Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: shany »

Tctronic írta:
2021.10.25., hétf. 22:18
...
Itt kerül megint szóba a már egyszer-kétszer említett "ki milyen hangerőn hallgat zenét ?" és "milyen zenét?" kérdés.
...
A kulcsszó inkább a hangosság és nem a hangerő.
Minden hangsugárzó számára van egy komfortos/kezelhető teljesítmény, amelynél még nem nő meg jelentősen a torzítása, nem kompresszál jelentősen, nem kezd el ordítani mint egy megafon....nem fossa össze magát. ( pl. a mélytartományban a konstrukcióra jellemző frekvenciafüggő max. akusztikus teljesítmény és akusztikus terhelhetőség egy fontos, tervezési paraméter, amelynek semmi köze a hangsugárzó elektromos terhelhetőségéhez. )
Pl. a nagy érzékenységű, "szélessávú" hangszórók által kezelhető teljesítmény legtöbbször nagyon alacsony, a nagy hangnyomás csak a középsávban lesz elérhető, jelentős plusz torzítással, kompresszálással --> ordít mint egy megafon.

Annak ellenére, hogy egészen kis méretű/terhelhetőségű hangsugárzók is elviselnek többszáz wattot ha kell, teljesen más élmény, amikor egy hangsugárzó arra van tervezve, hogy a komfortzónájában legyen ez a többszáz watt, főleg, ha a legmélyebb hangoktól kezdve tud működni, és a torzítatlan, kompresszió mentes hangsugárzást fenn tudja tartani egészen nagy hangnyomáson is. Egy ilyen rendszer nem kezd el ordítani, a hangerő emelésével egyre intenzívebb lesz az élmény ( "átjárja az egész testünk a zene" ), zavaró mellékhatások nélkül. Egy ilyen rendszer azonos hangynomás csúcsok mellet kevésbé hangos, mint egy hagyományos rendszer...
( A hangszórók komressziója összenyomja a dinamikát. Ez, valmint a megjelenő durva torzítási komponensek jelentősen megemelik a hangosság-érzetet. )

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 22:09

Azért értem amit írsz, ha van teljesítmény tartalék, abból még nem lehet baj. Ahogy egyik barátom fogalmaz, "a van-tól nem kell félni".
Azért tegyük a szívűnkre a kezünket, egy átlagos, szobahangerőn(vagy kicsit felette) történő zenehallgatáshoz, valósan hány Watt-ra is van szükségünk? 5-10-15W, szerintem nem több. Ezt kb. (majdnem) minden erősítőnek gond nélkül szolgáltatnia kellene. Azt, hogy ezt milyen minőségben teszi, az megint egy más kérdés.
Ha ilyen egyszerű lenne....

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2749

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

earforce írta:
2021.10.25., hétf. 22:13
Egy kicsi vasnál sosem lesz meg az elegendő
dynamic headroom (elnézést magyarul nem megy).
Hallottam Note E dobozt, Note Vindicator-ról (3,5W) hajtva és hát azon kívül hogy képes volt hangosan szólni nem értettem ezen mit esznek a nótfanatikusok. De tényleg.
Ha szobahangerő fölé mentél kicsivel már elkezdett felkeményedni a hang.
Itt kerül megint szóba a már egyszer-kétszer említett "ki milyen hangerőn hallgat zenét ?" és "milyen zenét?" kérdés.
A lány gitárral és egy zúzós rock alapból mást igényel.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2947

Hozzászólás Szerző: earforce »

zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 22:09
Azért tegyük a szívűnkre a kezünket, egy átlagos, szobahangerőn(vagy kicsit felette) történő zenehallgatáshoz, valósan hány Watt-ra is van szükségünk? 5-10-15W, szerintem nem több. Ezt kb. (majdnem) minden erősítőnek gond nélkül szolgáltatnia kellene. Azt, hogy ezt milyen minőségben teszi, az megint egy más kérdés.
Ez nagyon rendszer függő. Nálam 300W@8ohm hajt egy papíron 87dB@4ohmot, aminek tapasztalat alapján a fele igaz, tehát olyan 84dB@4ohmot.
Próbáltam 100W A osztállyal. Kapcsolható a végfok (MF F19) hogy 'A' 75W legyen vagy 300W 'AB'. A különbség leírhatatlan a nagyobb teljesítmény javára.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára earforce 2021.10.25., hétf. 22:18-kor.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

earforce
V.I.P.
V.I.P.

Egy kicsi vasnál sosem lesz meg az elegendő
dynamic headroom (elnézést magyarul nem megy).
Hallottam Note E dobozt, Note Vindicator-ról (3,5W) hajtva és hát azon kívül hogy képes volt hangosan szólni nem értettem ezen mit esznek a nótfanatikusok. De tényleg.
Ha szobahangerő fölé mentél kicsivel már elkezdett felkeményedni a hang.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 21:51
zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 21:41

Azért azt még mindig szeretném tudni, hogy egy erősítő miként tudja átlépni a saját teljesítményének a csúcsát.

Tekered a volumét! :)
Azért értem amit írsz, ha van teljesítmény tartalék, abból még nem lehet baj. Ahogy egyik barátom fogalmaz, "a van-tól nem kell félni".
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
2021.10.25., hétf. 22:03

Nagy teljesítményből is van pocsék, és kicsik között is vannak szuperek.
Ezt írtam korábban. Viszont, ha a kicsi és a nagy is szuper, akkor nincs kérdés.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2749

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 21:49
....

Azért a klippelés nem túl hasznos dolog, na...

Értem én mit írsz és nagyrészt egyet is értek vele, de ez a dolog sem ilyen egyszerű (mint ahogy a hifiben az lenni szokott). Történetesen 98dB-es érzékenységű (plusz tölcséres) hangsugárzóim vannak és volt alkalmam megfülelni rajta jó néhány erősítőt és nem csak egy rövid teszt erejéig. Ezek között voltak kisebb (9 Watt) közepes és nagyobb teljesítményűek is. Jó volt minddel, de a nagy vassal jobb. És így van, nagyrészt 1-10 Watt között ugrál a Sansui kijelzőjének mutatója, de ha belép még valami tutti, akkor sincs probléma (300-ig még loholhat). :) Barátom (akinek történetesen ugyanilyen hangsugárzója van) sokáig vegetált 20-40 Wattosokkal, de már ő is tudja miről van szó. Teljesen más a sztori.

Természetesen nem vitának szánom ezt az egészet, inkább olyan véleményfélének, eszmecserélgetésnek.
Azért az a Sansui, vagy inkább az a széria elég jól sikerült na.
Az én véleményem, hogy nem elsődlegesen a wattok száma számít.Régebben 2x100Watt-nál (8ohmon) nem volt kisebb végfokom.Sőt volt 2x500watt is, de szerintem nem elsődlegesen a wattok száma a mérvadó a hangminőség tekintetében. Nagy teljesítményből is van pocsék, és kicsik között is vannak szuperek. Én mondjuk alapból kerülöm a 88-89 db-nél érzéketlenebb hangfalakat ha lehet, mert így könnyebb erősítő társat találni hozzájuk és a kisebb vasak is szóba kerülhetnek.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 21:41

Azért azt még mindig szeretném tudni, hogy egy erősítő miként tudja átlépni a saját teljesítményének a csúcsát.

Tekered a volumét! :)

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 21:20

Clipelni…hogy tényszerűen válaszoljak, de ez nem érdekes. Onnan indult a beszélgetés, hogy a nagy érzékenységű (95-99dB) hangfalhoz is kell a kakaó, a többszáz watt. Na a 95-99dB hangfalat 1-2-3W-on hallgatgatjuk. Oda elég lesz a 10W csúcsnak, ha azt tényleg jól tudja a 10W-os erősítő.

Érdemes lehet különben ilyen esetben olyan erősítőt nézni, ami a 10-15W-ot A-osztályban (is) tudja. Ugyanis ha ez teljesül, akkor a tápja van vagy 100-200W-os.

Azért a klippelés nem túl hasznos dolog, na...

Értem én mit írsz és nagyrészt egyet is értek vele, de ez a dolog sem ilyen egyszerű (mint ahogy a hifiben az lenni szokott). Történetesen 98dB-es érzékenységű (plusz tölcséres) hangsugárzóim vannak és volt alkalmam megfülelni rajta jó néhány erősítőt és nem csak egy rövid teszt erejéig. Ezek között voltak kisebb (9 Watt) közepes és nagyobb teljesítményűek is. Jó volt minddel, de a nagy vassal jobb. És így van, nagyrészt 1-10 Watt között ugrál a Sansui kijelzőjének mutatója, de ha belép még valami tutti, akkor sincs probléma (300-ig még loholhat). :) Barátom (akinek történetesen ugyanilyen hangsugárzója van) sokáig vegetált 20-40 Wattosokkal, de már ő is tudja miről van szó. Teljesen más a sztori.

Természetesen nem vitának szánom ezt az egészet, inkább olyan véleményfélének, eszmecserélgetésnek.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 21:32
zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 21:12

Szerintem egy erősítő sem képes átlépni a teljesítménye maximumát.
A másik, látom itt sokan a Wattok bűvöletében élnek. Tapasztalataim szerint, egy erősítő "meghajtó képessége", nem egyenesen arányos a Wattok számával.
Saját rendszeremben tapasztaltam meg olyat, hogy ugyanazzal a hangsugárzóval a 2x110W/8 Ohm teljesítményű erősítő, csak rikácsolt, ordibált, teljesen dinamikátlanúl. Ellenben egy 2x50W/8 Ohm-os erősítő lazán, a kiújjából kirázva meghajtotta.
Aham. Itt most konkrétan a 10 Wattos erősítővel kapcsolatban hangzott el a kérdésem, azt nem nehéz megcibálni. Felhívnám a figyelmedet arra, hogy nem a több száz Wattos erősítőkkel, hanem a , azaz jó minőségű (hangú) több száz Wattos (vagy maradjunk a nagy teljesítményűeknél) erősítőkkel kapcsolatban írtam azt, amit. Olvasd el újra. :) Tehát az utolsó mondatoddal egyet is tudok érteni... Viszont! Az említett 50 Wattos erősítő vs jóval több Watt esetében megint billen a mérleg... :)

Nem eccerű, tudom! :)

Azért, ha arra a csodálatos Ti5000-re rákötnél egy jó nagy vasat... :)
Hát ez van, tudod, "szegény ember vízzel főz".
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 21:12

A másik, látom itt sokan a Wattok bűvöletében élnek. Tapasztalataim szerint, egy erősítő "meghajtó képessége", nem egyenesen arányos a Wattok számával.
Saját rendszeremben tapasztaltam meg olyat, hogy ugyanazzal a hangsugárzóval a 2x110W/8 Ohm teljesítményű erősítő, csak rikácsolt, ordibált, teljesen dinamikátlanúl. Ellenben egy 2x50W/8 Ohm-os erősítő lazán, a kiújjából kirázva meghajtotta.
Aham. Itt most konkrétan a 10 Wattos erősítővel kapcsolatban hangzott el a kérdésem, azt nem nehéz megcibálni. Felhívnám a figyelmedet arra, hogy nem a több száz Wattos erősítőkkel, hanem a , azaz jó minőségű (hangú) több száz Wattos (vagy maradjunk a nagy teljesítményűeknél) erősítőkkel kapcsolatban írtam azt, amit. Olvasd el újra. :) Tehát az utolsó mondatoddal egyet is tudok érteni... Viszont! Az említett 50 Wattos erősítő vs jóval több Watt esetében megint billen a mérleg... :)

Nem eccerű, tudom! :)

Azért, ha arra a csodálatos Ti5000-re rákötnél egy jó nagy vasat... :)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2889
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 20:36
sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 20:25
Csak ehhez nem az kell, hogy 500W-ot tudjon valami, hanem az, hogy azt a 10-20-50et tudja tisztességesen, amire valóban szükség van.
Így van, a jó több száz Wattosok lazán, csuklóból (tisztességesen) tudják az említett teljesítményeket. Pont ezért jobbak...

"Egy 10W-os erősítőt is meg lehet építeni 100-200W-os táppal. Az olyat fog teljesíteni 10W-on, amire nem számítasz!"

És az a 10 Wattos erősítő mit fog csinálni, ha egy-egy zenei csúcsnál át kell lépnie teljesítménye maximumát?
Clipelni…hogy tényszerűen válaszoljak, de ez nem érdekes. Onnan indult a beszélgetés, hogy a nagy érzékenységű (95-99dB) hangfalhoz is kell a kakaó, a többszáz watt. Na a 95-99dB hangfalat 1-2-3W-on hallgatgatjuk. Oda elég lesz a 10W csúcsnak, ha azt tényleg jól tudja a 10W-os erősítő.

Érdemes lehet különben ilyen esetben olyan erősítőt nézni, ami a 10-15W-ot A-osztályban (is) tudja. Ugyanis ha ez teljesül, akkor a tápja van vagy 100-200W-os.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 20:36
sutemenyx írta:
Csak ehhez nem az kell, hogy 500W-ot tudjon valami, hanem az, hogy azt a 10-20-50et tudja tisztességesen, amire valóban szükség van.
Így van, a jó több száz Wattosok lazán, csuklóból (tisztességesen) tudják az említett teljesítményeket. Pont ezért jobbak...

"Egy 10W-os erősítőt is meg lehet építeni 100-200W-os táppal. Az olyat fog teljesíteni 10W-on, amire nem számítasz!"

És az a 10 Wattos erősítő mit fog csinálni, ha egy-egy zenei csúcsnál át kell lépnie teljesítménye maximumát?

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4150

Hozzászólás Szerző: juliush »

sutemenyx írta:
Egy 10W-os erősítőt is meg lehet építeni 100-200W-os táppal. Az olyat fog teljesíteni 10W-on, amire nem számítasz!
:smile32:
Bezony ám! Elképesztő mire képes rábírni egy Nait1-es a Harbeth M30.1-eket!!! :D
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Ja, hogy ez akkor szokott teljesülni, ha 10x akkorát ír rá a gyártó… na ez nem a wattok hibája, hanem a gyártók balf@szkodásának az eredménye.
Egy 10W-os erősítőt is meg lehet építeni 100-200W-os táppal. Az olyat fog teljesíteni 10W-on, amire nem számítasz!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

earforce
V.I.P.
V.I.P.

dixie-chicken írta:
2021.10.25., hétf. 20:03
sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 19:29
Ha nem mondtad volna is tudom. Viszont nem csak a jel/zaj viszonyrol van szó, hanem másról is.
bármi másrol is lehet szó,én élvezem az ilyen párositásokat,jobban mint a low power megközelitéseket....ennyi...

:smile49:
Gyenge meghajtással még sosem hallottam jól és zeneien szólni semmit sem.
Ellenben kifejezetten olcsó hangfalat túlontúl kiszolgálva már igen és ez tudott szenzációs lenni.
A megfelelő meghajtás kb. minden.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 19:29
Ha nem mondtad volna is tudom. Viszont nem csak a jel/zaj viszonyrol van szó, hanem másról is.
bármi másrol is lehet szó,én élvezem az ilyen párositásokat,jobban mint a low power megközelitéseket....ennyi...

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

modern Tannoyokhoz
lehet ez Altec 19/604,Klipsch,Living Voice,Danley,Zu stb.,ide sorolom a nagy "kék" frontlapos JBL-eket is...az elvemet nem a Tannoyhoz kötöm csak,független attol,hogy modern változatát használok,és "csak egy D700"-ast birtokolok,amely "haklis" meghajtás szempontjábol.. :guitar: ...van aki egy ESL63,Naim Nait 1-el szeret,és van aki egy Quad 606/II-sel...

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 18:41
Lényegtelen, hogy hol készül. Az elv mindenhol ugyanúgy érvényesül.
nyiltan kimondom,nem tartozom a SET rajongótáborhoz (cső/félvezető)..preferálom a nagy teljesitményű erősitőket (cső/félvezető)t,még extrém érzékeny hangsugárzóknál is (az FR/single driver vonalat kihagyom most)...azt nem mondom hogy nincs kockázat benne (zajszintek),de ami jó meg van csinálva,annak nem okoz gondot a magas érzékenység sem...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Lényegtelen, hogy hol készül, és az is, hogy SET vagy FET. Az elv mindenhol ugyanúgy érvényesül.

Mellesleg a lehetetlent nem én próbáltam meg. Csöves erősítőket nem én rakosgatok modern Tannoyokhoz, én csak előrejeleztem, hogy nem lesz jó.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Re: Interneten talált képek

sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 18:18
dixie-chicken írta:
2021.10.25., hétf. 14:37
Alex_Aston írta:
2021.10.24., vas. 19:24

Próba nélkül az alap felvétel is ;) :napsut:

2x45W tudtommal azért sok mindenre elég egy átlag szobában.
azért 700W csak belepakoltak egy mai Quadral Aurum Alpha-ba:

https://www.quadral.com/en/product/aurum-alpha/

"The full active loudspeaker with 350W and 700W guarantees unlimited dynamic."

:D

és a régi Quadral Titan aktiv sorozatnál is az amplifikáció oldalanként 400/200/100W volt,emlékeim szerint,és D osztály még sehol sem volt..lehet soha nem használod ki/vagy használták ki,de nem árt ha van...van az a mondás " a felesleg (erő) nem árthat,de a hiány igen"...van az a pont ahol az emberek igénylik egy kicsit a jobban feltekert hangerőt,legyen az egy Miles,Jon Hassell,Kruder&Dorfmeister,vagy egy Lester Bowie "The great pretender"

De bizony, árthat! Minél nagyobb a teljesítmény elvárás, annál nehezebb jóra csinálni egy erősítőt.
azt lehet nem konyhaasztalon készitik :D ...a SET világ is van akinek jó,és van akinek nem.. ;)

idevágó,érdekes téma a PFM-en:

https://pinkfishmedia.net/forum/threads ... ng.260380/

mindenki megtalálhatja a számára érdekes posztot...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Re: Interneten talált képek

dixie-chicken írta:
2021.10.25., hétf. 14:37
Alex_Aston írta:
2021.10.24., vas. 19:24
supravox írta:
2021.10.24., vas. 13:53

Ugye ez megint nem jelent semmit.
Próba nélkül az alap felvétel is ;) :napsut:

2x45W tudtommal azért sok mindenre elég egy átlag szobában.
azért 700W csak belepakoltak egy mai Quadral Aurum Alpha-ba:

https://www.quadral.com/en/product/aurum-alpha/

"The full active loudspeaker with 350W and 700W guarantees unlimited dynamic."

:D

és a régi Quadral Titan aktiv sorozatnál is az amplifikáció oldalanként 400/200/100W volt,emlékeim szerint,és D osztály még sehol sem volt..lehet soha nem használod ki/vagy használták ki,de nem árt ha van...van az a mondás " a felesleg (erő) nem árthat,de a hiány igen"...van az a pont ahol az emberek igénylik egy kicsit a jobban feltekert hangerőt,legyen az egy Miles,Jon Hassell,Kruder&Dorfmeister,vagy egy Lester Bowie "The great pretender"

De bizony, árthat! Minél nagyobb a teljesítmény elvárás, annál nehezebb jóra csinálni egy erősítőt.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”