Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
Re: Kábelezzünk
Engem nagyon érdekelne, hogy milyen vezetéket javasolnátok magassugárzóhoz.

„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”
Összevissza kábelek helyett javaslom itt is azt elvet, hogy ami erősítő hangfal között optimálisnak hallott/választott kábel fajta, vezető legyen a hangfalon belül kábel/vezeték is. Annyiban megfejelve, hogy ha lehet egy kategóriával feljebb minőség azért is, mert későbbiekben belül általában végleges marad, míg kívül ez ember fia könnyebben kísérletezik valami mással. Belső keresztmetszetek szerint magashoz 0,5-0,75mm2, középhez lehet 1-1,5mm2, mélyhez sem kell több 1,5mm2-nél, max 2mm2.
-
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 18
Mindegyik hangszóróhoz ugyanaz és csak szimplán?
-
- Lefelé a lejtőn
Köszi mindenkinek a tippeket!
Ezek közül van amelyik előnyösebb mondjuk a magas,közép,mély hangszórókhoz,vagy egy fajtából érdemes választani,csak esetleg tóbb szálat bekötni mondjuk a mélyhez.Bikábelezhető a hangszóró és így is hajtom meg(a magas van külön kötve) és két teljesen különböző kábel megy az erősítőből a terminálba,szóval adódik a kérdés,hogy a terminál és a váltó között is érdemes-e más-más kábelt választani?!Jó lenne elsőre kitalálni a legjobb megoldást,ha már egyszer nekiállok kicserélni őket.
Ezek közül van amelyik előnyösebb mondjuk a magas,közép,mély hangszórókhoz,vagy egy fajtából érdemes választani,csak esetleg tóbb szálat bekötni mondjuk a mélyhez.Bikábelezhető a hangszóró és így is hajtom meg(a magas van külön kötve) és két teljesen különböző kábel megy az erősítőből a terminálba,szóval adódik a kérdés,hogy a terminál és a váltó között is érdemes-e más-más kábelt választani?!Jó lenne elsőre kitalálni a legjobb megoldást,ha már egyszer nekiállok kicserélni őket.
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 727
Van maradékom CS12-ből bőven.
Nem csak hangszóró belső kábelezésre, de akár hálózati kábelnek is igen jó és nagyon kedvező az ára.
Jelenleg is használok ezzel átkábelezett hangszórókat és hálózatinak is használom néhány helyen.
Bocsánat, ha sérti a szabályzatot, sehol nem hirdetem, mert jó lesz az még, csak ha esetleg kellene valakinek, van bőven. És nem mi darabok, 30 éves kábelek minimum.
-
- Lefelé a lejtőn
Tavaly építetettem egy 200 literes háromutas zárt hangsugárzót 38-as mélynyomóval.Első körben egy viszonylag egyszerű váltót kapott és olyan belső kábeleket,amik éppen kéznél voltak.Váltóban tekercs és kondi csere is volt (és valószínűleg lesz is még benne csere).Valami elérhető árú,de jó kábelezést szeretnék bele,ami passzol hozzá.
- Voyager
- V.I.P.
Milyen hangsugárzó belső kábelezéséről van szó, és milyen céljaid vannak a cserével?
-
- Lefelé a lejtőn
Hangfal belső kábelezésére nincs ötletetek?
-
- Lefelé a lejtőn
Azt hiszem pro audio kábelnek hívják és professzionális hangosításokhoz használják. "Filléres" árkategóriában egy nagyon erős versenyző.Többen is ajánlották és én is elégedett vagyok vele.Az pedig,hogy milyen helyen vettem egy külön sztori.A srác műhelyében végtelen mennyiségű kábel volt és hihetetlen precizitással dolgozik is velük.Nyilván a pro audio egy másik világ,nem összehasonlítható a hifivel.Lehet tévedek,de szerintem sokkal mérsékeltebb az árazása az egész iparágnak a hifivel szemben.
Nem vitatom, hogy igazad van, ilyen mélységig nem másztam bele a kérdésbe.istvan01 írta: ↑2025.04.02., szer. 19:32
tiszta réz az is nagyon sokféle lehet. Tiszta rézre kötelezően kell valami keményebb és korrózióra tartós felület. Ha nincs rajta bevonat, akkor felesleges az extra minőségű réz anyag, nem hasznosul.
A Furutech ahol tiszta rezet említ, alfa kezeléssel, az is több féle lehet, nem beszél a honlapján a részletekről. De az tény, a tellurium és berillium nagyon jó rézötvöző anyag, és persze ezekhez is tartozik valami nemesítő eljárás.
Bízom benne, hogy a nevesebb gyártók tudják mit hogyan, mit miért...

Viszont !
Elgondolkodtatott, hogy hogyan fordulhat elő, hogy egy kereskedői oldalon - badu - feltűnhet eredeti Oyaide 004 - esnek hirdetett, nyilván hamis páros kemény 11 ezresért...

Ez bárkinek evidens, hogy ennyiért - tizenötöd áron - nem lehet eredeti, de akadnak drágábban is, ahol már nem biztos, hogy mindenki gyanakodna...

Na, ezeknél aztán lehetne vakarózni, hogy melyik bevonat milyen, meg egyáltalán.
A pár évvel ezelőtti hamisítványok még elég könnyen felismerhetőek voltak, de ezek az újabbak már egészen meggyőzőek, vigyázni kell velük.

- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1183
Azt hiszem ha az Avocadon jó a Furutech, akkor máshova is ok lehet olyan...Rock60 írta: ↑2025.04.02., szer. 18:46Érdekes, summás tapasztalat a foszforbronzzal kapcsolatban...istvan01 írta: ↑2025.04.02., szer. 11:48
A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.
![]()
A foszforbronz alapú Oyaide csatlakozók hangjában - az aranyozott foszforbronz 079, a palládiummal bevont aranyozott foszforbronz 046, az ezüstözött foszforbronz 037 hangjában jól érzékelhető különbség van a bevonat függvényében, amit jól lehet kamatoztatni az adott készülék hangjának ismeretében.
Két dolog közös bennük :
Mindegyik egyértelműen jobban szól - nálam - a tiszta réz 029 - es változatnál, ami viszont a tapasztalatom szerint jobb, mint más, nálam megfordult szintén réz érintkezős csatlakozó.
A másik közös, hogy valóban mindegyiknél jobb a platina/palládium bevonatú berillium réz érintkezőjű 004 - es. / Alkalmasint kisebb fenntartásokkal./
40 - 60 % - al drágábban nyilván lehet jobb, csodák nincsenek...
Szívem szerint mindenhol 004 - est használnék - nem csak IEC-nek - de a brutál ára " kompromisszumra " késztetett, a schuko dugók a fent felsorolt egyéb modellekből kerültek ki.
Sajnos nem volt még módom a kábel mindkét végén 004 - et próbálni, de véleményem szerin nagyon távol állnak ezek kombinációk a high - endre alkalmatlantól.
Platinum 7-en asszem Neotech ezüst van,
DPS4 - en meg valami Furu 48 vagy 50 kb.... De nem jutna eszembe kicserélni. :)
tiszta réz az is nagyon sokféle lehet. Tiszta rézre kötelezően kell valami keményebb és korrózióra tartós felület. Ha nincs rajta bevonat, akkor felesleges az extra minőségű réz anyag, nem hasznosul.Rock60 írta: ↑2025.04.02., szer. 18:46
Mindegyik egyértelműen jobban szól - nálam - a tiszta réz 029 - es változatnál, ami viszont a tapasztalatom szerint jobb, mint más, nálam megfordult szintén réz érintkezős csatlakozó.
A másik közös, hogy valóban mindegyiknél jobb a platina/palládium bevonatú berillium réz érintkezőjű 004 - es. / Alkalmasint kisebb fenntartásokkal./
A Furutech ahol tiszta rezet említ, alfa kezeléssel, az is több féle lehet, nem beszél a honlapján a részletekről. De az tény, a tellurium és berillium nagyon jó rézötvöző anyag, és persze ezekhez is tartozik valami nemesítő eljárás.
Érdekes, summás tapasztalat a foszforbronzzal kapcsolatban...istvan01 írta: ↑2025.04.02., szer. 11:48
A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.

A foszforbronz alapú Oyaide csatlakozók hangjában - az aranyozott foszforbronz 079, a palládiummal bevont aranyozott foszforbronz 046, az ezüstözött foszforbronz 037 hangjában jól érzékelhető különbség van a bevonat függvényében, amit jól lehet kamatoztatni az adott készülék hangjának ismeretében.
Két dolog közös bennük :
Szívem szerint mindenhol 004 - est használnék - nem csak IEC-nek - de a brutál ára " kompromisszumra " késztetett, a schuko dugók a fent felsorolt egyéb modellekből kerültek ki.
Sajnos nem volt még módom a kábel mindkét végén 004 - et próbálni, de véleményem szerin nagyon távol állnak ezek kombinációk a high - endre alkalmatlantól.
FP-803GVoyager írta: ↑2025.04.02., szer. 14:45Érdekes tapasztalat.istvan01 írta: ↑2025.04.02., szer. 11:48Hálózati kábel tuningom. Volt előző év nyarán egy tanulságos tapasztalásom. Hangfal aljzatot cseréltem Furutech alsó kategóriából, ami fő jellemzője foszforbronz vezető aranyozva. Első bekapcsoláskor, majd 30-50óra után is nagyon zavart valami. Úgy döntöttem, megválok tőlük. Vettem helyettük AECO teluriumos réz aljzatokat. Ez azonnal és határozottan jobb hangot adott a Furuhoz képest.
Ezután gondoltam egy nagyot. A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.
Persze illendőbb lett volna egy típuscsaládból választani, de beszerezhetőség, ár és kíváncsiság is volt, miben térnek el. Több szempont szerint nekem a Furutech FI-48 az optimális. Az FI-50-et a fórumok tartják a kiemelkedő jónak, viszont az (nekem) 50%-al drágább mint az FI-48.
Megosztanád, melyik Furutech aljzatról van szó? Jó lenne elkerülni a jövőben, ha lehetséges. Köszönöm!
- Voyager
- V.I.P.
Érdekes tapasztalat.istvan01 írta: ↑2025.04.02., szer. 11:48Hálózati kábel tuningom. Volt előző év nyarán egy tanulságos tapasztalásom. Hangfal aljzatot cseréltem Furutech alsó kategóriából, ami fő jellemzője foszforbronz vezető aranyozva. Első bekapcsoláskor, majd 30-50óra után is nagyon zavart valami. Úgy döntöttem, megválok tőlük. Vettem helyettük AECO teluriumos réz aljzatokat. Ez azonnal és határozottan jobb hangot adott a Furuhoz képest.
Ezután gondoltam egy nagyot. A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.
Persze illendőbb lett volna egy típuscsaládból választani, de beszerezhetőség, ár és kíváncsiság is volt, miben térnek el. Több szempont szerint nekem a Furutech FI-48 az optimális. Az FI-50-et a fórumok tartják a kiemelkedő jónak, viszont az (nekem) 50%-al drágább mint az FI-48.
Megosztanád, melyik Furutech aljzatról van szó? Jó lenne elkerülni a jövőben, ha lehetséges. Köszönöm!
Hálózati kábel tuningom. Volt előző év nyarán egy tanulságos tapasztalásom. Hangfal aljzatot cseréltem Furutech alsó kategóriából, ami fő jellemzője foszforbronz vezető aranyozva. Első bekapcsoláskor, majd 30-50óra után is nagyon zavart valami. Úgy döntöttem, megválok tőlük. Vettem helyettük AECO teluriumos réz aljzatokat. Ez azonnal és határozottan jobb hangot adott a Furuhoz képest.
-
- Beköltözött
- Értékelés: 421
Ez egy hangfalkábel? 8 eres?
-
- Lefelé a lejtőn
Értem,köszi!A 8x2,5 mm-es Van Damme már eleve olyan vastag,hogy így is épp elég "beletuszkolni" a helyére,így praktikusabb az erősítőnél külön kötni.
Igen, ebben az esetben ez "bi-wiring", vagy "bi-cabling", A+B-t választva az eszközön belül kerülnek összekapcsolásra a kimenetek, hatásában praktikusan megegyezik azzal, mintha egy-egy terminálra kötnéd a kábeleket.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
-
- Lefelé a lejtőn
Bocs,akkor az "bi-wiring" ahogy én bekötöttem?!Az erősítőnek A+B összesen 8 db hangfalkábel kimenete van és mindegyikben egy-egy kábel.juliush írta: ↑2025.04.01., kedd 21:34A "bi-amping" a hangfal bontható mély és magas tartományának külön-külön erősítővel történő meghajtását jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden alább leírt szcenárió valóban "bi-amping". Például egy darab Yamaha A-S2100 erősítővel a "bi-amping" nem kivitelezhető, ahhoz a pre-out kimenetére egy másik végfok szükséges, az A-S2100-aséval azonos feszültségerősítéssel.
Elnézést, ha félreértettem!
Köszi a helyesbítést,még csak tanulom a hifizést.
A "bi-amping" a hangfal bontható mély és magas tartományának külön-külön erősítővel történő meghajtását jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden alább leírt szcenárió valóban "bi-amping". Például egy darab Yamaha A-S2100 erősítővel a "bi-amping" nem kivitelezhető, ahhoz a pre-out kimenetére egy másik végfok szükséges, az A-S2100-aséval azonos feszültségerősítéssel.
Gyula