Próbáld ki :)
Vagy szingó 5-6 baron

Próbáld ki :)
Ezen még dolgozz egy kicsit.gomolalaci írta: ↑2025.02.28., pén. 20:23Esetleg WC papírral???Rock60 írta: ↑2025.02.28., pén. 14:52Mielőtt félretennéd az üveget...zoli73 írta: ↑2025.02.28., pén. 10:34
Végül a más készülékek alatt már jól bevált, saját készítésű, HDF+kerámia golyó alátétem vált be a leginkább ide is.
Az eddigi rugózott alátámasztás helyett, most merevet alkalmazva, valószínűleg a falikonzol lapját kell újragondolnom. Az eddig használt, és bevált dupla üveg már nem biztos, hogy a legjobb megoldás.
Csak próba képen betennék a HDF korong és az üveg közé egy - egy papírzsebkendőt.
Ha beválik, akkor ki lehet váltani filccel, vékony parafa koronggal, vagy más nem túl rugalmas, de nem is kemény anyaggal, van bőven variációs lehetőség...![]()
Esetleg WC papírral???Rock60 írta: ↑2025.02.28., pén. 14:52Mielőtt félretennéd az üveget...zoli73 írta: ↑2025.02.28., pén. 10:34
Végül a más készülékek alatt már jól bevált, saját készítésű, HDF+kerámia golyó alátétem vált be a leginkább ide is.
Az eddigi rugózott alátámasztás helyett, most merevet alkalmazva, valószínűleg a falikonzol lapját kell újragondolnom. Az eddig használt, és bevált dupla üveg már nem biztos, hogy a legjobb megoldás.
Csak próba képen betennék a HDF korong és az üveg közé egy - egy papírzsebkendőt.
Ha beválik, akkor ki lehet váltani filccel, vékony parafa koronggal, vagy más nem túl rugalmas, de nem is kemény anyaggal, van bőven variációs lehetőség...
Zsebkendő? Söralátét? Nem inkább Hifi Magazin?
A homokkővel még nincs tapasztalatom, csak azért szereztem be, mert sokan, jó tapasztalatokról számoltak be róla, különböző helyeken alkalmazva. Mivel már megvan, csak méretre kell vágjam, így biztosan teszek vele próbát. Lehet, hogy nálad, más körülmények között, más készülékekkel nem működött, másnál meg igen, hogy nálam hogyan fog teljesíteni, az szerintem előre nem borítékolható.trane írta: ↑2025.02.28., pén. 18:09a homokkő lapot bárhová téve ugyanez (csak hatványzottan) volt a tapasztalatom(még a SF Grand Piano-nál is, ahol pedig az a gyári alátét
) . szvsz és ha igazán jót akarsz, egyrészt a falra kell tenni a lemezjátszót, másrészt pedig - és ha gyáriakról beszélünk - egy TargetTT1/TT2 vagy (és főleg) Mana TT (Reference) Shelf polcra
![]()
a homokkő lapot bárhová téve ugyanez (csak hatványzottan) volt a tapasztalatom
Azt nem tudom megindokolni, hogy miért, de a tapasztalatom szerint ( is ) az általában jobb hangúnak tartott lemezjátszók kevésbé forszírozzák a lemezzajt, miközben avval párhuzamosan több zenét bányásznak ki a barázdákból.
Zsebkendő műkodőképes dolog. Hasonlóan jó szokott lenni a söralátétzoli73 írta: ↑2025.02.28., pén. 15:45Körüljárom még a kérdést, de pl. a filccel nekem nincsenek jó tapasztalataim, eddig akárhová próbáltam, mindig "döglesztett", viszont a papírzsebkendő akár még jó is lehet.Rock60 írta: ↑2025.02.28., pén. 14:52Mielőtt félretennéd az üveget...zoli73 írta: ↑2025.02.28., pén. 10:34
Ha beválik, akkor ki lehet váltani filccel, vékony parafa koronggal, vagy más nem túl rugalmas, de nem is kemény anyaggal, van bőven variációs lehetőség...
Az MDF lapot mindenképpen kipróbálom még, és ha lesz rá időm, akkor a homokkő lapot is beszabom, de egyelőre ennyi a terv. Most egyelőre ennyi változás elég, most ezt kell kiértékeljem, kiismerjem.
Körüljárom még a kérdést, de pl. a filccel nekem nincsenek jó tapasztalataim, eddig akárhová próbáltam, mindig "döglesztett", viszont a papírzsebkendő akár még jó is lehet.Rock60 írta: ↑2025.02.28., pén. 14:52Mielőtt félretennéd az üveget...zoli73 írta: ↑2025.02.28., pén. 10:34
Mielőtt félretennéd az üveget...zoli73 írta: ↑2025.02.28., pén. 10:34
Na szuper, örülök, hogy hasonlóra jutottál. A lemez zaj szerintem nem para. Legalábbis az van, hogy zsiruj lemezzel nincs. Szóval a használt lemezekkel van, de azzal meg legyen is, ha egyszer rajta van a lemezen :) Jobbat kihozni úgysem lehet, mint ami a lemez barázdáin van.
He-he...
Valsz rockhoz való volt és túl magas. Avalont vettem vagy 3szor, sose volt ilyen hozzá. De, amikor megint csatasorba állt, nem használtam és a "gyártója nem ismert" stabilizeremmel ment, ami meglépte magasan a leszorítást. De már múltidő :)Rock60 írta: ↑2025.02.26., szer. 17:35Ezt már megbeszéltük, és tudom, hogy a kérdés okafogyott már Nálad...
Csak azért, hogy ne gondolja senki, hogy Max ilyen zöldséget talált volna ki, egyik Townshend masina sem úgy lett megtervezve, hogy a lemez a semmibe rezegjen.
/ Totálisan ellenkezője lett volna minden fejlesztési törekvésének./
A kis korong azért emeli meg eléggé a lemez közepét, hogy legyen HONNAN lefelé szorítani a lemezt.
A lemez közepét megemelve, a leszorító palástja mentén lefelé ható erő először a lemez szélét kényszeríti a tányérra, majd a leszorítást folytatva rásimul az egész lemez.
Ha ez Nálad valamiért nem így működött, akkor ott valami bibi volt, pl a kelleténél vékonyabb volt a fehér korong, amit kaptál, vagy a fene tudja...![]()
Innentől kezdve nem tudott Nálad úgy megszólalni a masina, ahogyan az eredetileg ki volt találva, ha tudott volna, talán sosem adod el...![]()
Hasonlót tapasztaltam én is.Rock60 írta: ↑2025.02.26., szer. 16:57Volt erről már párszor szó, na, noh ein mal...teddysnow írta: ↑2025.02.26., szer. 14:34
De olyat nem találtam vagy nem voltam elég kitartó, hogy valaki kísérletezett volna olyannal, hogy pl, 3 körömnyi gél padot, 120 fokban ragasztott volna a lemeztányérra, mint lemezalátét. Vagy a lemezalátét csak a címke alatt van, hogy a lemez levegőben lenne, nem ér a tányérhoz. Biztos vagyok benne, hogy ez nem csak nekem jutott eszembe, gondolom ezekről is lenne videó, ha rossz lenne, hogy na ilyet ne. Arról nem is beszélve, ha mondjuk működik.
Látott vagy hallott valaki ilyet?![]()
Régen kortársaimmal sokat kísérleteztünk a lemez három - hat pontos feltámasztásával. Gél talán még nem is volt, pukkancs fóliából három, vagy több buborékot tettünk 120 fokos eltolással egy, vagy két körben. Nem a cimke alá, hanem a fekete részen, három darabnál kb a felület külső fele alá...
Főleg a gyári filc helyett próbálkoztam vele, vagy a Nad kacsán a gumiszerű tányérra rátéve.
Végül arra jutottam/tunk, hogy az eleve gyengébb képességű lemezjátszók kamatoztattak többet a lemez elcsatolásával. Úgy is mondhatjuk, hogy a jó lemezt elcsatoltuk a rossz lemezjátszótól.![]()
Az elcsatolás ad a hangnak egy kis plussz levegőt, transzparenciát, lazább hangzást a gyári alátéthez képest, a mély analitikusabb, viszont kevesebb lett.
Egy futómű-szint felett inkább ront rajta, a hátrányok - labilisabb tér, testetlenebb hang - felülírják az előnyöket, de szerintem érdemes kísérletezni vele, nem kerül semmibe...
Ezt már megbeszéltük, és tudom, hogy a kérdés okafogyott már Nálad...
Volt erről már párszor szó, na, noh ein mal...teddysnow írta: ↑2025.02.26., szer. 14:34
De olyat nem találtam vagy nem voltam elég kitartó, hogy valaki kísérletezett volna olyannal, hogy pl, 3 körömnyi gél padot, 120 fokban ragasztott volna a lemeztányérra, mint lemezalátét. Vagy a lemezalátét csak a címke alatt van, hogy a lemez levegőben lenne, nem ér a tányérhoz. Biztos vagyok benne, hogy ez nem csak nekem jutott eszembe, gondolom ezekről is lenne videó, ha rossz lenne, hogy na ilyet ne. Arról nem is beszélve, ha mondjuk működik.
Látott vagy hallott valaki ilyet?
anno Darvasék a HFM-ban mutatták be 3db (kar)órafelhúzóval (tudja még valaki, az milyen voltteddysnow írta: ↑2025.02.26., szer. 14:34Sziasztok,
sok videó van, ahol összehasonlítják a különböző anyagú lemezalátéteket, gumit, parafát, filcet, bőrt, akrilt. De olyat nem találtam vagy nem voltam elég kitartó, hogy valaki kísérletezett volna olyannal, hogy pl, 3 körömnyi gél padot, 120 fokban ragasztott volna a lemeztányérra, mint lemezalátét. Vagy a lemezalátét csak a címke alatt van, hogy a lemez levegőben lenne, nem ér a tányérhoz. Biztos vagyok benne, hogy ez nem csak nekem jutott eszembe, gondolom ezekről is lenne videó, ha rossz lenne, hogy na ilyet ne. Arról nem is beszélve, ha mondjuk működik.
nekem pont emelni kellett egy hangkarpróbához,így oldottam meg első randinteddysnow írta: ↑2025.02.26., szer. 15:54Ezt én is kipróbáltam, de csak pár spektrumanalizátoros mérés erejéig, nem hallgattam huzamosan, mert megemelte a kart és úgy voltam vele, hogy így nincs értelme tesztelni, mert a hangban benne lesz, hogy másképp áll (fekszik) a kar.revox írta: ↑2025.02.26., szer. 15:24ilyet is csináltam... nem volt rossz emlékeim szerint,de töltődött sztatikusan![]()
![]()
![]()
de ezt egy kar miatt tettem fel, nem tudtam a VTA-t beállítani a kardeszka vastagsága miatt és csak azért vágtam a lemez alá,hogy azt kicsit megemelje. de a végén vágtam véknyabb kardeszkát. de érdeeks volt. nem volt réssz,csak töltődött
azt kicsit megemelje. de a végén vágtam véknyabb kardeszkát. de érdekes volt. nem volt réssz,csak töltődött
Határozott eltérés volt a hagyományos alátétekhez képest.
Ezt én is kipróbáltam, de csak pár spektrumanalizátoros mérés erejéig, nem hallgattam huzamosan, mert megemelte a kart és úgy voltam vele, hogy így nincs értelme tesztelni, mert a hangban benne lesz, hogy másképp áll (fekszik) a kar.revox írta: ↑2025.02.26., szer. 15:24ilyet is csináltam... nem volt rossz emlékeim szerint,de töltődött sztatikusan![]()
![]()
![]()
de ezt egy kar miatt tettem fel, nem tudtam a VTA-t beállítani a kardeszka vastagsága miatt és csak azért vágtam a lemez alá,hogy azt kicsit megemelje. de a végén vágtam véknyabb kardeszkát. de érdeeks volt. nem volt réssz,csak töltődött
azt kicsit megemelje. de a végén vágtam véknyabb kardeszkát. de érdekes volt. nem volt réssz,csak töltődött
Ez az, pont ezek járnak a fejembenrevox írta: ↑2025.02.26., szer. 15:02játszottam ilyenekkel,de meg kellett keressem a saját konklúziómat(lenti linken)a jóféle stabilizer mindent vert. Egyébként a Mellorn Audio Nemesis lemezjátszóján is volt régebben a lemezcimke területén 3 kis tüske és azon forgott a lemez, mára már úgy emlékszem, Ők is elhagyták
https://www.halfnote.hu/blogs/revox/maz ... ot-epiteni
látni én sem láttam,de nem vagyok biztos hogy jó ötlet,az LP a levegőben lebeg,ki van téve mindenféle rezonanciáknak amelyek körülötte "lebegnek",és rezonálják,maga az LP-ét...Michell régi lemezjátszói ikonikus darabok,nagyon szép látvány,ma inkább vitrinbe való,filmbe,vagy múzembateddysnow írta: ↑2025.02.26., szer. 14:34Sziasztok,
sok videó van, ahol összehasonlítják a különböző anyagú lemezalátéteket, gumit, parafát, filcet, bőrt, akrilt. De olyat nem találtam vagy nem voltam elég kitartó, hogy valaki kísérletezett volna olyannal, hogy pl, 3 körömnyi gél padot, 120 fokban ragasztott volna a lemeztányérra, mint lemezalátét. Vagy a lemezalátét csak a címke alatt van, hogy a lemez levegőben lenne, nem ér a tányérhoz. Biztos vagyok benne, hogy ez nem csak nekem jutott eszembe, gondolom ezekről is lenne videó, ha rossz lenne, hogy na ilyet ne. Arról nem is beszélve, ha mondjuk működik.
játszottam ilyenekkel,de meg kellett keressem a saját konklúziómat(lenti linken)teddysnow írta: ↑2025.02.26., szer. 14:34Sziasztok,