Abszolút nem a Heed végfok képességeit vonva kétségbe, de ezen valószínűleg hosszasan lehetne vitatkozni, hogy így van-e vagy sem. Szerintem inkább a összecsatlakoztatott készülékeken, a szobán és nem utolsósorban a hallgatón múlik, hogy milyen lesz (számára) a végeredmény. Van, hogy kell egy hagyományos, analóg előfok és van, hogy nem, véleményem és tapasztalatom szerint nincs rá fekete-fehér egzakt szabály.zoli73 írta: ↑2023.12.22., pén. 22:19Abba az elméletedbe ne éld bele magad, hogy azért lett jobb, mert kimaradt a jelútból egy előfok.
Sokan gondolják, és tévesen terjesztik ezt az elméletet, pedig sajnos nem igaz.
Egy jó előerősítő nem ront a hangon, sőt. Egy dac digitális hangerőszabályzója, egy cd játszó szabályozható kimenete, csak funkcióban képes kiváltani egy előerősítőt.
Egy előerősítő korrekten meghajtha a végfokot, inpedanciát illeszt, ezt a fent említett alternatívák csak részben tudják.
Hiába a hosszabb jelút, a jelen mégsem esik csorba, az előerősítőre egyben jelkondícionálóként is kell tekinteni.
Szerintem az esetedben sem az előerősítő hiánya miatt lett jobb a hang, hanem a Heed egyszerűen jobb, mint a Marantz, és talán a hangsugárzóiddal is jobban harmonizál.
Simán lehet olyan is, hogy egy analóg előfok kihagyása szimplán a rendszer többi elemének a gyengeségeit fogja megmutatni. Akárhogyis nézzük, egy hagyományos előfok (amennyiben van elég kraft és megfelelő impedanciaillesztés nélküle is a végfok meghajtásához, illetve digitális hangerőszabályzás esetén a megoldás megfeleően implementált) akkor csak zajt és torzítást tud hozzáadni a hanghoz. Ezt a zajt és torzítást persze könnyen lehet, hogy esetenként javulásként élheti meg valaki ígyhát ez a valaki (nyilván nem mindenki) ezért szeretni fogja ezt a fajta illúziót:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... st-1735542
Vajon Alexnek is azért tetszik jobban most a hang, mert plusz torzítás került a rendszerbe? Szerintem nem, mivel a mostani készülékeit megfelelőnek tartom a saját funkcióik ellátására, így egy további előfok (ami egy rakás passzív és aktív alkatrészből áll, ráadásul funkcióra is felesleges a jelen felállásnál) kikerülése a rendszerből valószínűleg inkább csökkentette a zajt és a torzítást.
Elnézést a hosszú off-ért!