zoli73 írta: ↑2024.12.13., pén. 19:33
Rock60 írta: ↑2024.12.13., pén. 18:24
zoli73 írta: ↑2024.12.13., pén. 07:28
Az én ösvényem 3x2,5mm²-es, narancssárga tűzálló kábelből van. Nyers, új, bejáratatlan kábelként behúva is jobb hangot eredményezett, mint a falban lévő, már bejáratott vezeték, amin sok minden rajta van a hifin kívül.
Be tudnád linkelni, melyik is az ?
Egy ösvényt használsz ?
Igen, egy ösvényem van. Annyira nem gondoltam túl, hogy több ág is legyen.
Valami ilyesmi.:
https://www.elektroshopdebrecen.hu/NHXH ... 5pEALw_wcB
Pontosan nem tudom megmondani a típusát, mert nem kellett megvennem. Építőiparban dolgozom.
Ahogy írtam is, az az elképzelésem, hogy kb. minden jobb(mármint külön ösvényként), mintha a lakás hálózatára csatlakoztatnánk a rendszert.
Tényleg kíváncsi volnék olyan valaki véleményére, aki hasonlított össze árnyékolt, és nem árnyékolt ösvényt. Feltételezem, hogy az árnyékolt ösvény ugyanúgy viselkedik, mint az árnyékolt tápkábel. Én már nagyon régen leszoktam róla, mert lassítja a hangot.
Én a saját rendszeremben eddig az alábbiakat próbáltam ki:
- MCU falban /tömör rézvezeték/
- MCU falon kívül, csatornában /tömör rézvezeték/
- MCU falon kívül, csatornában, de (fúrógéppel) sodorva /tömör rézvezeték/
- MKH falon kívül, csatornában, de (fúrógéppel) sodorva /sodrott rézvezeték/
- Ölflex classic, árnyékolás a kismegszakítónál bekötve a földelésre /árnyékolt, sodrott rézvezeték/
- ugyanaz az Ölflex, de az árnyékolás sehová nem volt bekötve
- tűzálló kábel, árnyékolás a kismegszakítónál bekötve a földelésre /árnyékolt tömör rézvezeték/
- ugyanaz a tűzálló, mint fentebb, de az árnyékolás sehová volt bekötve
Mindegyikkel picit másképpen szólt a zene. Nem voltak nagy különbségek, de az én hangzási ideálomnak az árnyékolt kábelek hoztak többet, úgy, hogy az árnyékolást az induló oldalon a földre bekötöttem.
Társasházban élek, itt lényegesen több a zavar (sajnos a villamos hálózat felől is), számomra az árnyékolás szinte kötelező.
Ösvény, sodrott kontra merev rézvezeték: Az én rendszeremben a merev vezeték adja a jobb hangzást.
Továbbá az ösvényt alkotó vezetékek vastagsága (átmérője) és száma is befolyásolja a végső eredményt.
Korábban segítettem hifiösvényt kiépíteni pár ismerősömnek, valakinél MCU-t kellett bekötnöm, valakinél MKH-t, illetve jártam olyan helyen, ahol valaki más (többnyire villanyszerelő) végezte a kivitelezést, akadt köztük drága és még drágább speciális kábel is. Nos, azt kell mondjam, hogy az árnyékolt kábelű ösvények tisztább hangzást biztosítottak, igaz, sokszor jelen volt egyfajta sterilség is, ami nem mindegyik rendszernek válik az előnyére...