Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

zoli73 írta:
2021.10.25., hétf. 21:12

Szerintem egy erősítő sem képes átlépni a teljesítménye maximumát.
A másik, látom itt sokan a Wattok bűvöletében élnek. Tapasztalataim szerint, egy erősítő "meghajtó képessége", nem egyenesen arányos a Wattok számával.
Saját rendszeremben tapasztaltam meg olyat, hogy ugyanazzal a hangsugárzóval a 2x110W/8 Ohm teljesítményű erősítő, csak rikácsolt, ordibált, teljesen dinamikátlanúl. Ellenben egy 2x50W/8 Ohm-os erősítő lazán, a kiújjából kirázva meghajtotta.
Aham. Itt most konkrétan a 10 Wattos erősítővel kapcsolatban hangzott el a kérdésem, azt nem nehéz megcibálni. Felhívnám a figyelmedet arra, hogy nem a több száz Wattos erősítőkkel, hanem a , azaz jó minőségű (hangú) több száz Wattos (vagy maradjunk a nagy teljesítményűeknél) erősítőkkel kapcsolatban írtam azt, amit. Olvasd el újra. :) Tehát az utolsó mondatoddal egyet is tudok érteni... Viszont! Az említett 50 Wattos erősítő vs jóval több Watt esetében megint billen a mérleg... :)

Nem eccerű, tudom! :)

Azért, ha arra a csodálatos Ti5000-re rákötnél egy jó nagy vasat... :)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2889
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 20:36
sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 20:25
Csak ehhez nem az kell, hogy 500W-ot tudjon valami, hanem az, hogy azt a 10-20-50et tudja tisztességesen, amire valóban szükség van.
Így van, a jó több száz Wattosok lazán, csuklóból (tisztességesen) tudják az említett teljesítményeket. Pont ezért jobbak...

"Egy 10W-os erősítőt is meg lehet építeni 100-200W-os táppal. Az olyat fog teljesíteni 10W-on, amire nem számítasz!"

És az a 10 Wattos erősítő mit fog csinálni, ha egy-egy zenei csúcsnál át kell lépnie teljesítménye maximumát?
Clipelni…hogy tényszerűen válaszoljak, de ez nem érdekes. Onnan indult a beszélgetés, hogy a nagy érzékenységű (95-99dB) hangfalhoz is kell a kakaó, a többszáz watt. Na a 95-99dB hangfalat 1-2-3W-on hallgatgatjuk. Oda elég lesz a 10W csúcsnak, ha azt tényleg jól tudja a 10W-os erősítő.

Érdemes lehet különben ilyen esetben olyan erősítőt nézni, ami a 10-15W-ot A-osztályban (is) tudja. Ugyanis ha ez teljesül, akkor a tápja van vagy 100-200W-os.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3245

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

dbrnsk írta:
2021.10.25., hétf. 20:36
sutemenyx írta:
Csak ehhez nem az kell, hogy 500W-ot tudjon valami, hanem az, hogy azt a 10-20-50et tudja tisztességesen, amire valóban szükség van.
Így van, a jó több száz Wattosok lazán, csuklóból (tisztességesen) tudják az említett teljesítményeket. Pont ezért jobbak...

"Egy 10W-os erősítőt is meg lehet építeni 100-200W-os táppal. Az olyat fog teljesíteni 10W-on, amire nem számítasz!"

És az a 10 Wattos erősítő mit fog csinálni, ha egy-egy zenei csúcsnál át kell lépnie teljesítménye maximumát?
Szerintem egy erősítő sem képes átlépni a teljesítménye maximumát.
A másik, látom itt sokan a Wattok bűvöletében élnek. Tapasztalataim szerint, egy erősítő "meghajtó képessége", nem egyenesen arányos a Wattok számával.
Saját rendszeremben tapasztaltam meg olyat, hogy ugyanazzal a hangsugárzóval a 2x110W/8 Ohm teljesítményű erősítő, csak rikácsolt, ordibált, teljesen dinamikátlanúl. Ellenben egy 2x50W/8 Ohm-os erősítő lazán, a kiújjából kirázva meghajtotta.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

sutemenyx írta:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

sutemenyx írta:
Egy 10W-os erősítőt is meg lehet építeni 100-200W-os táppal. Az olyat fog teljesíteni 10W-on, amire nem számítasz!
:smile32:
Bezony ám! Elképesztő mire képes rábírni egy Nait1-es a Harbeth M30.1-eket!!! :D
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Ja, hogy ez akkor szokott teljesülni, ha 10x akkorát ír rá a gyártó… na ez nem a wattok hibája, hanem a gyártók balf@szkodásának az eredménye.
Egy 10W-os erősítőt is meg lehet építeni 100-200W-os táppal. Az olyat fog teljesíteni 10W-on, amire nem számítasz!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2946

Hozzászólás Szerző: earforce »

dixie-chicken írta:
2021.10.25., hétf. 20:03
sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 19:29
Ha nem mondtad volna is tudom. Viszont nem csak a jel/zaj viszonyrol van szó, hanem másról is.
bármi másrol is lehet szó,én élvezem az ilyen párositásokat,jobban mint a low power megközelitéseket....ennyi...

:smile49:
Gyenge meghajtással még sosem hallottam jól és zeneien szólni semmit sem.
Ellenben kifejezetten olcsó hangfalat túlontúl kiszolgálva már igen és ez tudott szenzációs lenni.
A megfelelő meghajtás kb. minden.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 19:29
Ha nem mondtad volna is tudom. Viszont nem csak a jel/zaj viszonyrol van szó, hanem másról is.
bármi másrol is lehet szó,én élvezem az ilyen párositásokat,jobban mint a low power megközelitéseket....ennyi...

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

modern Tannoyokhoz
lehet ez Altec 19/604,Klipsch,Living Voice,Danley,Zu stb.,ide sorolom a nagy "kék" frontlapos JBL-eket is...az elvemet nem a Tannoyhoz kötöm csak,független attol,hogy modern változatát használok,és "csak egy D700"-ast birtokolok,amely "haklis" meghajtás szempontjábol.. :guitar: ...van aki egy ESL63,Naim Nait 1-el szeret,és van aki egy Quad 606/II-sel...

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 18:41
Lényegtelen, hogy hol készül. Az elv mindenhol ugyanúgy érvényesül.
nyiltan kimondom,nem tartozom a SET rajongótáborhoz (cső/félvezető)..preferálom a nagy teljesitményű erősitőket (cső/félvezető)t,még extrém érzékeny hangsugárzóknál is (az FR/single driver vonalat kihagyom most)...azt nem mondom hogy nincs kockázat benne (zajszintek),de ami jó meg van csinálva,annak nem okoz gondot a magas érzékenység sem...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Lényegtelen, hogy hol készül, és az is, hogy SET vagy FET. Az elv mindenhol ugyanúgy érvényesül.

Mellesleg a lehetetlent nem én próbáltam meg. Csöves erősítőket nem én rakosgatok modern Tannoyokhoz, én csak előrejeleztem, hogy nem lesz jó.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Re: Interneten talált képek

sutemenyx írta:
2021.10.25., hétf. 18:18
dixie-chicken írta:
2021.10.25., hétf. 14:37
Alex_Aston írta:
2021.10.24., vas. 19:24

Próba nélkül az alap felvétel is ;) :napsut:

2x45W tudtommal azért sok mindenre elég egy átlag szobában.
azért 700W csak belepakoltak egy mai Quadral Aurum Alpha-ba:

https://www.quadral.com/en/product/aurum-alpha/

"The full active loudspeaker with 350W and 700W guarantees unlimited dynamic."

:D

és a régi Quadral Titan aktiv sorozatnál is az amplifikáció oldalanként 400/200/100W volt,emlékeim szerint,és D osztály még sehol sem volt..lehet soha nem használod ki/vagy használták ki,de nem árt ha van...van az a mondás " a felesleg (erő) nem árthat,de a hiány igen"...van az a pont ahol az emberek igénylik egy kicsit a jobban feltekert hangerőt,legyen az egy Miles,Jon Hassell,Kruder&Dorfmeister,vagy egy Lester Bowie "The great pretender"

De bizony, árthat! Minél nagyobb a teljesítmény elvárás, annál nehezebb jóra csinálni egy erősítőt.
azt lehet nem konyhaasztalon készitik :D ...a SET világ is van akinek jó,és van akinek nem.. ;)

idevágó,érdekes téma a PFM-en:

https://pinkfishmedia.net/forum/threads ... ng.260380/

mindenki megtalálhatja a számára érdekes posztot...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

dixie-chicken írta:
Alex_Aston írta:
supravox írta:
2021.10.24., vas. 13:53

Ugye ez megint nem jelent semmit.

és a régi Quadral Titan aktiv sorozatnál is az amplifikáció oldalanként 400/200/100W volt,emlékeim szerint,és D osztály még sehol sem volt..lehet soha nem használod ki/vagy használták ki,de nem árt ha van...van az a mondás " a felesleg (erő) nem árthat,de a hiány igen"...van az a pont ahol az emberek igénylik egy kicsit a jobban feltekert hangerőt,legyen az egy Miles,Jon Hassell,Kruder&Dorfmeister,vagy egy Lester Bowie "The great pretender"

De bizony, árthat! Minél nagyobb a teljesítmény elvárás, annál nehezebb jóra csinálni egy erősítőt.

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

Én egyetértek fapaci minden gondolatával, de kár, hogy a végén asebestyén hozzászólásaira hivatkozik, mert (amúgy sok értékes hozzászólása mellett) egyre több olyat olvasok tőle mostanában, ami nálam kicsit súrolja a fanatizmus határát, már ami az aktív dobozok felsőbbrendűségében való túlzott hitét mutatja. Bocs Ákos, tisztelem az elkötelezettségedet, tudom hogy mindig a legnagyobb mellszélességgel álltál ki amellett, amit éppen használtál, és ezzel sokan vagyunk így, csak kívülről ez kicsit soknak tűnik néha :rolleyes:
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11042
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2021.10.25., hétf. 12:19
De a fő gondom ezzel az okos szakértő majd megmondja milyen rendszert hallgassak megoldással, hogy ez olyan, mintha elmennél egy rutinos társ keresőbe és ott összehoznak egy hozzád illő partnerrel. Mert az udvarlás, hosszú és nem könnyű. BRrrrr...
Érdekes a hasonlat és szerintem igencsak illik a témához. Mert ugye van, aki az ismerkedést, randizgatást élvezi és van, aki ennek gyümölcsére vágyik, egy működőképes párkapcsolatban szeretne élni. Pontosan így van ez a HiFi-ben is. A hobbitársak egy része a készülékek tesztelésében, cserélgetésében találja meg örömét, mások pedig szeretnének egy vállalható, szerethető rendszert, amivel az igazi hobbijukat, a zenehallgatást tudják magasabb szintre emelni. Bármennyire is hifistáknak mondhatók mindannyian, a két csapat között alapvető különbségek vannak.

Sokan mindkét csapathoz tartozunk, sőt néha váltunk is. Jómagam is sok évig tébláboltam a társkeresők között, lelkesen toltam a készülék teszteket, írtam a beszámolókat, ütöttem a vasat évtizedeken át, végtelen mennyiségű és fajtájú cucc megfordult nálam, én is sokaknál. De visszatekintve nem sokat jutottam előre, inkább csak oldalaztam. Ahogy a gyerekkorunkon, ezen sincs mit tagadni, pláne szégyellni, de mostanában már kevésbé érdekelnek a kütyük, fontosabb lett maga a zenei élmény, meg sok más kaland. Azt is írhatnám, hogy benőtt a fejem lágya, de ezzel ugye szándéktalanul azt éreztetném, hogy aki nem követi a példámat, az alsóbb szinten ragad, márpedig nem gondolom ezt.

Továbbra is törekszem a magas hangminőségre, de hajszálnyi előnyökért már nem megyek el a Holdig, nem áldozok értük vagyonokat. Idegenkedve nézek azokra, akik képtelenek meghozni ezt a döntést, de nincs bennem ellenségeskedés, csupán távolságtartás. Ezernyi hobbi létezik, egy részük számomra minimum érthetetlen, de azokkal sincs bajom, pláne mert kívülről nézve a hifizés is bizarr tevékenység lehet. Nekem a fanatizmussal van problémám, annak semmilyen formája sem szimpatikus számomra, ettől még persze nem tiltanám, de cserébe elvárom másoktól, hogy ők se lefelé tekintsenek a hozzám hasonlókra, csak mert nem vagyunk hajlandóak 2 MFt-os PC-t és hasonló árú tápkábeleket hazavinni, meg egymásra pakolni 5 db switchet, megelégszünk egyszerűbb (logikusabb?) megoldásokkal. Nekem jó a 95 %, mert a maradék 5 %-hoz szükséges erőforrásokat másba fektetve több örömet tudok szerezni magamnak. Meggyőződésem és mások felé is egyre inkább ezt közvetítem, hogy a zenehallgatás öröme nem a kütyük végtelen fejlesztésén múlik (sőt az néha távolabb is visz), sokkal inkább a hallgatón, tehát logikus lenne utóbbit legalább olyan elánnal fejleszteni, mint a készülékeket.

A legfurcsább jelenség számomra, mikor egy frissen idecsöppent, újszülött hobbitárs a csúcsra törve felteszi tipikusan naiv kérdéseit (amik jellemzően úgy kezdődnek, hogy "Megéri-e..."), majd azokra fura, leginkább hittérítést idéző válaszokat kap a tapasztaltabbaktól. Ilyenkor derül ki igazán, hogy a rutinosabbak többségében sem tudás, hanem előítéletek vezérlik a véleményeket (ami az iménti, aktív hangsugárzókkal kapcsolatos hozzászólásokból is kiolvasható). No de ha valaki sok év alatt sem jut el odáig, hogy ne hitvitákat gerjesszen a Cables által is emlegetett "tanulási folyamat" végén, no meg ha képtelen megállni egy korábban nagyon vágyott szinten és a legutolsó vásárlás után pár héttel már nézegeti a kirakatokat, annak ugyan mennyire volt jó választás ez a hobbi? Ha lehet HiFi szakértőről beszélni, attól pont azt várnám, hogy nem tesz sommás kijelentéseket, hiszen tudjuk, hogy egy étel sem a neve miatt lesz finom, hanem az elkészítés módjától.

Amúgy meg a szakértők... Bizonyára itt sokan értenek valamihez az átlagosnál jóval magasabb szinten. Én velük nem szívesen állok le vitázni az ő szakterületükön, maximum a véleményüket kérem. De láthatjuk, hogy a hozzáértés manapság nem mindig érdem, inkább célkeresztet rajzol a tulajdonosa homlokára, mintsem tiszteletet szülne. A laikus és a szakértő vitája lehet produktív is, ha mindkettőjük szándéka pozitív. Ha ez nincs meg és inkább a másik legyőzése, a magam igazának sulykolása a cél, abból senki nem jön ki jól, tehát nem érdemes belekezdeni. (Ezért is nem nyilvánulok már meg itt hangmérnökként.) Pedig könnyen belátható lenne, hogy a laikus és a szakértő között nem az a különbség, hogy kinek van "igaza", hanem hogy ki látja a kérdés valódi összefüggéseit, amik minden kérdést árnyalnak. Egy kocsmában 20 liter bor mellett biztosan jól el lehet vitatkozni azon, melyik A LEGJOBB traktor, de ha megkérdezünk egy valódi hozzáértőt, vissza fog kérdezni, hogy mit akarsz vele csinálni, hol van és milyen a földed, mit akarsz termelni, ki vezetné, mennyi pénzt szánsz rá, stb., ami a laikus szemében már felesleges körök futása. Ezek nélkül viszont nincs értékes tanács.

Egyébként örülök asebestyén újkori hozzászólásainak, mert így már nem nekem kell mindig a fekete bárány szerepét felvennem. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.10.25., hétf. 15:37-kor.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3532

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

dixie-chicken írta:

Persze, ártani nem árt, ezt tudom. :napsut:
Nem is ezért írtam. Csak magamon is látom, hogy hiába van viszonylag nagy teljesítmény, nem is tudom, mikor használtam ki utoljára.
Csak a Marantz! :-D

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
supravox írta:
2021.10.24., vas. 13:53

Ugye ez megint nem jelent semmit.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1221

Hozzászólás Szerző: pali923 »

wittao írta:
2021.10.25., hétf. 12:22
Elkezdett a 3-4. szám környékén furcsa hang, torzítás, zörejek kijönni a bal oldalról. Kb. 2 percig tartott, miközben a zenekar tagjai folyamatosan néztek ki a hangosítást végzőkre, és a közönség is forgolódott hátrafelé.
Pannonhalmi Jazzteraszon volt Benkó Dixiland koncert. Benkó egy ideig mutogatott mindenfélét a technikusnak koncert közben, aztán egyszer csak leszaladt a színpadról, és sk. megigazította a potmétereket. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7682

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2021.10.25., hétf. 12:19
asebestyen írta:
2021.10.25., hétf. 11:27
... jó mentort találnak maguknak, aki tényleg ért a zenei reprodukcióhoz.
Pár éve felhívott valaki, hogy neki tetszik a hang otthon fejhallgatóval hallgatva, de hangszóróból meg nem tetszik. Kiderült, hogy kezdőként elment egy audíó szalonba ahol ajánlottak komplett rendszert és elmentek hozzá installálták.

Jómódú ember, adtak neki drága és tényleg jó készülékeket, és ajánlottak volna hozzá árban illő kábelezést. Na az már azért drága lett volna, na akkor ajánlottak középszintű kábeleket. Az meg hosszú távon nem volt jó neki. Sok pénz kiadva, boldogság nem volt. Pedig volt szakértelem.

De a fő gondom ezzel az okos szakértő majd megmondja milyen rendszert hallgassak megoldással, hogy ez olyan, mintha elmennél egy rutinos társ keresőbe és ott összehoznak egy hozzád illő partnerrel. Mert az udvarlás, hosszú és nem könnyű. BRrrrr...
Nagyon jó a történet, kiváló példája a hifizésnek. Mindegy milyen drótot köt be, sose lesz jó. Egy jó rendszer bármilyen (nem szélsőséges) dróttal jó, a kábelcserékkel a kicsit rosszabb - kicsit jobb skálán lesz elmozdulás.

A hang reprodukció egy techniai feladat, ehhez lehet érteni, mert van mihez. Hogy Neked az tetszik, hogy búg a szobában a basszus 2 percig egy hang után vagy épp ellenkezőleg, van aki rosszul van a basszustól (fizikai rosszullét, émelygés, hányinger), azt szakérteni nem lehet. Ilyen szempontból a neked megfelelőt neked kell kiizzadni, csak az már nem magas hanghűségű reprodukció, azaz nem HiFi, hanem egy igényre szabott hangzás.
Hozok példát, nem nő és nem autó. Zene. Zeneiskolai éves záróvizsga. A szülők jó része kimegy a dobnál, egyszerűen nem tudják elviselni a valós dob valós hangját a közvetlen környezetükben, hiába a jó játék. Van, aki szó szerint rosszul lesz, mert a saját gyerekét - akár erőltetve is - meg akarja nézni/hallgatni. Azt a dinamikát a felvételre (jó)részben leredukálják (egyébként se tudod otthon reprodukálni), aminek nem örül a hifista, mer hogy meri a hangmérnök manipulálni a felvételt, de szépen a hifista még addig pofozza a rendszert minden szarral, míg semmi nem marad az eredeti dob hangi jellemzőiből, majd számon kér mindenkit a hangmérnöktől a rendszertelepítőig. Nah, ez a baj a hifivel. :smile29:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2946

Hozzászólás Szerző: earforce »

Robici írta:
2021.10.25., hétf. 12:15
cables írta:
2021.10.25., hétf. 11:05
A másik az, hogy szakértő...? Ki szakértő?
Abban nem tudok (és itt nem is akarok :-) véleményt mondtani hogy ki a szakértő de akinek a drótjától tönkremegy egy készülék vagy akinek a buherálásától elkezd veszettül torzítani vagy fordított fázisban sugározni egy hangsugárzó (asszem fapaci írt le egy ilyen esetet), na az biztos, hogy nem az!
Van itt gyártó, akinek leégett már készüléke a kábelétől, meg kontakthibás lett stb. Ezek persze kisvárosi legendák, vagy hoaxok. De legalább nincs benne a 'szakértői' halmazban. Ez is valami.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2324

Hozzászólás Szerző: cables »

asebestyen írta:
2021.10.25., hétf. 11:27
... jó mentort találnak maguknak, aki tényleg ért a zenei reprodukcióhoz.
Pár éve felhívott valaki, hogy neki tetszik a hang otthon fejhallgatóval hallgatva, de hangszóróból meg nem tetszik. Kiderült, hogy kezdőként elment egy audíó szalonba ahol ajánlottak komplett rendszert és elmentek hozzá installálták.

Jómódú ember, adtak neki drága és tényleg jó készülékeket, és ajánlottak volna hozzá árban illő kábelezést. Na az már azért drága lett volna, na akkor ajánlottak középszintű kábeleket. Az meg hosszú távon nem volt jó neki. Sok pénz kiadva, boldogság nem volt. Pedig volt szakértelem.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1189
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

cables írta:
A másik az, hogy szakértő...? Ki szakértő?
Abban nem tudok (és itt nem is akarok :-) véleményt mondtani hogy ki a szakértő de akinek a drótjától tönkremegy egy készülék vagy akinek a buherálásától elkezd veszettül torzítani vagy fordított fázisban sugározni egy hangsugárzó (asszem fapaci írt le egy ilyen esetet), na az biztos, hogy nem az!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

wittao írta:
2021.10.25., hétf. 11:17
denesdr írta:
2021.10.25., hétf. 11:09
wittao írta:
2021.10.25., hétf. 09:11
Nekem a gyakorlati tapasztalatom az, hogy vannak aktiv hangsugarzok, amiket szivesen hallgatok, tetszik szinte minden tekintetben amit kepviselnek (ATC, PMC, Kee) es vannak amiket soha, semmilyen korulmenyek kozott nem tudnek elviselni.
Ez elmondható mindenféle hifi készülékről, az analóg lemezjátszótól kezdve a passzív hangsugárzókig. Szóval ez nem az aktív hangsugárzók kiváltsága.
Pontosan ezért írtam, amit kiemeltél. Nincs "aktív hangsugárzó mindenek felett". Abból is van jó, meg szar, mint ahogy a többi komponens esetén is.
Ez igaz, de itt szerintem senki sem állított ilyesmit. Olyasmit viszont igen, hogy egy aktív sugárzóval több olyan dolog is megvalósítható, ami egy passzívval mondjuk nem. Persze egy passzív is tudhat olyat amit egy aktív nem.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7682

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
Ezzel nem értek egyet. Ha audió hobbiról beszélünk, annak elengedhetetlen része a folyamat, a tanulás saját és mások hibáiból.

A másik az, hogy szakértő...? Ki szakértő? Abban, hogy valakinek milyen hangzás tetszik. Senki.
Juliush tökéletesn írta le, én nem tudtam volna ilyen szépen megfogalmazni. :smile53:
A hang reprodukciónak vannak szakértői, a hifinek önjelölt szakértői vannak, a Te ízlésednek pedig Te magad vagy, ha vagy...
Jól írod egyébként, amit Te audio hobbiként emlegetsz, az szerintem valóban hülyeség attól függetlenül, hogy magam is csináltam. Sőt, most is azt mondom, csinálja bárki akinek ez örömet okoz, nekem sose okozott. Persze az életem se volt soha ez, de ha Neked ez okoz örömet, hogy időnként ezt leírod, rajtam ne múljon a boldogságod. :D
Remélem tanácsodra sokan tanulnak a hibámból és hagyják a fenébe a drótozást, az aktuálisan divatos eszközök csere-beréjét meg a kütyüs marhaságokat, ami soha senkinél nem oldott meg hosszú távon semmit és jó mentort találnak maguknak, aki tényleg ért a zenei reprodukcióhoz.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”