Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Cd játszók

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Re: Cd játszók

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

mishow írta:
2025.05.10., szomb. 20:07
Ennek a polémiának így, a szokásos csúsztatásokkal ismét nem sok értelme van, egymás hergelésén kívül.
Most nincs sem időm, sem kedvem kibogozi a számtalan csomót és gubancot, szóval csak ami hirtelen eszembe jut:

- cd-ről és streamről beszéltek úgy általában, pedig sem a stream minősége, sem a hardver minősége nem közömbös, ugyanúgy nem, mint ahogy a cd vagy az LP esetében sem;
- ha kb ugyanannyit költesz egy streamer-dac kombóra, mint egy LP futómű + pickup + phono láncra, vagy egy JÓ cd lejátszóra (dackal vagy análkül) ugyanúgy kiszolgálod kábelekkel, utána pedig a lánc ugyanaz a minőségi erősítő + hf + kábel vonal lesz, akkor a végeredmény kiegyenlített lesz, ízlésbeli eltérésekkel;
- bár van SACD és HDCD, de közel sem annyira elterjedt, mint amennyire természetes mára, hogy egy streaming oldalon a felvételek igen jelentős része 24/96 vagy néha 24/192 felbontásban elérhető; ezek a felvételek hallhatóan jobban szólnak, mint a "csak" 16/44,1 hagyományos cd felbontásban feltett változatok; gyorsan hozzáteszem, ezzel együtt a nagyobb felbontás sem garancia semmire, a sok remasterelt változatért pedig kimondottan haragszom;
- amikor elkezdtem a streamelést, még csak Spotify volt, ami a mai napig tömörített hang, legjobb esetben 320kbps OGG formátum; én anno egy 49 euros Chromecast Audioval hallgattam, a melléje csomagolt sima 5V/1A telefontöltővel; még a Dactilus III volt meg, amihez optikai kábellel csatlakozott a CC és koaxon csatlakozott a Heed DT (!) futómű; a lánc többi része akkor PRE/PAS és Jungson LS3/5 voltak; akkori eur-huf árfolyamon a CC nagyjából 15eFt-ba került, míg a DT futómű még 200eFt körül ment használtan is - az árkülönbség nagyságrendi;
- nem meglepő módon ugyanaz a zene cd-ről pont annyival szólt részletesebben, dinamikusabban, több térrel és levegővel, mint ahogy egy tömörítetlen cd anyagnak illik a tömörítetthez képest - ami viszont meglepő volt, hogy a Spotify mennyire élvezetesen tudott szólni, az pedig, hogy a zenék beláthatatlan tömege esett be vele a nappalimba, az a mai napig felfoghatatlan;
- a Tidal ehhez hozzápakolta először a cd, majd később a master minőséget (MQA szerencsére kuka), lett jobb streamerem, jobb dacom, és a cd inkább már csak másképp szólt, nem jobban; sajnos már nincs cd lejátszóm, így a mostani Tidalt a mai streaming láncomon nem tudom összehallgatni a cd hanggal, de a kíváncsiságot leszámítva már nem is hajtok rá igazán;
- az analóg összehasonlításnak pedig azért nincs sok értelme, mert az analóg lemeznek teljesen más a hangulata, és mindig is másképpen fog szólni, de azt biztosan ki tudom jelenteni, hogy hasonlóan igényes kiépítés és hasonló mennyiségű pénz elköltése esetén a különbség nem minőségi hanem ízlésbeli lesz;
- a végére hagytam, mi a leglényegesebb: ma egy komoly LP front end, vagy egy igazán profi cd lejátszó erősen zsebbenyúlós dolog, már ha azt tényleg igényesen akarod művelni; persze a jó streamer is az (lásd fent) csak épp itt relatíve kevesebb pénzből el tudsz érni egy élvezettel hallgatható szintet, és utána a többi csak a havi előfizetési díj, ami egy LP vagy CD árának töredéke.

Korántsem értem a végére, és egyébként sem szántam "nagydolgozatnak", sem provokatív vitaanyagnak, csak egyszerűen annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy ez a téma nagyon nem fekete-fehér történet, és nem lehet annyival elintézni, hogy ez sz@r, az meg nem sz@r :smile53:

Ps: A fentieket úgy írtam, hogy a szerkényben 1200 olyan eredeti cd pihen, ami mind vagy első kiadás, vagy nagynevű analóg felvételek elsők közötti átirata; nagyobb része mára kuriózum, és vannak közte olyanok, amiktől sokan lemennének hídba; gyakran eljátszom a gondolattal, hogy jó lenne venni legalább egy cd futóművet, mert dac van itthon, de végül mindig ennyiben marad a dolog ...

Kegészítés: Nem szeretnék az OFF - nem OFF vitába se belemászni, tulajdonképpen azért írtam le, hogy lássuk, minden formátumnak van létjogosultsága, és persze nem szabad elfelejteni, hogy a tömegesen elterjedt digitális hang "fogyasztás" mégiscsak a cd-nek köszönhető. Egyébként tényleg nem vetettem még el a gyűjteményem kicsomagolását, és ha utamba akad nem horror áron egy hallgatható futómű, lehet engedek a csábításnak ;)
Ez szép, de ha már nincs, és minden bizonnyal már nem is lesz cd játszód, akkor mire szolgál a temérdek lemez a szekrényben?
Nem Te vagy az egyetlen, aki elengedte a fizikai formátumokat, de a lemezeket valami oknál fogva nem engedi el.
Azért vannak kivételek is. Van olyan ismerősöm, aki ugyanígy tett azzal a különbséggel, hogy a lemezgyűjteményétől is megvált, és abból komoly fejlesztést tudott végrehajtani a rendszerében.
Elmondta, ha már nincs rájuk szüksége, akkor ne foglalják a helyet, inkább visszaforgatta a rendszerébe az árát.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2486

Hozzászólás Szerző: mishow »

Ennek a polémiának így, a szokásos csúsztatásokkal ismét nem sok értelme van, egymás hergelésén kívül.
Most nincs sem időm, sem kedvem kibogozi a számtalan csomót és gubancot, szóval csak ami hirtelen eszembe jut:

- cd-ről és streamről beszéltek úgy általában, pedig sem a stream minősége, sem a hardver minősége nem közömbös, ugyanúgy nem, mint ahogy a cd vagy az LP esetében sem;
- ha kb ugyanannyit költesz egy streamer-dac kombóra, mint egy LP futómű + pickup + phono láncra, vagy egy JÓ cd lejátszóra (dackal vagy análkül) ugyanúgy kiszolgálod kábelekkel, utána pedig a lánc ugyanaz a minőségi erősítő + hf + kábel vonal lesz, akkor a végeredmény kiegyenlített lesz, ízlésbeli eltérésekkel;
- bár van SACD és HDCD, de közel sem annyira elterjedt, mint amennyire természetes mára, hogy egy streaming oldalon a felvételek igen jelentős része 24/96 vagy néha 24/192 felbontásban elérhető; ezek a felvételek hallhatóan jobban szólnak, mint a "csak" 16/44,1 hagyományos cd felbontásban feltett változatok; gyorsan hozzáteszem, ezzel együtt a nagyobb felbontás sem garancia semmire, a sok remasterelt változatért pedig kimondottan haragszom;
- amikor elkezdtem a streamelést, még csak Spotify volt, ami a mai napig tömörített hang, legjobb esetben 320kbps OGG formátum; én anno egy 49 euros Chromecast Audioval hallgattam, a melléje csomagolt sima 5V/1A telefontöltővel; még a Dactilus III volt meg, amihez optikai kábellel csatlakozott a CC és koaxon csatlakozott a Heed DT (!) futómű; a lánc többi része akkor PRE/PAS és Jungson LS3/5 voltak; akkori eur-huf árfolyamon a CC nagyjából 15eFt-ba került, míg a DT futómű még 200eFt körül ment használtan is - az árkülönbség nagyságrendi;
- nem meglepő módon ugyanaz a zene cd-ről pont annyival szólt részletesebben, dinamikusabban, több térrel és levegővel, mint ahogy egy tömörítetlen cd anyagnak illik a tömörítetthez képest - ami viszont meglepő volt, hogy a Spotify mennyire élvezetesen tudott szólni, az pedig, hogy a zenék beláthatatlan tömege esett be vele a nappalimba, az a mai napig felfoghatatlan;
- a Tidal ehhez hozzápakolta először a cd, majd később a master minőséget (MQA szerencsére kuka), lett jobb streamerem, jobb dacom, és a cd inkább már csak másképp szólt, nem jobban; sajnos már nincs cd lejátszóm, így a mostani Tidalt a mai streaming láncomon nem tudom összehallgatni a cd hanggal, de a kíváncsiságot leszámítva már nem is hajtok rá igazán;
- az analóg összehasonlításnak pedig azért nincs sok értelme, mert az analóg lemeznek teljesen más a hangulata, és mindig is másképpen fog szólni, de azt biztosan ki tudom jelenteni, hogy hasonlóan igényes kiépítés és hasonló mennyiségű pénz elköltése esetén a különbség nem minőségi hanem ízlésbeli lesz;
- a végére hagytam, mi a leglényegesebb: ma egy komoly LP front end, vagy egy igazán profi cd lejátszó erősen zsebbenyúlós dolog, már ha azt tényleg igényesen akarod művelni; persze a jó streamer is az (lásd fent) csak épp itt relatíve kevesebb pénzből el tudsz érni egy élvezettel hallgatható szintet, és utána a többi csak a havi előfizetési díj, ami egy LP vagy CD árának töredéke.

Korántsem értem a végére, és egyébként sem szántam "nagydolgozatnak", sem provokatív vitaanyagnak, csak egyszerűen annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy ez a téma nagyon nem fekete-fehér történet, és nem lehet annyival elintézni, hogy ez sz@r, az meg nem sz@r :smile53:

Ps: A fentieket úgy írtam, hogy a szerkényben 1200 olyan eredeti cd pihen, ami mind vagy első kiadás, vagy nagynevű analóg felvételek elsők közötti átirata; nagyobb része mára kuriózum, és vannak közte olyanok, amiktől sokan lemennének hídba; gyakran eljátszom a gondolattal, hogy jó lenne venni legalább egy cd futóművet, mert dac van itthon, de végül mindig ennyiben marad a dolog ...

Kegészítés: Nem szeretnék az OFF - nem OFF vitába se belemászni, tulajdonképpen azért írtam le, hogy lássuk, minden formátumnak van létjogosultsága, és persze nem szabad elfelejteni, hogy a tömegesen elterjedt digitális hang "fogyasztás" mégiscsak a cd-nek köszönhető. Egyébként tényleg nem vetettem még el a gyűjteményem kicsomagolását, és ha utamba akad nem horror áron egy hallgatható futómű, lehet engedek a csábításnak ;)

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1312

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:
2025.05.10., szomb. 17:23

A teló hangja sz@r, de egy jó fülhallgatóval simán vállalható. A tv hangja is sz@r, de egy jobb soundbarral kiegészitve már elég korrekt. Viszont a hangminőség kérdésének semmi köze a zene szeretetéhez, tetszéséhez. Ha egy számomra ismeretlen zene felkelti az érdeklődésem, az megtörténhet a teló saját hangszórójával is, de akár még egy Sokol rádión is. Ahhoz nekem nem kell kiemelkedő hangminőség, hogy egy zene megtetszen...
Ez nem totál off ugye ? :ohnoohnoohno:

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:
2025.05.10., szomb. 17:23
frenki485 írta:
2025.05.10., szomb. 17:04

Megmondom:
A TV hangja sz@r...
A tv hangja is sz@r, de egy jobb soundbarral kiegészitve már elég korrekt.
Biztosan szar valamennyire egy jó Tidal, vagy CD hangjához képest - nem tom, egyik sincsen - de úgy általában a TV hangjához képest nagyon sokat ki lehet hozni belőle.
Na, nem pont sounbarral.
Jó kábelezéssel, jó erősítéssel és dac-kal és mondjuk egy pár Quaddal :D - pont most Stravinsky és Prokofiev megy Fischer Ivánnal a Stingray Classica -n - egészen lehengerlő tud lenni.
Hasonló a feiling, mint egy jó előadás a Bartókon, csak képpel...

/ Este lesz még Liszt és Chopin zongoraverseny.../

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1168

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

frenki485 írta:
zoli73 írta:
2025.05.10., szomb. 15:57
Biztos velem van a baj, hogy nem értem, de én akár a telefonon, vagy tv-n, egy Youtube videoban látott/hallott zene alapján el tudom dönteni, hogy az eddig számomra ismeretlen előadótól szükségem van arra a zenére, albumra. Ilyen Youtube-on látottottak, hallottak alapján számtalan lemezt(CD-LP) vásároltam már.
Az ilyen forrás megismerésre szerintem tökéletes, de hogy ez, és a gyári lemez közé miért kell egy írott CD változat, azt tényleg nem értem. gondolkodik.gif
Megmondom:
A TV hangja sz@r, a teló hangja sz@r, a youtube hangja bármin is szól sz@r.
Egyébként én sem erőltetem ezt az írott Cd kérdést, de azért előfordul az 1000Lp és uannyi gyári Cd mellett.
Aztán ha meglesz az eredeti kidobom, v ajándék vkinek.
Gondolom majd most jönnek a reakciók, hogy az írott Cd hangja is sz@r, persze :D
Csak a jó analóg meg a gyári CD lemez mellett az. De még mindig jobb mint a tidal, spoty meg összes többi... Legalábbis 99,99999%-ban

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

frenki485 írta:
zoli73 írta:
Biztos velem van a baj, hogy nem értem, de én akár a telefonon, vagy tv-n, egy Youtube videoban látott/hallott zene alapján el tudom dönteni, hogy az eddig számomra ismeretlen előadótól szükségem van arra a zenére, albumra. Ilyen Youtube-on látottottak, hallottak alapján számtalan lemezt(CD-LP) vásároltam már.
Az ilyen forrás megismerésre szerintem tökéletes, de hogy ez, és a gyári lemez közé miért kell egy írott CD változat, azt tényleg nem értem. gondolkodik.gif
Megmondom:
Egyébként én sem erőltetem ezt az írott Cd kérdést, de azért előfordul az 1000Lp és uannyi gyári Cd mellett.
Gondolom majd most jönnek a reakciók, hogy az írott Cd hangja is sz@r, persze :D
Nem minősítem egy írott CD hangját, ha nem hallottam, mert nem tudhatom, hogy milyen eljárással készült. Ahogy Wittao kolléga levezette, CD-t írni kimagasló minőségben is lehet.
A teló hangja sz@r, de egy jó fülhallgatóval simán vállalható. A tv hangja is sz@r, de egy jobb soundbarral kiegészitve már elég korrekt. Viszont a hangminőség kérdésének semmi köze a zene szeretetéhez, tetszéséhez. Ha egy számomra ismeretlen zene felkelti az érdeklődésem, az megtörténhet a teló saját hangszórójával is, de akár még egy Sokol rádión is. Ahhoz nekem nem kell kiemelkedő hangminőség, hogy egy zene megtetszen, egy előadó felkeltse az érdeklődésem, a minőséget majd nyújtja az ezek alapján felkutatott, beszerzett CD, vagy LP.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

zoli73 írta:
Megmondom:
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Rock60
Őslakos
Őslakos

frenki485 írta:
2025.05.10., szomb. 12:47
dixie-chicken írta:
2025.05.10., szomb. 07:56
@frenki485:ha az információ begyüjtése a cél,igen streaming (Spotify,Tidal,Amazon stb.),ez is lehet olcsó,és még a YT-is akár...a jó zenei tartalmat számunkra,fel kell tudni ismerni primitiv eszközök használatával is...

:smile49:
Anno a koleszban esténként a paplan alatt sikerült a BRG mk27-tel is :D
Na mai fejjel ennél hitványabbat már nehezen tudok elképzelni...
Az összes MK akárhány már akkori fejjel/füllel is borzalmas volt, csak hát az a gond, hogy a fent említetteknek - Spoti, Tidal, Amazon, BRG - sincsen közük a CD játszókhoz... :smile53:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3985

Hozzászólás Szerző: juliush »

tonee73 írta:
2025.05.10., szomb. 13:41
S mi köze van ennek a cd játszókhoz?
Hát úgy, hogy a DD a DDD ANALÓGIÁja! ;)
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6151

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Rock60 írta:
2025.05.09., pén. 09:21

Van egy kis "deja vu " érzésem.

Amikor láthatóan apait - anyait beleadva elkészültek a fantasztikus számokkal és tűrésekkel megáldott gyönyörű japán DD lemezjátszók, a mindenttudó karjaikkal, csak éppen a hangjuk nem hozta a jogosan elvárható szintet.

Vegyük úgy, hogy nem mondtam semmit, nem is ide tartozik, de a jelenség ismerős...
S mi köze van ennek a cd játszókhoz?
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2623

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

frenki485 írta:
2025.05.10., szomb. 12:47
dixie-chicken írta:
@frenki485:ha az információ begyüjtése a cél,igen streaming (Spotify,Tidal,Amazon stb.),ez is lehet olcsó,és még a YT-is akár...a jó zenei tartalmat számunkra,fel kell tudni ismerni primitiv eszközök használatával is...

:smile32: ...oké...vlmi olyasmira gondolok hogy pl.:mobil-dragontail-dragonfly vlmelyik változata( a red már bőven megteszi)- mini jack 3,5mm/RCA átalakitó és ez mehet akár a nagy rendszerfelé is ...persze kell még hozzá vlmilyen streaming előfizetés...ez nekem felülmúlja már a lemezkarcolgatási folyamatokat...de szwwsz 3x

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

dixie-chicken írta:

Csatolmányok
brg_mk27.jpg
brg_mk27.jpg (20.09 KiB) Megtekintve 1105 alkalommal

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1168

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

dixie-chicken írta:

És pl a Sokol rádióról is! :)
Nos ez azért nem egészen így van. Persze léteznek "zsenik" akik bármikor felismerik a jót, de a többség, legalábbis így tapasztalom, ahogy egyre jobb rendszere lesz, bővül számára a zenei világ és egyre több zenét meg tud hallgatni, esetleg egyre többet élvezni is.

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 704

Hozzászólás Szerző: tollact »

dixie-chicken írta:

Persze igazad van, de én vagyok annyira "maximalista", hogy szeretem a bevált gépemen odafigyelve végighallgatni az engem érdeklő zenét. A digitális megoldások, akár a CD-re írt netről szerzett anyag más módon való lejátszása érdekes módon nekem sokkal kevesebb zenei élményt ad
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2688

Hozzászólás Szerző: tunerman »

...az informatikusok által kidobott zsáknyi fóliás Cd-ket...
Annyit is ér :smile29:

Ami a Philips CD100 olvasási képességét illeti - nem kellene, de a Verbatim CD-R kb. 60%-os jelszintjét is feldolgozta a demodulátor IC (SAA7010). Amikor már a lemez széle felé haladva további jelcsökkenés történt, na ott már kihagyogatott a CD100.

A gyári CD lemezek természetesen egyforma és 100%-os szintjével tökéletesen működik a gépezet :smile53:
A betett fotókon a CD100 laser preamp oszcilloszkópon látható jelfolyama (eye pattern) van, 0,2v/div állásban.
TJ.
Csatolmányok
Philips CD100 laser preamp out Verbatim CD-R.jpg
Philips CD100 laser preamp out normal CD.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

dixie-chicken írta:
2025.05.09., pén. 21:24
tollact írta:
2025.05.09., pén. 19:16
juliush írta:
2025.05.06., kedd 12:10
Bennem a ...

..aki..

...ébreszt némi kognitív disszonanciát. Biztos, hogy a megfelelő gazdit találta meg a megfelelő termék? gondolkodik.gif
Hogy pontot tegyünk ennek a parttalan vitának a végére, felfedem magam: én vagyok aki az írott CD-vel eteti a CD100-ast :D
Az aláírásomban látszik, hogy az eredeti Philips 304 mkII gépem is egy erősen tuningolt holmi. Van kb 2000db gyári CD korongom, meg mellette jó sok írott is. Egyszerűen család mellett szinte lehetetlen mindent tárolni, de egyébként megszerezni is nehéz már, hiszen én is a non-remastered korai kiadásokra hajtok. Az oka, hogy egy ilyen tökéletlen írott lemezt adtam a géphez az volt, hogy az öreg 304-es lejátssza, a frissen szerzett CD100 viszont nem szereti. Ezt leírták előttem, mi az oka, valahol egyet is tudok érteni vele. Mindenesetre a probléma elhárításra került, a gép tökéletesen működik. Annyit azért hozzátennék, hogy bár egy írott CD és egy korai kiadású első matrix számú korong között nagy különbség van hangban, de egy jó felvétel esetén azért az írott korong is tud pozitív élményt okozni. Tulajdonképpen arra használom, hogy a zenét kicsit megismerjem, és ha igazán tetszik, akkor gyári korongon is beszerzem. ( Persze ma már a gyári korongok minősége is kifogásolható éppúgy, mint a fekete lemezek esetében) Persze analóg lemezem is van kb 3000. Tehát nem az a hifista vagyok, aki a cuccához vett 3db demo korongot és mindig azokat hallgatja.
ez igen érdekes fejlemény elismerem :D ...és megoldás is,CD-ket kiirkálni,információ szerzés gyanánt,még mindig ,2025-ben :smile29: arra hogy megismerjek zenei tartalmakat,elfelejtsem vagy megvegyem CD/LP-én,léteznek kltséghatékonyabb megoldások manapság... :smile49:
Mire gondolsz? Youtube, v. stream?
Én fillérekért veszek írható Cd-ket, vagy épp ingyen hozom el a cégtől, az informatikusok által kidobott zsáknyi fóliás Cd-ket... ;peace;

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

tollact írta:
2025.05.09., pén. 19:16
juliush írta:
Bennem a ...
tunerman írta:
2025.05.06., kedd 06:44
... Philips CD100-at megvásárló zenebarát...
..aki..
tunerman írta: ...Verbatim CD-R lemezek/et hallgat/, amelyeken jól átlátni :smile51: : , aztán úgy tele vannak ìrva többszörös sebességen (nem Audio CD íróprogrammal), hogy az utolsó tracknél a lézersugár kifut a sima műanyag szélre :smile29:
...ébreszt némi kognitív disszonanciát. Biztos, hogy a megfelelő gazdit találta meg a megfelelő termék? gondolkodik.gif
Hogy pontot tegyünk ennek a parttalan vitának a végére, felfedem magam: én vagyok aki az írott CD-vel eteti a CD100-ast :D
Az aláírásomban látszik, hogy az eredeti Philips 304 mkII gépem is egy erősen tuningolt holmi. Van kb 2000db gyári CD korongom, meg mellette jó sok írott is. Egyszerűen család mellett szinte lehetetlen mindent tárolni, de egyébként megszerezni is nehéz már, hiszen én is a non-remastered korai kiadásokra hajtok. Az oka, hogy egy ilyen tökéletlen írott lemezt adtam a géphez az volt, hogy az öreg 304-es lejátssza, a frissen szerzett CD100 viszont nem szereti. Ezt leírták előttem, mi az oka, valahol egyet is tudok érteni vele. Mindenesetre a probléma elhárításra került, a gép tökéletesen működik. Annyit azért hozzátennék, hogy bár egy írott CD és egy korai kiadású első matrix számú korong között nagy különbség van hangban, de egy jó felvétel esetén azért az írott korong is tud pozitív élményt okozni. Tulajdonképpen arra használom, hogy a zenét kicsit megismerjem, és ha igazán tetszik, akkor gyári korongon is beszerzem. ( Persze ma már a gyári korongok minősége is kifogásolható éppúgy, mint a fekete lemezek esetében) Persze analóg lemezem is van kb 3000. Tehát nem az a hifista vagyok, aki a cuccához vett 3db demo korongot és mindig azokat hallgatja.
ez igen érdekes fejlemény elismerem :D ...és megoldás is,CD-ket kiirkálni,információ szerzés gyanánt,még mindig ,2025-ben :smile29: arra hogy megismerjek zenei tartalmakat,elfelejtsem vagy megvegyem CD/LP-én,léteznek kltséghatékonyabb megoldások manapság... :smile49:

Rock60
Őslakos
Őslakos

frenki485 írta:
2025.05.09., pén. 21:04

" (a hifistának) hiába van 3000 lemeze, mindig annak a 3-nak a B oldal 2. számát mutatja be a barátainak, mert azok szólnak a legjobban..." :D
Nem is igaz, mert az egyiknek az A oldal 3. számát... :napsut: :kapdelm:

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

@tollact

"Tulajdonképpen arra használom, hogy a zenét kicsit megismerjem, és ha igazán tetszik, akkor gyári korongon is beszerzem. ( Persze ma már a gyári korongok minősége is kifogásolható éppúgy, mint a fekete lemezek esetében) Persze analóg lemezem is van kb 3000. Tehát nem az a hifista vagyok, aki a cuccához vett 3db demo korongot és mindig azokat hallgatja."

Így van, szerintem vagyunk még páran, akik pontosan ezért írnak ki otthon Cd-re zenét.
Az utolsó mondat is helytálló, azzal a kiegészítéssel, hogy: " (a hifistának) hiába van 3000 lemeze, mindig annak a 3-nak a B oldal 2. számát mutatja be a barátainak, mert azok szólnak a legjobban..." :D

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 704

Hozzászólás Szerző: tollact »

juliush írta:
Bennem a ...
tunerman írta:
2025.05.06., kedd 06:44
... Philips CD100-at megvásárló zenebarát...
..aki..
tunerman írta: ...Verbatim CD-R lemezek/et hallgat/, amelyeken jól átlátni :smile51: : , aztán úgy tele vannak ìrva többszörös sebességen (nem Audio CD íróprogrammal), hogy az utolsó tracknél a lézersugár kifut a sima műanyag szélre :smile29:
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Rock60
Őslakos
Őslakos

chord_ írta:
2025.05.08., csüt. 19:12

Mechanikailag, gyártásilag, műszakilag, amit én hallottam / láttam, - 50ES -, az valami fantasztikus. Akiben van egy ki mérnöki véna, javaslom, vegyen egy tolómérőt a kezébe, és méregesse meg a nagy, köszörült leszorító súly meg a tengely méreteit, megoldásait, tűréseit. Meg nézze meg a közvetlenhajtás csapágyazását.
Ipari műremek megoldások.
Vagy, ami tényleg bagatell, a tálcanyitó szíj. Hasonlót az autóiparban látni.
Ehhez képest a legendás Philips CD Pro egy közepesen sikerült műanyaghalmos diy verzió. Hiába rakták egy öntvény házba.

Ennek ellenére, amikor az ember veszi a bátorságot kidugni a fejét a homokból, és ki mer próbálni ezt-azt, akkor meg az van, hogy hangot, rendeset, futóművileg, ebből a Sony-ból, kicsiholni lehetetlen.
Van egy kis "deja vu " érzésem.

Amikor láthatóan apait - anyait beleadva elkészültek a fantasztikus számokkal és tűrésekkel megáldott gyönyörű japán DD lemezjátszók, a mindenttudó karjaikkal, csak éppen a hangjuk nem hozta a jogosan elvárható szintet.

Vegyük úgy, hogy nem mondtam semmit, nem is ide tartozik, de a jelenség ismerős...

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 941

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Rock60 írta:
2025.05.08., csüt. 06:17
...
Lehet, hogy egy jó külső konverterrel megtáltosodnának a Sony futóművei is ? gondolkodik.gif
A saját tapasztalatom az, hogy nem.
Semennyire.
Tuningolva a digitális kijáratot, külön meghajtófokozat, külön (harmadik) trafó, stb.. - sem.

Itt van némi ellentmondás. Mechanikailag, gyártásilag, műszakilag, amit én hallottam / láttam, - 50ES -, az valami fantasztikus. Akiben van egy ki mérnöki véna, javaslom, vegyen egy tolómérőt a kezébe, és méregesse meg a nagy, köszörült leszorító súly meg a tengely méreteit, megoldásait, tűréseit. Meg nézze meg a közvetlenhajtás csapágyazását.
Ipari műremek megoldások.
Vagy, ami tényleg bagatell, a tálcanyitó szíj. Hasonlót az autóiparban látni.
Ehhez képest a legendás Philips CD Pro egy közepesen sikerült műanyaghalmos diy verzió. Hiába rakták egy öntvény házba.

Ennek ellenére, amikor az ember veszi a bátorságot kidugni a fejét a homokból, és ki mer próbálni ezt-azt, akkor meg az van, hogy hangot, rendeset, futóművileg, ebből a Sony-ból, kicsiholni lehetetlen.
Vagyis, ez a 'kiolvasási pontosság', meg a 'hibajavító dolgoztatása', ezeket kár is összefüggésbe hozni a jó hanggal.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3985

Hozzászólás Szerző: juliush »

Ha csak a dobozok műszaki funkcióját tekintjük így történelmi távlatból visszatekintve, a felsorolt Sony és Marantz modellek már tényleg külső DAC-oknak tekinthetők. Ugyanakkor tervezésükkor egyáltalán nem az volt a gyártók célja, hogy univerzálisan használható külső DAC-okként használják őket, inkább saját gyártású, kétdobozos CD-játszó megoldásokban gondolkodtak.
Ezért aztán az első igazán általános, konzumer felhasználású külső DAC gyártójának a címéért mások versenyeznek, a Wadia is állít ilyet magáról a web-oldalán a "2000 Decoding Engine"-nel, a Musical Fidelity Digilogját is emlegették már elsőként, de hallottam már a Theta Digitalról is ilyen kijelentéseket. Ezek nagyjából 1988-89 környékére tehetők.
De ez már tényleg csak szőrszálhasogatás.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”