Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1336

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

istvan01 írta:
2025.04.02., szer. 11:48

A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.
Érdekes, summás tapasztalat a foszforbronzzal kapcsolatban... gondolkodik.gif

A foszforbronz alapú Oyaide csatlakozók hangjában - az aranyozott foszforbronz 079, a palládiummal bevont aranyozott foszforbronz 046, az ezüstözött foszforbronz 037 hangjában jól érzékelhető különbség van a bevonat függvényében, amit jól lehet kamatoztatni az adott készülék hangjának ismeretében.
Két dolog közös bennük :
Mindegyik egyértelműen jobban szól - nálam - a tiszta réz 029 - es változatnál, ami viszont a tapasztalatom szerint jobb, mint más, nálam megfordult szintén réz érintkezős csatlakozó.
A másik közös, hogy valóban mindegyiknél jobb a platina/palládium bevonatú berillium réz érintkezőjű 004 - es. / Alkalmasint kisebb fenntartásokkal./
40 - 60 % - al drágábban nyilván lehet jobb, csodák nincsenek...
Szívem szerint mindenhol 004 - est használnék - nem csak IEC-nek - de a brutál ára " kompromisszumra " késztetett, a schuko dugók a fent felsorolt egyéb modellekből kerültek ki.
Sajnos nem volt még módom a kábel mindkét végén 004 - et próbálni, de véleményem szerin nagyon távol állnak ezek kombinációk a high - endre alkalmatlantól.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3472

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Voyager írta:
2025.04.02., szer. 14:45
istvan01 írta:
Hálózati kábel tuningom. Volt előző év nyarán egy tanulságos tapasztalásom. Hangfal aljzatot cseréltem Furutech alsó kategóriából, ami fő jellemzője foszforbronz vezető aranyozva. Első bekapcsoláskor, majd 30-50óra után is nagyon zavart valami. Úgy döntöttem, megválok tőlük. Vettem helyettük AECO teluriumos réz aljzatokat. Ez azonnal és határozottan jobb hangot adott a Furuhoz képest.

Ezután gondoltam egy nagyot. A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.

Persze illendőbb lett volna egy típuscsaládból választani, de beszerezhetőség, ár és kíváncsiság is volt, miben térnek el. Több szempont szerint nekem a Furutech FI-48 az optimális. Az FI-50-et a fórumok tartják a kiemelkedő jónak, viszont az (nekem) 50%-al drágább mint az FI-48.
Érdekes tapasztalat.
Megosztanád, melyik Furutech aljzatról van szó? Jó lenne elkerülni a jövőben, ha lehetséges. Köszönöm!
FP-803G

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: Voyager »

istvan01 írta:
Hálózati kábel tuningom. Volt előző év nyarán egy tanulságos tapasztalásom. Hangfal aljzatot cseréltem Furutech alsó kategóriából, ami fő jellemzője foszforbronz vezető aranyozva. Első bekapcsoláskor, majd 30-50óra után is nagyon zavart valami. Úgy döntöttem, megválok tőlük. Vettem helyettük AECO teluriumos réz aljzatokat. Ez azonnal és határozottan jobb hangot adott a Furuhoz képest.

Ezután gondoltam egy nagyot. A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.

Persze illendőbb lett volna egy típuscsaládból választani, de beszerezhetőség, ár és kíváncsiság is volt, miben térnek el. Több szempont szerint nekem a Furutech FI-48 az optimális. Az FI-50-et a fórumok tartják a kiemelkedő jónak, viszont az (nekem) 50%-al drágább mint az FI-48.
Érdekes tapasztalat.
Megosztanád, melyik Furutech aljzatról van szó? Jó lenne elkerülni a jövőben, ha lehetséges. Köszönöm!
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 437

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Ez egy hangfalkábel? 8 eres?

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: Zsoci75 »

juliush írta:
2025.04.01., kedd 22:01
Zsoci75 írta:
2025.04.01., kedd 21:53
Bocs,akkor az "bi-wiring" ahogy én bekötöttem?!Az erősítőnek A+B összesen 8 db hangfalkábel kimenete van és mindegyikben egy-egy kábel.

Köszi a helyesbítést,még csak tanulom a hifizést.
Igen, ebben az esetben ez "bi-wiring", vagy "bi-cabling", A+B-t választva az eszközön belül kerülnek összekapcsolásra a kimenetek, hatásában praktikusan megegyezik azzal, mintha egy-egy terminálra kötnéd a kábeleket.
Értem,köszi!A 8x2,5 mm-es Van Damme már eleve olyan vastag,hogy így is épp elég "beletuszkolni" a helyére,így praktikusabb az erősítőnél külön kötni.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4051

Hozzászólás Szerző: juliush »

Zsoci75 írta:
2025.04.01., kedd 21:53
Bocs,akkor az "bi-wiring" ahogy én bekötöttem?!Az erősítőnek A+B összesen 8 db hangfalkábel kimenete van és mindegyikben egy-egy kábel.

Igen, ebben az esetben ez "bi-wiring", vagy "bi-cabling", A+B-t választva az eszközön belül kerülnek összekapcsolásra a kimenetek, hatásában praktikusan megegyezik azzal, mintha egy-egy terminálra kötnéd a kábeleket.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

juliush írta:
2025.04.01., kedd 21:34
A "bi-amping" a hangfal bontható mély és magas tartományának külön-külön erősítővel történő meghajtását jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden alább leírt szcenárió valóban "bi-amping". Például egy darab Yamaha A-S2100 erősítővel a "bi-amping" nem kivitelezhető, ahhoz a pre-out kimenetére egy másik végfok szükséges, az A-S2100-aséval azonos feszültségerősítéssel.
Elnézést, ha félreértettem!

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4051

Hozzászólás Szerző: juliush »

A "bi-amping" a hangfal bontható mély és magas tartományának külön-külön erősítővel történő meghajtását jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden alább leírt szcenárió valóban "bi-amping". Például egy darab Yamaha A-S2100 erősítővel a "bi-amping" nem kivitelezhető, ahhoz a pre-out kimenetére egy másik végfok szükséges, az A-S2100-aséval azonos feszültségerősítéssel.
Elnézést, ha félreértettem!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Shimano írta:
2025.04.01., kedd 11:59
Állítólag a biamp nagyon jól működik a rendszeremben,és a biwire ugyan messze nem ugyanolyan,de talán az is mutat valami pluszt,meglátjuk.
Már kezdem is faragni,aztán lesz ami lesz. :smile29:
Nekem kifejezetten pozitív a tapasztalatom a bi-amping bekötéssel,mondjuk a hangfalam is kellően szélsőséges hozzá.Három utas klasszikus építési forma,kb mint a "hifi aranykorában" a hetvenes években 38-as mélynyomóval 200 literes zárt dobozban.Tavaly készült el (nagyjából) és első körben egy viszonylag olcsó Van Damme 8x2,5mm-es kábellel kötöttem össze egy Yamaha A-S2100-as erősítővel és elég szépen meg is szólalt.Nemrég kölcsön kaptam egy épített kábelt, nagyon jók lettek a magas hangok,de gyengült a mély hangoknál a dinamika.Kihasznalva mindegyiknek az előnyös tulajdonságait,bekötöttem őket bi-amping és szerintem így szól most a legjobban.Azóta kipróbáltam még pár egyszerűbb kábelt,de meg sem közelítették ezt a variációt.Nekem mondjuk logikusnak is tűnik,hogy más-más feladatra más-más kábel optimális.Vagy tévedek?!

Ezzel kapcsolatban volna is hozzátok egy kérdésem.A hangfalaim belső kábelezése még csak alap szintű,a váltóba már került egy-két finomság,amik egyértelműen javították a hangzást.Szóval az volna a kérdésem hozzátok,hogy tudnátok ajánlani belső kábeleket amik beváltak? Esetleg külön magasra,középre,mélyre?!A váltónál egyébként a magas lett külön kötve,a közép és a mély közös

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2128

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Állítólag a biamp nagyon jól működik a rendszeremben,és a biwire ugyan messze nem ugyanolyan,de talán az is mutat valami pluszt,meglátjuk.
Már kezdem is faragni,aztán lesz ami lesz. :smile29:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.03.31., hétf. 19:38
istvan01 írta:
2025.03.31., hétf. 19:02
Shimano írta:
2025.03.31., hétf. 18:12
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene
Erre van egy megfigyelhető jelenség. A magasabb high-end kategóriás hangfalaknál csilliárdos kategóriáig, egyre kevesebb a többutas csatlakozó kivezetés. Ehhez jön még egy tényező, a három és még több utas hangfalaknál hogyan optimális elosztani a kétutas erősítő-hangfal kábelezést? Ezt a mezei juzer majd kikísérletezi? ami persze csak úgy tudna működni, ha az összes út ki van vezetve egy-egy csatlakozó párral. Tehát a többes kábelezés nem jó irány.
Igen és ott nincs választási lehetőség.
Ahol viszont van ott eddigi tapasztalataim alapján a biwire jobb, mint a single + jumper. Természetesen azonos kábelek használatával.
Köszi a válaszokat mindenkinek. :smile32:
Az enyém kétutas doboz,megtámogatva egy egy monoblokkal,meglátjuk mi sül ki belőle,max ha nem jó visszacsinálok mindent,egy próbát meg ér,már csak a kíváncsiság,játék miatt is.
Eszembe sem jutott volna ezt erőltetni,de itt pihen a fiókban most egy négyeres drót,és egy miért is ne alapon jött erre az inspiráció.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

zoli73 írta:
2025.03.31., hétf. 20:48
Tctronic írta:
2025.03.31., hétf. 20:12
Eltérő vastagságú táp (230V) vezetékek összekötésére tud valaki jobb megoldást mint mondjuk a Wago?

Létezik valamilyen szigetelt "csoki" szerű jó minőségű csavaros rögzítésű csatlakozó?
Valami ilyesmire gondoltál? https://at.rs-online.com/web/p/standard ... ke/4895234
Ilyesmi is jó lehet, mondjuk nekem nem kell ennyi csatlakozó pont.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 993

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Tctronic írta:
Eltérő vastagságú táp (230V) vezetékek összekötésére tud valaki jobb megoldást mint mondjuk a Wago?

Létezik valamilyen szigetelt "csoki" szerű jó minőségű csavaros rögzítésű csatlakozó?
Én is ilyet kerestem, nem nagyon találtam.
A vége az lett, hogy sorkapocs, és beletettem ebbe:

Kép

https://www.hestore.hu/prod_10041107.ht ... QAvD_BwE#

Sorkapocs meg van ezerféle.
Van, aki arra esküszik, amiben a csavar belemegy a drótba; van, aki mindenre érvéghüvelyt tesz; nekem az jött be, amelyikben pici fémlemez nyomódik a vezetékre.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tctronic írta:

Valami ilyesmire gondoltál? https://at.rs-online.com/web/p/standard ... ke/4895234
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

istvan01 írta:
Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene
Erre van egy megfigyelhető jelenség. A magasabb high-end kategóriás hangfalaknál csilliárdos kategóriáig, egyre kevesebb a többutas csatlakozó kivezetés. Ehhez jön még egy tényező, a három és még több utas hangfalaknál hogyan optimális elosztani a kétutas erősítő-hangfal kábelezést? Ezt a mezei juzer majd kikísérletezi? ami persze csak úgy tudna működni, ha az összes út ki van vezetve egy-egy csatlakozó párral. Tehát a többes kábelezés nem jó irány.
Igen és ott nincs választási lehetőség.
Ahol viszont van ott eddigi tapasztalataim alapján a biwire jobb, mint a single + jumper. Természetesen azonos kábelek használatával.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2025.03.31., hétf. 19:20
Amiket tapasztaltam ezen a területen, nekem mindig jobban bevált egy nagyon jó kábel + nagyon jó, illeszkedő/hasonló felépítésű jumper.
Tehát a szimpla kábel + jumper. Neked is ez az optimális hangzás. Ebben azért marad egy csavar. A jumpereléssel mégis marad egy-egy derót, azon elején-végein csatalakozó valamilyen fém-fém átmenettel és a hangfalon is egy-egy hangfal aljzat. Ha jól számolom ebben van plusz 5 vagy 6 fém-fém átmenet, ami szimpla csatlakozókkal nincs. Ezek nélkül nem költséget spórolunk hanem minőséget kaphatunk.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2025.03.31., hétf. 19:09
Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene egy olyan kábelt használva,ahol adott ez a lehetőség mivel négy eres,és így köthető így is,meg úgy is.Feltételezzünk egy nagyon jó jumpert a hangsugárzón,így annak a kiváltása nem releváns.
Mik a tapasztalatok e téren?,és miben érzik másnak a hangzást biwire módban azok akik próbálták?Valszeg persze rendszerfüggő is lehet ez,de lehet az is van e téma körül egy közös nevező. gondolkodik.gif
Másik kérdés.Ha megcsinálom biwire módra a drótot és nem jönne be,de nem akarok újra szerelni,forrasztani,akkor ha ezután beteszem a jumpereket,akkor ez így olyan lesz mint a single verzió,vagy nem egészen,és más is közrejátszik ekkor már?
Nem is hozhattál volna fel ennél megosztóbb témát! :D

Tapasztalatom szerint az ilyen kialakítású hangsugárzók mindig jobban szóltak, amikor kettős kábelezéssel hajtottam meg őket. A hangzás finomabbá és részletgazdagabbá vált – persze ehhez jó minőségű kábelek is kellenek.

Az utolsó kérdésedet nem teljesen értem. Ha már kiépítetted a bi-wire kábelezést, és nem tervezed visszaalakítani, akkor használd is így – nem érdemes visszarakni az összekötő lemezeket. Ha nem tetszik a bi-wire kiépítés, akkor inkább alakítsd vissza single kábelezésre, mert az összekötő lemezek visszahelyezésével nem éred el ugyanazt.
Az jó ha megosztó a téma,mert ha nem az lenne,nem is lenne kérdés. :smile29:
Az utolsó kérdésnél arra gondoltam,hogy a négy csatlakozóban lévő kábelek közé visszarakott jumper ugyanazt a hangzást nyújtja ezután mint a single bekötés,vagy ez nem így van,és célszerűbb inkább visszaszerelni single módra a kábelt ha valamiért nem jönne be a biwire.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2035

Hozzászólás Szerző: wittao »

istvan01 írta:
Shimano írta:
Azért általában a HIGH-MID és SUB részeket legalább külön választják. Sok esetben inkább jumperekkel operálnak a gyártók is, amiknél majd a vevő eldönti milyen erősítéssel és kábelezéssel fut neki a meghajtásuknak.
Amiket tapasztaltam ezen a területen, nekem mindig jobban bevált egy nagyon jó kábel + nagyon jó, illeszkedő/hasonló felépítésű jumper.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene egy olyan kábelt használva,ahol adott ez a lehetőség mivel négy eres,és így köthető így is,meg úgy is.Feltételezzünk egy nagyon jó jumpert a hangsugárzón,így annak a kiváltása nem releváns.
Mik a tapasztalatok e téren?,és miben érzik másnak a hangzást biwire módban azok akik próbálták?Valszeg persze rendszerfüggő is lehet ez,de lehet az is van e téma körül egy közös nevező. gondolkodik.gif
Másik kérdés.Ha megcsinálom biwire módra a drótot és nem jönne be,de nem akarok újra szerelni,forrasztani,akkor ha ezután beteszem a jumpereket,akkor ez így olyan lesz mint a single verzió,vagy nem egészen,és más is közrejátszik ekkor már?
Szerintem én is hasonló kábelt használok (tudod az, aminek nem lehet kimondani a nevét, mert annyira nem jó, hogy eléggé drága legyen :rolleyes: ). Az Elixírnek szimpla kimenete van, de a dobozoknál kétfelé választottam a négy eret, és nekem így jobban tetszik, minden paprméter tekintetében.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Shimano írta:
Nem is hozhattál volna fel ennél megosztóbb témát! :D

Tapasztalatom szerint az ilyen kialakítású hangsugárzók mindig jobban szóltak, amikor kettős kábelezéssel hajtottam meg őket. A hangzás finomabbá és részletgazdagabbá vált – persze ehhez jó minőségű kábelek is kellenek.

Az utolsó kérdésedet nem teljesen értem. Ha már kiépítetted a bi-wire kábelezést, és nem tervezed visszaalakítani, akkor használd is így – nem érdemes visszarakni az összekötő lemezeket. Ha nem tetszik a bi-wire kiépítés, akkor inkább alakítsd vissza single kábelezésre, mert az összekötő lemezek visszahelyezésével nem éred el ugyanazt.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

Shimano írta:
Adott esetben én mindenképp a biwire bekötést ajánlom. Jobb lesz a hang. Nem kell rajta sokat gondolkoznod.

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2876

Hozzászólás Szerző: trane »

Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést...
mivel Heed rendszered van, javaslom, kérdezd meg Zsoltot/sorstársakat, u.i. nem a konkrét kábelen múlik az eredmény, hanem az elektronikán leborulok.gif . s hogy ne mondd, hogy a saját (eddigi) tapasztalatomat nem tettem hozzá :rolleyes: : a normál bekötés egy jobb kábelből többet hoz, mint egy kevesébé-jó maZZag kettős-kábelezve :smile32: . plusz, a 'jobb vezetékezés'nél (gyártótól függetlenül) is általában azt tapasztaltam, mintha a rendszert kettős-kábelezve egyfajta fázishiba lépne föl, valahogy elmosódottabbak lettek a hang(szer)-kontúrok, a basszus el-folyósabb, a felsőbb tartományok ködösebbek, ill. a PRaT veszített határozottságából :yingyang:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”