Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2754

Re: motortengely vastagítás

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

b4xter írta:
2021.05.08., szomb. 21:23
Az nekem a bajom, hogy a kedvenc vintage lemezjátszóm 33-as fordulaton picit lassú. Egyetlen százaléknyi (de stabil) eltérésről beszélünk, de nálam az ilyesmi kiveri a biztosítékot, derékszög/párhuzam kell legyen... A motor fordulatszáma nem szabályozható, a hálózati 50 Hz az alapja. A 33/45 váltás mechanikusan történik, a szíj a motor tengelyén egyszerűen egy másik pozízicóba kerül, ahol a tengely átmérője más. 45-ös fordulat egyébként perfekt. Amatőr módon megnöveltem egy kicsit a tengely átmérőjét a kérdéses részen némi hártyavékonyságú teflonszalag feltekerésével, így sikerült tökéletes 33 1/3 forulatot elérnem. Na most az a kérdés, hogy milyen módon tudnám a tengely vastagságát időtálló módon megnövelni - a teflonszalag egy kísérletre jó volt, de nem akarom így hagyni. A tengely valamiféle rézötvözet a színe alapján, esetleg valami kopásálló festék jó lehet, amivel meghizlalható a tengely kérdéses része?

Untitled.jpg
Ha ilyen maximalista/igényes vagy akkor a fémszórást javaslom.

Én őket tudom ajánlani -sok mindent megoldottak már,- de a mintadarabot (anyagminőség miatt) szerintem látniuk kell.

https://hungaromarket.hu/
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: supravox »

antizigün írta:
2021.06.21., hétf. 21:04
üdv,

amatőr hiba történt. lemez és hangkar levétele után valamit ellenőriztem a lemeztányér forgásán, majd - ki tudja miért történt - ráhajtottam a plexit amire rátettem a porvédő textilt. bekapcsolva maradt, szerencsétlen 20 órát forgott. árthatott ez a motornak vagy semleges egy ilyen hanyag manőver?
Az kb. 30 nagylemez meghallgatása
Az semmi
És a pickup sem.kopott😀😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

SoundMania írta:
2021.06.22., kedd 07:28
Voyager írta:
2021.06.21., hétf. 22:23
antizigün írta:
üdv,
amatőr hiba történt. lemez és hangkar levétele után valamit ellenőriztem a lemeztányér forgásán, majd - ki tudja miért történt - ráhajtottam a plexit amire rátettem a porvédő textilt. bekapcsolva maradt, szerencsétlen 20 órát forgott. árthatott ez a motornak vagy semleges egy ilyen hanyag manőver?
Figyu! Azok a csapágyak nagyon strapabíróak, több évig lehet nyúzni, sőt... A szíj és az olaj miatt se aggódj, ennyi idő meg sem kottyan neki.
Az olajnak ?!?!?!?! Ne viccelj már!!!!!
Nem vicceltem, de már előttem ezt mások is leírták. Ugorjuk is át ezt a kérdést, mert időpocséklás erről vitázni. :smile32:

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 548

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

A lemezjátszó nem stihl fűrész. 33/perc fordulatszámú.
Mi a fene baja lehetne ?
Semmi.
A motor sem sült be, nem égett le, ott sem lehet gond.
A szíjnak élettartama van, ettől nem szabadott kinyúlnia.
Igy legalább meg volt a stressz teszt.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1398

Hozzászólás Szerző: akvapark »

antizigün írta:
üdv,

Van ahol hetekig pörög... :tutiok:
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1263

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

LIMAR írta:
2021.06.22., kedd 07:39
SoundMania írta:
Voyager írta:

... A szíj és az olaj miatt se aggódj, ennyi idő meg sem kottyan neki.
20 óra alatt mi baja lenne az olajnak?
A kézi váltós gk-k váltójába élettatram olaj van. Kicsit nagyobb terhelést, hőt elviselnek akár 10+ évig is.
Akkor mi baja lehet egy lemezjátszó csapágy olajnak 20 óra forgás után?
A 20 óra persze nem árt meg. A pár év , főleg karbantartás nélkül , igen . Sok ilyet láttam. Lemezjátszót és mást is. Az sem mindegy, hogy egy váltóban locsog az olaj, vagy egy olajfilm van egy szűk csapágyházban szinte molekula vastagságban csak.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

SoundMania írta:
Voyager írta:
antizigün írta:
.....20 órát forgott. árthatott ez a motornak vagy semleges egy ilyen hanyag manőver?
... A szíj és az olaj miatt se aggódj, ennyi idő meg sem kottyan neki.
20 óra alatt mi baja lenne az olajnak?
A kézi váltós gk-k váltójába élettatram olaj van. Kicsit nagyobb terhelést, hőt elviselnek akár 10+ évig is.
Akkor mi baja lehet egy lemezjátszó csapágy olajnak 20 óra forgás után?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1263

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Voyager írta:
antizigün írta:
üdv,
Figyu! Azok a csapágyak nagyon strapabíróak, több évig lehet nyúzni, sőt... A szíj és az olaj miatt se aggódj, ennyi idő meg sem kottyan neki.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

antizigün írta:
üdv,

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 611

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

antizigün írta:
2021.06.21., hétf. 21:58
Milyen lemezjátszó egyébként?

edwards audio tt1 mk2
Na most kapott egy tartós tesztet a motor és szíj... :D
Ha amúgy meg nem veszel észre semmi rosszat, akkor nincs baj.
A tányér csapágynál, ha van rá lehetőség leellenőrizném és le is cserélném a kenőanyagot, olajat.
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC/Ethosz phono, Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: antizigün »

edwards audio tt1 mk2

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 611

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

antizigün írta:
üdv,

Nem hinném, hogy komoly gondja keletkezett, vagy épp semmilyen.
Lemez nem volt fent, kar sem, hangszedő sem a lemezen, csak forgott a tányér.
Azért ennyit bírni kell. Nyilván nincs időnk maratoni Lp hallgatásra (sajna...), de azért ez mondjuk nem egy hétvégi kimozdulás, mikor vasárnap este veszed észre, hogy péntek óta bekapcsolva maradt a cucc (hopp egy kicsit be lett járatva is :) ).
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC/Ethosz phono, Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: b4xter »

antizigün írta:
20 órát forgott. árthatott ez a motornak vagy semleges egy ilyen hanyag manőver?
Ha tökéletes állapotban van a lemezjátszód, akkor nincs mit aggódnod. Ha az én gépemmel történne ilyen ('76-ban gyártották...), teljesen nyugodt lennék...

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: antizigün »

üdv,

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 21

Re: Townshend Elite Rock pörgető Excalibur karral, Merlin táppal

Hozzászólás Szerző: Valacky »

Én sem halgatnék linn lp 12 őt.a pink is jó pörgető.nekem is volt sok nagy nevű pörgetőm,de nálam a xerxes a nyerő,utána a kuzma,bár a kuzma nem valós,de különlegesen szerethető játszó.

wobgti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 69

Hozzászólás Szerző: wobgti »

Valacky írta:
2021.05.27., csüt. 21:34
Az etalon a linn lp 12 volt.az első játszót amit jobbnak találtak az a roksan xerxes volt ha jól tudom 1985 ben.addig az lp 12 uralta az első helyet,de lehet hogy nagyon jó volt a marketingje a linn-nek bár elég egyértelmű volt az angol piacon a besorolása,de jött a roksan utána a többí
Ne haragudj, de ez azért így nem állja meg a helyét. Ez inkább csak hivatkozás valamire.

Én személy szerint szívesebben hallgatok egy Voyd reference-t vagy egy nagy Pink-et mint egy Linn lp12-t. Aki írta amire hivatkozol ,ő meg a linn-t szereti. Teljesen más hangkarakterek.

Igaz, én nem vagyok újságíró nekem ez csak hobbi. De volt Townshend-em és eladtam, meg még nagyon sok más nagy név is, és most egy nagy Pink-et hallgattok.
Persze jó volt a Townshend meg jó egy Systemdek meg egy Xerxes is. De mindenkinek más az ízlése és mást keress a zenébe..
Ennyi.

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Az etalon a linn lp 12 volt.az első játszót amit jobbnak találtak az a roksan xerxes volt ha jól tudom 1985 ben.addig az lp 12 uralta az első helyet,de lehet hogy nagyon jó volt a marketingje a linn-nek bár elég egyértelmű volt az angol piacon a besorolása,de jött a roksan utána a többí

ottoisis
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 89

Hozzászólás Szerző: ottoisis »

ottoisis írta:
2021.05.27., csüt. 21:01
[*]
Valacky írta:
2021.05.26., szer. 18:01
Pink és társai mind jó játszók voltak,de a szakírók szerint az lp 12 alatti kategória volt.a xerxes volt az első amelyiket jobbnak találták,utá a az elit rock később persze jöttek más gyártók is.az lp 12 megmaradt legendának semmi több.
Picit pontosítani szeretném a dolgok időrendjét (csak úgy emlékezetből, az értők - ha gondolják - korrigálhatják...) : Szóval az ausztrál Max Townshend mester Elite Rock-ja - mint Cranfield Elite Rock már az 1978 körül a piacon volt (a később mk 1), 1980-as évek elejétől pedig saját neve alatt, már "igazi" angol cégként hozták ki az Mk II Rockot (ez a gép szerepel a hirdetésben). Moghadamék Roksanja csak 1985-ben robbant be, de így ha belevesszük a "buliba", az említett Franz Kuzma úr Stabi mk 1 gépe is megelőzi (1980-as évek legeleje - talán 1982?) azt. - Persze az, hogy mindezt a "szakírók" (=piacmanipulátorok?) mikor "ismerik fel", az már más kérdés... Hja, még a Michellről se feledkezzünk meg.... de őket sajna nem tudom időben hová tenni -

Még egy apró megjegyzés (nem off-nak szánom....) azányos fórumtárs hozzászólásához: Bár én csak a "félreference"-t, (=Voyd 0.5 Reference) ismerhettem, de ennek alapján biztos vagyok benne, hogy az általa említett Voyd Reference minimum egy fényévvel van a többi említett gép felett.... (persze erről is szabad vitatkozni)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ottoisis 2021.05.27., csüt. 21:40-kor.
LPj: Townshend Elite Mk II Rock + Moth-RB-250/AN-Ai karkábel + Roksan Corus Blue
CD: Cyrus dAD-7, Erősítő: Palotás phono, TMP ANT, Dobozok: Audio Note AX-Two
Kábelek, kiegészítők: Fapaci, Belden 8402, Kondo KSL, YBA Glass, 47 Lab OTA Stratos

ottoisis
Fórumlakó
Fórumlakó

[*]
Valacky írta:
2021.05.26., szer. 18:01
Pink és társai mind jó játszók voltak,de a szakírók szerint az lp 12 alatti kategória volt.a xerxes volt az első amelyiket jobbnak találták,utá a az elit rock később persze jöttek más gyártók is.az lp 12 megmaradt legendának semmi több.
LPj: Townshend Elite Mk II Rock + Moth-RB-250/AN-Ai karkábel + Roksan Corus Blue
Kábelek, kiegészítők: Fapaci, Belden 8402, Kondo KSL, YBA Glass, 47 Lab OTA Stratos

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ez így nemigaz.a studióban az anyagot felveszik.a zenészek és a hangmérnők közösen eldöntik,hogy mehet a piacra vagy nem.a jó játszó az amelyik nem szinezi el a zenét.persze ez sok mástól is függ,de pl a linn köztudottan nem a reális hangot adja,az elite rock ill a roksan zenei,de a valós megközelítésben.nekem volt kuzma 1 es és 2 es is.azok a kuzmák sem a valós hangot adják.szerethető,de nem a valós.

azanyos
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 102

Hozzászólás Szerző: azanyos »

Az Elit rock, a Pink triangle, a Linn lp12, és a Voyd reference mind másképp jó, felesleges összehasonlitgatni, mivel mindegyiknek más a hangkaraktere, egyéni döntés, kinek melyik tetszik.
Townshend elit rock 2 excalibur merlin psu, Linn asak mc, Heed quasar 3, heed obelisk psu, Audion black shadow mki 1, Egglestonworks fontaine 2, Horváth Vilmos összekötők, 40 éves hangfalkábelek , Sound arts és Solidsteel állványok ,Ikea bambusz polcok.

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ottoisis
Fórumlakó
Fórumlakó

Valacky írta:
2021.05.26., szer. 08:11
Roksan xerxes,elite rock.ezt a 2 játszót emelték ki anno a linn lp 12 nél jobb hangunak.
Ne feledkezzünk meg a Pink PT-1, az Alphason Sonata, illetve kicsit később a Voyd játszóiról se! Mivel a legnagyobb európai gyártó, a Thorens leginkább a középkategóriában nyomult, a tengerentúli (amerikai, japán) cégek "nagy" gépei mellett a fentiekkel együtt ezzek jelentették a csúcskategóriát úgy a '80-as évek derekán, második felében.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: b4xter »

arzachel írta:
2021.05.11., kedd 10:46
Egy olajcsere sem ártana.Az öreg olajok "fogják" ám a tengelyt.
Még csak nem is olaj, hanem zsír. De az is megvolt természetesen.

Mindenkinek köszi a tanácsokat!

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 749

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Egy olajcsere sem ártana.Az öreg olajok "fogják" ám a tengelyt.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”