Ez szép, de ha már nincs, és minden bizonnyal már nem is lesz cd játszód, akkor mire szolgál a temérdek lemez a szekrényben?mishow írta: ↑2025.05.10., szomb. 20:07Ennek a polémiának így, a szokásos csúsztatásokkal ismét nem sok értelme van, egymás hergelésén kívül.
Most nincs sem időm, sem kedvem kibogozi a számtalan csomót és gubancot, szóval csak ami hirtelen eszembe jut:
- cd-ről és streamről beszéltek úgy általában, pedig sem a stream minősége, sem a hardver minősége nem közömbös, ugyanúgy nem, mint ahogy a cd vagy az LP esetében sem;
- ha kb ugyanannyit költesz egy streamer-dac kombóra, mint egy LP futómű + pickup + phono láncra, vagy egy JÓ cd lejátszóra (dackal vagy análkül) ugyanúgy kiszolgálod kábelekkel, utána pedig a lánc ugyanaz a minőségi erősítő + hf + kábel vonal lesz, akkor a végeredmény kiegyenlített lesz, ízlésbeli eltérésekkel;
- bár van SACD és HDCD, de közel sem annyira elterjedt, mint amennyire természetes mára, hogy egy streaming oldalon a felvételek igen jelentős része 24/96 vagy néha 24/192 felbontásban elérhető; ezek a felvételek hallhatóan jobban szólnak, mint a "csak" 16/44,1 hagyományos cd felbontásban feltett változatok; gyorsan hozzáteszem, ezzel együtt a nagyobb felbontás sem garancia semmire, a sok remasterelt változatért pedig kimondottan haragszom;
- amikor elkezdtem a streamelést, még csak Spotify volt, ami a mai napig tömörített hang, legjobb esetben 320kbps OGG formátum; én anno egy 49 euros Chromecast Audioval hallgattam, a melléje csomagolt sima 5V/1A telefontöltővel; még a Dactilus III volt meg, amihez optikai kábellel csatlakozott a CC és koaxon csatlakozott a Heed DT (!) futómű; a lánc többi része akkor PRE/PAS és Jungson LS3/5 voltak; akkori eur-huf árfolyamon a CC nagyjából 15eFt-ba került, míg a DT futómű még 200eFt körül ment használtan is - az árkülönbség nagyságrendi;
- nem meglepő módon ugyanaz a zene cd-ről pont annyival szólt részletesebben, dinamikusabban, több térrel és levegővel, mint ahogy egy tömörítetlen cd anyagnak illik a tömörítetthez képest - ami viszont meglepő volt, hogy a Spotify mennyire élvezetesen tudott szólni, az pedig, hogy a zenék beláthatatlan tömege esett be vele a nappalimba, az a mai napig felfoghatatlan;
- a Tidal ehhez hozzápakolta először a cd, majd később a master minőséget (MQA szerencsére kuka), lett jobb streamerem, jobb dacom, és a cd inkább már csak másképp szólt, nem jobban; sajnos már nincs cd lejátszóm, így a mostani Tidalt a mai streaming láncomon nem tudom összehallgatni a cd hanggal, de a kíváncsiságot leszámítva már nem is hajtok rá igazán;
- az analóg összehasonlításnak pedig azért nincs sok értelme, mert az analóg lemeznek teljesen más a hangulata, és mindig is másképpen fog szólni, de azt biztosan ki tudom jelenteni, hogy hasonlóan igényes kiépítés és hasonló mennyiségű pénz elköltése esetén a különbség nem minőségi hanem ízlésbeli lesz;
- a végére hagytam, mi a leglényegesebb: ma egy komoly LP front end, vagy egy igazán profi cd lejátszó erősen zsebbenyúlós dolog, már ha azt tényleg igényesen akarod művelni; persze a jó streamer is az (lásd fent) csak épp itt relatíve kevesebb pénzből el tudsz érni egy élvezettel hallgatható szintet, és utána a többi csak a havi előfizetési díj, ami egy LP vagy CD árának töredéke.
Korántsem értem a végére, és egyébként sem szántam "nagydolgozatnak", sem provokatív vitaanyagnak, csak egyszerűen annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy ez a téma nagyon nem fekete-fehér történet, és nem lehet annyival elintézni, hogy ez sz@r, az meg nem sz@r![]()
Ps: A fentieket úgy írtam, hogy a szerkényben 1200 olyan eredeti cd pihen, ami mind vagy első kiadás, vagy nagynevű analóg felvételek elsők közötti átirata; nagyobb része mára kuriózum, és vannak közte olyanok, amiktől sokan lemennének hídba; gyakran eljátszom a gondolattal, hogy jó lenne venni legalább egy cd futóművet, mert dac van itthon, de végül mindig ennyiben marad a dolog ...
Kegészítés: Nem szeretnék az OFF - nem OFF vitába se belemászni, tulajdonképpen azért írtam le, hogy lássuk, minden formátumnak van létjogosultsága, és persze nem szabad elfelejteni, hogy a tömegesen elterjedt digitális hang "fogyasztás" mégiscsak a cd-nek köszönhető. Egyébként tényleg nem vetettem még el a gyűjteményem kicsomagolását, és ha utamba akad nem horror áron egy hallgatható futómű, lehet engedek a csábításnak![]()
Nem Te vagy az egyetlen, aki elengedte a fizikai formátumokat, de a lemezeket valami oknál fogva nem engedi el.
Azért vannak kivételek is. Van olyan ismerősöm, aki ugyanígy tett azzal a különbséggel, hogy a lemezgyűjteményétől is megvált, és abból komoly fejlesztést tudott végrehajtani a rendszerében.
Elmondta, ha már nincs rájuk szüksége, akkor ne foglalják a helyet, inkább visszaforgatta a rendszerébe az árát.