Jobban jársz, ha kerítesz egyet és bepattintod ha tudod, mert nálam az nem egyhamar lesz. Lakást újítok fel, kocsimat is megtolták, van most nyűg elég...

Na en is varom a beszamolot, aztan lehet en is bevallalok egy ilyet!Rock60 írta: ↑2025.03.15., szomb. 09:25Nálam landolt a SIEMENS SITOR, - szerintem van még belőle - majd beszámolok az eredményről, ha meg nem gondolom magam, mire a villanyszerelő ideér...![]()
Jó cuccnak tűnik, de bár nem alap SIEMENS, azért ez egy belépőszintű dolog, amit egy jobb olvadóbetét fog majd feldobni...
Az mindenesetre jelenthet valamit, hogy a QSA is ezt a foglalatot hirigeli nagy lelkesen.![]()
![]()
Gondolom, a porcelán "szarok" is jobbak a kismegszakítónál...
Nálam landolt a SIEMENS SITOR, - szerintem van még belőle - majd beszámolok az eredményről, ha meg nem gondolom magam, mire a villanyszerelő ideér...
Köszönöm! Olvadóbiztosítékra is igaz, hogy DC-re tervezett AC-ben is gond nélkül használható? A csatolt adatlapú olvadóbiztosíték jó lehet váltóáramú használatra?takiszer írta: ↑2025.03.14., pén. 13:01Sziasztok! DC áramot kapcsolni vagy megszakítani mindig nehezebb, mint AC-t , mert nincsen nullaátmenet és az áramkörben levő induktív tagok miatt az áram tovább szeretne folyni......tehát ami DC-re van tervezve, az kiröhögi az AC-t, de fordítva nagyon gáz....
Nekem egyik sem hozott semmit, csak vitt
Valamennyivel többletet nyújt az alapnál volt nálam többször is tesztelésen és a furutech biztosítékot nem cseréltem ki rá. Bár lehet, hogy a mostani újabb sorozat már jobb ennél.... ki kell próbálni főleg használtban van jó ára....
Én is így gondoltam, amikor beázott, de azt mondta a szolgáltató, hogy oldjam meg, ahogy akarom, az már az én problémám. Nyilván hívtam szerelőt, de akár én is szerelhettem volna miattuk.istvan01 írta: ↑2025.03.10., hétf. 18:50A méretlen ágon a fogyasztás mérővel bezárólag kizárólag az áramszolgáltató megbízott regisztrált szerelője végezhet cserét, javítást az áramszolgáltató szabványa/előírása szerint.
Ez van, még akkor is, ha tulajdon viszony és rendelkezési jog ebben az esetben elválik.
Mondtam, hogy az enyém spéci eset. Az utcánkban az oszlopról légkábelek mennek a házakba, de én földkábelt kértem, asszonypajtás kedvéért pusztán esztétikai okokból. Ezért az oszlopból a földbe megy a kábel, és ott van egy doboz a biztosítékoknak, nagy kerámiák vannak benne. A doboz felső részétől az enyém a drót. Azt mondták annak idején az illetékesek, amikor beázott, és az E.ON-nal akartam megjavíttatni, hogy én így jártam, az újabb szerződésekben már máshonnantól a lakóké a kábel és a költség, talán a telekhatártól, nem emlékszem. A házban van egy villanyóra doboz, plomba, meg minden, ahhoz nyilván nem nyúlok. Az oszlopon levő biztosítékokhoz meg azért nem, mert ott nem tudom lekapcsolni az áramot.Shimano írta: ↑2025.03.10., hétf. 18:59Ha van rajta plomba,nem nyúlhatsz hozzá.Ezeket időközönként cserélnie is kellene a szolgáltatónak,de szerintem azt raknak ilyenkor is ami nekik van,és nem lehet kérni más típust.Az utcai dobozt én egyébként nem is értem,na meg azt sem hogy azon miért nincs pecsétzár,de a példád bizonyítja hogy van ilyen is.
Ha van rajta plomba,nem nyúlhatsz hozzá.Ezeket időközönként cserélnie is kellene a szolgáltatónak,de szerintem azt raknak ilyenkor is ami nekik van,és nem lehet kérni más típust.Az utcai dobozt én egyébként nem is értem,na meg azt sem hogy azon miért nincs pecsétzár,de a példád bizonyítja hogy van ilyen is.pali923 írta: ↑2025.03.10., hétf. 18:06Az esetek nagy részében bizonyára így van, de nálunk pl. nem. 2001 körül kötöttünk szerződést az épülő házunkra az áramszolgáltatóval, és a szerződésben nincs jól leírva, honnan kezdődik az én szakaszom a drótban. Állítólag az újabbakban már pontosítottak. Ezt onnan tudtam meg, hogy egyszer beázott a doboz az utcai oszlopon, amin keresztül bejön hozzánk a drót, és az abban levő biztosítékok tönkrementek, nekem kellett kicseréltetni saját költségre. Az már az enyém, mint kiderült.
Szóval ha valakinek ilyen ingerenciája van, nézzen utána, hátha hozzá lehet nyúlni a rendszerhez korai szakaszban is. Egyébként meg itt van a doboz az utcán, 4 csavart kell kicsavarni, és cserélhetem a biztosítékot akármikor, senki nem venné észre. A lényeg, hogy jó értékű legyen. No meg még fontosabb, hogy én nem cserélek, szakember kell hozzá, mert áram alatt kell szerelni.
Ebben azért ne legyél biztos. Mármint az összes költség az utcai közműhálózatról betáplálás a lakóingatlanra az ingatlan tulajdonosnak kell fedezni, szükség esetén javítást is költségelni. A méretlen ágon a fogyasztás mérővel bezárólag kizárólag az áramszolgáltató megbízott regisztrált szerelője végezhet cserét, javítást az áramszolgáltató szabványa/előírása szerint.
Az esetek nagy részében bizonyára így van, de nálunk pl. nem. 2001 körül kötöttünk szerződést az épülő házunkra az áramszolgáltatóval, és a szerződésben nincs jól leírva, honnan kezdődik az én szakaszom a drótban. Állítólag az újabbakban már pontosítottak. Ezt onnan tudtam meg, hogy egyszer beázott a doboz az utcai oszlopon, amin keresztül bejön hozzánk a drót, és az abban levő biztosítékok tönkrementek, nekem kellett kicseréltetni saját költségre. Az már az enyém, mint kiderült.
Igen és nem. A fogyasztás mérő előtti pecsétzáras kismegszakítót nem fogja az áramszolgáltató kívánság szerint cserélni. Ha annak valami meghibásodása lenne, vagy nagyobb teljesítményt rendel a fogyasztó, akkor is csak az áramszolgáltató saját típusát rakja fel. Erre én is rákérdeztem, mert egyszer cserélni kellett A kismegszakító amit a szerelő berakott EDF-Démász feliratú Tracon gyártmányú volt. Ha mást típust rakott volna be, akkor a regisztrált szerelőt vagy engem megbüntetett volna az áramszolgáltató.
A leírás szerint ezüst. Csatoltam.
Szerintem, igen. Abban biztos vagy, abban valóban ezüst lenne az olvadó szál és/vagy az érintkező sapkák. Ezüstözés szokott lenni a sapkán, de hogy az olvadó szál is ezüst lenne?
Szerinted berakható gL/gG biztosító helyett a gPV egyenáramú biztosíték? Csak abból találtam ezüst olvadószálast. Gondolom az jobb lehet hifihez mint a 300 Ft-os mezei. Köszönöm!istvan01 írta: ↑2025.03.04., kedd 14:34A DC áramra gyártott olvadó egy dologban kell biztonságosabban működni, az olvadó-szakadása utáni ív oltásban. Váltó áram/feszültségben ez az ívoltás természetes módon elő tud állni azzal hogy 50Hz-el fel-le változik az áram. De én kétlem, hogy ez az ív viselkedés meghatározó lenne 24VDC alatt. Arra én értelmes érvet nem tudok, hogy az olvadó polaritás szerint kellene behelyezni. Talán csak egy esetben, ha éppen az ívoltásra biztin belül van egy dióda/zéner beépítve.
Úgy egyébként ezért is készül napelem DC oldalára (ott 600-800VDC is lehet) erre speciális olvadó, és többszörös árú mint a normál gL/gG.
A DC áramra gyártott olvadó egy dologban kell biztonságosabban működni, az olvadó-szakadása utáni ív oltásban. Váltó áram/feszültségben ez az ívoltás természetes módon elő tud állni azzal hogy 50Hz-el fel-le változik az áram. De én kétlem, hogy ez az ív viselkedés meghatározó lenne 24VDC alatt. Arra én értelmes érvet nem tudok, hogy az olvadó polaritás szerint kellene behelyezni. Talán csak egy esetben, ha éppen az ívoltásra biztin belül van egy dióda/zéner beépítve.