Az ilyen forrás megismerésre szerintem tökéletes, de hogy ez, és a gyári lemez közé miért kell egy írott CD változat, azt tényleg nem értem.

S mi köze van ennek a cd játszókhoz?Rock60 írta: ↑2025.05.09., pén. 09:21
Van egy kis "deja vu " érzésem.
Amikor láthatóan apait - anyait beleadva elkészültek a fantasztikus számokkal és tűrésekkel megáldott gyönyörű japán DD lemezjátszók, a mindenttudó karjaikkal, csak éppen a hangjuk nem hozta a jogosan elvárható szintet.
Vegyük úgy, hogy nem mondtam semmit, nem is ide tartozik, de a jelenség ismerős...
frenki485 írta: ↑2025.05.10., szomb. 12:47Anno a koleszban esténként a paplan alatt sikerült a BRG mk27-tel isdixie-chicken írta: ↑2025.05.10., szomb. 07:56@frenki485:ha az információ begyüjtése a cél,igen streaming (Spotify,Tidal,Amazon stb.),ez is lehet olcsó,és még a YT-is akár...a jó zenei tartalmat számunkra,fel kell tudni ismerni primitiv eszközök használatával is...
![]()
![]()
Na mai fejjel ennél hitványabbat már nehezen tudok elképzelni...
Anno a koleszban esténként a paplan alatt sikerült a BRG mk27-tel isdixie-chicken írta: ↑2025.05.10., szomb. 07:56@frenki485:ha az információ begyüjtése a cél,igen streaming (Spotify,Tidal,Amazon stb.),ez is lehet olcsó,és még a YT-is akár...a jó zenei tartalmat számunkra,fel kell tudni ismerni primitiv eszközök használatával is...
![]()
És pl a Sokol rádióról is! :)dixie-chicken írta: ↑2025.05.10., szomb. 07:56@frenki485:ha az információ begyüjtése a cél,igen streaming (Spotify,Tidal,Amazon stb.),ez is lehet olcsó,és még a YT-is akár...a jó zenei tartalmat számunkra,fel kell tudni ismerni primitiv eszközök használatával is...
![]()
Persze igazad van, de én vagyok annyira "maximalista", hogy szeretem a bevált gépemen odafigyelve végighallgatni az engem érdeklő zenét. A digitális megoldások, akár a CD-re írt netről szerzett anyag más módon való lejátszása érdekes módon nekem sokkal kevesebb zenei élményt addixie-chicken írta: ↑2025.05.10., szomb. 07:56@frenki485:ha az információ begyüjtése a cél,igen streaming (Spotify,Tidal,Amazon stb.),ez is lehet olcsó,és még a YT-is akár...a jó zenei tartalmat számunkra,fel kell tudni ismerni primitiv eszközök használatával is...
![]()
Annyit is ér...az informatikusok által kidobott zsáknyi fóliás Cd-ket...
Mire gondolsz? Youtube, v. stream?dixie-chicken írta: ↑2025.05.09., pén. 21:24ez igen érdekes fejlemény elismeremtollact írta: ↑2025.05.09., pén. 19:16Hogy pontot tegyünk ennek a parttalan vitának a végére, felfedem magam: én vagyok aki az írott CD-vel eteti a CD100-ast![]()
Az aláírásomban látszik, hogy az eredeti Philips 304 mkII gépem is egy erősen tuningolt holmi. Van kb 2000db gyári CD korongom, meg mellette jó sok írott is. Egyszerűen család mellett szinte lehetetlen mindent tárolni, de egyébként megszerezni is nehéz már, hiszen én is a non-remastered korai kiadásokra hajtok. Az oka, hogy egy ilyen tökéletlen írott lemezt adtam a géphez az volt, hogy az öreg 304-es lejátssza, a frissen szerzett CD100 viszont nem szereti. Ezt leírták előttem, mi az oka, valahol egyet is tudok érteni vele. Mindenesetre a probléma elhárításra került, a gép tökéletesen működik. Annyit azért hozzátennék, hogy bár egy írott CD és egy korai kiadású első matrix számú korong között nagy különbség van hangban, de egy jó felvétel esetén azért az írott korong is tud pozitív élményt okozni. Tulajdonképpen arra használom, hogy a zenét kicsit megismerjem, és ha igazán tetszik, akkor gyári korongon is beszerzem. ( Persze ma már a gyári korongok minősége is kifogásolható éppúgy, mint a fekete lemezek esetében) Persze analóg lemezem is van kb 3000. Tehát nem az a hifista vagyok, aki a cuccához vett 3db demo korongot és mindig azokat hallgatja....és megoldás is,CD-ket kiirkálni,információ szerzés gyanánt,még mindig ,2025-ben
arra hogy megismerjek zenei tartalmakat,elfelejtsem vagy megvegyem CD/LP-én,léteznek kltséghatékonyabb megoldások manapság...
![]()
ez igen érdekes fejlemény elismeremtollact írta: ↑2025.05.09., pén. 19:16Hogy pontot tegyünk ennek a parttalan vitának a végére, felfedem magam: én vagyok aki az írott CD-vel eteti a CD100-astjuliush írta: ↑2025.05.06., kedd 12:10Bennem a .....aki.....ébreszt némi kognitív disszonanciát. Biztos, hogy a megfelelő gazdit találta meg a megfelelő termék?tunerman írta: ...Verbatim CD-R lemezek/et hallgat/, amelyeken jól átlátni: , aztán úgy tele vannak ìrva többszörös sebességen (nem Audio CD íróprogrammal), hogy az utolsó tracknél a lézersugár kifut a sima műanyag szélre
![]()
![]()
![]()
Az aláírásomban látszik, hogy az eredeti Philips 304 mkII gépem is egy erősen tuningolt holmi. Van kb 2000db gyári CD korongom, meg mellette jó sok írott is. Egyszerűen család mellett szinte lehetetlen mindent tárolni, de egyébként megszerezni is nehéz már, hiszen én is a non-remastered korai kiadásokra hajtok. Az oka, hogy egy ilyen tökéletlen írott lemezt adtam a géphez az volt, hogy az öreg 304-es lejátssza, a frissen szerzett CD100 viszont nem szereti. Ezt leírták előttem, mi az oka, valahol egyet is tudok érteni vele. Mindenesetre a probléma elhárításra került, a gép tökéletesen működik. Annyit azért hozzátennék, hogy bár egy írott CD és egy korai kiadású első matrix számú korong között nagy különbség van hangban, de egy jó felvétel esetén azért az írott korong is tud pozitív élményt okozni. Tulajdonképpen arra használom, hogy a zenét kicsit megismerjem, és ha igazán tetszik, akkor gyári korongon is beszerzem. ( Persze ma már a gyári korongok minősége is kifogásolható éppúgy, mint a fekete lemezek esetében) Persze analóg lemezem is van kb 3000. Tehát nem az a hifista vagyok, aki a cuccához vett 3db demo korongot és mindig azokat hallgatja.
Hogy pontot tegyünk ennek a parttalan vitának a végére, felfedem magam: én vagyok aki az írott CD-vel eteti a CD100-astjuliush írta: ↑2025.05.06., kedd 12:10Bennem a .....aki.....ébreszt némi kognitív disszonanciát. Biztos, hogy a megfelelő gazdit találta meg a megfelelő termék?tunerman írta: ...Verbatim CD-R lemezek/et hallgat/, amelyeken jól átlátni: , aztán úgy tele vannak ìrva többszörös sebességen (nem Audio CD íróprogrammal), hogy az utolsó tracknél a lézersugár kifut a sima műanyag szélre
![]()
![]()
Van egy kis "deja vu " érzésem.chord_ írta: ↑2025.05.08., csüt. 19:12
Mechanikailag, gyártásilag, műszakilag, amit én hallottam / láttam, - 50ES -, az valami fantasztikus. Akiben van egy ki mérnöki véna, javaslom, vegyen egy tolómérőt a kezébe, és méregesse meg a nagy, köszörült leszorító súly meg a tengely méreteit, megoldásait, tűréseit. Meg nézze meg a közvetlenhajtás csapágyazását.
Ipari műremek megoldások.
Vagy, ami tényleg bagatell, a tálcanyitó szíj. Hasonlót az autóiparban látni.
Ehhez képest a legendás Philips CD Pro egy közepesen sikerült műanyaghalmos diy verzió. Hiába rakták egy öntvény házba.
Ennek ellenére, amikor az ember veszi a bátorságot kidugni a fejét a homokból, és ki mer próbálni ezt-azt, akkor meg az van, hogy hangot, rendeset, futóművileg, ebből a Sony-ból, kicsiholni lehetetlen.
A saját tapasztalatom az, hogy nem.
Ő igen, de előtte még te írtad hogy "A 80-as évek végétől kezdve indult el a külső DAC-ok fejlesztése, és lassú elterjedése.". Erre írtam példakánt az egyik első konzumer külső DAC (amit a Sony már kimondottan CD lejátszókhoz is szánt) a DAS-702ES már 1984-ben megjelent aztán pedig jött a többi, szóval kicsit korábbi a történet. A PCM sorozatot talán inkább ADC-nek szerencsésebb hívni (vagy PCM processor mint írtad, eredetileg az is volt a nevük) mert azok elsősorban arra készültek hogy digitális felvételeket lehessen csinálni (külső ADC-k ha azt vesszük hogy azokhoz meg külső szalagos tároló kellett :-) ). Persze aztán utána azt vissza is tudták játszani nyilván.juliush írta: ↑2025.05.08., csüt. 16:43PgSpa feltehetőleg az olyan professzionális "külső DAC"-okra célzott, mint a Sony PCM-1 (1977), -1600 ('78), -1610 ('80) és társaik, melyeknek a digitális technológiához már rendelkezésre kellett állniuk, a CD technológia bevezetése előtt is.
Mindazonáltal akkor még senki nem nevezte ezeket DAC-nak, inkább "PCM processor"-nak.
Erre mondtam, hogy az " iparági potenciál " , a technológiai és pénzügyi háttér nem minden a jó hanghoz vezető úton.
Na igen, ennek a buta tévelygésnek voltam én is a kárvallottja, igaz saját hibámból.pali923 írta: ↑2025.05.08., csüt. 12:13Nekem is hasonló tapasztalatom volt egy másik magyar gyártó külső dac-jával. Egy H/K cd-m volt akkor, mert pont úgy nézett ki, mint az erősítőm, nagy élményeket nem hagyott bennem (csak az erősítő). Azt meg meg sem tudtam különböztetni, hogy a dac be van-e dugva a gépely mögé, vagy anélkül hallgatom, meg is váltam tőle hamar.
Csak 1-2 cd-játszóm volt, de amikor vettem egy Arcam Alphát, tátott szájjal hallgattam, és csodálkoztam, miért tévelyegtem addig másféle gépekkel. A korábbiak szóltak, ez meg zenélt.![]()
Szerintem.
Nekem is hasonló tapasztalatom volt egy másik magyar gyártó külső dac-jával. Egy H/K cd-m volt akkor, mert pont úgy nézett ki, mint az erősítőm, nagy élményeket nem hagyott bennem (csak az erősítő). Azt meg meg sem tudtam különböztetni, hogy a dac be van-e dugva a gépely mögé, vagy anélkül hallgatom, meg is váltam tőle hamar.
Való igaz, bár azoknak az elsődlegesen profi célú külső DAC-oknak otthoni alkalmazása soha nem terjedt el.