Ha már a Vikingek, akkor néhány gondolat róla.
Egyrészt nem öszetévesztendő a magyarul A norheimi vikingek (Norsemen) néven vetített sorozattal, ami egy agyament komédia a legjobb fajtából, és NAGYON ajálott.
A Vikingek (Vikings) ezzel szemben egy vérkomoly sorozat 6 éveddal, majd Vikingek-Valhalla címen újabb 3 évaddal.
Történelmi alapokra helyezve, a kékvérű szereplők zöme valóban létezett, de azért némi fikcióval keverve (pl. Kattegat, a történet legfontosabb helyszíne, mint település soha nem létezett, az egy képzeletbeli hely). Ragnar Lodbrok mint főszereplő (illetfe a fiai) valamint a 9-10. századok azért "könnyű préda" egy nagyszabású történelmi film elkészítéséhez, mert bár több krónikában felbukkan és írnak róla, a története minden forrásban más (ergo: bőven lehet, hogy csak egy - valami valóságmagra épölt - legenda). Így aztán szépen össze lehet ezeket gyúrni egy dramaturgiailag tökéletes mesébe, korhű tetoválásokat, kosztümöket, hajókat, pajzsokat, házakat, szokásokat, nyelveket /óangol, ónorvég, ófrancia/ stb. adni hozzá, és máris kész a lebilincselő törénelmi kalandsorozat, amit nehéz abbahagyni.
A sorozat azért is vált ez egyik kedvencemmé, mert arra késztetett, hogy utánanézzek szinte mindennek, és máris közelebb kerültem pl. Anglia első évezredbeli történetéhez - Mercia valóban létezett, ugyanúgy, mint Wessex, Northumbria stb. és az utóbbi sorozatbéli uralkodója, Aella király. Kanut is létezett Dánia, Anglia és Norvégia királyaként, ráadásul ez már hitelesen dokumentálva. Sok tudással gazdagodtam, nem annyira a sorozatból (ami egyébként lebilincselő), hanem mert felkeltette az érdeklődésemet, és utánanéztem. Még Csonttalan Ivar is létezett bakker...
Anno az első 3 évadig néztem meg (vlószínűleg nem volt több akkor még, és később már nem követtem), most az eredeti saga kb 150 évvel későbbi folytatásával a Vikingek Valhallával kezdtem, annak végig is néztem mind a 3 évadját, majd kellett még a vikingekből, és elkezdtem nézni előlről, az első évadtól.
Az első három évad szerintem nagyon jó, aztán kissé nyújtottá válik és leül, valamint megjelennek a PC elemek, de még mindig bőven élvezhető, végig...
Egyetlen dolog, amivel nem voltam elégedett, az a Ragnar Lodbrok-ot játszó színész, aki szerintem ahogy a történet halad előre, és fogynak az évadok - szerintem egyre jobban és jobban túljátssza a szerepét, annyira, hogy egy idő után már kicsit idegesítő is - de lehet, hogy pont ez volt a cél, a karakterfejlődés az egyszerű paraszttól a hős vezéren át a pszichopata király felé, egészen a mindenki által megvetett, megtört, bukott történelmi figuráig - csak az eredmény helyenként nagyon izzadtságszagú lett. De ez legyen a legkisebb probléma.
A Flóki-t a őrült zseni hajóépítő mestert alakító színészt ugyanakkor imádtam, és bár a karakter az ő esetében is extrém, nála nem éreztem azt, hogy túljátssza... egyszerűen a karakterét játszotta... Persze ezek magánvélemények.
Ami pedig a Valhalla három évadját illeti - na ott már fullban nyomják a PC-t (ha már kitalált a település, akkor legyen egy fekete nő a jarl, aha... ilyenek), de szerintem a történelmi kalandfilmsorozat műfajban sikerült felülmúlnia elődjét... minden tekintetben. Ismét csak SZERINTEM. Talán lesz is 4. , 5. stb évadja, én szeretném, bár nem néztem utána, hogy kaszálták-e már, ahogy manapság mindent el szokás kaszálni, ami nekem tetszik :(
Na így. Szerintem is érdemes megnézni a Vikingek-sagát, mind a(z eddig) 9 évadját.