Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5236

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fülelek »

fülelek írta:
2019.11.03., vas. 22:47
dbrnsk írta:
2019.11.03., vas. 22:10
phyton71 írta:
2019.11.03., vas. 21:40
Én "sajnos" maximalista vagyok,és a jól berendezett lakókörnyezet nem mindig egyenlő a jó akusztikával
Nem süketszobát kell kialakítani szvsz. Egy normális és odaillő hangsugárzó, egy normálisan berendezett szobában jól kell hogy működjön. Oda is tervezik őket...
Senki sem szeretne süketszobában sem zenét hallgatni, de még társalogni sem.
A "normálisan berendezett" szoba elég relatív fogalom, mert a könyvgyűjtő meg a minimál bútor kedvelőnél egész más hangot eredményez. Higgyétek el, hogy a hangsugárzók ÉS a hallgatási hely helyes meghatározása esszenciálisan fontos a zenehallgatás optimalizálása szempontjából. És itt a mérések és a meghallgatás nagyon korrelál egymással...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2019.11.03., vas. 22:10
phyton71 írta:
Én "sajnos" maximalista vagyok,és a jól berendezett lakókörnyezet nem mindig egyenlő a jó akusztikával
Nem süketszobát kell kialakítani szvsz. Egy normális és odaillő hangsugárzó, egy normálisan berendezett szobában jól kell hogy működjön. Oda is tervezik őket...
Senki sem szeretne süketszobában sem zenét hallgatni, de még társalogni sem.
A "normálisan berendezett" szoba elég relatív fogalom, mert a könyvgyűjtő meg a minimál bútor kedvelőnél egész más hangot eredményez. Higgyétek el, hogy a hangsugárzók ÉS a hallgatási hely helyeys meghatározása esszenciálisan fontos a zenehallgatás optimalizálása szempontjából. És itt a mérések és a meghallgatás nagyon korrelál egymással...

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7674

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

chord írta:
2019.11.03., vas. 21:27

a 'jó akusztika', az mégis csak berendezésfüggő.
Mert az egyik erősítővel nem jó az akusztika, ill. bizonyosan lehet javítani, a másikkal meg lehet, hogy csak félrehangolás lenne, ill. valami párhuzamos dolog, tehát, arra az adott láncra az akusztika az a 'nem kell bántani' kategória.
Hiába írod le ezerszer, akkor is biztos és határozott nem. A jó akusztika nem berendezésfüggő.
A jó erősítő kontroll alatt tartja a mély(közép)sugárzót, ettől az nem gerjeszti annyira a szar akusztikájú szobát, de az akusztika nem lett jobb tőle. Hogy Neked mégis így pont jó, azt 100% el tudom és el is kell fogadni. Csak a magyarázat nem jó. Szabó Zoli tök érthetően leírta. Szerintem Te ezt pontosan érted, csak valami okból makacsul eltolod magadtól ezt a dolgot. Volt valami rossz tapasztalat valakinél?
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

phyton71 írta:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2019.11.03., vas. 22:07
"Na,
vártam már, hogy ki lesz az a tényleg okos, aki a sok mellékvágány helyett benyomja azt, ami a fenti helyzetben az igazi kérdés, nekem is megfordult a fejemben.

De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.

Vagyis, jó hang lett pl. egy erősítőcserével, nem döng.
De javítana-é továbbit, ha meglenne pluszban az az akusztikai kezelés, amely végül is nem lett meg?

A magánvéleményem az, hogy nem biztos.
Az, hogy valamiféle szinergiamaximumhoz éppen mennyire közel járunk, az nagyon nehéz kérdés.

Mert ha éppen igen, akkor a 'jó akusztika', az mégis csak berendezésfüggő.
Mert az egyik erősítővel nem jó az akusztika, ill. bizonyosan lehet javítani, a másikkal meg lehet, hogy csak félrehangolás lenne, ill. valami párhuzamos dolog, tehát, arra az adott láncra az akusztika az a 'nem kell bántani' kategória.

Nehogy nekem itt most egy üres szobával gyertek.:) Hanem olyannal, amelyben lakunk, bútorok, polc, faliszőnyeg, stb."

Az akusztikai kezelés az többféle lehet. Mást mér és ajánl a legtöbb avx hozzászólással bíró elektroakusztikai polihisztor fórumtársunk, mást ajánl furfangos HifiTódor a kilencedikről, és mást ajánlok én.
Biztos lehetsz abban, hogy vannak olyan akusztikai megoldások, amelyek mindig, minden esetben javítanak a hangzáson -amennyiben ezeket még nem orvosolták korábban-, legfeljebb nem azonnal fülbetűnő, de legkésőbb másnap :D
A tökéletesre törekvés sajnos geometria függő, egy 3x3x3m szobában reménytelen vállalkozás kellemes és precíz hangot kihozni bárminemű hardverrel (kivéve persze a füles kategóriát :D ), de már a panel nagyszoba (3,6x5,2m) is megfelelő, amennyiben az FTF nem übereli a hifi hobbi érdekeit :D .
Három alapvető ökölszabályt kell betartani, és akkor jöhet a zenei kánaán.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

"Na,
vártam már, hogy ki lesz az a tényleg okos, aki a sok mellékvágány helyett benyomja azt, ami a fenti helyzetben az igazi kérdés, nekem is megfordult a fejemben.

De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.

De javítana-é továbbit, ha meglenne pluszban az az akusztikai kezelés, amely végül is nem lett meg?

Az, hogy valamiféle szinergiamaximumhoz éppen mennyire közel járunk, az nagyon nehéz kérdés.

Nehogy nekem itt most egy üres szobával gyertek.:) Hanem olyannal, amelyben lakunk, bútorok, polc, faliszőnyeg, stb."

Az akusztikai kezelés az többféle lehet. Mást mér és ajánl a legtöbb avx hozzászólással bíró elektroakusztikai polihisztor fórumtársunk, mást ajánl furfangos HifiTódor a kilencedikről, és mást ajánlok én.
Biztos lehetsz abban, hogy vannak olyan akusztikai megoldások, amelyek mindig, minden esetben javítanak a hangzáson -amennyiben ezeket még nem orvosolták korábban-, legfeljebb nem azonnal fülbetűnő, de legkésőbb másnap :D
A tökéletesre törekvés sajnos geometria függő, egy 3x3x3m szobában reménytelen vállalkozás kellemes és precíz hangot kihozni bárminemű hardverrel (kivéve persze a füles kategóriát :D ), de már a panel nagyszoba (3,6x5,2m) is megfelelő, amennyiben az FTF nem übereli a hifi hobbi érdekeit :D .
Három alapvető ökölszabályt kell betartani és akkor jöhet a zenei kánaán.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Nem trollkodsz te egy picit?
Lehet kicsit túltóltam,de el is tolom a bicajt,választ megkaptam amire szerettem volna. :smile32:
Általában heves viták alkalmával,tanul a legtöbbet az ember egy-egy elejtett mondatban. ;)
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

phyton71 írta:
Én "sajnos" maximalista vagyok,és a jól berendezett lakókörnyezet nem mindig egyenlő a jó akusztikával,akkor leszek igazán elégedett,ha azt is 100%-ban rendben találom a készülékeimet már kimaxoltam. Utána ha valami mégsem lenne jó,jövök és töredelmesen bevallom,hogy elkúrtam. :D
Nem trollkodsz te egy picit? :D

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Én "sajnos" maximalista vagyok,és a jól berendezett lakókörnyezet nem mindig egyenlő a jó akusztikával,akkor leszek igazán elégedett,ha azt is 100%-ban rendben találom a készülékeimet már kimaxoltam. Utána ha valami mégsem lenne jó,jövök és töredelmesen bevallom,hogy elkúrtam. :D
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

fülelek írta:
2019.11.03., vas. 20:26
chord írta:
2019.11.03., vas. 17:28
LIMAR írta:
2019.11.03., vas. 12:28

Szín tiszta baromság.
Mi köze a helyiség akusztikájának, annak kezelésének a komponensekhez?
Na, kijött az epe.
Jobb??

Komolyan, mérnökemberek gyülekezete, és direkt félreértés lett.
Azt vetettem fel félénken, hogy adott pl. egy lánc, kissé döngő basszussal.
Jön a 112 hívása után a mérőmikrofon meg az akusztikai mérés meg a görbék meg a basszuscsapda vagy kispárna a sarokba, tökmindegy, mert ezt így kell csinálni, mert fontos az akusztikai kezelés, ugye?

De a renitens forradalmárok, a színtiszta baromságaikkal, ezt végiggondolják, és előtte, hangsúlyozom, előtte, vesznek egy jobb erősítőt, és a döngés megszűnik, mindenféle akusztikai varázslat nélkül.

Van ilyen?
Van, volt, és sokszor.
Van összefüggés az akusztikai kezelés és a komponensek cseréje között?
Van, aki szerint nincs.
Holott éppen csak akkora, hogy egymással kiválthatók...

Mielőtt még nekem estek - nem vagyunk ám fogyatékosok, tudjuk, hogy nem mindig, hogy sokszor van az, hogy ez nem megoldás, mert bármennyi izzadás van a komponensekkel, az akusztikai kezelés nem úszható meg, gondolom. Azért ez a 'gondolom', hogy béke legyen, meg mert velem még nem történt meg, én inkább tologattam meg állványoztam meg kábeleztem meg cserélgettem, és jó lett, mindig.
Más meg szakemberhez fordult, xyz dolgokat feltettek, és jó lett, az is és öröm van, és zene van...:)
Megmagyarázhatom, hogy és miként lehetséges ez?
Kezdem avval, hogy adott egy szoba, ahol addig tologatta a tulaj a hangdobozait, no meg a hallgató sámliját, amíg relatíve a legjobb hangzást nem kapta. Igen ám, de ez a relatíve legjobb, nem elégítette ki, mert abszolút értelemben még nem szólt jól a cucc, mert döngött a basszus, pont annyira, hogy egy csomó zenén zavaró volt.
Kipróbált egy másik erősítőt, amellyel úgy találta, hogy hohó, most már nem döng annyira , azaz sokkal több zene vált élvezhetőbbé / élvezhetővé. Nem feltétlenül csöves/tranzisztoros váltás kell, vannak direkt döngő mélyhangra kitalált erősítők, ez leginkább kapcsolástechnikai és megépítési kérdés. ha az ilyen erősítőket sutba dobjuk, valóban sokkal precízebb mélyhangokat fedezhetünk fel ugyanabban az akusztikai pozícióban. De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.
Tehát az is igaz, hogy az akusztikának közvetlenül nincs köze a komponensekhez -mondjuk a rezgéseket kivéve, mert ott van-, de a negatív hatás mértékét befolyásolhatják a komponensek.
Na,

Nehogy nekem itt most egy üres szobával gyertek.:) Hanem olyannal, amelyben lakunk, bútorok, polc, faliszőnyeg, stb.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Ez így teljesen jó megközelítés,de még azt is hozzátenném,hogy ebből kifolyólag a későbbiekben okulva a múltból,csak egy irány maradhat mindig feljebb.
Megtanultam az életben néhány igen kemény pofon után,ami térdre kényszerített,hogy következőleg feljebb kell lépnem egy szintet,okulva a kudarctból,ezt kell felismerni igazán,meg önmagad árnyékán átlépni. ;)
De mindegy is hifizzünk tovább. :smile32:

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1309

Hozzászólás Szerző: kupecke »

phyton71 írta:
2019.11.03., vas. 15:16
Teljesen más megközelitésben kezdek neki a helyiség zenével való megtöltésére mint a régi berögződések...
Tehát valamit tenni kell,váltsak erősitőt,kábelt,forrást? Ezt én beláttam és kizárólag az akusztika mags szintű megvalósitása ami átlendit az ördögi körön.Mások helyett nem tudok nyilatkozni,de én biztosan nem fogok még a hátralévő életemben,annyi kompromisszummal zenét hallgatni,azokat meg tudom sajnálni akik kiégtek a hobbijukban.
e hozzászólás kapcsán jutott eszembe
Nem biztos, hogy a kompromisszumok elfogadása kiégés. Én egy önismereti útnak (is) látom így visszatekintve az elmúlt évekre a hifizést ( benne a zenehallgatással), de bármely más hobbit is említhetnék. A tökéletességet próbálhatjuk megcélozni... Sokkal többet tanultam a körülöttünk lévő világról, működéséről, hatásairól, kapcsolatainkról, mint a technikai paraméterekről, akusztikáról, stb., amelyek közelebb állónak tűnnek e hobbihoz.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

chord írta:
LIMAR írta:
lehoako írta:
2019.11.03., vas. 11:44
..........közismert, ha komponenst cserélsz, más lesz minden, a korábban megtörtént akusztikai" kezelést" is lehet elölről kezdeni............
Szín tiszta baromság.
Na, kijött az epe.
Jobb??

Jön a 112 hívása után a mérőmikrofon meg az akusztikai mérés meg a görbék meg a basszuscsapda vagy kispárna a sarokba, tökmindegy, mert ezt így kell csinálni, mert fontos az akusztikai kezelés, ugye?

De a renitens forradalmárok, a színtiszta baromságaikkal, ezt végiggondolják, és előtte, hangsúlyozom, előtte, vesznek egy jobb erősítőt, és a döngés megszűnik, mindenféle akusztikai varázslat nélkül.

Van ilyen?
Van, volt, és sokszor.
Van, aki szerint nincs.

Mielőtt még nekem estek - nem vagyunk ám fogyatékosok, tudjuk, hogy nem mindig, hogy sokszor van az, hogy ez nem megoldás, mert bármennyi izzadás van a komponensekkel, az akusztikai kezelés nem úszható meg, gondolom. Azért ez a 'gondolom', hogy béke legyen, meg mert velem még nem történt meg, én inkább tologattam meg állványoztam meg kábeleztem meg cserélgettem, és jó lett, mindig.
Más meg szakemberhez fordult, xyz dolgokat feltettek, és jó lett, az is és öröm van, és zene van...:)
Megmagyarázhatom, hogy és miként lehetséges ez?
Kezdem avval, hogy adott egy szoba, ahol addig tologatta a tulaj a hangdobozait, no meg a hallgató sámliját, amíg relatíve a legjobb hangzást nem kapta. Igen ám, de ez a relatíve legjobb, nem elégítette ki, mert abszolút értelemben még nem szólt jól a cucc, mert döngött a basszus, pont annyira, hogy egy csomó zenén zavaró volt.
Kipróbált egy másik erősítőt, amellyel úgy találta, hogy hohó, most már nem döng annyira , azaz sokkal több zene vált élvezhetőbbé / élvezhetővé. Nem feltétlenül csöves/tranzisztoros váltás kell, vannak direkt döngő mélyhangra kitalált erősítők, ez leginkább kapcsolástechnikai és megépítési kérdés. ha az ilyen erősítőket sutba dobjuk, valóban sokkal precízebb mélyhangokat fedezhetünk fel ugyanabban az akusztikai pozícióban. De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.
Tehát az is igaz, hogy az akusztikának közvetlenül nincs köze a komponensekhez -mondjuk a rezgéseket kivéve, mert ott van-, de a negatív hatás mértékét befolyásolhatják a komponensek.

b_t
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 372
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: b_t »

Ez ugyan az én régi rendszeremről szól, de pont nem én írtam róla.

https://ear.hu/?p=3563

Itt is mindenféle akusztikai problémára gondoltam, aztán csak az volt a gond, hogy az AZ-3 elé csöves (meg kimenőtrafó) kellett. Szóval én értem (és átéltem) amit Chord ír.

És nem arról van szó, hogy nem fontos az akusztika, mert de, nagyon is!
http://carbon4copy.blogspot.com/

Klaca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Hozzászólás Szerző: Klaca »

lehoako írta:
2019.11.03., vas. 15:48
Klaca írta:
2019.11.03., vas. 12:10
lehoako írta:
2019.11.01., pén. 08:55
Tudtommal a psziché, ezzel a helyesírással meghonosodott (jövevényszó) a magyar nyelvben, görög eredetű és nyilván latin közvetítéssel jutott át a magyar nyelvbe.
Akkor most belenéztem egy kicsit legalább a wikipédiába, és sztem jól írtam, a psziché még idegen szónak számít. A jövevényszavak olyanok, mint pl. az "asztal". Arra is jól emlékeztem, hogy a nem magyaros írás ('psziché) ezt elég egyértelműen mutatja, bár persze az idegen szavak és a jövevényszavak közötti határ elég rugalmas, simán lehet, hogy idővel majd 'pszihé' formájában kiszorítja a 'lélek' szót, és akkor már jövevényszó lesz. Addig azonban még idegen szó. Hogy legyen hfis vonzata is a dolognak: a 'hifi' érzésem szerint viszont már egy jövevényszó a magyarban.
Idegen szó? Benne az "sz"-szel meg az "é"-vel? Meg nem magyaros írás? Meg képezhető magyarul, pl. melléknévvé, mint "pszichés". Szerintem, ha nem öndefiníciós jelentőségű kérdés, akkor engedjük el, igen-nem típusú vitáknak sose láttam értelmét. Kiszorítania miért kéne? Biztosan megengedhetőek a szinonímák egy nyelvben. :smile32:
Az, hogy van benne "ch", az nem kell, h bárkit is zavarjon. "CH"-val van, mint a malachús. :D :D :D
Lehet, hogy igazad van, bár nem írtál semmi olyat, amiből az látszana, hogy esetleg tudod, miben áll az idegen szó és a jövevényszó különbsége vagy hogy eredetileg tudtál egyáltalán az ilyen szavak különbségéről. Gondolom nem nézted meg a wikipédia szócikket sem. Azért beidézem neked a sztem releváns elemeit a "jövevényszó" szócikknek:

1:"A jövevényszó a nyelvi kölcsönzés egyik tárgya, olyan szó, amely más nyelvből került egy nyelvbe, s abban elterjedt és meghonosodott. A szó beilleszkedését rendszerint írásmódja is tükrözi. Az asztal például a magyarban szláv jövevényszó, mert valamelyik szomszédos szláv nyelv stol [sztol] alakjából származik....A jövevényszavakat a szókészlet alábbi rétegeitől kell megkülönböztetni: az ősi (alapnyelvi eredetű) szavaktól, a belső keletkezésű szavaktól, a tükörszavaktól, az idegen szavaktól, ... (Az idegen szó és a jövevényszó közös megnevezése a kölcsönszó.) Ezek közül leginkább az idegen szavaktól való megkülönböztetés okozhat gondot.
idegen szavak: ... valamilyen jellegzetes idegen szóelem található a szóban, rendszerint a szó végén; ...
hangtani tulajdonságaik eltérnek a magyarban megszokottaktól;
jövevényszavak: nem található a szóban jellegzetes idegen szóelem; hangtani tulajdonságaik összhangban vannak a magyarban megszokottakkal (vagy azért, mert már eredendően is ilyen volt a szó, vagy azért, mert bizonyos hangalaki változás után beilleszkedett a magyar nyelv hangtani rendszerébe)" (A görög khi hangot a psziché szóban ch val írjuk de h val ejtjük, ilyen módon írt és kiejtett hangcsoport nincs a magyar nyelvben, ezért gondoltam, hogy a ch hangtani tulajdonságai nem illeszkednek a magyar nyelv hangtani rendszerébe, de lehet, hogy ebben tévedek. (Attól nyilván lehet valami idegen szó, hogy magyarban "sz"-el írjuk le. Pl a görög pszí hangot minden görög szóban psz-el írjuk le, ha átírjuk a szót, ez nem is tudom, hogy jött ide...))
2:"A jövevényszavak átvétele leggyakrabban egy új kultúra, új ismeretek, tárgyak, fogalmak átvételével függ össze, például a gazdálkodó életmód felvételével vagy egy új vallás megjelenésével. – Sokszor azonban olyan fogalmakra is megjelennek jövevényszavak, amelyek már léteznek az illető nyelvben, ilyenkor szinonímia jön létre. Ezek közül megmaradhat mindegyik változat, de az idők folyamán ki is veszhet egyik vagy másik változat. Az utóbbi példája a sógor szó, amely a meglévő (azonos jelentésű) rér szót szorította ki a magyarban." (igazad van, rosszul írtam, nem kell kiszorítania, bár leggyakrabban kiszorítja, vagy még inkább nincs a jövevényszónak megfelelő magyar szó (ldaz 1. pontot.)

Ezek alapján én majdnem biztos vagyok benne, hogy a psziché idegen szó, de abban is, hogy Te nem fogsz egyetérteni, úgyhogy lezárhatjuk...

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

phyton71 írta:
2019.11.03., vas. 18:28
Egyébként az ilyen drága és ocsmány akusztikai motyók helyett a könyvespolcok sokkal hasznosabbak és szebbek is.
Ez demonstráció,van láthatatlan megoldás is,de van milliónyi kreatív kivitelezés.Egyébként van itt a fórumon a zeneszobába,egy nagyon jó helyiség szalon fórumtársunktól.
Nem vagyok szefós, vágtam, hogy demó. Viszont én egy átlagos lakóhelyiségbe nem ezt választanám, ezért írtam azt, amit... Pontosabban nem ezt választottam.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7674

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

lehoako írta:
2019.11.03., vas. 18:38

Zavarba hozol, chord...

Sokmindent ki tudsz hozni esetleges kezeléssel a szobából, de a zene felbontását, a részleteket, a koherenciát, a "zeneiséget" nem tudod akusztikai panelekkel meghozni. Szvsz. Legalábbis nekem még más kábel nem csinált olyan hangot, mint a KSL-Vz, akárhogy közeltériztem minden zavaró hatást kiszűrve és kizárva akármeddig, akármilyen zenével.

Bizonyos esetekben és bizonyos tekintetben valóban, NÉHANÉHA előfordulhat, hogy az akusztikai kezelés és a rendszerátalakítás hasonló irányban hat, de zeneiséget nem tudsz akusztikai kezeléssel hozzáadni a rendszer teljesítményéhez. Szerintem. Szép is lenne, ha egy falipanel vagy a DSP a Triálos hegedű hangjából Stradivarit csinálna...

Tudom, hogy megint ironizélsz, ebben a helyzetben nemsokára én is csak ironizélek majd :D
Áki, ha valamire jó hatással tud lenni az akusztikai kezelés, az pont a felbontás. Na nem, ami a hangsugárzóból 1 centiről hallható, hanem ha onnan kissé távolabb mész. Éspedig azért mert a hangsugárzóból elinduló hanghullámok a szoba miatt egyrészt kioltódnak, másrészt felerősödnek, harmadrészt tovább szólnak, mint a hangsugárzóból. Ezt mind a szoba csinálja.
Hogy lehet-e tökéletest csinálni otthon? Nem. De sokat lehet javítani rajta. És ha jól csinálják, hidd el jobb lesz és ezt mindenki hallani fogja, nem kellenek se a haverok, se vakteszt, egyértelmű lesz. Itt olyan hangnyomás különbségekre kell gondolni, ami nagyon durva különbségeket jelent. A mélytartományban +-10dB az nem is olyan durva, gondold el, a kis Dynod, hogy 3dB-vel nagyobb hangnyomás gyűjjön ki belőle, dupla kakaót kér az erősítőtől. Ezt milyen kábel vagy készülékcserével lehet orvosolni? Semmilyennel.
Vannak nagyon szerencsétlen esetek, mikor sok probléma ugyanazon frekvencia környékén adódik, pl a szoba ott dúsít, oda van hangolva a hangsugárzó reflexportja, az erősítő meg pont nem fogja rendesen a mély membránját. Nah ilyenkor van egy irtózatos mély döngés, puffogás, zúgás, nevezzük bárhogy. Ha 1 dolgon javítasz, már sokat javul, de attól még a másik 2 probléma ott marad, és csak jobb lesz, de nem jó. Az igaz, hogy ha egy másik hangsugárzó más frekvencián gerjeszti nagyon a szobát, akkor az szerencsésebb, de attól még a szoba baja megmaradt.
Persze igazad van, a motyó jól kell szóljon, különben sose lesz jó a hang. A szobának viszont engednie kell, hogy ez át is jöjjön, különben hiába minden. Az is igaz, ha közelről hallgatod, kevésbé számít az akusztika, de nem 0-t akkor se.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

chord írta:
LIMAR írta:
lehoako írta:
..........közismert, ha komponenst cserélsz, más lesz minden, a korábban megtörtént akusztikai" kezelést" is lehet elölről kezdeni............
Szín tiszta baromság.
Na, kijött az epe.
Jobb??

Van ilyen?
Van, volt, és sokszor.
Van, aki szerint nincs.

Zavarba hozol, chord...

Sokmindent ki tudsz hozni esetleges kezeléssel a szobából, de a zene felbontását, a részleteket, a koherenciát, a "zeneiséget" nem tudod akusztikai panelekkel meghozni. Szvsz. Legalábbis nekem még más kábel nem csinált olyan hangot, mint a KSL-Vz, akárhogy közeltériztem minden zavaró hatást kiszűrve és kizárva akármeddig, akármilyen zenével.

Bizonyos esetekben és bizonyos tekintetben valóban, NÉHANÉHA előfordulhat, hogy az akusztikai kezelés és a rendszerátalakítás hasonló irányban hat, de zeneiséget nem tudsz akusztikai kezeléssel hozzáadni a rendszer teljesítményéhez. Szerintem. Szép is lenne, ha egy falipanel vagy a DSP a Triálos hegedű hangjából Stradivarit csinálna...

Tudom, hogy megint ironizélsz, ebben a helyzetben nemsokára én is csak ironizélek majd :D

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Egyébként az ilyen drága és ocsmány akusztikai motyók helyett a könyvespolcok sokkal hasznosabbak és szebbek is.
Ez demonstráció,van láthatatlan megoldás is,de van milliónyi kreatív kivitelezés.Egyébként van itt a fórumon a zeneszobába,egy nagyon jó helyiség szalon fórumtársunktól.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

fapaci írta:
2019.11.03., vas. 17:10
[...

A szoba akusztikája és a lejátszó rendszered nem hatnak egymásra, nem foglalkoznak egymással, egyik sem befolyásolja a másik működését, de nyilván kettőjük eredő produkcióját hallod a hibáikkal együtt.

Ha nem tudod, melyikkel van a gond, vagy csak simán tagadod valamelyik létezését, jelentőségét, akkor előfordulhat, hogy a másikat kezded el csiszolgatni. Lásd Phyton kolléga tanulságos és egyben tipikus történetét, amihez hasonlókból sajnos Dunát lehetne rekeszteni. A többség simán átesik ezen a szenvedésen, vásárolnak masszívan és tolják a zsetont a kütyükbe, de csak nem akar megszólalni a cucc. Kb mintha a Duna jegén rendeznének gyorsulási versenyt, ahol egyik autó sem tud elindulni, csak kaparnak egy helyben. Vagy hogy neked is ismerős példa legyen... fotózás közben egy bazinagy reflektorral világítok szemből a gépedbe, Te meg ahelyett, hogy engem elhajtanál, elkezded a gépedet tekergetni, mert sehogy sem akar kontrasztos lenni a kép a fénybeverődéstől.
OK, akkor egyetértünk. A kettőjük együttes produkciója számít. ;peace;

Utána meg minden úgy kezdődik, hogy "ha...".

Jajmáááá... a fotós hasonlat, Faló... Sztem nem rímel a zenehallgatósra. A fotózást egyrészt alkotó folyamatnak tartom, a zenehallgatást befogadó folyamatnak. Totál más a kettő. Másrészt inkább állandó alapzajként tudnám értelmezni a szembefényt, amivel az akusztikai kezelés sem tud semmit tenni. (Ház előtt percenként elmenő villamos, felette repülő, vagy pl. közeli sztráda miatti folyamatos dübörgés.)

De, ahogy írod, bizony, dolog és környezete hatnak egymásra, sztem ha ennél jobban nem tudjuk egyszerűsíteni a közös nevezőt, akkor ne akarjuk. A rendszerek megváltoztatása pedig "alanyi jog" :D , az meg, hogy a változtatás hasson a hangra, tök józan és létjogosult elvárás. :D

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

phyton71 írta:
2019.11.03., vas. 17:56
Van ennél durvább videó is,igazi audiopphille rendszerrel,4:40 perctől érdekesebb.
https://www.youtube.com/watch?v=D66v5JC0eVk&t=367s
Ááá, a fórumokon is látni hasonló installálásokat. :) Ez is oly szépen döng... Mármint a pucér szoba. Egyébként az ilyen drága és ocsmány akusztikai motyók helyett a könyvespolcok sokkal hasznosabbak és szebbek is.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Van ennél durvább videó is,igazi audiopphille rendszerrel,4:40 perctől érdekesebb,de az igazi 8:00-tól.
https://www.youtube.com/watch?v=D66v5JC0eVk&t=367s
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára phyton71 2019.11.03., vas. 18:01-kor.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

dbrnsk írta:
2019.11.03., vas. 17:06
lehoako írta:
2019.11.03., vas. 16:28
Vinkler írta:
2019.11.03., vas. 13:21
Leho ezt azárt gondold át, akár józan paraszti ésszel! A fizika és a matek nem változik attól, hogy cserebelélsz bármit a rendszerben, akkor fog változni, ha csereberélsz bármit a szobaban...
Leírtam, hadd ne 5x még, mindenkinek.

Együtt dolgozik szoba és rendszer. Akármelyik változása hat a hangra.

Gondolatkísérlet:

Lehet olyan akusztikai kezelés, amitől a szobába a következőkben bevitt ÖSSZES rendszer UGYANÚGY, UGYANOLYAN TÖKÉLETES TULAJDONSÁGOKKAL fog szólni? Nem számít majd pl, hova rakod a zárt/refis hangfalakat vagy zárt/refis szubot vagy szubokat?

Reális ilyet elvárni? Reális ilyet ígérni??????? :quetionmark:

A hit mindig irreális, azért nem tudás. Egyedül emiatt nem kérdezem meg, hogy reális-e ilyet hinni... :D
Nem.

SZÖ
NÖM!

leborulok.gif ;peace;

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2747

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

chord írta:

Na, kijött az epe.
Jobb??

Van ilyen?
Van, volt, és sokszor.
Van, aki szerint nincs.

El tudok képzelni olyan szituációt, ahol egy erősítő csere megoldást jelenthet bizonyos problémákra.

De próbálj meg belegondolni, ha egy dobos játszik egy rossz akusztikájú szobában rajta nem segít egy készülék csere.

youtu.be/cp56A6TcL1E
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

LIMAR írta:
lehoako írta:
Szín tiszta baromság.
Na, kijött az epe.
Jobb??

Van ilyen?
Van, volt, és sokszor.
Van, aki szerint nincs.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”