Kösz a választ !
Mi van a földre le nem kötött árnyékolással ?
Az hogy fejti ki a hatását ? Árnyékol/nem árnyékol, előny/hátrány...
Hát, 12 méter hosszon nem biztos, hogy bevállalnám a hármas fonást, anyagilag sem járható számomra, de :
Nálam sokáig Puritan szűrővel ment minden a Gigawatt ösvényről, egy Gigawatt aljzaton keresztül és vagy a Puritan saját tápkábelét vagy Siltech Classic Legend 880P tápkábel 20A-es verzióját használva. Maximálisan elégedett voltam vele.szigony írta: ↑2024.12.14., szomb. 13:13A GigaWatt LC-Y EVO 3x4m2 kábellel milyen tapasztalatotok van? Azon gondolkodom, hogy melyik lenne jobb megoldás
-A meglévő 3x4mm2 ösvény végére egy Furutech FT-SDS-NCFR ehhez egy Acrolink PC 4030 Leggenda- Puritan PSM 136SE
-Vagy GigaWatt LC-Y EVO 3x4m2 végére egy Furutech IEC ami közvetlenül a Puritan PSM 136SE menne?
Puritán szűrőm már van az Acrolinket még nem vettem meg, de a készülékekhez is ezt szeretném kipróbálni.
Külön fázison 32A van a Hi-fi és a mozi részére egy GigaWatt G-16A.
A Gyuri által alább kérdezett csupasz vezetőt szokták földre kötni, az adja át a fóliának a földetzoli73 írta: ↑2024.12.14., szomb. 12:29
Viszont az itt taglalt Gigawatt kábel, nem úgy árnyékolt, ahogy Te gondolod. Ebben nincs árnyékoló harisnya, amit az induló oldalon a földhöz kellene kötni, hanem csak alu-polimer fólia, amit nem kell kötni sehová. Nem vagyok ebben jártas, de talán valamiféle árnyékolást így is ki tud fejteni, hogy nincs a földpotenciálhoz kötve.

Igen, az SOCP-12-ből már nem lenne egy olcsó megoldás az ösvény, nem beszélve arról, hogy tapasztalataim szerint ezek a Neotech "drótok", kifejezetten hosszú bejáratási időt igényelnek.

Igen, tudnék mesélni, de azt ne keverjük ide, mert nem kábelezés.cables írta: ↑2024.12.14., szomb. 12:13----
Mielőtt mindenki rohanna a boltba árnyékolt huzalokért elmondnék valamit. Két baj is van azzal a fránya árnyékolással. Az egyik hogy fémes határfelületet szab az egyes huzalok elektromágneses erőterének, tehát beleavatkozik az energia áramlásba, ami semmiképp se jó dolog. A másik, amit itt alább leírtak, hogy az árnyékolást földre kötik. A lakásba érkező földvezetékre. Annak potenciálja pedig nem állandó, csak a jó nedves földbe levert elektróda potenciálja állandó a föld végtelen elektron felvevő és leadó képessége miatt. A lakásba véges ellenállású huzalokon vezetik a földelést az már nem állandó potenciált jelent. Ha ehhez kötik az árnyékolást az hatékonyan átadja a zajt az összes vezetéknek. Az igazi megoldás az, ha a lakásban egyszerű megoldással csökkentjük a föld zajosságát, az hallható javulást eredményez. Erről zoli73 tud mesélni.
Ebből a Gigawatt 4mm2-esből van 2 db 3m-es szerelve, ha valakit érdekel oda tudom adni kipróbálni.

Én vettem a fáradtságot, és rákerestem, csak ezt az egy típust kínálják.Rock60 írta: ↑2024.12.14., szomb. 11:35Kaef2 írta :
Nálam (a témánál maradva) a lakótelepi irodában a hifihez a lengyel Gigawatt 3x4mm2-es nagy tisztaságú tömör réz árnyékolt kábele vált be, a szinti elosztótól a lakás elosztóig használva.
--------------------------------------------
Van ennek a márkának kisebb keresztmetszetű változata ?
Próbáltad esetleg ?
Nem próbáltam és nem tudom van-e, de ők is biztosan veszik valakitől, ha valaki járatos ezekben a szerelvényekben, lehet meg tudná találni kitől is veszik, kizárható, hogy saját drótgyáruk legyen.Rock60 írta: ↑2024.12.14., szomb. 11:35Karf2 írta :
Nálam (a témánál maradva) a lakótelepi irodában a hifihez a lengyel Gigawatt 3x4mm2-es nagy tisztaságú tömör réz árnyékolt kábele vált be, a szinti elosztótól a lakás elosztóig használva.
--------------------------------------------
Van ennek a márkának kisebb keresztmetszetű változata ?
Próbáltad esetleg ?
Van ilyen, ha az ember mobilról ír. Ha ez sértő így (mea culpa), akkor kérem a modikat igazítsák meg az idézési szintet.
Rock60 írta: ↑2024.12.14., szomb. 09:08Nem mondanám ezt. Lehetne ezt is mondani, de ettől valószínűleg bonyolultabb a helyzet, mivel mindig egy rendszert hallunk és nem egy komponenst.
Úgy érdemes erre gondolni, hogy (esetleg) az új kábellel megbontottuk a rendszer eddigi egyensúlyát és a rendszer másképpen reagál erre. Sokszor még azt sem egyszerű megmondani, hogy a kábel cserével a kábel csere közvetlen hatását halljuk-e, avagy a rendszer egy más komponensén keresztül annak működését megváltoztatva közvetett hatását észlelünk.
Vagyis lehetséges, hogy a korábbi kábelezés hatására egy (több ?) komponens termelt valami olyan torzítást, ami beépülve a rendszer hangjába, annak részévé vált, most a kábel csere után viszont már nem termelődik ez a torzítás.
Így "sterilebb"-nek érezzük a rendszer hangját. Miközben lehet, hogy ez most a kisebb torzítású állapot.
Amatőr61 írta: ↑2024.12.14., szomb. 01:14
- MCU falon kívül, csatornában, de (fúrógéppel) sodorva /tömör rézvezeték/
- tűzálló kábel, árnyékolás a kismegszakítónál bekötve a földelésre /árnyékolt tömör rézvezeték/
- ugyanaz a tűzálló, mint fentebb, de az árnyékolás sehová volt bekötve
Továbbá az ösvényt alkotó vezetékek vastagsága (átmérője) és száma is befolyásolja a végső eredményt.
...Nos, azt kell mondjam, hogy az árnyékolt kábelű ösvények tisztább hangzást biztosítottak, igaz, sokszor jelen volt egyfajta sterilség is, ami nem mindegyik rendszernek válik az előnyére...
zoli73 írta: ↑2024.12.13., pén. 19:33Igen, egy ösvényem van. Annyira nem gondoltam túl, hogy több ág is legyen.
Valami ilyesmi.: https://www.elektroshopdebrecen.hu/NHXH ... 5pEALw_wcB
Pontosan nem tudom megmondani a típusát, mert nem kellett megvennem. Építőiparban dolgozom.![]()
Ahogy írtam is, az az elképzelésem, hogy kb. minden jobb(mármint külön ösvényként), mintha a lakás hálózatára csatlakoztatnánk a rendszert.
Tényleg kíváncsi volnék olyan valaki véleményére, aki hasonlított össze árnyékolt, és nem árnyékolt ösvényt. Feltételezem, hogy az árnyékolt ösvény ugyanúgy viselkedik, mint az árnyékolt tápkábel. Én már nagyon régen leszoktam róla, mert lassítja a hangot.

A csillám egy színtelelen műanyag szerű szigetelő anyag, könnyen törik....Rock60 írta: ↑2024.12.13., pén. 19:45Ennek olyan jó az ára - még pénzért is- hogy amennyit gondoltam, hogy szánni kellene az ösvényre, minden készülék kaphatna egy dedikált , külön bejáratú ágat.
![]()
Viccen kívül : A nagyon okosak szerint érdemes a digit és analóg elektronikákat egy - egy külön ösvényről etetni.
Mi az a csillámszalag ? Mármint a csillám ?

Igen, egy ösvényem van. Annyira nem gondoltam túl, hogy több ág is legyen.

Nem.Rock60 írta: ↑2024.12.13., pén. 18:18Itt van az eb elhantolva.zoli73 írta: ↑2024.12.13., pén. 07:28
...Holott nem hinném, hogy bárki is végzett ösvény összehasonlító tesztet. Kiépített volna többféle megoldást, majd a számára legjobban tetszőt hagyta meg.
Hálózati kábelnek én sem használnék árnyékoltat, de ösvénynek akár jó is lehet, nem tudom, mert nem próbáltam.
![]()
Ákos kábele nem árnyékolt ?![]()