Na,fülelek írta: ↑2019.11.03., vas. 20:26Megmagyarázhatom, hogy és miként lehetséges ez?chord írta: ↑2019.11.03., vas. 17:28Na, kijött az epe.
Jobb??
Komolyan, mérnökemberek gyülekezete, és direkt félreértés lett.
Azt vetettem fel félénken, hogy adott pl. egy lánc, kissé döngő basszussal.
Jön a 112 hívása után a mérőmikrofon meg az akusztikai mérés meg a görbék meg a basszuscsapda vagy kispárna a sarokba, tökmindegy, mert ezt így kell csinálni, mert fontos az akusztikai kezelés, ugye?
De a renitens forradalmárok, a színtiszta baromságaikkal, ezt végiggondolják, és előtte, hangsúlyozom, előtte, vesznek egy jobb erősítőt, és a döngés megszűnik, mindenféle akusztikai varázslat nélkül.
Van ilyen?
Van, volt, és sokszor.
Van összefüggés az akusztikai kezelés és a komponensek cseréje között?
Van, aki szerint nincs.
Holott éppen csak akkora, hogy egymással kiválthatók...
Mielőtt még nekem estek - nem vagyunk ám fogyatékosok, tudjuk, hogy nem mindig, hogy sokszor van az, hogy ez nem megoldás, mert bármennyi izzadás van a komponensekkel, az akusztikai kezelés nem úszható meg, gondolom. Azért ez a 'gondolom', hogy béke legyen, meg mert velem még nem történt meg, én inkább tologattam meg állványoztam meg kábeleztem meg cserélgettem, és jó lett, mindig.
Más meg szakemberhez fordult, xyz dolgokat feltettek, és jó lett, az is és öröm van, és zene van...:)
Kezdem avval, hogy adott egy szoba, ahol addig tologatta a tulaj a hangdobozait, no meg a hallgató sámliját, amíg relatíve a legjobb hangzást nem kapta. Igen ám, de ez a relatíve legjobb, nem elégítette ki, mert abszolút értelemben még nem szólt jól a cucc, mert döngött a basszus, pont annyira, hogy egy csomó zenén zavaró volt.
Kipróbált egy másik erősítőt, amellyel úgy találta, hogy hohó, most már nem döng annyira , azaz sokkal több zene vált élvezhetőbbé / élvezhetővé. Nem feltétlenül csöves/tranzisztoros váltás kell, vannak direkt döngő mélyhangra kitalált erősítők, ez leginkább kapcsolástechnikai és megépítési kérdés. ha az ilyen erősítőket sutba dobjuk, valóban sokkal precízebb mélyhangokat fedezhetünk fel ugyanabban az akusztikai pozícióban. De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.
Tehát az is igaz, hogy az akusztikának közvetlenül nincs köze a komponensekhez -mondjuk a rezgéseket kivéve, mert ott van-, de a negatív hatás mértékét befolyásolhatják a komponensek.
vártam már, hogy ki lesz az a tényleg okos, aki a sok mellékvágány helyett benyomja azt, ami a fenti helyzetben az igazi kérdés, nekem is megfordult a fejemben.
De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.
Vagyis, jó hang lett pl. egy erősítőcserével, nem döng.
De javítana-é továbbit, ha meglenne pluszban az az akusztikai kezelés, amely végül is nem lett meg?
A magánvéleményem az, hogy nem biztos.
Az, hogy valamiféle szinergiamaximumhoz éppen mennyire közel járunk, az nagyon nehéz kérdés.
Mert ha éppen igen, akkor a 'jó akusztika', az mégis csak berendezésfüggő.
Mert az egyik erősítővel nem jó az akusztika, ill. bizonyosan lehet javítani, a másikkal meg lehet, hogy csak félrehangolás lenne, ill. valami párhuzamos dolog, tehát, arra az adott láncra az akusztika az a 'nem kell bántani' kategória.
Nehogy nekem itt most egy üres szobával gyertek.:) Hanem olyannal, amelyben lakunk, bútorok, polc, faliszőnyeg, stb.