugyanazt a kábelt bekötöd egy rendszerbe és jó, aztán közvetlen utána egy másikba, akkor meg rossz. Ez jó vagy rossz kábel?cables írta: ↑2022.09.20., kedd 09:44----
Valamit elmondanék, amit fontosnak tartok a jobb/rosszabb kábel véleményezésnél.
A fülünk meg az agyunk elég nehezen tud dönteni, a hallott zenei hangzás minőségéről. Csak a nagyon durván rosszat, vagy a nagyon jót ismerjük fel egyértelműen. Viszont, ha egymás után halljuk ugyanazt a felvételt pl. két különböző hangfal kábellel, akkor nagyon kis különbségek is tisztán érezhetők.
Nekem bölcsészként halvány elképzelésem sincs a kábelfejlesztésről, főleg a hifi, sőt hájend kábelek
Azért én nem ipari célú gyártókra gondoltam, hanem inkább az ismert és elismert audio célú gyártókra. Olyasmikre, hogy Siltech, Van Den Hul vagy akár az Audioquest és persze még nagyonsok másik.fapaci írta: ↑2022.09.20., kedd 09:33Szerintem viszont ezek az esetek inkább azt példázzák, hogy messze nem tudnak annyit, mint Süti gondolja és a kábelek fejlesztése nem úgy zajlik, hogy végy 2 gramm tiszta rezet (mert az a jó), tegyél rá PVC szigetelést (mert az a jó) és kész is van a szuper audio kábel.
Szerintem viszont ezek az esetek inkább azt példázzák, hogy messze nem "tudnak" annyit (valójában egészen más paraméterekkel foglalkoznak), mint Süti gondolja és a kábelek fejlesztése nem úgy zajlik, hogy végy 2 gramm tiszta rezet (mert az a jó), tegyél rá PVC szigetelést (mert az a jó) és kész is van a szuper audio kábel.
Hát, kiállították magukról a bizonyítványt.fapaci írta: ↑2022.09.20., kedd 09:07Az egyik legnagyobb kábelgyártó, a Belden két mérnöke részt vett pár évvel ezelőtt egy nemzetközi technológiai konferencia kerekasztal beszélgetésén, ahol a pár száz fős (szakmai?) közönség is feltehetett kérdéseket. Láss csodát, oda tévedt egy vélhetően hifizéssel is foglalkozó emberke, aki feltette a keresztkérdést, hogy a szakemberek mit gondolnak az audio kábelek közötti hallható különbségekről. A két szaki egymásra nézett, majd fejüket alig észrevehetően ingatva a moderátor felé fordultak, aki így reagált: "Next question?" A videót valamelyik angol fórumon láttam 2-3 évvel ezelőtt, de sokszor eszembe jut, mikor tudatos kábelfejlesztés kerül szóba valahol.
Hasonló élményem volt, mikor több órán át együtt utaztam egy fotós kollégámmal, aki mellesleg villamosmérnök és a Duna-kábel Kft. üzemmérnöke. Némi vacillálás után egy szakmai beszélgetés reményében mosolyogva kérdeztem tőle, tudja-e, a hifisták milyen tulajdonságokat nyilvánítanak a kábeleknek. 15 másodperces csend után annyit mondott, hogy "Tudom, de inkább beszélgessünk a fotózásról!"
Az egyik legnagyobb kábelgyártó, a Belden két mérnöke részt vett pár évvel ezelőtt egy nemzetközi technológiai konferencia kerekasztal beszélgetésén, ahol a pár száz fős (szakmai?) közönség is feltehetett kérdéseket. Láss csodát, oda tévedt egy vélhetően hifizéssel is foglalkozó emberke, aki feltette a keresztkérdést, hogy a szakemberek mit gondolnak az audio kábelek közötti hallható különbségekről. A két szaki egymásra nézett, majd fejüket alig észrevehetően ingatva a moderátor felé fordultak, aki így reagált: "Next question?" A videót valamelyik angol fórumon láttam 2-3 évvel ezelőtt, de sokszor eszembe jut, mikor tudatos kábelfejlesztés kerül szóba valahol.
Igen, ez elég vicces. Tisztán műszakilag 4-8ohmos hangszóróhoz katasztrófa, az univerzalitása tart a nulla felé, viszont amúgy simán kinézhető belőle, hogy a mélytartományt leszámítva jól szól egy könnyen hajtható sugárzóval. Főleg, ha mondjuk egy 16ohmos könnyű szélessávúval van párosítva. Mindenesetre egy ilyen kábel forgalmazásához tényleg pofa kell.fererencz írta: ↑2022.09.20., kedd 08:03Valami ilyesmi?
https://hifiplus.com/articles/silversmi ... er-cables/
https://www.enjoythemusic.com/magazine/ ... Review.htm
"...how many speaker cables are you aware of that have a resistance as high as 1.8 ohms. That is equivalent to an 18awg speaker cable 140 feet long. I personally am not aware of any cables that have existed with that high of resistance. It is substantial enough that it should be clearly communicated in marketing literature in my opinion.
When resistance is that high, the interaction with the impedance of the speaker is significant. A 4 ohm speaker will see an average shelving of the output of about 3db, and could see a change from specification of over +/- 2db. It is large enough to cause a shift in cross-over points. Remember that shelving of the volume is equivalent to reducing the output of your amplifier by the same amount."
https://forum.psaudio.com/t/silversmith ... s/19873/25
Ezt talán nem is említik a "tesztekben", hiszen már nem annyira észrevehető, mint a:
"First, everything was clearer. The resolution, and the master it serves, transparency, were significantly enhanced. I was hearing further into recordings than I ever had and by a margin of improvement that was at least equivalent to the degree of enhancement that had been revealed when I had first installed the now bested reference cables."
Elnézést, a sok angol szövegért.![]()
Kérdés, hogy mihez képest és hányféle rendszerben…Ha ez az 1db meghallás volt, akkor az eléggé elhamarkodott vélemény talán.cables írta: ↑2022.09.20., kedd 07:29Bár nem engem kérdeztél, de mondanék egyet. Supra SWORD hangfal kábel. Egy ismerőnél hallottam, vagy 15 éve, akkor 200 eFt volt. Dinamikus, de hideg éles hangú kábel.
Arra is reagálnék, amit lejjebb írtál, hogy a kábel gyártó cégek fejlesztői mindent tudnak a kábelekről. Lehet, bár nem ez az általános tapasztalat. A nagy gyártók fejlesztői előre lépési kényszer elvárással dolgoznak és ez nem mindig hoz jó eredményt. A egyik legnagyobb kábelgyártó hazai forgalmazójánál mutatta egy fiatal eladó a legújabb, lapos szerkezetű IC kábelt, aztán halkan megjegyezte, hogy a cég előző, kerek IC kábele jobb volt.
Valami ilyesmi?
Köszönöm szépen a választ/válaszokat! Akkor mindenképp kipróbálom a piskóta csatlakozós lejátszómban a kábeltuningot.
Bár nem engem kérdeztél, de mondanék egyet. Supra SWORD hangfal kábel. Egy ismerőnél hallottam, vagy 15 éve, akkor 200 eFt volt. Dinamikus, de hideg éles hangú kábel.