Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

Lemezjátszó

ottoisis
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 95

Re: Townshend Elite Rock pörgető Excalibur karral, Merlin táppal

Hozzászólás Szerző: ottoisis »

[*]
Valacky írta:
2021.05.26., szer. 18:01
Pink és társai mind jó játszók voltak,de a szakírók szerint az lp 12 alatti kategória volt.a xerxes volt az első amelyiket jobbnak találták,utá a az elit rock később persze jöttek más gyártók is.az lp 12 megmaradt legendának semmi több.
LPj: Townshend Elite Mk II Rock + Moth-RB-250/AN-Ai karkábel + Roksan Corus Black
CD: Cyrus dAD-7, Erősítő: Palotás phono, TMP ANT, Dobozok: Audio Note AX-Two
Kábelek, kiegészítők: Fapaci, Belden 8402, Kondo KSL, YBA Glass, 47 Lab OTA Stratos

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 21

Hozzászólás Szerző: Valacky »

Ez így nemigaz.a studióban az anyagot felveszik.a zenészek és a hangmérnők közösen eldöntik,hogy mehet a piacra vagy nem.a jó játszó az amelyik nem szinezi el a zenét.persze ez sok mástól is függ,de pl a linn köztudottan nem a reális hangot adja,az elite rock ill a roksan zenei,de a valós megközelítésben.nekem volt kuzma 1 es és 2 es is.azok a kuzmák sem a valós hangot adják.szerethető,de nem a valós.

azanyos
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 103

Hozzászólás Szerző: azanyos »

Az Elit rock, a Pink triangle, a Linn lp12, és a Voyd reference mind másképp jó, felesleges összehasonlitgatni, mivel mindegyiknek más a hangkaraktere, egyéni döntés, kinek melyik tetszik.
Townshend elit rock 2 excalibur merlin psu, Zaika mc 5 , Heed quasar 3, heed obelisk psu, Audion black shadow mki 1, Manger zerobox 109 IIe , Horváth Vilmos összekötők, 40 éves hangfalkábelek , Sound arts és Solidsteel állványok ,Ikea bambusz polcok.

Valacky
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 21

Hozzászólás Szerző: Valacky »

Pink és társai mind jó játszók voltak,de a szakírók szerint az lp 12 alatti kategória volt.a xerxes volt az első amelyiket jobbnak találták,utá a az elit rock később persze jöttek más gyártók is.az lp 12 megmaradt legendának semmi több.

ottoisis
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: ottoisis »

Valacky írta:
2021.05.26., szer. 08:11
Roksan xerxes,elite rock.ezt a 2 játszót emelték ki anno a linn lp 12 nél jobb hangunak.
Ne feledkezzünk meg a Pink PT-1, az Alphason Sonata, illetve kicsit később a Voyd játszóiról se! Mivel a legnagyobb európai gyártó, a Thorens leginkább a középkategóriában nyomult, a tengerentúli (amerikai, japán) cégek "nagy" gépei mellett a fentiekkel együtt ezzek jelentették a csúcskategóriát úgy a '80-as évek derekán, második felében.
LPj: Townshend Elite Mk II Rock + Moth-RB-250/AN-Ai karkábel + Roksan Corus Black
CD: Cyrus dAD-7, Erősítő: Palotás phono, TMP ANT, Dobozok: Audio Note AX-Two
Kábelek, kiegészítők: Fapaci, Belden 8402, Kondo KSL, YBA Glass, 47 Lab OTA Stratos

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: b4xter »

arzachel írta:
2021.05.11., kedd 10:46
Egy olajcsere sem ártana.Az öreg olajok "fogják" ám a tengelyt.
Még csak nem is olaj, hanem zsír. De az is megvolt természetesen.

Mindenkinek köszi a tanácsokat!

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 771

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Egy olajcsere sem ártana.Az öreg olajok "fogják" ám a tengelyt.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1298

Re: motortengely vastagítás

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 22:35
marconi írta:
2021.05.10., hétf. 22:26
Ha ez a mérés egy telefonos aplikációval történt akkor azért javaslom hogy többféle telefonnal ismételd meg!
Én megtettem ezt iphone 5, 8plus, 11pro max al mindegyik más eredményt hozott, csak úgy mondom. 😉
Természetesen egy időben, és nem a telefonok esetleg eltérő súlya okozta a különbséget. 8plus 11pro max súly pl egyforma.
És ha nem középre, a tengely fölé teszed a telefont, akkor az ingadozás is SOKKAL nagyobb lesz, vélhetően mert nincs balanszban a tányér. Én úgy mérem, hogy felteszem a leszorító súlyt, és annak a közepére helyezem a telefont, minimalizálandó ezt a hatást.

Egyébként a korábban említett számolós módszerrel is mértem, mérési hibahatáron belül hozza ugyanazt, mint a telefonos mérés. Most pedig épp pörög egy lemez, amire szépen fel van írva, hogy a felvétel hossza 24'36" és stopperrel mérem. Nem kételkedek benne, hogy ez is jó lesz. És hogy miért csinálom mindezt? Mert egy marha vagyok, de így érzem jól magam :)
Nekem az a meglátásom, hogy itt a kütyüzés volt lényegesebb, mint az , hogy pl keress embert aki legyárt egy ilyen szíjtárcsát a jó méretre, bronzból, polírozva stb..... No , de mindegy is....

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

marconi írta:
2021.05.10., hétf. 22:26
Ha ez a mérés egy telefonos aplikációval történt akkor azért javaslom hogy többféle telefonnal ismételd meg!
Én megtettem ezt iphone 5, 8plus, 11pro max al mindegyik más eredményt hozott, csak úgy mondom. 😉
Természetesen egy időben, és nem a telefonok esetleg eltérő súlya okozta a különbséget. 8plus 11pro max súly pl egyforma.
És ha nem középre, a tengely fölé teszed a telefont, akkor az ingadozás is SOKKAL nagyobb lesz, vélhetően mert nincs balanszban a tányér. Én úgy mérem, hogy felteszem a leszorító súlyt, és annak a közepére helyezem a telefont, minimalizálandó ezt a hatást.

Egyébként a korábban említett számolós módszerrel is mértem, mérési hibahatáron belül hozza ugyanazt, mint a telefonos mérés. Most pedig épp pörög egy lemez, amire szépen fel van írva, hogy a felvétel hossza 24'36" és stopperrel mérem. Nem kételkedek benne, hogy ez is jó lesz. És hogy miért csinálom mindezt? Mert egy marha vagyok, de így érzem jól magam :)

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 365

Hozzászólás Szerző: marconi »

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 22:06
Nos, ez a körömlakkos módszer úgy néz ki hogy bevált. Nem mondom, hogy nem kellett vele megkínlódni, de a telefonos és a számolós mérés alapján is sikerült elég jól belőni a fordulatot, én ezzel már tökéletesen elégedett vagyok. Szerintem egy ilyen korú géptől ez nagyon szép:

Screenshot_2021-05-10-21-58-26-178_com.AM.AM.RPMSpeed.jpg

IMG_20210510_191819.jpg
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nos, ez a körömlakkos módszer úgy néz ki hogy bevált. Nem mondom, hogy nem kellett vele megkínlódni, de a telefonos és a számolós mérés alapján is sikerült elég jól belőni a fordulatot, én ezzel már tökéletesen elégedett vagyok. Szerintem egy ilyen korú géptől ez nagyon szép:
Screenshot_2021-05-10-21-58-26-178_com.AM.AM.RPMSpeed.jpg
Screenshot_2021-05-10-21-58-26-178_com.AM.AM.RPMSpeed.jpg (191.41 KiB) Megtekintve 2349 alkalommal
IMG_20210510_191819.jpg
IMG_20210510_191819.jpg (777.98 KiB) Megtekintve 2349 alkalommal

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 19:12
SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 19:05
Csinálj hozzá így tápot frekiszabályozással. Ott be lehet állítani pontosra
Hálózati feszültségről jár a motor, ráadásul 45-ön perfekt, én ennek nem látnám értelmét. Most elkezdtem felrakni a rétegeket szép fekete körömlakkból, minden száradás után mérek. Beszámolok a fejleményekről, és köszi hogy velem izgultok :D
Én nem izgulok. Nincs bajom az enyémmel.
A külső tápnak meg lenne értelme. A szíjat sem kellene átrakni fordulatszám váltáskor.
Továbbá, ha jó kapcsolást csinálsz, még a hang is javulna.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 19:05
Hálózati feszültségről jár a motor, ráadásul 45-ön perfekt, én ennek nem látnám értelmét. Most elkezdtem felrakni a rétegeket szép fekete körömlakkból, minden száradás után mérek. Beszámolok a fejleményekről, és köszi hogy velem izgultok :D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 18:48
b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 18:18
SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 12:52
Még 1 módszerrel mérjed le! Akkor én legalább már megnyugszom! :)
A jelenleg feltekert teflonszalaggal végezve a mérést, száz fordulatot 3'1" alatt tesz meg. Tehát még mindig igazoltnak látom a hizlalás szükségességét.
Mondjuk jó lett volna tudni a rátekerés nélkül.... Ja még elég sok így is

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 18:18
SoundMania írta:
A jelenleg feltekert teflonszalaggal végezve a mérést, száz fordulatot 3'1" alatt tesz meg. Tehát még mindig igazoltnak látom a hizlalás szükségességét.
Mondjuk jó lett volna tudni a rátekerés nélkül.... Ja még elég sok így is

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 12:51
A szíjtárcsa = motoron levő szíjtárcsa . Azt lehet cserélni, vagy pontosítani az átmérőt, ha nagyobb lenne, de nálad pont lassabb. Azért én lemérném a helyedben az előbb leírt módon!!!!!! Az a legbiztosabb! A kéznél levő módszereid közül.
Közel ötven éves, meglehetősen ritka gépről van szó, a csere nem igazán játszik. Az alkatrész precíziós megmunkálású, ezt legyártatni nem egyszerű, marad a vastagítás. Szerintem meg fogom próbálni valami gyorsan száradó műanyagbázisú dologgal. Leginkább tényleg a körömlakk látszik kézenfekvőnek.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1252

Hozzászólás Szerző: pali923 »

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 12:14
Nem "komoly" az eltérés, mindössze egy százalék.
Máig emlékszem a csalódásra ifjúkoromból, mikor rádöbbentem arra a szörnyűségre, hogy a helyi Keravillben vásárolt Pio CT506 magnó papírjára az volt írva, hogy a szalagsebesség 4,75cm/s, miközben a szabvány 4,76 lenne. :D Hallgattam egy csomó műsoros kazettát is, de szerencsére nem vettem észre a különbséget.

Biztosan nem lehet ezt a kettőt összehasonlítani, de erős a gyanúm, hogy ez az 1% inkább csak olyan, mint a hifibogár: hallani nem halljuk a különbséget a szomszéd rendszeréhez képest, de az övé drágább, akkor biztosan jobb is. :smile29: Nem biztos, hogy érdemes vele foglalkozni.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 12:19
frenki485 írta:
2021.05.10., hétf. 12:09
SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 12:04
A fordulatszám eltérés és a fordulatszámingadozás (nyávogás) az nem ugyanaz!
Így igaz, akkor nem túl szerencsésen fogalmaztam. De vajon hallani is azt az 1%-nyi lassúságot?
Leginkább az ismert hosszúságú felvétel tényleges hosszának ismerete az ami sztem kérdőjeles...
Szerencsére nyávogás nincsen, se mérve, se hallgatva. Azt az egy százalékos eltérést sem hallom természetesen, csak (több módszerrel) mérve érhető tetten. Szerintem itt kb. két megoldás lehet: vagy a tengely megvastagítása, vagy pedig hogy egyáltalán nem foglalkozom a problémával. Hajlanék az utóbbira, de éjszakánként felriadok álmomból hogy jaj nem pontos a fordulat :D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 12:14
SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 12:01
Ez így kb korrektnak tűnik, bár azt mondanám a fordulatmérést csináld inkább a hagyományos számolós módszerrel: 3 perc/100 fordulat.Az a biztos. Ha ott is lesz komoly eltérés, akkor érdemes szíjtárcsát cserélni. Mi ez a lemezjátszó ?
Nem "komoly" az eltérés, mindössze egy százalék. Szíjtárcsa/subplatter/akármi csere nem játszik, mert a szíj magát a tányért hajtja. Az is ellene szólna egyébként, hogy a 45 RPM egyébként tökéletes.
A szíjtárcsa = motoron levő szíjtárcsa . Azt lehet cserélni, vagy pontosítani az átmérőt, ha nagyobb lenne, de nálad pont lassabb. Azért én lemérném a helyedben az előbb leírt módon!!!!!! Az a legbiztosabb! A kéznél levő módszereid közül.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

frenki485 írta:
SoundMania írta:
frenki485 írta:
2021.05.10., hétf. 11:58

Elvileg megtettél mindent, amit lehetett.
Az ismert hosszúságú felvételek mérése, vagy összehasonlítása érdekes dolog. Pár éve az előző szíjas lemezjátszómnál én is eljátszottam ezt-jobb híján- szíj csere előtt.
Nos, azért vannak különbségek uazon számok hossza LP/CD/youtube track-ek összehasonlításánál, szinte mindig volt eltérés, jó pár másodperc. Melyik a valós vajon? Az 1 % eltérés, hát az megvolt mindig. Aztán abbahagytam a méregetést, mert kezdtem beleőrülni... nyilván, ha már hallod is a nyávogást, az abszolút zavaró lehet.
Meg az is, hogy 10-ből 10 ember nem hall semmi eltérést, de te mégis sík ideg vagy, hogy a 33,3RPM az nem annyi...
Így igaz, akkor nem túl szerencsésen fogalmaztam. De vajon hallani is azt az 1%-nyi lassúságot?
Leginkább az ismert hosszúságú felvétel tényleges hosszának ismerete az ami sztem kérdőjeles...
Szerintem már meghallani, de ezt még lehet tolerálni. A nyávogás , az sokkal kellemetlenebb.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

frenki485 írta:
SoundMania írta:
Szerencsére nyávogás nincsen, se mérve, se hallgatva. Azt az egy százalékos eltérést sem hallom természetesen, csak (több módszerrel) mérve érhető tetten. Szerintem itt kb. két megoldás lehet: vagy a tengely megvastagítása, vagy pedig hogy egyáltalán nem foglalkozom a problémával. Hajlanék az utóbbira, de éjszakánként felriadok álmomból hogy jaj nem pontos a fordulat :D

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2021.05.10., hétf. 12:01
Ez így kb korrektnak tűnik, bár azt mondanám a fordulatmérést csináld inkább a hagyományos számolós módszerrel: 3 perc/100 fordulat.Az a biztos. Ha ott is lesz komoly eltérés, akkor érdemes szíjtárcsát cserélni. Mi ez a lemezjátszó ?
Nem "komoly" az eltérés, mindössze egy százalék. Szíjtárcsa/subplatter/akármi csere nem játszik, mert a szíj magát a tányért hajtja. Az is ellene szólna egyébként, hogy a 45 RPM egyébként tökéletes.

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 649

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

SoundMania írta:
frenki485 írta:
b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 10:01
Köszi a tippeket mindenkinek.

Hogy hogyan járt így? Pár hónapja vettem a gépet, már így került hozzám. Telefonos app segítségével mértem, de lejátszottam ismert hosszúságú felvételt és mértem az időt, megerősítette az is a kb. 1%-nyi eltérést. Karbantartás megvolt kb. egy hónapja, a service manual alapján megtörtént a kenés és beállítás is. Új szíj is van fent, kb. tucatnyi különféle méretű és anyagú szíjjal próbáltam, a jelenleg fent lévő adja a legjobb közelítést. 45-ös fordulat tökéletes, csak a 33-mal van probléma.
Az ismert hosszúságú felvételek mérése, vagy összehasonlítása érdekes dolog. Pár éve az előző szíjas lemezjátszómnál én is eljátszottam ezt-jobb híján- szíj csere előtt.
Nos, azért vannak különbségek uazon számok hossza LP/CD/youtube track-ek összehasonlításánál, szinte mindig volt eltérés, jó pár másodperc. Melyik a valós vajon? Az 1 % eltérés, hát az megvolt mindig. Aztán abbahagytam a méregetést, mert kezdtem beleőrülni... nyilván, ha már hallod is a nyávogást, az abszolút zavaró lehet.
Meg az is, hogy 10-ből 10 ember nem hall semmi eltérést, de te mégis sík ideg vagy, hogy a 33,3RPM az nem annyi...
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

frenki485 írta:
b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 10:01
Köszi a tippeket mindenkinek.
SoundMania írta:
2021.05.09., vas. 20:39
Ha egy kicsit írnál a részletekről, hogy járt ez így? Mivel mérted? Mikor volt utoljára karbantartva a lejátszó rendesen? Mikor volt szíj csere? Stb.... Szerintem először minden lehetséges okot ki kellene zárni biztosan, mielőtt "rendmániásként" neki állsz tovább barkácsolni a gépen!
Hogy hogyan járt így? Pár hónapja vettem a gépet, már így került hozzám. Telefonos app segítségével mértem, de lejátszottam ismert hosszúságú felvételt és mértem az időt, megerősítette az is a kb. 1%-nyi eltérést. Karbantartás megvolt kb. egy hónapja, a service manual alapján megtörtént a kenés és beállítás is. Új szíj is van fent, kb. tucatnyi különféle méretű és anyagú szíjjal próbáltam, a jelenleg fent lévő adja a legjobb közelítést. 45-ös fordulat tökéletes, csak a 33-mal van probléma.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”