bitrograde írta: ↑2019.10.14., hétf. 08:38
Mathias írta: ↑2019.10.14., hétf. 08:18
...a polihisztorok kora lejárt.
És persze az általános műveltségé is. Ez ellen kellene egy kicsit hadakozni.
Elengedtem.
Bitiiiii...
Az általános műveltség kora sosem jár le, de, bocs, lásd be, nem mindenkinek való dolog. Nem kell erőltetni, mert túl sok idő kell hozzá, sokan meg nem érnek rá saját magukat kupálni, mert nekik kárbaveszett idő. Közösségük nem a műveltségük és szellemi eredetiségük alapján itéli meg őket (és részesíti fiatal lányokban, yachtban vagy jachtban (ezt pl. nem tudom, hogy kell írni, h a motor ki ne moderálja), hanem "társadalmi hasznosságuk" alapján. Mennyire kussol és forog a fogaskerék? Minél inkább, annál jobb fogaskerék. De mi van, ha a befogott szemű és fülű, lendületes és sportos, szinte olimpikon fogaskerék találkozik a banánhéjjal? Felismeri egyáltalán? Nem, nem ismeri fel, mert ugye se általános műveltség, se az ennek megszerzésekor kialakuló cogito nincs jelen. Nem töpreng és nem kételkedik önmagában a fogaskerék, mert egyszer aszonták, jól csinálod, forogj, egész világ tele búval, borral, húzd rá ######, ne gondolj a gonddal.
Kevesen igyekeznek mélyre ásni, eredetihez hozzáférni. Potizgatunk, EQzgatunk, Photoshop, Vegeta és társai, barnítókrém, festett haj, gumimell, minden van másnapra. A szoftver megmondja, hogy akivel épp beszélsz, az egy angry woman, pedig csak egy disappointed teen, aztán szépen be leszel kategorizálva, aztán aki rádkeres, már láthatja is, hogy beszélgetéseid 99%-át angry womanekkel folytatod, tehát Te sem vagy százas, mert ugye, AI qrvára, de nagyon tudja.

Aztán a gugli elkezdi pszichiáterek hirdetéseit feldobni neked, heti kúrákból majd kapsz is engedményt, ecetetrá.
A Hippokrateszi eskü valóban életfilozófia (apám, anyám orvos) meg Periklész is aszonta, hogy akinek a megélhetése a napi munkán áll vagy bukik, az nem mehet se orvosnak, se politikusnak, mert e 2 szakmával nem összeegyeztethető az anyagi érdekeltség. Az orvosi egyetem nem pite suli, és nem pite a felelősség sem. És, ha bármit csúnyán elqrsz, széttépik a diplomádat és mehetsz az üvegvisszaváltóba rekeszt mosni. Politikusokról nem beszélnék.
Nagyjából ennyi, bocs, ha néhol nem voltam egyértelmű. Pátriám túllépett egy árnyékon tegnap este és ezt sok barátommal ünnepeltem meg.