Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

Lemezjátszó

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1298

Re: motortengely vastagítás

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 10:01
Köszi a tippeket mindenkinek.
SoundMania írta:
2021.05.09., vas. 20:39
Ha egy kicsit írnál a részletekről, hogy járt ez így? Mivel mérted? Mikor volt utoljára karbantartva a lejátszó rendesen? Mikor volt szíj csere? Stb.... Szerintem először minden lehetséges okot ki kellene zárni biztosan, mielőtt "rendmániásként" neki állsz tovább barkácsolni a gépen!
Hogy hogyan járt így? Pár hónapja vettem a gépet, már így került hozzám. Telefonos app segítségével mértem, de lejátszottam ismert hosszúságú felvételt és mértem az időt, megerősítette az is a kb. 1%-nyi eltérést. Karbantartás megvolt kb. egy hónapja, a service manual alapján megtörtént a kenés és beállítás is. Új szíj is van fent, kb. tucatnyi különféle méretű és anyagú szíjjal próbáltam, a jelenleg fent lévő adja a legjobb közelítést. 45-ös fordulat tökéletes, csak a 33-mal van probléma.
Ez így kb korrektnak tűnik, bár azt mondanám a fordulatmérést csináld inkább a hagyományos számolós módszerrel: 3 perc/100 fordulat.Az a biztos. Ha ott is lesz komoly eltérés, akkor érdemes szíjtárcsát cserélni. Mi ez a lemezjátszó ?

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 649

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

b4xter írta:
2021.05.10., hétf. 10:01
SoundMania írta:
Ha egy kicsit írnál a részletekről, hogy járt ez így? Mivel mérted? Mikor volt utoljára karbantartva a lejátszó rendesen? Mikor volt szíj csere? Stb.... Szerintem először minden lehetséges okot ki kellene zárni biztosan, mielőtt "rendmániásként" neki állsz tovább barkácsolni a gépen!
Hogy hogyan járt így? Pár hónapja vettem a gépet, már így került hozzám. Telefonos app segítségével mértem, de lejátszottam ismert hosszúságú felvételt és mértem az időt, megerősítette az is a kb. 1%-nyi eltérést. Karbantartás megvolt kb. egy hónapja, a service manual alapján megtörtént a kenés és beállítás is. Új szíj is van fent, kb. tucatnyi különféle méretű és anyagú szíjjal próbáltam, a jelenleg fent lévő adja a legjobb közelítést. 45-ös fordulat tökéletes, csak a 33-mal van probléma.
Elvileg megtettél mindent, amit lehetett.
Az ismert hosszúságú felvételek mérése, vagy összehasonlítása érdekes dolog. Pár éve az előző szíjas lemezjátszómnál én is eljátszottam ezt-jobb híján- szíj csere előtt.
Nos, azért vannak különbségek uazon számok hossza LP/CD/youtube track-ek összehasonlításánál, szinte mindig volt eltérés, jó pár másodperc. Melyik a valós vajon? Az 1 % eltérés, hát az megvolt mindig. Aztán abbahagytam a méregetést, mert kezdtem beleőrülni... nyilván, ha már hallod is a nyávogást, az abszolút zavaró lehet.
Meg az is, hogy 10-ből 10 ember nem hall semmi eltérést, de te mégis sík ideg vagy, hogy a 33,3RPM az nem annyi...
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: b4xter »

SoundMania írta:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

b4xter írta:
2021.05.08., szomb. 21:23
Az nekem a bajom, hogy a kedvenc vintage lemezjátszóm 33-as fordulaton picit lassú. Egyetlen százaléknyi (de stabil) eltérésről beszélünk, de nálam az ilyesmi kiveri a biztosítékot, derékszög/párhuzam kell legyen... A motor fordulatszáma nem szabályozható, a hálózati 50 Hz az alapja. A 33/45 váltás mechanikusan történik, a szíj a motor tengelyén egyszerűen egy másik pozízicóba kerül, ahol a tengely átmérője más. 45-ös fordulat egyébként perfekt. Amatőr módon megnöveltem egy kicsit a tengely átmérőjét a kérdéses részen némi hártyavékonyságú teflonszalag feltekerésével, így sikerült tökéletes 33 1/3 forulatot elérnem. Na most az a kérdés, hogy milyen módon tudnám a tengely vastagságát időtálló módon megnövelni - a teflonszalag egy kísérletre jó volt, de nem akarom így hagyni. A tengely valamiféle rézötvözet a színe alapján, esetleg valami kopásálló festék jó lehet, amivel meghizlalható a tengely kérdéses része?

Untitled.jpg

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

b4xter írta:
... esetleg valami kopásálló festék jó lehet, amivel meghizlalható a tengely kérdéses része?
A festést jónak tartom, de csak akkor, ha nem kened, hanem mártod. Egyébként nem lesz egyenletes a felvitel.
És persze a száradásig függőlegesen tartod a közdarabot.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3264

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

b4xter írta:
Az nekem a bajom, hogy a kedvenc vintage lemezjátszóm 33-as fordulaton picit lassú. Egyetlen százaléknyi (de stabil) eltérésről beszélünk, de nálam az ilyesmi kiveri a biztosítékot, derékszög/párhuzam kell legyen... A motor fordulatszáma nem szabályozható, a hálózati 50 Hz az alapja. A 33/45 váltás mechanikusan történik, a szíj a motor tengelyén egyszerűen egy másik pozízicóba kerül, ahol a tengely átmérője más. 45-ös fordulat egyébként perfekt. Amatőr módon megnöveltem egy kicsit a tengely átmérőjét a kérdéses részen némi hártyavékonyságú teflonszalag feltekerésével, így sikerült tökéletes 33 1/3 forulatot elérnem. Na most az a kérdés, hogy milyen módon tudnám a tengely vastagságát időtálló módon megnövelni - a teflonszalag egy kísérletre jó volt, de nem akarom így hagyni. A tengely valamiféle rézötvözet a színe alapján, esetleg valami kopásálló festék jó lehet, amivel meghizlalható a tengely kérdéses része?

Untitled.jpg
Próbáld meg körömlakkal körbekenni a tengelyt. Nekem egy másik területen, ugyanerre a feladatra bevált.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: antizigün »

vintage JVC-nél nálam épp gyors volt 34,1
a megoldás a szíjcsere
meglepő módon ugyanazon hosszúságú és szélességű szíjból egy kisebb vastagságú (0,55mm) megoldotta a problémát

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

motortengely vastagítás

Hozzászólás Szerző: b4xter »

Untitled.jpg
Untitled.jpg (47.24 KiB) Megtekintve 1982 alkalommal

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1440

Hozzászólás Szerző: akvapark »

OzAudio írta:
2021.04.21., szer. 16:23
akvapark írta:
2021.04.18., vas. 08:25
tonee73 írta:
2021.04.17., szomb. 20:10

Majd ugyanaz: a hangsugárzó eladási topikban már ritkán találsz eladó hangsugárzót.Szinte csak hangfalak meg hangszórók vannak hirdetve. :smile51: Pedig olyan nincs, hogy hangfal, a hangszóró az pedig csak a hangsugárzó egyik részegysége.
Már hogyne volna, csak nehéz kivitelezni egy lakásban. leborulok.gif
Engem is bosszant a bakelitezés meg hangfalazás, de sajnos az van, hogy a kellően általánosan és tartósan hibásan használt szavak beépülnek a nyelvbe és elfogadottakká válnak. Elnézést az off-ért, de pl. a "média" szokott felidegesíteni. Ilyen szó a magyarban nincs. Media = a latin medium latin többesszáma. A szabályos angolban bizonyos latin eredetű szavak többesszámát is latin módra képezik, de a magyarban ilyen szabály nincs. Tehát a kommunikációs csatornák, hír-közvetítők összessége = médiumok. Csak sokat követték a magyar újságírók az angolszász sajtót és hiányos nyelvismeretük miatt egy az egyben átvették a MÉDIÁT. Gyanítom, már ez is elfogadottnak számít.
Szegény édesapám dühöngött mindig, hogy a "médiák" az médiumokok. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

antizigün írta:
2021.05.07., pén. 20:10
üdv

egy AT vm520eb véleményetek szerint passzolhat egy rb202 karhoz?

koszi
Igen

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: antizigün »

üdv

egy AT vm520eb véleményetek szerint passzolhat egy rb202 karhoz?

koszi

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1252

Hozzászólás Szerző: pali923 »

OzAudio írta:
2021.04.21., szer. 16:23
Engem is bosszant a bakelitezés meg hangfalazás, de sajnos az van, hogy a kellően általánosan és tartósan hibásan használt szavak beépülnek a nyelvbe és elfogadottakká válnak.
Off
Nekem meg az a bajom, hogy a bakelitezés apró bakinak számít ebben az országban, ahol a "nákolás" és a "nem-e lehetne-e" kifejezés már mindennaposnak számít. A -ban/-ba ragok között meg már a rádiós és tv-s műsorvezetők sem tudnak különbséget tenni. Tudnék még sorolni hasonló bosszantó nyelvi hibákat, és a helyesírásról ne is beszéljünk. Nem az az igazi probléma, hogy az angol nyelvből átvett szavakkal nem tud mit kezdeni a magyar nép, a saját ősi nyelvét sem tudja megfelelően használni, pedig az oktatás elvileg sokkal kiterjedtebb, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt.
Bakelit? Ugyan már, az bakfitty. (Az egyébként amúgy is a kecskehímek elitje, nincs köze a hifihez.) :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

OzAudio
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: OzAudio »

akvapark írta:
2021.04.18., vas. 08:25
tonee73 írta:
zoli73 írta:
2021.04.17., szomb. 20:04

Ezt én is így gondolom, ha csak tehetem harcolok is ellene! Ha egy átlagembertől(nem hifista) hallom, akkor általában elsiklom felette, ráhagyom, de ha már többször hallom tőle, akkor kijavítom, felvilágosítom.
Majd ugyanaz: a hangsugárzó eladási topikban már ritkán találsz eladó hangsugárzót.Szinte csak hangfalak meg hangszórók vannak hirdetve. :smile51: Pedig olyan nincs, hogy hangfal, a hangszóró az pedig csak a hangsugárzó egyik részegysége.
Engem is bosszant a bakelitezés meg hangfalazás, de sajnos az van, hogy a kellően általánosan és tartósan hibásan használt szavak beépülnek a nyelvbe és elfogadottakká válnak. Elnézést az off-ért, de pl. a "média" szokott felidegesíteni. Ilyen szó a magyarban nincs. Media = a latin medium latin többesszáma. A szabályos angolban bizonyos latin eredetű szavak többesszámát is latin módra képezik, de a magyarban ilyen szabály nincs. Tehát a kommunikációs csatornák, hír-közvetítők összessége = médiumok. Csak sokat követték a magyar újságírók az angolszász sajtót és hiányos nyelvismeretük miatt egy az egyben átvették a MÉDIÁT. Gyanítom, már ez is elfogadottnak számít.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

tonee73 írta:
zoli73 írta:

Ezt én is így gondolom, ha csak tehetem harcolok is ellene! Ha egy átlagembertől(nem hifista) hallom, akkor általában elsiklom felette, ráhagyom, de ha már többször hallom tőle, akkor kijavítom, felvilágosítom.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6493

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

pärt írta:
2021.04.17., szomb. 21:26

Lazítsatok! A hangszóró mégis jobb egy fokkal, mint a vatera/jófogás hirdetésekben oly gyakran felbukkanó sci-fi hős hanszóró. ;) Felénk szerencsére ritka.
Én nem feszülök be tőle, csak a bakelit-re rímelő dolognak látom, ennyi-felőlem mindenki úgy hirdeti ahogy akarja.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5221

Hozzászólás Szerző: pärt »

tonee73 írta:
zoli73 írta:

Lazítsatok! A hangszóró mégis jobb egy fokkal, mint a vatera/jófogás hirdetésekben oly gyakran felbukkanó sci-fi hős hanszóró. ;) Felénk szerencsére ritka.

dgab
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Hozzászólás Szerző: dgab »

Szia!

Köszönöm a nagyon részletes leírást, igazán hasznos! leborulok.gif
SoundMania írta:
2021.04.17., szomb. 16:28
dgab írta:
2021.04.17., szomb. 13:41
Köszönöm szépen! Az első generációs táp az, amin egy darab pöcökkapcsoló van? Az tud 33-as és 45-ös fordulatot is?

Később mi történt a tápokkal, gondolkodtak, hogy hogyan rontsák el, és végül sikerült?

Ezeket a tápokat kell szervízelni? Harminc év körüli elektronikáknál vélhetően ez már akkor is felmerül, ha nagyon vigyáztak rájuk. Vagy nincs benne semmi, ami el tud hasznàlódni?
SoundMania írta:
2021.04.17., szomb. 12:52

Szerintem egyértelműen Artemiz!
Ha első generációs, akkor remélem az XPS1 táppal van. Szerintem azzal a legjobb a hangja.
Igen szerintem egyről beszélünk. Hátul a bekapcsolója és az előlapon van a fordulat váltó billenőkaocsoló a zöld led mellett.
Nem gondolkodtak hogyan rontsák el, de sajnos rosszabb a hang az újabbakkal.
És igen, azt a régi tápot esélyes, hogy már fel kellett volna újítani. Sajnos nagyon meleg és az elkók is megadják benne magukat.
Már kipróbáltam az xps2 és a 7-es tápot is. De az eredetivel tetszik a legjobban még most is. Persze ez fel van újítva teljesen és azóta már a kábeleit is kicseréltem. Filcet is meg a szíjat is érdemes jófélére kicserélni, bár a gyári szíj is egész jó, csak van jobb is annál. Az R-matot ugyan nem tudtam kipróbálni, de egy Acromat 5mm jó választás a rossz hangú gyári filc helyett. És régóta Emt hangszedőkkel használom. Talán majd egyszer jobbat is találok bele, de így is nagyon jól szól, tsd-k után most hsd-vel. Az egész alatt pedig egy Townshend van. Majd a kar belső kábelét kell még kicserélnem valamikor. Már itt van, csak még nem volt ihlet rá. :) külső pedig már régóta nem a gyári, bár sokáig el voltam azzal is. A régit el is adnám. Hát kB. ennyi.... Csapágyat viszont évente érdemes kipucolni és gyári olajjal olajozni, hogy örökké tartson. Megérdemli!

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6493

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

zoli73 írta:

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3264

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

frenki485 írta:
2021.04.17., szomb. 13:27
fülelek írta:
2021.04.16., pén. 21:05
Ez a bakelit nagyon gáz. Ráadásul rákkeltőbb, mint a pirítós. Miért kell ezt erőltetni? Hanglemez, vinil, analóg lemez, nem elég? Egy sz@rf@szú, műveletlenségére felettébb büszke újságíró egyszer leírta, hogy bakelit, aztán a zemberek rákaptak, mint gyöngytyúk a takonyra. :smile51:
Át lehet nevezni a totyikot bakelitjátszóra is akár, ugye?
Sajna így van. Sokat nem lehet tenni, max az ilyen "szakmai" fórumokon következetesen kerülni, javítani ha előfordul a kifejezés.
Bár sokszor már nekem is elegem van, hogy örökké kijavítsam, elmagyarázzam mikor mondják: "milyen sok bakelited van", vagy "te még ilyen régi bakeliteket gyűjtesz?" ...
Ellenben itt, egy szakmai fórumon, ahol csupa tájékozott ember van jelen(remélem), itt nekem majdhogynem elfogadhatatlan, de mindenképpen helytelen megnevezés.
A közelmúltban volt is itt a fórumon e miatt egy vitám több emberrel is, és bizony sajnálatosan az álláspontommal magamra maradtam. Megkaptam, hogy vegyem tudomásúl, hogy ez a "bakelit" kifejezés egyáltalán nem problémás, és különben is már teljesen elfogadott. Kicsit hülyén is éreztem magam, mert azt akarták velem éreztetni, hogy én ülök fordítva a lovon, és feleslegesen rugózom a témán.
A véleményem továbbra is az, hogy a "bakelit" elnevezés, egy buta szleng, amit nem kellene meghonosítani, pláne nem egy szakmai fórumon.
Sajnos ez a "bakelitezés" már szinte Hungarikum, mert csak kishazánkban ismert, használt elnevezés. Máshol még mindig Lp, ill. vinyl a neve.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dgab
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hja, ha azt mondják a csajodra, hogy ronda, akkor értem az ellenérzést :)

Bár ezen szerintem nem változtatna, ha a szar régi bakelitet általánosan vinylnek vagy hanglemeznek hívnák.
frenki485 írta:
2021.04.17., szomb. 14:34
frenki485 írta:
2021.04.17., szomb. 14:28
dgab írta:
2021.04.17., szomb. 13:54
Teljesen elfogadom, ha valakit ez zavar. Érteni ugyanakkor nem értem.

Okoz a kifejezés használata bármilyen gyakorlati/megértésbeli problémát? Félrevezet bárkit? Lehet olyan következménye, ami kárt okoz? Én még nem találkoztam ilyen esettel. Jó, talán ha valaki a hőre keményedés miatt azt gondolja, hogy nem gáz, ha kiteszi a lemezt borító nélkül a napra az ablakba. De ez azért ritkán esik meg.

Pontatlan? Igen, mint ahogy ezer más megnevezés/szó is, amit használunk.

Ezzel együtt, még egyszer, nincs azzal baj, ha valakit zavar. És szerintem azzal sincs, ha nem.

Mert a legtöbb ember fejében ez a képzettársítás ugrik be:
"ócska"
"sz@r a hangja"
"serceg és pattog, mint állat"
és végül: "sz@rt sem ér az egész"...
Hát engem (is) nagyon zavar, de csak ezért nem megyek ki a Viaduktra... :D
Még annyit, el szoktam magyarázni, hogy nem "ócska", nem a padlásról hoztam le 50 éve...
Meghallgatják, majd: "tényleg tök jól szól és nem is serceg...hmmm..."
És megkérdezik: "de mégis mennyibe kerülnek a bakelitek és a cucc hozzá?" És akkor bár nem mondják ki, de látom rajtuk: "hülye vagy te, hogy ennyit költesz ezekre a sz@rokra..."

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

dgab írta:
2021.04.17., szomb. 13:41
Köszönöm szépen! Az első generációs táp az, amin egy darab pöcökkapcsoló van? Az tud 33-as és 45-ös fordulatot is?

Később mi történt a tápokkal, gondolkodtak, hogy hogyan rontsák el, és végül sikerült?

Ezeket a tápokat kell szervízelni? Harminc év körüli elektronikáknál vélhetően ez már akkor is felmerül, ha nagyon vigyáztak rájuk. Vagy nincs benne semmi, ami el tud hasznàlódni?
SoundMania írta:
dgab írta:
2021.04.17., szomb. 12:12
Kedves egybegyűltek,

az alábbi három hangkar közül melyiket ajánlanátok leginkább egy első generációs Roksan Xerxes futóműhöz? Hangszedő-megkötés nincs, hangban a gyors/részletes/precíz irány áll hozzám közel.

A jelöltek:

Roksan Artemiz;
SME 3009 s2;
Origin Live Encounter Mk2.

Köszönöm szépen!
Ha első generációs, akkor remélem az XPS1 táppal van. Szerintem azzal a legjobb a hangja.
Igen szerintem egyről beszélünk. Hátul a bekapcsolója és az előlapon van a fordulat váltó billenőkaocsoló a zöld led mellett.
Nem gondolkodtak hogyan rontsák el, de sajnos rosszabb a hang az újabbakkal.
És igen, azt a régi tápot esélyes, hogy már fel kellett volna újítani. Sajnos nagyon meleg és az elkók is megadják benne magukat.
Már kipróbáltam az xps2 és a 7-es tápot is. De az eredetivel tetszik a legjobban még most is. Persze ez fel van újítva teljesen és azóta már a kábeleit is kicseréltem. Filcet is meg a szíjat is érdemes jófélére kicserélni, bár a gyári szíj is egész jó, csak van jobb is annál. Az R-matot ugyan nem tudtam kipróbálni, de egy Acromat 5mm jó választás a rossz hangú gyári filc helyett. És régóta Emt hangszedőkkel használom. Talán majd egyszer jobbat is találok bele, de így is nagyon jól szól, tsd-k után most hsd-vel. Az egész alatt pedig egy Townshend van. Majd a kar belső kábelét kell még kicserélnem valamikor. Már itt van, csak még nem volt ihlet rá. :) külső pedig már régóta nem a gyári, bár sokáig el voltam azzal is. A régit el is adnám. Hát kB. ennyi.... Csapágyat viszont évente érdemes kipucolni és gyári olajjal olajozni, hogy örökké tartson. Megérdemli!

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

frenki485 írta:
2021.04.17., szomb. 14:28
dgab írta:

Okoz a kifejezés használata bármilyen gyakorlati/megértésbeli problémát? Félrevezet bárkit? Lehet olyan következménye, ami kárt okoz? Én még nem találkoztam ilyen esettel. Jó, talán ha valaki a hőre keményedés miatt azt gondolja, hogy nem gáz, ha kiteszi a lemezt borító nélkül a napra az ablakba. De ez azért ritkán esik meg.

Ezzel együtt, még egyszer, nincs azzal baj, ha valakit zavar. És szerintem azzal sincs, ha nem.
frenki485 írta:

Sajna így van. Sokat nem lehet tenni, max az ilyen "szakmai" fórumokon következetesen kerülni, javítani ha előfordul a kifejezés.
Bár sokszor már nekem is elegem van, hogy örökké kijavítsam, elmagyarázzam mikor mondják: "milyen sok bakelited van", vagy "te még ilyen régi bakeliteket gyűjtesz?" ...
"ócska"
"sz@r a hangja"
Még annyit, el szoktam magyarázni, hogy nem "ócska", nem a padlásról hoztam le 50 éve...
Meghallgatják, majd: "tényleg tök jól szól és nem is serceg...hmmm..."
És megkérdezik: "de mégis mennyibe kerülnek a bakelitek és a cucc hozzá?" És akkor bár nem mondják ki, de látom rajtuk: "hülye vagy te, hogy ennyit költesz ezekre a sz@rokra..."

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

dgab írta:

frenki485 írta:
fülelek írta:
Ez a bakelit nagyon gáz. Ráadásul rákkeltőbb, mint a pirítós. Miért kell ezt erőltetni? Hanglemez, vinil, analóg lemez, nem elég? Egy sz@rf@szú, műveletlenségére felettébb büszke újságíró egyszer leírta, hogy bakelit, aztán a zemberek rákaptak, mint gyöngytyúk a takonyra. :smile51:
"ócska"
"sz@r a hangja"

dgab
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

frenki485 írta:
fülelek írta:

dgab
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

SoundMania írta:
dgab írta:
2021.04.17., szomb. 12:12
Kedves egybegyűltek,

az alábbi három hangkar közül melyiket ajánlanátok leginkább egy első generációs Roksan Xerxes futóműhöz? Hangszedő-megkötés nincs, hangban a gyors/részletes/precíz irány áll hozzám közel.

A jelöltek:

Roksan Artemiz;
SME 3009 s2;
Origin Live Encounter Mk2.

Köszönöm szépen!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”