cables írta: ↑2021.10.25., hétf. 12:19
De a fő gondom ezzel az okos szakértő majd megmondja milyen rendszert hallgassak megoldással, hogy ez olyan, mintha elmennél egy rutinos társ keresőbe és ott összehoznak egy hozzád illő partnerrel. Mert az udvarlás, hosszú és nem könnyű. BRrrrr...
Érdekes a hasonlat és szerintem igencsak illik a témához. Mert ugye van, aki az ismerkedést, randizgatást élvezi és van, aki ennek gyümölcsére vágyik, egy működőképes párkapcsolatban szeretne élni. Pontosan így van ez a HiFi-ben is. A hobbitársak egy része a készülékek tesztelésében, cserélgetésében találja meg örömét, mások pedig szeretnének egy vállalható, szerethető rendszert, amivel az igazi hobbijukat, a zenehallgatást tudják magasabb szintre emelni. Bármennyire is hifistáknak mondhatók mindannyian, a két csapat között alapvető különbségek vannak.
Sokan mindkét csapathoz tartozunk, sőt néha váltunk is. Jómagam is sok évig tébláboltam a társkeresők között, lelkesen toltam a készülék teszteket, írtam a beszámolókat, ütöttem a vasat évtizedeken át, végtelen mennyiségű és fajtájú cucc megfordult nálam, én is sokaknál. De visszatekintve nem sokat jutottam előre, inkább csak oldalaztam. Ahogy a gyerekkorunkon, ezen sincs mit tagadni, pláne szégyellni, de mostanában már kevésbé érdekelnek a kütyük, fontosabb lett maga a zenei élmény, meg sok más kaland. Azt is írhatnám, hogy benőtt a fejem lágya, de ezzel ugye szándéktalanul azt éreztetném, hogy aki nem követi a példámat, az alsóbb szinten ragad, márpedig nem gondolom ezt.
Továbbra is törekszem a magas hangminőségre, de hajszálnyi előnyökért már nem megyek el a Holdig, nem áldozok értük vagyonokat. Idegenkedve nézek azokra, akik képtelenek meghozni ezt a döntést, de nincs bennem ellenségeskedés, csupán távolságtartás. Ezernyi hobbi létezik, egy részük számomra minimum érthetetlen, de azokkal sincs bajom, pláne mert kívülről nézve a hifizés is bizarr tevékenység lehet. Nekem a fanatizmussal van problémám, annak semmilyen formája sem szimpatikus számomra, ettől még persze nem tiltanám, de cserébe elvárom másoktól, hogy ők se lefelé tekintsenek a hozzám hasonlókra, csak mert nem vagyunk hajlandóak 2 MFt-os PC-t és hasonló árú tápkábeleket hazavinni, meg egymásra pakolni 5 db switchet, megelégszünk egyszerűbb (logikusabb?) megoldásokkal. Nekem jó a 95 %, mert a maradék 5 %-hoz szükséges erőforrásokat másba fektetve több örömet tudok szerezni magamnak. Meggyőződésem és mások felé is egyre inkább ezt közvetítem, hogy a zenehallgatás öröme nem a kütyük végtelen fejlesztésén múlik (sőt az néha távolabb is visz), sokkal inkább a hallgatón, tehát logikus lenne utóbbit legalább olyan elánnal fejleszteni, mint a készülékeket.
A legfurcsább jelenség számomra, mikor egy frissen idecsöppent, újszülött hobbitárs a csúcsra törve felteszi tipikusan naiv kérdéseit (amik jellemzően úgy kezdődnek, hogy "Megéri-e..."), majd azokra fura, leginkább hittérítést idéző válaszokat kap a tapasztaltabbaktól. Ilyenkor derül ki igazán, hogy a rutinosabbak többségében sem tudás, hanem előítéletek vezérlik a véleményeket (ami az iménti, aktív hangsugárzókkal kapcsolatos hozzászólásokból is kiolvasható). No de ha valaki sok év alatt sem jut el odáig, hogy ne hitvitákat gerjesszen a Cables által is emlegetett "tanulási folyamat" végén, no meg ha képtelen megállni egy korábban nagyon vágyott szinten és a legutolsó vásárlás után pár héttel már nézegeti a kirakatokat, annak ugyan mennyire volt jó választás ez a hobbi? Ha lehet HiFi szakértőről beszélni, attól pont azt várnám, hogy nem tesz sommás kijelentéseket, hiszen tudjuk, hogy egy étel sem a neve miatt lesz finom, hanem az elkészítés módjától.
Amúgy meg a szakértők... Bizonyára itt sokan értenek valamihez az átlagosnál jóval magasabb szinten. Én velük nem szívesen állok le vitázni az ő szakterületükön, maximum a véleményüket kérem. De láthatjuk, hogy a hozzáértés manapság nem mindig érdem, inkább célkeresztet rajzol a tulajdonosa homlokára, mintsem tiszteletet szülne. A laikus és a szakértő vitája lehet produktív is, ha mindkettőjük szándéka pozitív. Ha ez nincs meg és inkább a másik legyőzése, a magam igazának sulykolása a cél, abból senki nem jön ki jól, tehát nem érdemes belekezdeni. (Ezért is nem nyilvánulok már meg itt hangmérnökként.) Pedig könnyen belátható lenne, hogy a laikus és a szakértő között nem az a különbség, hogy kinek van "igaza", hanem hogy ki látja a kérdés valódi összefüggéseit, amik minden kérdést árnyalnak. Egy kocsmában 20 liter bor mellett biztosan jól el lehet vitatkozni azon, melyik A LEGJOBB traktor, de ha megkérdezünk egy valódi hozzáértőt, vissza fog kérdezni, hogy mit akarsz vele csinálni, hol van és milyen a földed, mit akarsz termelni, ki vezetné, mennyi pénzt szánsz rá, stb., ami a laikus szemében már felesleges körök futása. Ezek nélkül viszont nincs értékes tanács.
Egyébként örülök asebestyén újkori hozzászólásainak, mert így már nem nekem kell mindig a fekete bárány szerepét felvennem.