Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: antizigün »

vtf: 1,55 gr
AS: első rovátkában
kar: pro-ject 8.6 (ETM: 8 gr)
cart: OM-10 (2,5 gr....az ugyanekkora tömegű, eltávolítható "nehezék" levéve, azzal együtt 5 gr)
AS tömeg: 3,53 gr (damillal és szerintem a nélkül is :smile29: )

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1300

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Smart845 írta:
2019.11.03., vas. 11:44
antizigün írta:
2019.11.03., vas. 10:09
gyári állapot nehezen értelmezhető

itt https://www.youtube.com/watch?v=x15_981vBrI pl a damiltartó kb párhuzamos a karral

itt viszont https://bit.ly/2WDcmRz

ráadásul szerencsétlen a tartócsavar is: az anya alul van, nem egyszerű ráfogni :-)
Ebben az esetben a rovátka felöli részen meg kell húzni a csomót és akkor nem esik ki a damil ha a kar alaphelyzetbe kerül.
Ahogy írtam ez nem egészen úgy működik!
De pl nem kaptam választ arra , hogy biztosan a tűerőnek megfelelő rovátkában van-e a damil?!

Smart845
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 230

Hozzászólás Szerző: Smart845 »

antizigün írta:

itt https://www.youtube.com/watch?v=x15_981vBrI pl a damiltartó kb párhuzamos a karral

ráadásul szerencsétlen a tartócsavar is: az anya alul van, nem egyszerű ráfogni :-)
Ebben az esetben a rovátka felöli részen meg kell húzni a csomót és akkor nem esik ki a damil ha a kar alaphelyzetbe kerül.
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

antizigün írta:

Ja.... Jobb képek kellenének az összehasonlításhoz.....
Az antierőnek az első 2harmadban csökkenő, az utolsóban növekvő erővel illene húzni. Az erőhatás pedig merőleges irány esetén a legnagyobb, ha jól gondolom. Így ez alapján kellene a legoptimálisabbra beállítani. Nem eccerű! 🤔

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

antizigün írta:
2019.11.03., vas. 09:19
a lejátszás kb záró harmadában kontaktol a damil a pivot-tal, ha egyáltalán ez a neve

a damiltartó pozíció változtatható, a lényeg az lenne hogy ha felülről ránézünk, ne 12 óra felé mutasson hanem 13-ra. így viszont a damil - amikor a kar a tartóbakon pihen - szinte kiesik a rovátkából. az egyetlen opció a magasítás lenne

az illusztráció egy fórumból van, nem volt kedvem fotózni

nálam 8.6-os karnál jelentkezik de nálam is csak az első (belső) AS-nél
Ez biztosan a gyári állapot? Szerintem a magasítás sem jó megoldás. Ha ez biztosan a gyári helyzet , akkor inkább hagyd így.

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

a lejátszás kb záró harmadában kontaktol a damil a pivot-tal, ha egyáltalán ez a neve

a damiltartó pozíció változtatható, a lényeg az lenne hogy ha felülről ránézünk, ne 12 óra felé mutasson hanem 13-ra. így viszont a damil - amikor a kar a tartóbakon pihen - szinte kiesik a rovátkából. az egyetlen opció a magasítás lenne

az illusztráció egy fórumból van, nem volt kedvem fotózni

nálam 8.6-os karnál jelentkezik de nálam is csak az első (belső) AS-nél

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

peterson írta:
2019.11.03., vas. 06:56
akvapark írta:
2019.11.03., vas. 06:45
antizigün írta:
2019.11.03., vas. 00:38
szerintetek ez probléma? https://static.flickr.com/116/285944870 ... 4af0_o.jpg
Nem, mert az antiskating erő nagysága nem változik. De egyenesbe lehet állítani a csapágyházakat. gondolkodik.gif
Szerintem meg nem kellene hozzá érnie, és az antiscating erő is nő (ugyan csak picit), hiszen a + súrlódást is le kell küzdenie a karnak!
Ez egy ProJect 9-es kar, ha nem tévedek, a damilt tartó karocskát el kell fordítani hátrább:
Kép
Szerintem először meg kellene nézni az alaphelyzetet! Pl a tűerőnek megfelelő rovátkában van a damil?!

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

cables írta:
2019.11.03., vas. 06:59
SoundMania írta:
2019.11.01., pén. 12:12

Aztán ha az elkopik ....
https://blog.discogs.com/en/how-often-c ... le-stylus/
Mire szeretted volna felhívni a figyelmet?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

SoundMania írta:
2019.11.01., pén. 12:12

Aztán ha az elkopik ....
https://blog.discogs.com/en/how-often-c ... le-stylus/

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 836

Hozzászólás Szerző: peterson »

akvapark írta:
2019.11.03., vas. 06:45
antizigün írta:
Nem, mert az antiskating erő nagysága nem változik. De egyenesbe lehet állítani a csapágyházakat. gondolkodik.gif
Szerintem meg nem kellene hozzá érnie, és az antiscating erő is nő (ugyan csak picit), hiszen a + súrlódást is le kell küzdenie a karnak!
Ez egy ProJect 9-es kar, ha nem tévedek, a damilt tartó karocskát el kell fordítani hátrább:
Kép

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1477

Hozzászólás Szerző: akvapark »

antizigün írta:
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

antizigün írta:
Mi? Hogy szakad el a cérna? 🤔

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

galrob írta:
2019.11.01., pén. 11:04
Tegyük fel, valaki feljebb lépne, vagy már eleve egy mc hangszedővel tervezné a belépést. A rega mellett dönt, nagyon nem lehet vele mellé lőni és van belőle bőven. Lesz benne 330-tól fölfele valamelyik kar, vagy Ol, vagy tabriz, mindegy. Melyek azok az mc hangszedők, amiket ajánlani lehetne és érdemes számba vennie?
Gyakorlatilag már írtam. Amúgy meg nagyon nem mindegy milyen a kar....
Tabriz meg főleg a Tabri zi az jó. Rega karokat nem szeretem. Sokat kell dolgozni rajta mire jobb lesz és addigra olyan drága lesz, hogy már akad jól alternativa. Legrosszabb pléldául a Rega 250 kar. Ahhoz azonnal hozzá kell/kellett nyúlni.
Szóval hangszedő? Pl amiben sfl tű van. Talán az Ortofon csinált a legolcsóbbat . De lehet EMT TSD vagy TSD N , Jan Allaerts is, vagy komolyabb EMT..... Ha csak kúposat, akkor talán a Denon 103r. Aztán ha az elkopik , akkor lehet próbálkozni a tuningolásokkal is nála. De ha nem akar az ember kísérletezgetni akkor ezt hagyjuk.....

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

frenki485 írta:
2019.11.01., pén. 11:53

Ha már Rega és hozzá való hangszedő:
Ajánlom figyelmedbe Nagy Gábor írásait: https://audioworld.blog.hu/
Különösen:
https://audioworld.blog.hu/2016/12/23/super-turbo_rega
https://audioworld.blog.hu/2015/07/10/m ... hangszedot

Az összes többi is élvezetes .............. :)
Maradjunk ennyiben! :)

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 658

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

galrob írta:
2019.11.01., pén. 11:04
Tegyük fel, valaki feljebb lépne, vagy már eleve egy mc hangszedővel tervezné a belépést. A rega mellett dönt, nagyon nem lehet vele mellé lőni és van belőle bőven. Lesz benne 330-tól fölfele valamelyik kar, vagy Ol, vagy tabriz, mindegy. Melyek azok az mc hangszedők, amiket ajánlani lehetne és érdemes számba vennie?
Ha már Rega és hozzá való hangszedő:
Ajánlom figyelmedbe Nagy Gábor írásait: https://audioworld.blog.hu/
Különösen:
https://audioworld.blog.hu/2016/12/23/super-turbo_rega
https://audioworld.blog.hu/2015/07/10/m ... hangszedot

Az összes többi is élvezetes és tanulságos írás és legfőképp hasznos szerintem!
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

galrob
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 34

Hozzászólás Szerző: galrob »

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

galrob írta:
2019.11.01., pén. 09:50
SoundMania írta:
2019.11.01., pén. 07:02
peterson írta:
2019.11.01., pén. 05:55

Azt ugye tudjátok, hogy nem egy dologról beszéltek?!
galrob egy MM hangszedőben akar tűt cserélni (eredetileg tisztítani gondolkodik.gif )
SoundMania, Te pedig szerintem az MC hangszedők felújításáról beszélsz (legalább is a csillapításra, újratekercselésre vonatkozó megállapításaid erre engednek következtetni)

De legalább bizonyos dolgokban egyet értetek... :tutiok:
Természetesen! De a felhasznált anyagok viselkedése szempontjából ez mindegy.
Az mc meg sokkal szabadabban alakítható és hangolható. Sfl tűs mm- ről nem is tudok. Mc-ben is csak néhányról hallottam.
Igen lényegében egyetértünk, nem biztos, hogy megéri megvenni a drága tűt, egy átlagos, régi hangszedőbe. De mm-ről mc-re váltani, egy egészen más ár és minőség kategória. Jól érzi e majd magát a karban, vagy azt is cserélni kell, ha cserélhető. A rendszer többi eleme is azon a szinten van e, hogy hallható legyen a minőség javulás.
Mos alap szinten nincs értelme ilyeneken gondolkodni.... De igazából a kérdések jó része bátortalan laikus aggodalmasságainak tükröződik. De erre azt tudom mondani, hallgassanak meg az ilyen emberek egyszer egy már elfogadható lemezjátszót ( Systemdek llx, Rega Planar3, vagy ilyen szintűek....) valami jóféle MC hangszedővel.
Ha nem hallanak nagy változást és elégedettek a rendszerükkel, akkor semmi képp ne költsenek soha a büdös életben egy koszos fillért sem a rendszerükre. De ha jelentős a változás, akkor készüljenek arra , hogy mértéktelen pénzt tudnak még beletolni a rendszerükbe. Hangkar... Hangszedő... Mindez együtt? Hm.... Hát itt a táblázatok meg számolások csak messziről útmutatások csak. Pesze vannak dolgok amiket az Isten, de legalábbis a tervezőjük egymásnak teremtett, de a szabad variálás is nagyon széles spektrumban ad tökéletes állapotot a hangzás szempontjából. Ja és persze egy rendszer beszerzésének a megtervezése már ott kezdődik, hogy nem speciálisan szűk felhasználási/összepárosíthatósági tulajdonságokkal rendelkező eszközöket választ a leendő tulajdonos. Pláne nem, hogy eleve azzal számol , hogy az egyik eszköz hibáját majd a másik komponens kikompenzálja. Ez egyenes út a bukáshoz!
Még belül vagyunk a témán ? :)

galrob
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2019.11.01., pén. 07:02
peterson írta:

galrob egy MM hangszedőben akar tűt cserélni (eredetileg tisztítani gondolkodik.gif )
SoundMania, Te pedig szerintem az MC hangszedők felújításáról beszélsz (legalább is a csillapításra, újratekercselésre vonatkozó megállapításaid erre engednek következtetni)

Az mc meg sokkal szabadabban alakítható és hangolható. Sfl tűs mm- ről nem is tudok. Mc-ben is csak néhányról hallottam.
Igen lényegében egyetértünk, nem biztos, hogy megéri megvenni a drága tűt, egy átlagos, régi hangszedőbe. De mm-ről mc-re váltani, egy egészen más ár és minőség kategória. Jól érzi e majd magát a karban, vagy azt is cserélni kell, ha cserélhető. A rendszer többi eleme is azon a szinten van e, hogy hallható legyen a minőség javulás.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

peterson írta:

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 836

Hozzászólás Szerző: peterson »

SoundMania írta:
2019.10.31., csüt. 22:18
galrob írta:
2019.10.31., csüt. 20:04

Magas labda ez, hogy mik az elvárások és mi a legjobb. ;) A Thakker cégénél van info a gyártóra és a tűprofilra, máshol meg csak egy gyenge kép a 230 dolláros ár mellett. Egyazon hangszedőben, különböző tűprofilokat nem volt alkalmam összehasonlítani. Én a régi kúposra szavaznék, még ha jobban is kopik. Az elliptikus hangja nekem száraznak tűnt, de nem ugrott ki a barázdából a rosszabb állapotú lemeznél sem. Több volt benne a magas, de nem volt elég testes.
Mit értettél azon, hogy hangolod a tűt? Mondjuk minden vízbe van, meg függőleges, vagy annak tűnik. Eltérsz ezektől a dogoktól? Plusz anyagokat használsz a pick-up körül a rezgéseket befolyásolni?
Nos, nem.... Nem beszélnék a tuningokról. Elég csak a megfelelő hangzásra behangolni, a gyárit megközelítő állapotra. Pl egy felfüggesztés csillapító elasztikus anyag cseréje esetén. Mire a sok rezonáló alkatrész újra kb a gyári állapot közelébe kerül. Nálam még sohasem sikerült elsőre.
Nem csak a kúpos tű kopik manapság nagyon....
De pl tudnám javasolni helyette az SFL tűt. Nagyon "zenei"! Akár rokonok is lehetnének. De az SFL után már nagyon nem szokott hiányozni a kúpos geometriás. Vannak akik tudnak vele nagyon jó hangszedőket csinálni.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

galrob írta:
2019.10.31., csüt. 20:04

Magas labda ez, hogy mik az elvárások és mi a legjobb. ;) A Thakker cégénél van info a gyártóra és a tűprofilra, máshol meg csak egy gyenge kép a 230 dolláros ár mellett. Egyazon hangszedőben, különböző tűprofilokat nem volt alkalmam összehasonlítani. Én a régi kúposra szavaznék, még ha jobban is kopik. Az elliptikus hangja nekem száraznak tűnt, de nem ugrott ki a barázdából a rosszabb állapotú lemeznél sem. Több volt benne a magas, de nem volt elég testes.
Mit értettél azon, hogy hangolod a tűt? Mondjuk minden vízbe van, meg függőleges, vagy annak tűnik. Eltérsz ezektől a dogoktól? Plusz anyagokat használsz a pick-up körül a rezgéseket befolyásolni?
Nos, nem.... Nem beszélnék a tuningokról. Elég csak a megfelelő hangzásra behangolni, a gyárit megközelítő állapotra. Pl egy felfüggesztés csillapító elasztikus anyag cseréje esetén. Mire a sok rezonáló alkatrész újra kb a gyári állapot közelébe kerül. Nálam még sohasem sikerült elsőre.
Nem csak a kúpos tű kopik manapság nagyon....
De pl tudnám javasolni helyette az SFL tűt. Nagyon "zenei"! Akár rokonok is lehetnének. De az SFL után már nagyon nem szokott hiányozni a kúpos geometriás. Vannak akik tudnak vele nagyon jó hangszedőket csinálni.

galrob
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Milyen információkra gondolsz? Szerintem mindent megadnak. Mit várnál egy új tűtől?!
A tűprofil is fontos! Meg a tűszár! Meg a tekercselése! Meg a tekercs anyaga! Meg a mágnes! Mega minden! :)
Szóval mik az elvárások? Mit gondolsz pl melyik tűprofil a legjobb? Másrészr pedig ne felejtsd el , nem egy überhájend hangszedővel van dolgod, csak egy lepusztult 100 dollárosról. De ettőlég megfogalmazhatod az elvárásaid.
[/quote]

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 730

Hozzászólás Szerző: tollact »

SoundMania írta:
2019.10.31., csüt. 14:10
galrob írta:
2019.10.31., csüt. 13:10

Nem sok információt közölnek a gyártók, nincs könnyű helyzetben az ember, ha beruházna egy drágább tűre. Lehet, hogy igazad van és illúzió, de az is lehet, hogy hozzárakna annyit a hanghoz és nem bánnám. A tűprofil az érdekesebb szerintem. Az anyaga és annak megmunkálása. Meg persze, hogy a tökéletesre sikerült darabok kerüljenek a vásárlóhoz.
Milyen információkra gondolsz? Szerintem mindent megadnak. Mit várnál egy új tűtől?!
A tűprofil is fontos! Meg a tűszár! Meg a tekercselése! Meg a tekercs anyaga! Meg a mágnes! Mega minden! :)
Szóval mik az elvárások? Mit gondolsz pl melyik tűprofil a legjobb? Másrészr pedig ne felejtsd el , nem egy überhájend hangszedővel van dolgod, csak egy lepusztult 100 dollárosról. De ettőlég megfogalmazhatod az elvárásaid.
Inkább nem írok semmit, mert kitiltanak...
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”