Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Amatőr61 írta:
2023.10.14., szomb. 23:01
Rock60 írta:
2023.10.13., pén. 09:57
tonya írta:
2023.09.22., pén. 20:57

Kipróbáltam ezt a készülék biztosíték cserét, az üveg biztiket kicseréltem a képen látható megfelelő értékű biztosítékokra.
Na szóval már meg is rendeltem a következő adagot, ami rögtön feltűnik, a lecsengések, illetve a jobb ritmus és időzítés...szóval ennyiért szerintem megéri..
Tulajdonképpen meglepett, hogy feketeöves " öreg " rókáknak új ez a tapasztalat, de jobb későn, mint soha. :D
Hogy a vékonyka szál mit hozhat, vihet ?
Ha elképzelünk egy 5 centi vastag vízcsövet, amit egy rövid szakaszon 1/2 centisre szűkítünk, a vízhozamra gyakorolt hatása a szűkítésnek nem kérdéses...
Én első nekirugaszkodásra a csövi belsejében lévő két biztit cseréltem az olcsó Aucharm - ra. Az anyja !
Ezen felbuzdúlva a tápkábel bemeneti biztit cseréltem Synergestic Orange - ra.
Még az anyjább !
Aztán jött a dac, majd a phono - SA Blue.
Mindegyiknél van / bőven / följebb, de, ha már nem az üveg van benne, az már főnyeremény, annál bármi jobb.

Aki meg nem hisz benne és még kipróbálni sem hajlandó, hát az úgy járt...

Ezek a "tuningolt" spéci olvadóbetétek (üvegbiztosítók) a gyártók és a kereskedők marketing stratégiájának a hozománya, durvábban fogalmazva: parasztvakítás. Nem érdemes ilyenre pénzt költeni.
Ezekkel szemben viszont a kábeleknek van létjogosultsága, de azért ott is csak ésszel: egyrészt harmonizáltan, azaz egy bizonyos szinergia mentén, másrészt a rendszered eszközeinek összértékét alapul véve, annak csak bizonyos százalékhányadáért.
Szívesen olvassuk a biztosítékokkal szerzett tapasztalataidat, kisérleteidet, amik alapján meghoztad ezt a bölcs kinyilatkoztatást.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5978

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Nem foglalva állást a (tuning-) olvadóbiztosítékok hangra gyakorolt pozitív vagy negatív hatásában, de hadd jegyezzek meg valamit: azzal ugye mindenki tisztában van, hogy az olvadóbiztosítékok nem direkt a hang rontása miatt vannak ott, hanem igen komoly szrepük van: ők védik meg a készülék sokkal drágább áramköreit ill. áramköri elemeit a túláramoktól ill. zárlati áramoktól... konyhanyelven: ha szar a helyzet, akkor jó eséllyel inkább a cserélhető biztosíték füstöl el, mint pl egy cserélhtetlen chip (ha erre most valaki azt írja, hogy az ő készülékében nincs chip, akkor nem értette meg, amit írtam).

Tehát mindenkinek, aki a biztosítékok "kiiktatásán" (vastagabb vezetékkel helyettesítésén,) esetleg magasabb névleges áramerősségűre cserélésén gondolkodik (vagy már meg is csinálta): ennek tudatában tegyétek azt - vállalva a rizikót és a felelősséget, hogy adott esetben emiatt megy majd tönkre a cucc (a "már tíz ki éve vannak iktatva minden készülékemből, és soha semmi bajuk nem volt" jellegű, borítékolható hozzászólásakat is megspórolhatjátok, mert ettől még a rizikó nem csökken). Ilyesmit javasolni pedig még nagyobb felelősség...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

Amatőr61 írta:
Rock60 írta:
tonya írta:

Kipróbáltam ezt a készülék biztosíték cserét, az üveg biztiket kicseréltem a képen látható megfelelő értékű biztosítékokra.
Na szóval már meg is rendeltem a következő adagot, ami rögtön feltűnik, a lecsengések, illetve a jobb ritmus és időzítés...szóval ennyiért szerintem megéri..
Tulajdonképpen meglepett, hogy feketeöves " öreg " rókáknak új ez a tapasztalat, de jobb későn, mint soha. :D
Ha elképzelünk egy 5 centi vastag vízcsövet, amit egy rövid szakaszon 1/2 centisre szűkítünk, a vízhozamra gyakorolt hatása a szűkítésnek nem kérdéses...
Én első nekirugaszkodásra a csövi belsejében lévő két biztit cseréltem az olcsó Aucharm - ra. Az anyja !
Még az anyjább !
Mindegyiknél van / bőven / följebb, de, ha már nem az üveg van benne, az már főnyeremény, annál bármi jobb.

Ezek a "tuningolt" spéci olvadóbetétek (üvegbiztosítók) a gyártók és a kereskedők marketing stratégiájának a hozománya, durvábban fogalmazva: parasztvakítás. Nem érdemes ilyenre pénzt költeni.
Ezekkel szemben viszont a kábeleknek van létjogosultsága, de azért ott is csak ésszel: egyrészt harmonizáltan, azaz egy bizonyos szinergia mentén, másrészt a rendszered eszközeinek összértékét alapul véve, annak csak bizonyos százalékhányadáért.
Amikor ilyeneket olvasok ...már csak mosolygok ...Régen vitatkoztam volna . Minek is ? Élvezd a zenét :fekverohog:

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Amatőr61 írta:

Nem érdemes ilyenre pénzt költeni.
szia.gif Nem hát ! :ohnoohnoohno: :nonononono: :ohnoohnoohno:

Mintha a falnak beszélnénk... :D :noproblemo: :D

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

Rock60 írta:
tonya írta:

Még az anyjább !

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2023.10.15., vas. 08:17-kor.
Ok: elrontott idézés javítása

Rock60
Őslakos
Őslakos

blackfriar írta:
2023.10.03., kedd 19:20

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ugyanazon rendszert, ugyanazon kábellel, ugyanazon hallgató, de különböző időpontokban sem fogja egyformának hallani !
Érdemes ezeket a dolgokat megfontolni.
Két különböző dolgot kár lenne összemosni :

1. Az, hogy egy adott rendszert másképp hall az ember, napszaktól, áramellátástól, hangulattól, kukásautótól, vagy bármely más külső befolyásoló tényező hatására olyan van, sajnos, ezt mindannyian ismerjük.
2. És olyan is van, hogy egy kábel jobb, mint a másik.
Éjszaka, vagy délben, vagy ha piros hó esik, akkor is. Ezt is ismerjük.

Rock60
Őslakos
Őslakos

wittao írta:
2023.09.23., szomb. 09:15
tonya írta:

A biztositekok kore sokkal nagyobb misztikum, mint a tapkabeleke. Emiatt meg tobb felhuzott szemoldokot okoznak, amikor szoba kerulnek.
Hajlamosak vagyunk sokan (amig nem probaltam en is igy voltam vele) azt gondolni, kis picike vekony szal, mit hozhat/vihet egy ilyen, amikor elotte-utana joval termetesebb vezetok vannak?
Kicsomagoltam a megfelelot, kivalsztottunk egy szamot a Tidal kinalatbol, meghallgattuk tobbszor. Utana dac kikapcs, bizti kicserelve, vissza es Play. Kikerekedett keppel nezett ram, hogy hallom-e a kulonbseget? Mert o le van döbbenve.
Azt probaltam illusztralni milyen konnyeden lehet ezt csinalni, nem kell belefeszulni az elmeletek gyartasaba, miert NE hallgassuk/probaljuk ki. Par USD-t boven boven megert, az osszes keszulekemben ki fogom cserelni ilyenekre minimum. Termeszetesen az elbirultabb fajtabol valo vagyok, ugyhogy 12.000Ft-os Gustard biztit is rendeltem melle, de idaig meg nem raktam be sehova…
Elnézést az idézések megkurtításáért, egy korábbi témát szeretnék csak felidézni, melynek hozzászólásához khm... akadályoztatva voltam. :D

Még az anyjább !

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

blackfriar írta:
2023.10.03., kedd 19:20
fapaci írta:
2023.10.03., kedd 19:09
blackfriar írta:
2023.10.03., kedd 18:47
Egy tesztet kellett volna még elvégezni, méghozzá annak bizonyítására, mekkora szerepe (szerintem nagy !!!) van az embernek a láncban. Tehát ugyanazon rendszert ugyanazon kábellel kellett volna meghallgattatni mindenkivel külön külön. Biztos vagyok benne, hogy ez esetben is óriási különbségek adódtak volna. Azaz kiderült volna, hogy a hallgató is egy "gyenge" láncszem a hifiben.
Nem gondolom általánosságban gyenge láncszemnek, de mindenképpen nagy szerepe van a hallgatóknak. Az ő véleményük között nagyobb szórás van, mint bármilyen két készülék, bocs, KÁBEL között.

Az általad elképzelt esemény már sokszor megvalósult és valóban sokféle véleményt hoztak. Egyrészt ott van az éves HiFi Show, ami után napokig győzködik egymást a hobbitársak, hogy melyik szoba volt a legjobb/legrosszabb (persze részletes indoklás nélkül). Simán előfordul, hogy valakinél a más által legjobbnak nevezett rendszer kapja a legrosszabb minősítést.

Ismert eset az egykori szegedi találkozó sorozat is, ahol talán félszáz hobbitárs járta a berendezett helyiségeket és hallgatta meg a felhalmozott cuccokat, aztán az előtérben szépen mindenki elmondta a benyomásait. Sokakat meghallgattam, ott sem volt konszenzus, sőt a bemutatott Heed láncról konkrétan azt mondta valaki, hogy ezt így, ahogy van, hazavinné, rögtön utána valaki meg hallgathatatlannak minősítette a láncot. Mit lehet erre mondani?

Jövő héten ismét kérdőre fogok vonni néhány látogatót az idei HiFi Shown, de előre boritékolom a válaszok sokszínűségét.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ugyanazon rendszert, ugyanazon kábellel, ugyanazon hallgató, de különböző időpontokban sem fogja egyformának hallani !
Az sem mindegy, hogy mit hallgat meg az ember a rendszeren ….komolyzene pop rock stb..😔
"Az igazi barát szemből támad."

blackfriar
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: blackfriar »

fapaci írta:
2023.10.03., kedd 19:09
blackfriar írta:
Egy tesztet kellett volna még elvégezni, méghozzá annak bizonyítására, mekkora szerepe (szerintem nagy !!!) van az embernek a láncban. Tehát ugyanazon rendszert ugyanazon kábellel kellett volna meghallgattatni mindenkivel külön külön. Biztos vagyok benne, hogy ez esetben is óriási különbségek adódtak volna. Azaz kiderült volna, hogy a hallgató is egy "gyenge" láncszem a hifiben.
Nem gondolom általánosságban gyenge láncszemnek, de mindenképpen nagy szerepe van a hallgatóknak. Az ő véleményük között nagyobb szórás van, mint bármilyen két készülék, bocs, KÁBEL között.

Az általad elképzelt esemény már sokszor megvalósult és valóban sokféle véleményt hoztak. Egyrészt ott van az éves HiFi Show, ami után napokig győzködik egymást a hobbitársak, hogy melyik szoba volt a legjobb/legrosszabb (persze részletes indoklás nélkül). Simán előfordul, hogy valakinél a más által legjobbnak nevezett rendszer kapja a legrosszabb minősítést.

Ismert eset az egykori szegedi találkozó sorozat is, ahol talán félszáz hobbitárs járta a berendezett helyiségeket és hallgatta meg a felhalmozott cuccokat, aztán az előtérben szépen mindenki elmondta a benyomásait. Sokakat meghallgattam, ott sem volt konszenzus, sőt a bemutatott Heed láncról konkrétan azt mondta valaki, hogy ezt így, ahogy van, hazavinné, rögtön utána valaki meg hallgathatatlannak minősítette a láncot. Mit lehet erre mondani?

Jövő héten ismét kérdőre fogok vonni néhány látogatót az idei HiFi Shown, de előre boritékolom a válaszok sokszínűségét.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10974
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

blackfriar írta:

Ismert eset az egykori szegedi találkozó sorozat is, ahol talán félszáz hobbitárs járta a berendezett helyiségeket és hallgatta meg a felhalmozott cuccokat, aztán az előtérben szépen mindenki elmondta a benyomásait. Sokakat meghallgattam, ott sem volt konszenzus, sőt a bemutatott Heed láncról konkrétan azt mondta valaki, hogy ezt így, ahogy van, hazavinné, rögtön utána valaki meg hallgathatatlannak minősítette. Mit lehet erre mondani?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.10.03., kedd 19:24-kor.

blackfriar
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: blackfriar »

fapaci írta:
2021.12.15., szer. 15:43
Pár évvel ezelőtt az akkor frissen kitalált kábeleim tesztelésébe bevontam 15 hobbitársat, akik mindannyian tapasztalt hifisták, de nagyon eltérő rendszereik voltak/vannak 800e és 25 millió Ft közötti értékben. Mindenkinek teljesen megegyező, azonos napon és azonos anyagokból készített kábelszettet adtam néhány napra mindenféle instrukció nélkül; csak annyit kértem, véleményüket pár hétig senkivel ne osszák meg, csak velem. A hozzám érkező visszajelzések többségükben pozitívak voltak, de néha durván eltértek egymástól, a (túl?) lelkes magasztalás és az udvarias hümmögés között volt minden. Eléggé zavarba ejtő helyzet volt, ami alapján akkor úgy döntöttem, nem dobom piacra azt a kábeltípust.

Nem hagyott nyugodni a történet, ezért pár hónappal később hasonló próbára kértem fel néhányukat. Akkor egy teljesen gyári, kb 3 MFt értékű WireWorld kábelszettet adtam körbe, de a márkajelzéseket leragasztottam, nem is árultam el nekik a madzagok kilétét. A vélemények ezúttal is teljesen megoszlottak. Akkor láttam be, hogy képtelenség olyan kábelt kreálni, ami minden rendszernek és fülnek hasonlóan kedves (és azóta legyintek a LEGJOBB-ról folytatott vitákra).

Érdekes lett volna egy harmadik kört is rendezni, amikor nincsenek eltakarva a márkajelzések, mert szerintem más eredmény jött volna ki, ha tisztában vannak a kábelek árával, de ennek lebonyolítására már nem volt türelmem, meg talán szemétség is lett volna szembesíteni őket a saját befolyásolhatóságukkal.
Egy tesztet kellett volna még elvégezni, méghozzá annak bizonyítására, mekkora szerepe (szerintem nagy !!!) van az embernek a láncban.
Tehát ugyanazon rendszert ugyanazon kábellel kellett volna meghallgattatni mindenkivel külön külön.
Biztos vagyok benne, hogy ez esetben is óriási különbségek adódtak volna.
Azaz kiderült volna, hogy a hallgató is egy "gyenge" láncszem a hifiben.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

gyongyhalas írta:
2023.10.03., kedd 16:16
earforce írta:
2023.10.03., kedd 14:15
fapaci írta:

Pár évvel ezelőtt az akkor frissen kitalált kábeleim tesztelésébe bevontam 15 hobbitársat, akik mindannyian tapasztalt hifisták, de nagyon eltérő rendszereik voltak/vannak 800e és 25 millió Ft közötti értékben. Mindenkinek teljesen megegyező, azonos napon és azonos anyagokból készített kábelszettet adtam néhány napra mindenféle instrukció nélkül; csak annyit kértem, véleményüket pár hétig senkivel ne osszák meg, csak velem. A hozzám érkező visszajelzések többségükben pozitívak voltak, de néha durván eltértek egymástól, a (túl?) lelkes magasztalás és az udvarias hümmögés között volt minden. Eléggé zavarba ejtő helyzet volt, ami alapján akkor úgy döntöttem, nem dobom piacra azt a kábeltípust.

Nem hagyott nyugodni a történet, ezért pár hónappal később hasonló próbára kértem fel néhányukat. Akkor egy teljesen gyári, kb 3 MFt értékű WireWorld kábelszettet adtam körbe, de a márkajelzéseket leragasztottam, nem is árultam el nekik a madzagok kilétét. A vélemények ezúttal is teljesen megoszlottak. Akkor láttam be, hogy képtelenség olyan kábelt kreálni, ami minden rendszernek és fülnek hasonlóan kedves (és azóta legyintek a LEGJOBB-ról folytatott vitákra).

Érdekes lett volna egy harmadik kört is rendezni, amikor nincsenek eltakarva a márkajelzések, mert szerintem más eredmény jött volna ki, ha tisztában vannak a kábelek árával, de ennek lebonyolítására már nem volt türelmem, meg talán szemétség is lett volna szembesíteni őket a saját befolyásolhatóságukkal.
Ezt a beírást hozzuk 100 oldallal előrébb! :napsut:
Ezzel a piros mondattal szerintem majd mindenki azonosulni tud...na jó 80% :smile53: :napsut:
Ezt én is így gondolom. Nem hogy a hifiben, semmiben nincs legjobb.
Ez mindenkinek mást jelent, ezért nem egy egzakt meghatározás.
Talán a sportban létezik legjobb, mert aki VB-t, Olimpiát nyer, az akkor, ott, abban a legjobb, de ez is csak idő kérdése meddig.
A Mi "szakmánkban" ezt semmiről nem lehet kijelenteni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

earforce írta:
2023.10.03., kedd 14:15
fapaci írta:
earforce írta:
2021.12.15., szer. 10:48
Véleményem szerint a kábelek nem ugyanúgy működnek mindenhol, fogalmam sincs miért.

Ezzel a piros mondattal szerintem majd mindenki azonosulni tud...na jó 80% :smile53: :napsut:

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2934

Hozzászólás Szerző: earforce »

fapaci írta:
earforce írta:
2021.12.15., szer. 10:48
Véleményem szerint a kábelek nem ugyanúgy működnek mindenhol, fogalmam sincs miért.

SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1185

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

supravox írta:
2023.10.01., vas. 17:00
SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 16:13
supravox írta:
2023.10.01., vas. 15:57
]

Mesélj már neked mi a Bentley?
A Roksan?
Nekem más mint a neten ha rákeresel mik a best-ek.... AT bt lemezjátszó? :) chingchung d class erősítő? :) Elértük, hogy minőségi highendet kapunk fillérekért? Hol élnek ma az emberek?
A félrebeszélés nagymestere vagy😀
Mit kellett volna mondani? Gondolom a Roksan sem a csúcs még, legalábbis az árát nézve. Hogy közel van-e? Nem tudjuk. Volt mikor azt mondták az egyik legjobb. Hogy mik amik rosszabbak nála még a legjobb installációjukkal is? Az nem férne ki az oldalra.... De a Roksant is lehet jól és rosszul is installálni. Lehet úgy, hogy nem lesz jobb mint egy Rega, de lehet úgy is, hogy.... Na ezt nem tudjuk.... De talán nagyon közel mint egy "Bentley “.... :) csak azért sokat kell dolgozni is, hogy olyan legyen. Mint minden más készülékkel is, hogy ne csak önmaga árnyéka legyen. Mint az el34 csövesek is.... Brrr|rr🤮

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

fapaci írta:
2023.10.01., vas. 16:11
Vagyok olyan vakmerő és azt mondom, hogy aki bármilyen kábeles megoldásra felesküszik a környezettől és a feladattól függetlenül, az vagy tapasztalatlan, vagy erősen elfogult, vagy szándékosan félre akarja vezetni a publikumot.
Félek, hogy mindhárom attitűd jelen van egyeseknél.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Árnyékolás? Ez nem egy igen-nem, egybites műszaki eszköz.
Függetlenül a hifisek ízlésétől, ki hogyan szereti, az árnyékolást az alábbi tényezők jellemzik.

- Az árnyékolás, maradva a kábelek árnyékolásánál kettős funkciós. Csillapítja a kábel környezete irányból érkező idegen elektromágneses hullám hatást kábel aktív vezetői felé. A másik irányban is csillapít, a kábel belsejéből kifele sugárzást is csillapítja.

- magasabb frekvenciák felé az árnyékolás aktív szerepet visz a hullámimpedancia képzésben is.

- érdemes külön választani a sztatikus terek és váltózó (RF) terek elleni árnyékolási képességeket. Sztatikus mágnes tér ellen paramágneses anyag (pl vas), sztatikus elektromos tér ellen paramágnes vagy diamágnes (pl réz, alu) anyag is alkalmas. A sztatikus és AC elektromos tér elleni árnyékolás hatékonyabb ha az árnyékoló földelt is. Alacsony frekvenciás elektromágneses térben (pl 50Hz) a mágneses hatás nagyobb energiával van jelen, ezért ott sok esetben paramágnessel (is) hatékony az árnyékolás. A diamágneses (pl réz, alu) anyaggal is lehet alacsony frekvencián jól árnyékolni, azonban ahhoz vastagabb anyag szükséges (örvény áram) mint a paramágnesnél.

-Minden árnyékolás hatékonysága frekvencia és energia függő és nem lineáris. Azonban igaz az, hogy minél vastagabb és zártabb az árnyékoló anyag, akkor magasabb frekvenciák felé és magasabb energiáknál is nagyobb csillapítással árnyékol.

-Az elektromágneses terekkel szembeni árnyékolás is három féle jellemzővel rendelkezik. Reflexió, árnyékoló anyagban elnyelés, és az árnyékoló anyagon áthaladás.

- Szinte minden árnyékolás hatékonysága növelhető, ha az stabil, semleges földpotenciálhoz kapcsolódik, vagyis földelt. Ebben az esetben az árnyékoló anyagba hatoló villamos energia föld felé levezetődik, illetve kap egy stabil talppontot.

-Ez a Földdel érintkező földelőszonda a való életben soha nem egy db kábelt, berendezést földel, hanem egy szerte ágazó hálózatot, csillagpontok és hurkok keverékét földeli. Tehát az a Földelő szonda nagyon sok földelelési végponttól is kapja a levetendő zavar áramokat. Ezért is van az a jelenség, hogy soha nem tekinthető zajtalannak maga a földelés adott kábelnél, készüléknél.

-Az árnyékoló és földelő hálózat minden esetben képez egy vad, hangolatlan antennát is, ami a saját belső hálózatból érkező és távoli külső terekkel szemben is antennaként működhet.

-A földelő, árnyékoló hálózat zajossága csökkenthető, hatékonysága növelhető ha egyre rövidebb és egyre kisebb ellenállású vezetők képezik a földelő-árnyékoló hálózatot.

-És még mindig van egy nehezítő tényező abban, hogy egy adott központi földelő szonda a talajban sem képes teljesen semleges nulla közeli feszültséget tartani. Ez azért is van, mert a talajban áramok folynak. Egy lakókörzet minden földelő szondája bizonyos mértékű levezetett zaj és szivárgó áramot küld a talajba. Ezek az áramokat nem a végtelennek tűnő anyaföld nyeli el, hanem a talajban a közműhálózat KÖF/KIF hálózati trafója csillagponti földelése felé halad. Ahol áram folyik, ott feszültség is van. Ezt könnyű úgy is tesztelni, hogy kettő db egymástól 10m-re le kell nyomni egy-egy 3m-es földelő szondát, és azok között 100-500mV feszültség is mérhető.

Szumma szummárum, ideálisan teljesen tisztán nagyon nehéz árnyékolni, földelni.
A hozzászólást 6 alkalommal szerkesztették, utoljára istvan01 2023.10.01., vas. 17:39-kor.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 16:13
supravox írta:
]

A Roksan?
Nekem más mint a neten ha rákeresel mik a best-ek.... AT bt lemezjátszó? :) chingchung d class erősítő? :) Elértük, hogy minőségi highendet kapunk fillérekért? Hol élnek ma az emberek?
A félrebeszélés nagymestere vagy😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2023.10.01., vas. 16:15
SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 15:19
Szóval ha antennaként viselkedik a kábel akkor ha rövid akkor kevesebb zavart tud összeszedni, vagyis azzal jobb lesz a rendszer hangja, míg ha pl csak próbából nagyon hosszút kötünk be, akkor meg rossz. 🤔 De ha árnyékoljuk akkor már jó lesz.... 🤔🤔
Ékes példája ez annak, amikor objektív tényeket erőltetünk be a szubjektív világunkba és próbáljuk őket pozitív/negatív síkon elhelyezni. Szerinted az enyhén felhős ég és a 23 fokos léghőmérséklet JÓ, vagy ROSSZ?
Mi a szubjektív ebben? Hogy ki mit tart jónak? Ott nem tartottunk. Zajokról volt szó. Ami mérhető, mert ha nem akkor nem is létezik és nem lehet hatása sem. (aztán tudsz-e hozzá műszert szerezni, vagy mit találsz ki rá az egy másik kérdés.) Te minden célra akarsz kábelezni, más ezt meg tudja csinálni árnyékoltan és anélkül is otthoni rendszerhez. Ez a fórum meg erről szólna.... És a hangminőségről....

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

SoundMania írta:
Szóval ha antennaként viselkedik a kábel akkor ha rövid akkor kevesebb zavart tud összeszedni, vagyis azzal jobb lesz a rendszer hangja, míg ha pl csak próbából nagyon hosszút kötünk be, akkor meg rossz. 🤔 De ha árnyékoljuk akkor már jó lesz.... 🤔🤔
Ékes példája ez annak, amikor objektív tényeket erőltetünk be a szubjektív világunkba és próbáljuk őket pozitív/negatív síkon elhelyezni. Szerinted az enyhén felhős ég és a 23 fokos léghőmérséklet JÓ, vagy ROSSZ?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
]

A Roksan?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

PgSpa írta:
2023.10.01., vas. 14:59
Teljesen egyet értve és elfogadva az összefoglalódat, mégis furcsállom, hogy vannak olyan árnyékolás nélküli kábelek, amik nagyon jól szólnak... Mi lehet ennek az oka? Lehet, hogy a konstrukciójuk más paramétere annyira jó, hogy ellensúlyozza az árnyékolás hiányának negatív hatásait?
Beszélhetünk a kábelek árnyékolásáról is, de akkor ezt tekintsük új topiknak, aminek korábbi, az erősítős topikban indult beszélgetéshez nincs sok köze, bármennyire is összemosták néhányan fogukat csattogtatva a két témát.

Nem kevés kábelt készítettem már életemben, köztük phono összekötőket is. Eleinte sokat kísérleteztem az árnyékolás elhagyásával, ami nagyobb jelszinteknél, analóg RCA és XLR kábeleknél szubjektíve néha (!) valóban többet árt, mint használ HiFis környezetben. Stúdióban, külső helyszíni hangfelvételeknél, színpadon nem merek árnyékolás nélküli kábelt használni, mert ott nem csak az a kérdés, nekem mi tetszik, annál sokkal nagyobb a tét. Álltam már a szőnyeg szélén amiatt, hogy egy koncerten hallható volt néhány taxisofőr nem éppen felemelő beszélgetése a hangrendszer és benne a kábelek gyenge RF védettsége miatt.

Volt olyan eset, amikor az árnyékolás nélküli phono kábel, illetve a vele összekötött két készülék hiba nélkül működött egy barátom rendszerében egészen addig, míg nem cserélt lemezjátszót. Onnan kezdve elviselhetetlen búgás és bugyborékolás volt hallható zene helyett ugyanazzal a kábellel. Kínomban ráhúztam egy árnyékoló harisnyát és a búgás ha nem is szűnt meg teljesen, de elviselhető szintre csökkent. Hogy a hangminőségből mennyit veszítettünk el az árnyékolás miatt, az nem derült ki, mert az árnyékolatlan kábellel nem lehetett zenét hallgatni.

A problémára hatással van a vezetők anyaga, szigetelése és a kábel szerkezete is (pl a vezetők fonási sűrűsége és egymástól mért távolsága), ezekkel szépen lehet tologatni a hibákat, ahogy a hifisták is teszik, mikor kábeleket cserélgetnek. A nyugalmam érdekében ma már nem készítek árnyékolás nélküli phono kábelt, mert bármikor gond lehet vele, akár komoly kárt is okozhat pl. egy hangszóróban, meg a fülemben, mikor a tulajdonos üvöltözik velem a telefonban.

Vonalszintű analóg kábeleknél ritka az olyan eset, amikor szükség van árnyékolásra otthoni környezetben, pl. egy szikrázó villanykapcsoló, vagy egy gagyi tápegység miatt. Tápkábeleknél nagy a szórás az árnyékolás szükségessége szempontjából, de ott a kábel sugárzó, zavarkeltő hatása a fő probléma, nem a rajta áthaladó erősáram védelme, de a kérdés nyilván erősen függ a készülékek tápegységétől, zavarszűrő hatásától, zavartűrő képességétől. A digitális jeleket szállító USB, SPDIF, AES/EBU, aDAT, LAN kábelek pedig egy másik bonyolult történet szereplői, ebbe bele sem kezdek...

Vagyok olyan vakmerő és azt mondom, hogy aki bármilyen kábeles megoldásra felesküszik a környezettől és a feladattól függetlenül, az vagy tapasztalatlan, vagy erősen elfogult, vagy szándékosan félre akarja vezetni a publikumot.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
Aszpirin írta:
2023.10.01., vas. 14:49
SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 14:12
Szerintem pont itt a baj, hogy nem említett árnyékolást. Azt már Cables tette hozzá. Faló többi állítására bőven igaz amit írtam.
Ha valahol elcsúszott a dolog, szólj, de szerintem te értetted félre a dolgokat.
Most arról vitatkozunk, hogy ki mit említett és ki mit értett esetleg félre :D Csak szólok: én sem mondtam, hogy fapaci említett árnyékolást. De a témába bekerült...

Összefoglalva: fapaci azt állította, hogy a kábelek antennaként viselkednek, ezáltal olyan dolgokat szednek össze, amelyek zavart okozhatnak a lejátszóláncban.
Erre Cables kategoriukusan rávágta, hogy ez tényszerűen nem igaz, mert akkor az árnyékolt kábelek jobban szólnának (khm... első ingatag következtetés), pedig ez (szerinte) nem így van.
Én erre azt írtam, hogy pedig fapaci igazat írt: igenis a kábelek antennaként viselkednek stb. az pedig, hogy mi szól jobban, nem volt benne fapaci mondandójában. (tisztelem azon törekvését, hogy a témában szorítkozik a tényekre, és nem megy bele azok "jó vagy rossz" jellegű értékelésébe, amibe pl. Cables rögtön bele is ment).
Erre te jöttél, hogy gondoljam jobban végig, mert monokristályok meg nanotechnológia.
..
Na, el lehet dönteni, hogy mi mire érv, és hol csúszott félre, de talán már nem is érdekes annyira. :)

Pont ebbe a témába illik bele az is, hogy miért nem relevánsak azok a nulltesztek, amivel bizonygatni akarják, hogy a digitális kábeleknek nincs (hozzáadott vagy elvett) "hangjuk" - láttam már nem egy ilyen, igen meggyőzőnek tűnő kísérletet és levezetést. És van egy olyan érzésem, hogy abban egyetértünk, hogy nulltesztek ide, nulltesztek oda, a digitális kábeleknek is van hatásuk az érzékelt hangminőségre (bármilyen irányban is legyen az). És ennek egyik oka (a sok közül) a fapaci által emlegetett antenna-jelleg, amit a nulltesztek a természetüknél és kvázi-laboratóriumi környezetüknél fogva is majdnem teljesen kizárnak.
A Cables-es rész nem érdekel, az itt most mellékes.
Vagy mégis hogyan érted ezt?🤔
Mert volt árnyékolt és árnyékolatlan kábelem is már több helyen. Még MC hangszedőhöz is. És tapogathattam, vagy csinálhattam bármit, semmi zajt nem szedett össze árnyékolás nélkül sem és kb 1,5m hosszú volt. Az anyagismeretet meg azért említettem, mert szerintem a drót és a kábel szerkezete ami meghatározza a 'hangját' az árnyékolás egyrészt nem fetétlenül szükséges, másrészt egy jó konstrukciónál pusztán zavarvédettséget csinál. Nem is csinálhatna mást jó tervezés és kivitelezés esetén! Az anyagszerkezetet meg ma már nanomértékben jól kell csinálni a jó kábelhez. Nesze neked újrahasznosított fémhulladék az audió iparban! Persze el lehet adni a villanydrótot párszázezer forintig bárminek. De próbálj ki drága kábeleket, ha érteni akarod miért gyártanak olyat. Vagy bárki más.... Egy Suzuki Sx4 - ből nem tudatjuk mennyire jó egy Bentley Continental GT..... Ahhoz ki kell próbálni... Amíg nem próbálod ki, csak magyarázni lehet, hogy miért tetszene, vagy miért nem kellene a kutyának sem...
És digitális kábelnek nekem pl egy analóg tetszik, aminek nincs árnyékolása. De biztos a készülékem a hibás....
A Roksan?
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5978

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

SoundMania írta:
Nézd meg az előző hozzászólásom 1. pontját.
Ugyanarról beszálünk.
Megint levegőbe öklözöl :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2023.10.01., vas. 14:49
SoundMania írta:
2023.10.01., vas. 14:12
Szerintem pont itt a baj, hogy nem említett árnyékolást. Azt már Cables tette hozzá. Faló többi állítására bőven igaz amit írtam.
Ha valahol elcsúszott a dolog, szólj, de szerintem te értetted félre a dolgokat.
Most arról vitatkozunk, hogy ki mit említett és ki mit értett esetleg félre :D Csak szólok: én sem mondtam, hogy fapaci említett árnyékolást. De a témába bekerült...

Összefoglalva: fapaci azt állította, hogy a kábelek antennaként viselkednek, ezáltal olyan dolgokat szednek össze, amelyek zavart okozhatnak a lejátszóláncban.
Erre Cables kategoriukusan rávágta, hogy ez tényszerűen nem igaz, mert akkor az árnyékolt kábelek jobban szólnának (khm... első ingatag következtetés), pedig ez (szerinte) nem így van.
Én erre azt írtam, hogy pedig fapaci igazat írt: igenis a kábelek antennaként viselkednek stb. az pedig, hogy mi szól jobban, nem volt benne fapaci mondandójában. (tisztelem azon törekvését, hogy a témában szorítkozik a tényekre, és nem megy bele azok "jó vagy rossz" jellegű értékelésébe, amibe pl. Cables rögtön bele is ment).
Erre te jöttél, hogy gondoljam jobban végig, mert monokristályok meg nanotechnológia.
..
Na, el lehet dönteni, hogy mi mire érv, és hol csúszott félre, de talán már nem is érdekes annyira. :)

Pont ebbe a témába illik bele az is, hogy miért nem relevánsak azok a nulltesztek, amivel bizonygatni akarják, hogy a digitális kábeleknek nincs (hozzáadott vagy elvett) "hangjuk" - láttam már nem egy ilyen, igen meggyőzőnek tűnő kísérletet és levezetést. És van egy olyan érzésem, hogy abban egyetértünk, hogy nulltesztek ide, nulltesztek oda, a digitális kábeleknek is van hatásuk az érzékelt hangminőségre (bármilyen irányban is legyen az). És ennek egyik oka (a sok közül) a fapaci által emlegetett antenna-jelleg, amit a nulltesztek a természetüknél és kvázi-laboratóriumi környezetüknél fogva is majdnem teljesen kizárnak.
A Cables-es rész nem érdekel, az itt most mellékes.
Mert volt árnyékolt és árnyékolatlan kábelem is már több helyen. Még MC hangszedőhöz is. És tapogathattam, vagy csinálhattam bármit, semmi zajt nem szedett össze árnyékolás nélkül sem és kb 1,5m hosszú volt. Az anyagismeretet meg azért említettem, mert szerintem a drót és a kábel szerkezete ami meghatározza a 'hangját' az árnyékolás egyrészt nem fetétlenül szükséges, másrészt egy jó konstrukciónál pusztán zavarvédettséget csinál. Nem is csinálhatna mást jó tervezés és kivitelezés esetén! Az anyagszerkezetet meg ma már nanomértékben jól kell csinálni a jó kábelhez. Nesze neked újrahasznosított fémhulladék az audió iparban! Persze el lehet adni a villanydrótot párszázezer forintig bárminek. De próbálj ki drága kábeleket, ha érteni akarod miért gyártanak olyat. Vagy bárki más.... Egy Suzuki Sx4 - ből nem tudatjuk mennyire jó egy Bentley Continental GT..... Ahhoz ki kell próbálni... Amíg nem próbálod ki, csak magyarázni lehet, hogy miért tetszene, vagy miért nem kellene a kutyának sem...
És digitális kábelnek nekem pl egy analóg tetszik, aminek nincs árnyékolása. De biztos a készülékem a hibás....

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”