Nos az biztos nem, különösen, ha figyelembe vesszük a lehetséges állások számát. Amiben a Go még alaposan übereli (persze csak azokban a városokban, ahol működési engedéllyel bírnak

Egyébként meg mi a fene az a "jó játék" a sakkban?
Nos az biztos nem, különösen, ha figyelembe vesszük a lehetséges állások számát. Amiben a Go még alaposan übereli (persze csak azokban a városokban, ahol működési engedéllyel bírnak
Ez már tényleg OFF, de a történészek jelenleg úgy tartják az akkori japán morál meggyengülésének ismeretében, valamint a közelgő szovjet támadás miatt, melyet már Jaltában belengetett Sztálin a német vereséget követő időszakra és később Potsdamban is megerősített, hogy Japán kapitulálása az atombomba ledobása nélkül is küszöbön állt, így az atombomba közel sem mentett meg annyi életet. Inkább a hidegháború forró előszele volt, némi képzavarral élve, semmint az a szinte "humanitárius" tett, amelynek később a populista propaganda beállítani igyekezett.
Lehet, nagyobb, mint gondolnád.
Bevallom, még a kérdést sem értem, de ez valószínűleg az én hibám.
Teljesen egyetértek, de itt két különböző dolgot járunk körbe-körbe.bitrograde írta: ↑2019.10.14., hétf. 15:01Igazad van. A kérdés csak az - biztosan szép és érzelmes haliwoodoo filmet is csináltak belőle -, hogy az, amivel az AI előáll, az merre viszi a tudást. Mert amíg megmaradunk egy olyan játék keretein belül, mint a go, addig a gép nagyon tanulékony és találékony, de amint proteinek generálását bízzák rá, én elkezdek aggódni. Persze ez akkor is így van, ha nulla morális érzékkel rendelkező tudósok vágnak bele meggondolatlanul fejlesztésekbe és kísérletekbe.chord írta: ↑2019.10.14., hétf. 14:52A sakkprogramok...??
(Segítek. Ma ott tartunk, hogy gép, az játszik, nem szuperszámítógép; a szabályokat be kell adni. Kb. 4,5 óra önmagával való játék után elver bármilyen nagymestert. Tehát nincs benyomva 5M parti, meg hogy Kaszparov 1985. júl. 02-án mivel nyitott. Nem itt tartunk már.)
A pprogramozó, lehet, nem is tud sakkozni...
A machine learning során a tanulás nem a "hibák kijavítására" törekszik, hanem a mintázatok (és ezt értsétek általános értelemben, ne csak vizuálisan!!!) egyre kifinomultabb felismerésére és az ezek alapján meghozott döntések optimalizálására. Az AlphaGO példája elég plauzibilis módon mutatta meg, ahogy a gépi tanulási módszer az emberi játékosokétól eltérő stratégia kialakításához vezetett.
Akár szeretnéd, akár nem, ezt a gépek már ma tudják csinálni. Ez van.
Igazad van. A kérdés csak az - biztosan szép és érzelmes haliwoodoo filmet is csináltak belőle -, hogy az, amivel az AI előáll, az merre viszi a tudást. Mert amíg megmaradunk egy olyan játék keretein belül, mint a go, addig a gép nagyon tanulékony és találékony, de amint proteinek generálását bízzák rá, én elkezdek aggódni. Persze ez akkor is így van, ha nulla morális érzékkel rendelkező tudósok vágnak bele meggondolatlanul fejlesztésekbe és kísérletekbe.chord írta: ↑2019.10.14., hétf. 14:52A sakkprogramok...??
(Segítek. Ma ott tartunk, hogy gép, az játszik, nem szuperszámítógép; a szabályokat be kell adni. Kb. 4,5 óra önmagával való játék után elver bármilyen nagymestert. Tehát nincs benyomva 5M parti, meg hogy Kaszparov 1985. júl. 02-án mivel nyitott. Nem itt tartunk már.)
A pprogramozó, lehet, nem is tud sakkozni...
Vagy DE?lehoako írta: ↑2019.10.14., hétf. 12:27Aszpirin írta: ↑2019.10.14., hétf. 11:44Semmi ilyent nem írtam, hogy nem értjük, hogyan programozzuk bele. Javaslom, nézz utána, hogyan működnek a neurális hálózatok, és utána még beszélgethetünk róla. A lényeg: a működés nem determinisztikus, nem a programozó határozza meg, ő csak az alapokat írja meg hozzá, a többi a "tanítás" folyamata, amit már egyáltalán nem biztos, hogy a programozó végez. Ez bármilyen tanulórendszerre igaz. A "tanítók" pedig lehetnek sokan (egy mintahalmaz alapján fog a tanulóalgoritmus következtetéseket levonni, és minél nagyobb a minta, annál jobb a következtetés helyességének valószínűsége. Megjegyzem, az ember is így tanul.
........A tanulóalgoritmust nem programozó hozta létre, ugye?
Inkább azt fejtsd ki, hogyan bünteted a szoftvert a rossz döntéséért vagy éppen hogyan tudod motiválni, hogy fejlődjön.....
(Segítek: NEM.)
Ezt egyenesben állítani pedig a színtiszta relativizmus, ami ugyanolyan tarthatatlan álláspont, mint a csökönyös ragaszkodás a valóság teljes kiismerhetőségéhez.
Igen, ez pontosan így van.Mathias írta: ↑2019.10.14., hétf. 12:50És pont ez a nehézsége a dolognak. Nagyon oda kell figyelni hogy tanítjuk az AI-t. Hallottam olyan példát, hogy tanították az algoritmust hogy meg tudja mondani, hogy egy képen kutya van-e vagy farkas. (lehoakonak: ez úgy működik, hogy tanulás fázisban mutatnak egy képet és azt mondják, hogy ez kutya, majd mutatnak farkast és rámondják hogy farkas, mindezt sok képpel, tehát ember mondja meg mi a helyes és az algoritmus találja ki mire is kell figyelni, hogy ha majd kap egy képet akkor ő is meg tudja mondani mi az) És egész jól is működött, de volt egy husky "portré" amire azt mondta farkas. És elkezdték nézni hogy mit is néz az AI és hát igazából azt nézte van-e hó a képen. Ha van, akkor farkas, ha nincs akkor kutya. A husky portrén pedig a sarokban lévő fehér szőrt hónak nézte. Nyilván ez egy tanítási hiba, de nagyon kell(ene) figyelni.
Egy szintig igazad van, pl. a laikus képtelen egy szakember tudásszintjét reálisan felmérni, miként egy puha fémből készült műszer nem képes a gyémánt keménységét meghatározni. Ám a mesterséges intelligencia lényege, hogy a programozó tudása nem korlátozza a gépi folyamat eredményességét. Romantikus dolog az emberi felsőbbrendűséghez, szubjektív döntéseink szentségéhez ragaszkodni, de szerintem már pont elégszer kiderült a történelem során, hogy magabiztosságunk egy vékonyka lufi, tévedhetetlenségünkbe vetett hitünk pedig masszív önbecsapás.
Pont most követek egy érdekes tudományos kutatásfolyamot, ami az autizmus és az Asperger-szindróma jelenségével foglalkozik.
Annak a lényege, amit leírtam Neked.fapaci írta: ↑2019.10.14., hétf. 13:08Mármint az a lényeg, amit Te annak gondolsz, vagy amit én tartok fontosnak?
90 másodperc pont arra elég, hogy Wikipedia cikkekre hivatkozva el lehet játszani a hozzáértést,de aztán összedől a kártyavár.
Technikai megoldásokat, szoftvereket, vagy ezek létrehozóit támadni nagyjából értelmetlen. Ezek eszközök, amik nálunk gyorsabban, precízebben megoldanak részfeladatokat, ha megkérjük rá őket, de a kreatív alkotó folyamatot az ember irányítja. Nem keverném ide az automatikákat, művi megoldásokat, amiket a lustaság és hozzá nem értés hozta létre és tartja életben. Kételkedésben és önkritikában az emberek többsége ugyanúgy nem jár élen, mint a lelketlen gépek.
Mármint az a lényeg, amit Te annak gondolsz, vagy amit én tartok fontosnak?
És pont ez a nehézsége a dolognak. Nagyon oda kell figyelni hogy tanítjuk az AI-t. Hallottam olyan példát, hogy tanították az algoritmust hogy meg tudja mondani, hogy egy képen kutya van-e vagy farkas. (lehoakonak: ez úgy működik, hogy tanulás fázisban mutatnak egy képet és azt mondják, hogy ez kutya, majd mutatnak farkast és rámondják hogy farkas, mindezt sok képpel, tehát ember mondja meg mi a helyes és az algoritmus találja ki mire is kell figyelni, hogy ha majd kap egy képet akkor ő is meg tudja mondani mi az) És egész jól is működött, de volt egy husky "portré" amire azt mondta farkas. És elkezdték nézni hogy mit is néz az AI és hát igazából azt nézte van-e hó a képen. Ha van, akkor farkas, ha nincs akkor kutya. A husky portrén pedig a sarokban lévő fehér szőrt hónak nézte. Nyilván ez egy tanítási hiba, de nagyon kell(ene) figyelni.
Kilencven másodpercnél kevesebb is elég, hogy eldőljön, hogy valaki mély általános műveltséggel rendelkezik, vagy adott esetben pózoló szakbarbár. Nem minősítettem semmiféle eljárás mikéntjét, kizárólag a felszínes opportunizmust, avagy "hit and run"-hozzáállást állítottam szembe a sok időt és erőforrásráfordítást igénylő fejlődéssel és TANULÁSSAL, illetve ehhez kapcsolódóan tettem egy utalást Descartes-ra, cogitojára, és konkludáltam oda, hogy mivel sem a hit and run-hozzáállás, sem a számítógépes szoftver sem épül önkritikára és kételkedésre, sőt, látványosan azonnali és felszínes "megoldásokat" kínálgat, emiatt már per definitionem nélkülözi az elmélyültséget és a hosszú távú megbízhatóságot.fapaci írta: ↑2019.10.14., hétf. 11:53Ha nem is közvetlenül a műveltség része, de a művelt viselkedésnek - az idegen szavakkal dobálózással ellentétben - mindenképpen összetevője, hogy olyan jelenségekről, eljárásokról, megoldásokról nyilatkozunk, vagy éppen kötünk beléjük, amiket ismerünk. Ahogy magad is írod, kevesen igyekeznek mélyre ásni, megrekednek a felületes kötekedés szintjén, ami pár soros fórumos kinyilatkoztatásokban még elmegy, akár népszerű is lehet, de érdemi vitákban maximum 90 másodpercig védhető helyzet.
"Csak halkan jegyzem meg, hogy az érzelmek pusztán hang alapú felismerésében nem létezik tökéletesség, erre az emberek sem képesek minden esetben hibátlanul."Aszpirin írta: ↑2019.10.14., hétf. 11:44Semmi ilyent nem írtam, hogy nem értjük, hogyan programozzuk bele. Javaslom, nézz utána, hogyan működnek a neurális hálózatok, és utána még beszélgethetünk róla. A lényeg: a működés nem determinisztikus, nem a programozó határozza meg, ő csak az alapokat írja meg hozzá, a többi a "tanítás" folyamata, amit már egyáltalán nem biztos, hogy a programozó végez. Ez bármilyen tanulórendszerre igaz. A "tanítók" pedig lehetnek sokan (egy mintahalmaz alapján fog a tanulóalgoritmus következtetéseket levonni, és minél nagyobb a minta, annál jobb a következtetés helyességének valószínűsége. Megjegyzem, az ember is így tanul.
Ha nem is közvetlenül a műveltség része, de a művelt viselkedésnek - az idegen szavakkal dobálózással ellentétben - mindenképpen összetevője, hogy olyan jelenségekről, eljárásokról, megoldásokról nyilatkozunk, vagy éppen kötünk beléjük, amiket ismerünk. Ahogy magad is írod, kevesen igyekeznek mélyre ásni, megrekednek a felületes kötekedés szintjén, ami pár soros fórumos kinyilatkoztatásokban még elmegy, akár népszerű is lehet, de érdemi vitákban maximum 90 másodpercig védhető helyzet.
Semmi ilyent nem írtam, hogy nem értjük, hogyan programozzuk bele. Javaslom, nézz utána, hogyan működnek a neurális hálózatok, és utána még beszélgethetünk róla. A lényeg: a működés nem determinisztikus, nem a programozó határozza meg, ő csak az alapokat írja meg hozzá, a többi a "tanítás" folyamata, amit már egyáltalán nem biztos, hogy a programozó végez. Ez bármilyen tanulórendszerre igaz. A "tanítók" pedig lehetnek sokan (egy mintahalmaz alapján fog a tanulóalgoritmus következtetéseket levonni, és minél nagyobb a minta, annál jobb a következtetés helyességének valószínűsége. Megjegyzem, az ember is így tanul.
Ja és a DSD letöltések között van egy ilyen is, ahogy ezt jelzte, és talán igényel egy kicsi magyarázatot:kaef2 írta: ↑2019.10.13., vas. 12:22Ma befejeződik a Goldberg Variációk My Reel Club felvételének feltöltése és meta adatokkal történő ellátása. Így várhatóan még ma el tudom küldeni minden érdekeltnek a letöltéshez a linkeket emailben. 44,1k 16 és 24 bit, 96k/24 bit, 192k/24 bit .flac valamint DSD64, 128, 256, 512 .dsf file formátumban. Része lesz a letöltésnek egy két nyelvű könyvecske is a műről, az előadásról, benne ezzel az ajánlással:
MRC_Goldberg_Borbely_Kurtag.jpg
A csend érzelmi töltete mérhető, Te Nem-Szteroid Tartalmú Gyulladásgátló, Te?Aszpirin írta: ↑2019.10.13., vas. 10:12A neurális hálózatok nem éppen ilyen determinisztikusan működnek, de Te nyilván ehhez (is) jobban értesz.
Az összes többi, amit írtál, etikai, filozófiai és futurológiai kérdés, ami a témához pragmatikusan nem tartozik hozzá, de persze elcsámcsoghatunk rajta. A kérdés az volt, hogy mérhető-e egy beszédhang vagy zene érzelmi töltete, és a válasz: igen, már léteznek erre megoldások, amelyek egyre tökéletesebbek lesznek, és nem kell 20 évet várni. Ezek tények.
Csak halkan jegyzem meg, hogy az érzelmek pusztán hang alapú felismerésében nem létezik tökéletesség, erre az emberek sem képesek minden esetben hibátlanul.
Bitiiiii...bitrograde írta: ↑2019.10.14., hétf. 08:38És persze az általános műveltségé is. Ez ellen kellene egy kicsit hadakozni.
Elengedtem.
És persze az általános műveltségé is. Ez ellen kellene egy kicsit hadakozni.
Sok minden nem árt, sok minden nem odaillő(amúgy hasznos tárgyat) be lehetne vezetni, persze. Hozzád hasonlóan mindenki tudna mondani jó pár "hasznos" tárgyat amit "be kellene vezetni", csak hát az idő.bitrograde írta: ↑2019.10.13., vas. 22:52Senkinek nem árt, ha figyelmesen elolvas néhány könyvet, eligazodik a legújabb nyelvészeti kutatásokban...Mathias írta: ↑2019.10.13., vas. 12:10Na még az hiányozna!bitrograde írta: ↑2019.10.13., vas. 11:13be kellene vezetni a digitális bölcsészet nevű tárgyat a természettudományos képzéseken.![]()