4-5 év? Szerintem túlságosan optimista vagy...

4-5 év? Szerintem túlságosan optimista vagy...
Félre érted. A mostani tinédzserek nem lesznek hifi audió őrültek mint mi néhányan. Ez nekik már nem hobbi és életcél. Tecnika és média érdeklődésük megreked a 4-5 évente eldobandó (elavuló) okostelefonnál. Audio hifinél elképzelhetetlen, vagy rémisztő ez a 4-5, de 10évenkénti avulás, eldobás. De látva, hogy néhányunk mégis cserélget, eldob millió forintos egységeket, rendszert csak audió szintben lépésre, nem éri meg nekik ez.Robici írta: ↑2025.05.07., szer. 13:31Hát nem is tudom... a tinédzser generáció mikor és melyik országban volt a 10-100 ezer dolláros hifi célközönsége? Ha a gyártók azt várják hogy majd ezeket a méregdrága cuccokat a tizenéveseknek kéne megvenni akkor szűnjenek is meg mert nagyon félrement náluk a valóságérzékelés.
Hát, ha nem is tizenévesen, de egyetemista koromban a 80-as években már elég sok akkori kortársamnak (velem együtt) az ismerősi körömben is megvolt legalább a lemezjátszó/erősítő kombója, amihez nyilván kellett egy magnó is, hogy egymás cuccait másolhassuk LP-ről. Olyan amilyet a boltban lehetett kapni (Pio, Kleopátra, Unitra, akármi), de más lehetőség nem volt a zenehallgatásra a Sokol szintjén felül. Pedig akkor nem volt olcsó az sem a fizetésekhez képest.Robici írta: ↑2025.05.07., szer. 13:31Hát nem is tudom... a tinédzser generáció mikor és melyik országban volt a 10-100 ezer dolláros hifi célközönsége? Ha a gyártók azt várják hogy majd ezeket a méregdrága cuccokat a tizenéveseknek kéne megvenni akkor szűnjenek is meg mert nagyon félrement náluk a valóságérzékelés.
Hát nem is tudom... a tinédzser generáció mikor és melyik országban volt a 10-100 ezer dolláros hifi célközönsége? Ha a gyártók azt várják hogy majd ezeket a méregdrága cuccokat a tizenéveseknek kéne megvenni akkor szűnjenek is meg mert nagyon félrement náluk a valóságérzékelés.
Ez a hifis gyártók előtt azért több, mint egy évtizede ismert állapot.istvan01 írta: ↑2025.05.07., szer. 08:55Bonyolult? Igen.
Azzal is, hogy régen volt az LP, kazetta és CD, bedugom és hallgatom. Ok, kell hozzá valami erősítő és hangszóró, akár kompakt minden egy-az egyben.
Aztán jött sztreamelés, PC-val, Roon-nal, lejátszó ilyen-olyan driverekkel, regisztrációk kavalkádjával. Ez már forrás szinten is bonyolulttá vált.
Akkor vissza a mindent egy-az-egyben, ami lett az egyre univerzálisabb okos telefon. Amivel lehet hálón, közösségi médián is villogni, sőt élni. Tinédzser generációra (Z) ez lett az élet felülete. 10-100ezer dolláros hifis, only audio rendszer? Azt nem értik mi az, minek?
Bonyolult? Igen.
Egy ismert külföldi hangsugárzó gyártónak éppen most csinált egy olyan prototípus erősítőt egy idehaza kevéssé ismert magyar cég, ahol a cél, hogy az aktív hangfalnak ne legyen semmilyen fizikai bemenete, csak BT és WiFi.pali923 írta: ↑2025.05.07., szer. 08:22Miután itt elég gyakran előkerül, hogy az ide írogató és hifit kedvelő, azt hallgató emberek lassan ősbölénnyé válnak, növekvő átlagéletkorral és csökkenő létszámmal, ez bizony könnyen előfordulhat. Ma már biztosan több Samsung telefon van az emberek birtokában (és ezzel együtt mp3-t hallgató ember), mint mondjuk lemezjátszó, magnó, egyáltalán bármilyen hifis berendezés. Pár évtizeddel ezelőtt ez kellett a zenehallgatáshoz, nem volt más. Nem minden cég tud alkalmazkodni ehhez az új világhoz. Mint ahogy a hírek szerint sok autógyár/márkanév is el fog tűnni hamarosan.![]()
Alapvetően bajban van a hifi világ, nagyon sok miatt. Ha Ázsia nem költene annyi pénzt, amennyit költ, sokkal kevesebb cég lenne a piacon, az európai, amerikai high-end audio cégek egy része Ázsiából él. Elöregedtek a vásárlói, a több tíz kilós, energia pazarlóan működő elektronikái egyszerűen idegenek a mai fiatalabb potenciális vásárlói réteg számára.istvan01 írta: ↑2025.05.07., szer. 06:46Én ebből két dolgot vélek következtetni. Bajban lehet az audio high-end ipar néhány kulcs szereplője. Másik, út a nagy monopolizálás felé, ami akár lehet jó a fennmaradásra, de nem biztos hogy a fejlődés és a vásárlók érdekében.
Aztán az is lehet, hogy hasonlatos ahhoz, ami az élelmiszer-kozmetika területén történt brand felvásárlás az elmúlt 30-50 év alatt 5-6 nagy monopóliumra osztva annak világpiacát.
Miután itt elég gyakran előkerül, hogy az ide írogató és hifit kedvelő, azt hallgató emberek lassan ősbölénnyé válnak, növekvő átlagéletkorral és csökkenő létszámmal, ez bizony könnyen előfordulhat. Ma már biztosan több Samsung telefon van az emberek birtokában (és ezzel együtt mp3-t hallgató ember), mint mondjuk lemezjátszó, magnó, egyáltalán bármilyen hifis berendezés. Pár évtizeddel ezelőtt ez kellett a zenehallgatáshoz, nem volt más. Nem minden cég tud alkalmazkodni ehhez az új világhoz. Mint ahogy a hírek szerint sok autógyár/márkanév is el fog tűnni hamarosan.
Én ebből két dolgot vélek következtetni. Bajban lehet az audio high-end ipar néhány kulcs szereplője. Másik, út a nagy monopolizálás felé, ami akár lehet jó a fennmaradásra, de nem biztos hogy a fejlődés és a vásárlók érdekében.
Annak ellenére is szólhat "jobban" a konvertált DSD, hogy PCM volt az eredeti felvétel, amennyiben a DAC architektúrája a DSD-t esetleg jobban szereti.GTomi írta: ↑2025.05.05., hétf. 21:07Megint tanultam valamit :)kaef2 írta: ↑2025.05.05., hétf. 00:19A DSD hivatalos megnevezése DSD64 vagy 2,88 MHz/ 1bit.GTomi írta: ↑2025.05.04., vas. 23:03Jómagam a 24/352 illetve 64/352 DSD (remélem jól írom) hasonlíthattam össze.
Nem tudom így elsőre megmondani, holnap folytatom majd, de 16 éves fiamat is leültettem elé (csak projekt hetük lesz így nem alszik még :) ), aki a többedik meg/belehallgatás után is megmondta, hogy mikor szól ez vagy az a felvétel.
Holnap fülessel is tesztelem magam, meg megint leülök elé.
Van egy jó atmoszférája a felvételnek.![]()
A file nevében csak azért van a 352 és a 64 bit, mert a TRPTK nevű holland audiofil kiadó kísérleteinek/ajánlásainak megfelelően csináltuk meg a különböző verziókat, ahogy az alábbi cikkben írva vagyon.
![]()
Lehet a fülemmel van baj, de nem találtam nagy és eltérő különbséget a kettő között, de talán, esetleg a dsd szól jobban, illetve arra gondoltam, hogy a fülem már a maga 54 évével nem a legjobb egy 16 évesével szemben, illetve ha a felbontás közel azonos, nem jön ki füllbetűnő differencia :)
Megint tanultam valamit :)kaef2 írta: ↑2025.05.05., hétf. 00:19A DSD hivatalos megnevezése DSD64 vagy 2,88 MHz/ 1bit.GTomi írta: ↑2025.05.04., vas. 23:03Jómagam a 24/352 illetve 64/352 DSD (remélem jól írom) hasonlíthattam össze.
Nem tudom így elsőre megmondani, holnap folytatom majd, de 16 éves fiamat is leültettem elé (csak projekt hetük lesz így nem alszik még :) ), aki a többedik meg/belehallgatás után is megmondta, hogy mikor szól ez vagy az a felvétel.
Van egy jó atmoszférája a felvételnek.![]()
A file nevében csak azért van a 352 és a 64 bit, mert a TRPTK nevű holland audiofil kiadó kísérleteinek/ajánlásainak megfelelően csináltuk meg a különböző verziókat, ahogy az alábbi cikkben írva vagyon.
A DSD hivatalos megnevezése DSD64 vagy 2,88 MHz/ 1bit.GTomi írta: ↑2025.05.04., vas. 23:03Jómagam a 24/352 illetve 64/352 DSD (remélem jól írom) hasonlíthattam össze.
Van egy jó atmoszférája a felvételnek.
Köszönöm a posztot. :)PgSpa írta: ↑2025.05.04., vas. 19:41Remélem, hogy nem off, de beszámolnék az előbbi letöltés meghallgatásáról.
Az általam választott két verzió: 24/352 PCM és DSD 128.
Nálam óriási a különbség, a PCM előre tolakodó, kissé kemény, amolyan CD-s hang.
A DSD levegős, éteri, sokkal jobb a tér és a helyszín atmoszférája is jobban jön le.
Letölthetővé tettem a múlt szombati vibrafon koncert egy trackjét, mindenféle PCM és DSD felbontásban.kaef2 írta: ↑2025.04.27., vas. 17:21Megvolt szombaton a szabadtéri vibrafon koncert és felvétel Szaniszló Richarddal. Készült 352,8 kHz / 32 bit mintavételezéssel sztereó és 176,4 kHz/24 bittel 4 csatornás felvétel is. Akik ott voltak megkapják a teljes felvételt ingyen, de lehet, hogy egy-két tracket majd itt is megosztok. Éteri tisztaságú volt a hang és az lett a felvételen is a Kishonti István - féle 4 kapszulás mikrofonnal (Kobak) és a Merging Anubis-szal felvéve.kaef2 írta: ↑2025.04.23., szer. 21:08A dátum e hét szombat, április 26.kaef2 írta: ↑2025.04.23., szer. 16:03Off, de hátha érdekes pár olvasó számára.
Ingyenesen lehet eljönni egy szabadtéri, hangosítatlan koncertre és aki ott lesz magkapja majd az utómunka nélküli nagy felbontású sztereó (352,8 kHz/24 bit) és 4 csatornás (176,4 kHz/24 bit) felvételt is.
A szabadtéri koncertfelvételeknek van egy nagyon különös bája, hangzása, érdemes megtapasztalni.
Volt szabadtéri kvadrofon felvétel bemutató is. Az egyáltalán nem hifista vendégsereg nagy érdeklődéssel és nagy meglepetéssel hallgatta a zenéket a kert közepén a valószínűtlenül pici Genelec aktív hangsugárzókról és a két legkisebb Genelec aktív szubról.kaef2 írta: ↑2025.04.27., vas. 17:21Pár kép az eseményről.kaef2 írta: ↑2025.04.23., szer. 21:08A dátum e hét szombat, április 26.kaef2 írta: ↑2025.04.23., szer. 16:03Off, de hátha érdekes pár olvasó számára.
Ingyenesen lehet eljönni egy szabadtéri, hangosítatlan koncertre és aki ott lesz magkapja majd az utómunka nélküli nagy felbontású sztereó (352,8 kHz/24 bit) és 4 csatornás (176,4 kHz/24 bit) felvételt is.
A szabadtéri koncertfelvételeknek van egy nagyon különös bája, hangzása, érdemes megtapasztalni.
Megvolt szombaton a szabadtéri vibrafon koncert és felvétel Szaniszló Richarddal. Készült 352,8 kHz / 32 bit mintavételezéssel sztereó és 176,4 kHz/24 bittel 4 csatornás felvétel is. Akik ott voltak megkapják a teljes felvételt ingyen, de lehet, hogy egy-két tracket majd itt is megosztok. Éteri tisztaságú volt a hang és az lett a felvételen is a Kishonti István - féle 4 kapszulás mikrofonnal (Kobak) és a Merging Anubis-szal felvéve.kaef2 írta: ↑2025.04.23., szer. 21:08A dátum e hét szombat, április 26, nem október, ahogy írtam, elnézést kérek az elírásért.
Lehet, hogy az atlantai opera egyik szólistája is énekel majd egy-két áriát és az is lehet, hogy lesz egy nagyon szórakoztató hegedű - gitár duó is. Talán holnap már végleges lehet a program.
Szerintem ennyi elég is lesz a politika "súrolásából".Rock60 írta: ↑2025.04.27., vas. 06:27
Ha azokra a felhasználói döntésekre gondolsz, amire én, akkor a 4 évvel korábbi döntéseiknek nagyságrenddel súlyosabb következményei lettek a világra/Európára nézve, mint hogy most a kínai tyütyük mennyit drágultak az USA-ban.
Persze, megközelítés kérdése, biztosan lehet tök ellentétesen is látni...![]()