Aszpirin írta: ↑2021.10.02., szomb. 17:28
Bocs, hogy kizökkentem a társaságot a vitából egy konkrét kérdéssel…
Az alaphelyzet:
Szóval, a Linn Unidisk 1.1 lejátszómnak BNC csatlakozós S/PDIF kimenete van (nincs RCA-s rajta).
Bár szuper a hangja a beépített DAC-jával, kíváncsi vagyok, a Wadia DAC-kal hogy szólna. A Wadián van RCA és BNC csatis S/PDIF bemenet is, mindkettő szabad jelenleg. RCA-RCA csatis koax kábelem van, de BNC-BNC csatis nincs.
A kérdés:
- érdemes lenne-e próbálkoznom egy (beszerzendő) BNC-RCA átalakítóval (pl
ezzel) plusz a meglévő RCA-RCA csatis koax kábellel, bagy inkább szerezzek be egy BNC-BNC csatis koax kábelt (akár félméteres is elég lenne)?
Ez egy nagyon érdekes kérdés. Konkrét válasz helyett inkább leírom a saját történetemet, tapasztalatomat, ami hasonló eset volt nálam, mint most nálad is.
Úgy egy éve vettem a Benchmark dac1-et, a cd játszóm megtámogatására. Az akkori cd játszóm rca coax, és optikai digitális kimenettek rendelkezik, a dac bnc coax, optikai és xlr digit bemeneteket fogad.
Nekem már itt gyanus volt, hogy egy "félprofinak" mondott gyártó, a Benchmark, coac digitális bemenetnek nem a leginkább elterjedt rca-t alkalmazza, hanem a bnc-t. Gondoltam biztos lehet benne valami.
Bnc dugóval szerelt kábelem akkor még nem lévén, egy normál rca-rca coax digit kábelt használtam a dac és a cd játszó között, bnc-rca átalakítóval a dac oldalán. Ezt az átalakítót a gyártója mellékeli a dac mellé.
Ezután jött a cd játszó lecserélése, a jelenlegi futóműre, ami hátulján szintén található bnc aljzat.
Itt merült fel bennem, mint most benned is, a tisztán bnc-vel szerelt kábel használata, mert mi van ha...?
Alig néhány héttel korábban olvastam egy tesztet "ValhallA Ákos" tollából, amiben egy csokor bnc kábelt tesztelt, különböző árkategóriákban. A poszt végén Ákos jelezte, hogy a tesztben szereplő kábelek megvásárolhatóak lesznek a "turkálójában". Mivel nagyon mozgatta a fantáziámat a dolog, lecsaptam az egyikre(Elco STi-2). Nos, nagyon jól tettem! Azt nem állítom, hogy tisztán a bnc csatlakozásnak köszönhető, de ezzel a kábellel komoly hangminőségbeli előrelépést értem el. Sokkal nagyobbat, mint azt előzetesen vártam, és talán a legnagyobbat, amit eddig bármilyen kábellel tapasztaltam. Még úgy is, hogy a futómű két kimenete(bnc, rca), belül ugyanoda van bekötve, tehát elméletileg nincs különbség közöttük.
A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez az Elco kábel kb. 2x annyiba került, mint amit korábban használtam, de az is igaz, hogy korábban ilyet, hogy egy dupla árú kábel ennyire sokkal jobb legyen, még nem tapasztaltam.
Tehát én a helyedben nem haboznék, ha mindkét készüléken ott a bnc csatlakozási lehetőség.
Amúgy is az az elfogadott, hogy a bnc sokkal korrektebb csatlakozás a digitális jelek továbbítására mint az rca.
Ha van lehetőséged, kérj kölcsön egy ilyen kábelt, hallgasd meg, mit veszíthetsz.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech