Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1697

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Aszpirin írta:
2021.10.26., kedd 15:17
én nem - és szerintem ez inkább adódik a hangszórók méretéből).
Ezt most hogy kell értelmezni, hogy adódik a hangszórók méretéből? Mi adódik belőle?

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7681

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Igazából nem számít se a hangsugárzó érzékenysége, se az impedanciamenete, se az elektromos fázismenet, se az erősítő kimenő impedanciája, tápegysége, se semmi. Ha felteszed fekete korongon a Stabat Mater-t és mire "lejár" az oldal, a magassugárzóból nem csorog le a Szűz Mária könnye, az egészet megette a fene.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6103

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Az én erősítőm végfoka a jelenlegi csövekkel 2*35W-os névleges teljesítményű, a hangfalaim 4 ohmosak és 89dB érzékenységűek. (ld. aláírásom)
Ennek ellenére szerintem elég jól elboldogul az erősítő a hangfalakkal, nekem legalábbis - eltekitve a szobám teljesen nyilvánvaló akusztikai problémáitól - nincs hiányérzetem (volt aki hallotta, és basszusszegénynek találta, én nem - és szerintem ez inkább adódik a hangszórók méretéből).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

zoli73 írta:
2021.10.26., kedd 13:40
... Az, hogy egy erősítő mennyire tolerálja a hangerő függő egyenetlen impedancia menetet, és mennyire tud megbirkózni az ilyen 2 Ohm-os(vagy akár még mélyebb) impedancia beeséssel, az nem a Wattok számától függ. Sokkal inkább az erősítő kapcsolásán, a korrektül kivitelezett(túlméretezett) tápegységen. Ez sok erősítő esetében, még több 100W teljesítmény birtokában sem teljesül, más erősítő esetében meg néhány 10W-al kb. bármit meghajt. A teljesítmény nem minden.
Az erősítőknek van specifikációja, ebben megadják a folyamatos kimeneti teljesítményüket 8Ohm terhelésre, és többnyire 4Ohm-ra is.
Ha a hangsugárzó 2 Ohmos, akkor olyan erősítőt kell választani, amelyet 2Ohm terhelésre is specifikálnak.
Hiszen akkor már azt számonkérhetnénk szerencsétlen erősítőn, hogy miért nem működik pl. 100V hálózati feszültséggel, amellett 230V-ra készült.

Olyan nyilván létezik, hogy egy gyártó jobban túlméretezi a készüléket, és a védelem többet engedélyez, de ezt nem lehet számon kérni, csak amit specifikálnak....ja, hogy egy 2 Ohmra is üzemszerűen dolgozó-, nagy teljesítményő erősítő drágább...

Azért ez a "néhány 10W-al kb. bármit meghajt" mókás :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3245

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

cannonball írta:
2021.10.26., kedd 12:16
mishow írta:
2021.10.26., kedd 11:00
Fura dolog ez a hangerő/teljesítmény/érzékenység szembeállítás.
Emlékszem egy régi, még AVX-es szeánszra, Budapesten. Összehallgattunk egy csomó mindent, és vittem magammal a Creek Destiny-t, ami elég combos masina. Rákötöttünk egy Dyno monitort, aminek az volt a híre, hogy nehezen hajtható és igencsak zabálja a Wattokat. Olyan rég volt, hogy típusszámot ne kérdezzetek. A Creek megszenvedett vele, feltekert hangerőnél sem tudtunk a párosbó igazán élvezetes hangot kicskarni.
Ekkor valaki elővett egy DIY kinézetű, fából készült erősítőt, talán Szabó Zoli (Hivox) valamelyik korábbi munkáját, ami elvben 2x8W teljesítményű. Ez a kis fadoboz könnyedén meghajtotta a Dynokat, nem akartunk hinni a fülünknek.
A korábbi vitaákba nem szeretnék belefolyni, de ez a régi emlék ugrott be, ahogy olvastam.
Nekem sokáig Phonarjaim voltak. a 2000-es szériából szinte minden. Sokáig házimozi vas, aztán Naim 5, majd a Marantzok. egyre drágább, egyre nagyobb. De középhangerő felett szinte mindegyiknél leoldott a védelem, sokáig azt hittem egyszerűen nem bírják a strapát, pedig a pm-8005 már vagy 80 wattot tudott. Aztán egyszer belebotlottam a P-40-es Phonar impedanciagörbéjébe, ami -bár 4 ohm volt a hangfalra írva- 1000 Hz körül beesett 2 ohm-ra. És tényleg: nem a mélyeknél, hanem a pergődobnál halt meg minden erősítő. Aztán jött a pm 15s2 Marantz, annak mindegy volt, az bírta. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy nem minden a nagy érzékenység (a Phonarok is 91 dB körül vannak), ha mindez hullámzó impedanciával párosul. Lehet, hogy egy védelem nélküli erősítő egyszerűen csak élvezhetetlenül torzított volna középfrekvencián
Pontosan tudom mi ez amiről írsz, erre utaltam nem sokkal lejjebb. Az, hogy egy erősítő mennyire tolerálja a hangerő függő egyenetlen impedancia menetet, és mennyire tud megbirkózni az ilyen 2 Ohm-os(vagy akár még mélyebb) impedancia beeséssel, az nem a Wattok számától függ. Sokkal inkább az erősítő kapcsolásán, a korrektül kivitelezett(túlméretezett) tápegységen. Ez sok erősítő esetében, még több 100W teljesítmény birtokában sem teljesül, más erősítő esetében meg néhány 10W-al kb. bármit meghajt. A teljesítmény nem minden.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1697

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Szerintem a nagy teljesítmény, pont olyan, mint a nagy membrán. Aki egyszer belekóstol, az jó eséllyel többet nem akar visszalépni. Most az anyagi kényszert, vagy a helyhiányt hagyjuk.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1221

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Alex_Aston írta:
2021.10.26., kedd 12:24
Vajon ki a boldogabb? Aki együtt tud élni (a lehetoleg) némi hiányosságokkal, és élvezi az életet, vagy görcsösen keresi a nem létező tökéletest?
Most lehetne jönni a keleti filozófiával: az a boldog ember, aki elégedett az élete által nyújtott lehetőségekkel, keretekkel, és abból tudja kihozni, amit lehet, és abban is megtalálja a boldogságot.
Ez nem csak a hifire igaz, de arra is.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3524

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

pali923 írta:
2021.10.26., kedd 11:44
fapaci írta:
2021.10.25., hétf. 15:26
Mert ugye van, aki az ismerkedést, randizgatást élvezi és van, aki ennek gyümölcsére vágyik, egy működőképes párkapcsolatban szeretne élni. Pontosan így van ez a HiFi-ben is. A hobbitársak egy része a készülékek tesztelésében, cserélgetésében találja meg örömét, mások pedig szeretnének egy vállalható, szerethető rendszert, amivel az igazi hobbijukat, a zenehallgatást tudják magasabb szintre emelni. Bármennyire is hifistáknak mondhatók mindannyian, a két csapat között alapvető különbségek vannak.
Ez egy nagyon pontos látlelet, egy "aprósággal" egészíteném ki, ami csak szőrmentén van benne: a hifisták (és más hobbit űzők) igen nagy részének a pénztárcája felülről korlátos. Ezért is könnyebben tud a hifibogár zizegni, hiszen mindig megvan a remény, hogy egy kicsivel drágább akármivel lehetne még jobb hangot kicsikarni a rendszerből. Ezért olyan népszerű a kábelcserélgetés, hiszen (jó eséllyel) az a legolcsóbb komponens a rendszerben, és mindig megjelennek a releváns topicban a csodadrótok, amik tized/századáron verik a csúcskábeleket is.

Udvarláshoz sok esetben elég a vonzizé, a hifihez pénz is kell. :D :rolleyes:
Van egy barátom. Bő 15 éve agglegény, mert mindig azt nézi egy nőben, hogy mi az a pár rossz, és nem azt, hogy mi a többségében jó.

Vajon ki a boldogabb? Aki együtt tud élni (a lehetoleg) némi hiányosságokkal, és élvezi az életet, vagy görcsösen keresi a nem létező tökéletest?
Csak a Marantz! :-D

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1240

Hozzászólás Szerző: -CB- »

mishow írta:
2021.10.26., kedd 11:00
Emlékszem egy régi, még AVX-es szeánszra, Budapesten. Összehallgattunk egy csomó mindent, és vittem magammal a Creek Destiny-t, ami elég combos masina. Rákötöttünk egy Dyno monitort, aminek az volt a híre, hogy nehezen hajtható és igencsak zabálja a Wattokat. Olyan rég volt, hogy típusszámot ne kérdezzetek. A Creek megszenvedett vele, feltekert hangerőnél sem tudtunk a párosbó igazán élvezetes hangot kicskarni.
Ekkor valaki elővett egy DIY kinézetű, fából készült erősítőt, talán Szabó Zoli (Hivox) valamelyik korábbi munkáját, ami elvben 2x8W teljesítményű. Ez a kis fadoboz könnyedén meghajtotta a Dynokat, nem akartunk hinni a fülünknek.
A korábbi vitaákba nem szeretnék belefolyni, de ez a régi emlék ugrott be, ahogy olvastam.
Nekem sokáig Phonarjaim voltak. a 2000-es szériából szinte minden. Sokáig házimozi vas, aztán Naim 5, majd a Marantzok. egyre drágább, egyre nagyobb. De középhangerő felett szinte mindegyiknél leoldott a védelem, sokáig azt hittem egyszerűen nem bírják a strapát, pedig a pm-8005 már vagy 80 wattot tudott. Aztán egyszer belebotlottam a P-40-es Phonar impedanciagörbéjébe, ami -bár 4 ohm volt a hangfalra írva- 1000 Hz körül beesett 2 ohm-ra. És tényleg: nem a mélyeknél, hanem a pergődobnál halt meg minden erősítő. Aztán jött a pm 15s2 Marantz, annak mindegy volt, az bírta. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy nem minden a nagy érzékenység (a Phonarok is 91 dB körül vannak), ha mindez hullámzó impedanciával párosul. Lehet, hogy egy védelem nélküli erősítő egyszerűen csak élvezhetetlenül torzított volna középfrekvencián

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

a kép talán 2014/HES/Hilton,vlmelyik AN szoba,végfok 2A3,méretben nem nagy légtér,semmi hangoskodás,felraknak egy Lionel Hampton LP-ét,'50 évek vége,'60 évek elején készült koncertfelvétel,a bevetezőben Lionel finoman keveri a vibrafont,nyálcsorgató,zseniális az egész,cimbivel is aki csövest használ,összenézünk,igaz PP EL34,de van vagy 2x35W, "ez qva jó",aztán lazán,csatlakozik egy árva bőgő a zenei folyamathoz,finoman,aztán egy kicsit gyorsit a tempón,de még mindig csak egy árva vibrafon+bőgő szól, cimbivel összenézünk ismét,de most már szemkerekedve "lépjünk,ez qva sz@r lett,leszakadtak a polcok a spájzban"...igen,tudom az első W a legfontosabb,a többi csak hab a tortán,és othoni zenélgetésre elég csak egy pár W...kifele jövet,ránéztem egy pár emberke arcára,volt aki mag&mlés határán volt...

a hifista élet már csak ilyen :D

:D
Csatolmányok
an 2.jpg
an 2.jpg (66.91 KiB) Megtekintve 1910 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1221

Hozzászólás Szerző: pali923 »

fapaci írta:
2021.10.25., hétf. 15:26
Mert ugye van, aki az ismerkedést, randizgatást élvezi és van, aki ennek gyümölcsére vágyik, egy működőképes párkapcsolatban szeretne élni. Pontosan így van ez a HiFi-ben is. A hobbitársak egy része a készülékek tesztelésében, cserélgetésében találja meg örömét, mások pedig szeretnének egy vállalható, szerethető rendszert, amivel az igazi hobbijukat, a zenehallgatást tudják magasabb szintre emelni. Bármennyire is hifistáknak mondhatók mindannyian, a két csapat között alapvető különbségek vannak.
Ez egy nagyon pontos látlelet, egy "aprósággal" egészíteném ki, ami csak szőrmentén van benne: a hifisták (és más hobbit űzők) igen nagy részének a pénztárcája felülről korlátos. Ezért is könnyebben tud a hifibogár zizegni, hiszen mindig megvan a remény, hogy egy kicsivel drágább akármivel lehetne még jobb hangot kicsikarni a rendszerből. Ezért olyan népszerű a kábelcserélgetés, hiszen (jó eséllyel) az a legolcsóbb komponens a rendszerben, és mindig megjelennek a releváns topicban a csodadrótok, amik tized/századáron verik a csúcskábeleket is.

Udvarláshoz sok esetben elég a vonzizé, a hifihez pénz is kell. :D :rolleyes:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2577

Hozzászólás Szerző: mishow »

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2889
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

“Pl. a nagy érzékenységű, "szélessávú" hangszórók által kezelhető teljesítmény legtöbbször nagyon alacsony, a nagy hangnyomás csak a középsávban lesz elérhető, jelentős plusz torzítással, kompresszálással --> ordít mint egy megafon.”

Általánosságban talán igaz, de azért van itt is kivétel. Van, amit kifejezetten hangosításra találtak ki.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6103

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Tctronic írta:
2021.10.25., hétf. 22:18
earforce írta:
2021.10.25., hétf. 22:13
Egy kicsi vasnál sosem lesz meg az elegendő
dynamic headroom (elnézést magyarul nem megy).
Hallottam Note E dobozt, Note Vindicator-ról (3,5W) hajtva és hát azon kívül hogy képes volt hangosan szólni nem értettem ezen mit esznek a nótfanatikusok. De tényleg.
Ha szobahangerő fölé mentél kicsivel már elkezdett felkeményedni a hang.
Itt kerül megint szóba a már egyszer-kétszer említett "ki milyen hangerőn hallgat zenét ?" és "milyen zenét?" kérdés.
A lány gitárral és egy zúzós rock alapból mást igényel.
Tényleg, ha már itt tartunk, valaki definiálná nekem (ha lehet) objektíven a “szobahangerő”-t? Ez egy konrét, az adott szobához tartozó hangerő, vagy egy bizonyos, a szobától függő hangnyomás a hallgatási pozícióban! (remélem nem hûlyeség már a kérdés is). Csak azért, hogy meg tudjam esetleg állapítani, hogy én szobahangerőn hallgatom-e a zenéimet…
És ha már itt tartunk, mindebbe nem szól bele a szobaakusztika? Ami kiemel vagy ébb kiolt bizonyos frekvenciákat, elmossa itt-ott a zenét, utúzengése van, stb.
(valahogy van egy olyan érzésem, hogy ez legalább olyan fontos, mint az erősítő csúcsteljesítménye, a hangsugárzó jellemzői, vagy a milyen zenét hallgatunk milyen hangerőn kérdés, de bőven lehet, hogy tévedek gondolkodik.gif ).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

Tctronic írta:
2021.10.25., hétf. 22:18
...
Itt kerül megint szóba a már egyszer-kétszer említett "ki milyen hangerőn hallgat zenét ?" és "milyen zenét?" kérdés.
...
A kulcsszó inkább a hangosság és nem a hangerő.
Minden hangsugárzó számára van egy komfortos/kezelhető teljesítmény, amelynél még nem nő meg jelentősen a torzítása, nem kompresszál jelentősen, nem kezd el ordítani mint egy megafon....nem fossa össze magát. ( pl. a mélytartományban a konstrukcióra jellemző frekvenciafüggő max. akusztikus teljesítmény és akusztikus terhelhetőség egy fontos, tervezési paraméter, amelynek semmi köze a hangsugárzó elektromos terhelhetőségéhez. )
Pl. a nagy érzékenységű, "szélessávú" hangszórók által kezelhető teljesítmény legtöbbször nagyon alacsony, a nagy hangnyomás csak a középsávban lesz elérhető, jelentős plusz torzítással, kompresszálással --> ordít mint egy megafon.

Annak ellenére, hogy egészen kis méretű/terhelhetőségű hangsugárzók is elviselnek többszáz wattot ha kell, teljesen más élmény, amikor egy hangsugárzó arra van tervezve, hogy a komfortzónájában legyen ez a többszáz watt, főleg, ha a legmélyebb hangoktól kezdve tud működni, és a torzítatlan, kompresszió mentes hangsugárzást fenn tudja tartani egészen nagy hangnyomáson is. Egy ilyen rendszer nem kezd el ordítani, a hangerő emelésével egyre intenzívebb lesz az élmény ( "átjárja az egész testünk a zene" ), zavaró mellékhatások nélkül. Egy ilyen rendszer azonos hangynomás csúcsok mellet kevésbé hangos, mint egy hagyományos rendszer...
( A hangszórók komressziója összenyomja a dinamikát. Ez, valmint a megjelenő durva torzítási komponensek jelentősen megemelik a hangosság-érzetet. )

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 22:09

Azért értem amit írsz, ha van teljesítmény tartalék, abból még nem lehet baj. Ahogy egyik barátom fogalmaz, "a van-tól nem kell félni".
Azért tegyük a szívűnkre a kezünket, egy átlagos, szobahangerőn(vagy kicsit felette) történő zenehallgatáshoz, valósan hány Watt-ra is van szükségünk? 5-10-15W, szerintem nem több. Ezt kb. (majdnem) minden erősítőnek gond nélkül szolgáltatnia kellene. Azt, hogy ezt milyen minőségben teszi, az megint egy más kérdés.
Ha ilyen egyszerű lenne....

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2747

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

earforce írta:
2021.10.25., hétf. 22:13
Hallottam Note E dobozt, Note Vindicator-ról (3,5W) hajtva és hát azon kívül hogy képes volt hangosan szólni nem értettem ezen mit esznek a nótfanatikusok. De tényleg.
A lány gitárral és egy zúzós rock alapból mást igényel.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2946

Hozzászólás Szerző: earforce »

zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 22:09
Azért tegyük a szívűnkre a kezünket, egy átlagos, szobahangerőn(vagy kicsit felette) történő zenehallgatáshoz, valósan hány Watt-ra is van szükségünk? 5-10-15W, szerintem nem több. Ezt kb. (majdnem) minden erősítőnek gond nélkül szolgáltatnia kellene. Azt, hogy ezt milyen minőségben teszi, az megint egy más kérdés.
Ez nagyon rendszer függő. Nálam 300W@8ohm hajt egy papíron 87dB@4ohmot, aminek tapasztalat alapján a fele igaz, tehát olyan 84dB@4ohmot.
Próbáltam 100W A osztállyal. Kapcsolható a végfok (MF F19) hogy 'A' 75W legyen vagy 300W 'AB'. A különbség leírhatatlan a nagyobb teljesítmény javára.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára earforce 2021.10.25., hétf. 22:18-kor.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2946

Hozzászólás Szerző: earforce »

SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 21:51
zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 21:41

Azért azt még mindig szeretném tudni, hogy egy erősítő miként tudja átlépni a saját teljesítményének a csúcsát.

Tekered a volumét! :)
Azért értem amit írsz, ha van teljesítmény tartalék, abból még nem lehet baj. Ahogy egyik barátom fogalmaz, "a van-tól nem kell félni".
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
2021.10.25., hétf. 22:03

Nagy teljesítményből is van pocsék, és kicsik között is vannak szuperek.
Ezt írtam korábban. Viszont, ha a kicsi és a nagy is szuper, akkor nincs kérdés.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2747

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 21:49
....

Azért a klippelés nem túl hasznos dolog, na...

Értem én mit írsz és nagyrészt egyet is értek vele, de ez a dolog sem ilyen egyszerű (mint ahogy a hifiben az lenni szokott). Történetesen 98dB-es érzékenységű (plusz tölcséres) hangsugárzóim vannak és volt alkalmam megfülelni rajta jó néhány erősítőt és nem csak egy rövid teszt erejéig. Ezek között voltak kisebb (9 Watt) közepes és nagyobb teljesítményűek is. Jó volt minddel, de a nagy vassal jobb. És így van, nagyrészt 1-10 Watt között ugrál a Sansui kijelzőjének mutatója, de ha belép még valami tutti, akkor sincs probléma (300-ig még loholhat). :) Barátom (akinek történetesen ugyanilyen hangsugárzója van) sokáig vegetált 20-40 Wattosokkal, de már ő is tudja miről van szó. Teljesen más a sztori.

Természetesen nem vitának szánom ezt az egészet, inkább olyan véleményfélének, eszmecserélgetésnek.
Azért az a Sansui, vagy inkább az a széria elég jól sikerült na.
Az én véleményem, hogy nem elsődlegesen a wattok száma számít.Régebben 2x100Watt-nál (8ohmon) nem volt kisebb végfokom.Sőt volt 2x500watt is, de szerintem nem elsődlegesen a wattok száma a mérvadó a hangminőség tekintetében. Nagy teljesítményből is van pocsék, és kicsik között is vannak szuperek. Én mondjuk alapból kerülöm a 88-89 db-nél érzéketlenebb hangfalakat ha lehet, mert így könnyebb erősítő társat találni hozzájuk és a kisebb vasak is szóba kerülhetnek.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 21:41

Azért azt még mindig szeretném tudni, hogy egy erősítő miként tudja átlépni a saját teljesítményének a csúcsát.

Tekered a volumét! :)

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 21:20

Clipelni…hogy tényszerűen válaszoljak, de ez nem érdekes. Onnan indult a beszélgetés, hogy a nagy érzékenységű (95-99dB) hangfalhoz is kell a kakaó, a többszáz watt. Na a 95-99dB hangfalat 1-2-3W-on hallgatgatjuk. Oda elég lesz a 10W csúcsnak, ha azt tényleg jól tudja a 10W-os erősítő.

Érdemes lehet különben ilyen esetben olyan erősítőt nézni, ami a 10-15W-ot A-osztályban (is) tudja. Ugyanis ha ez teljesül, akkor a tápja van vagy 100-200W-os.

Azért a klippelés nem túl hasznos dolog, na...

Értem én mit írsz és nagyrészt egyet is értek vele, de ez a dolog sem ilyen egyszerű (mint ahogy a hifiben az lenni szokott). Történetesen 98dB-es érzékenységű (plusz tölcséres) hangsugárzóim vannak és volt alkalmam megfülelni rajta jó néhány erősítőt és nem csak egy rövid teszt erejéig. Ezek között voltak kisebb (9 Watt) közepes és nagyobb teljesítményűek is. Jó volt minddel, de a nagy vassal jobb. És így van, nagyrészt 1-10 Watt között ugrál a Sansui kijelzőjének mutatója, de ha belép még valami tutti, akkor sincs probléma (300-ig még loholhat). :) Barátom (akinek történetesen ugyanilyen hangsugárzója van) sokáig vegetált 20-40 Wattosokkal, de már ő is tudja miről van szó. Teljesen más a sztori.

Természetesen nem vitának szánom ezt az egészet, inkább olyan véleményfélének, eszmecserélgetésnek.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 21:32
zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 21:12

Szerintem egy erősítő sem képes átlépni a teljesítménye maximumát.
A másik, látom itt sokan a Wattok bűvöletében élnek. Tapasztalataim szerint, egy erősítő "meghajtó képessége", nem egyenesen arányos a Wattok számával.
Saját rendszeremben tapasztaltam meg olyat, hogy ugyanazzal a hangsugárzóval a 2x110W/8 Ohm teljesítményű erősítő, csak rikácsolt, ordibált, teljesen dinamikátlanúl. Ellenben egy 2x50W/8 Ohm-os erősítő lazán, a kiújjából kirázva meghajtotta.
Aham. Itt most konkrétan a 10 Wattos erősítővel kapcsolatban hangzott el a kérdésem, azt nem nehéz megcibálni. Felhívnám a figyelmedet arra, hogy nem a több száz Wattos erősítőkkel, hanem a , azaz jó minőségű (hangú) több száz Wattos (vagy maradjunk a nagy teljesítményűeknél) erősítőkkel kapcsolatban írtam azt, amit. Olvasd el újra. :) Tehát az utolsó mondatoddal egyet is tudok érteni... Viszont! Az említett 50 Wattos erősítő vs jóval több Watt esetében megint billen a mérleg... :)

Nem eccerű, tudom! :)

Azért, ha arra a csodálatos Ti5000-re rákötnél egy jó nagy vasat... :)
Hát ez van, tudod, "szegény ember vízzel főz".

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”