Valóban nincs fehér, vagy fekete, ami a hifiben szinte mindenre vonatkozik. De azért azzal vitatkoznék, hogy az előfok rendszerbe illesztése ilyen aggályos lenne.denesdr írta: ↑2023.12.23., szomb. 06:53Abszolút nem a Heed végfok képességeit vonva kétségbe, de ezen valószínűleg hosszasan lehetne vitatkozni, hogy így van-e vagy sem. Szerintem inkább a összecsatlakoztatott készülékeken, a szobán és nem utolsósorban a hallgatón múlik, hogy milyen lesz (számára) a végeredmény. Van, hogy kell egy hagyományos, analóg előfok és van, hogy nem, véleményem és tapasztalatom szerint nincs rá fekete-fehér egzakt szabály.
Simán lehet olyan is, hogy egy analóg előfok kihagyása szimplán a rendszer többi elemének a gyengeségeit fogja megmutatni. Akárhogyis nézzük, egy hagyományos előfok (amennyiben van elég kraft és megfelelő impedanciaillesztés nélküle is a végfok meghajtásához, illetve digitális hangerőszabályzás esetén a megoldás megfeleően implementált) akkor csak zajt és torzítást tud hozzáadni a hanghoz. Ezt a zajt és torzítást persze könnyen lehet, hogy esetenként javulásként élheti meg valaki ígyhát ez a valaki (nyilván nem mindenki) ezért szeretni fogja ezt a fajta illúziót.
A szobán szerintem semmi nem múlik ez az én véleményem a fenti halmazt vizsgálva a többi valóban tényező.
Mindazonáltal rendszer, vagy eszközillesztés legyen a talpán ahol az impedancia illesztés, a hangerőszabályzás olyan együttállásban van, hogy nincs szükség előfokra, akár integrált, akár különálló komponenst veszünk. És akkor még arról nem is esett szó, ha valaki több forráskészüléket használ. Én személy szerint elég keves ilyet láttam, szerintem egy kezemen meg tudom számolni, azt viszont nem tudom, hogy ugyanazon rendszerek előfok beiktatásával jobb hangélményt nyújtanak, vagy sem.
Egyébként az előfokokról, azok szerepéről Zsoltnak is elég markáns véleménye van, csak, hogy a topic témájánál legyünk, egy összejövetel alkalmával, hosszasan elmélkedünk a témával kapcsolatban.