Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2658

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Voyager írta:
2023.03.05., vas. 09:13
Gyerekek! Én nem értem ezt a nyűglődést. Tele az ebay és társai, márkás hájgend kábelekkel, baromi olcsón. :smile29:

Accuphase Speaker cable OCC
ez akár jó is lehet,és vlszinű vlmilyen pro célokra gyártott vezeték,csak szépen becsomagolták....sem azelső,sem utolsó ilyen példa hogy egy "gyártó" kiválaszt magának egy vezetéket ,hogy szerinte ez jó (termékeihez) :kiss:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Sztem nem gond, ha márkát is írunk. Általános tapsztalato, hogy azért az alapvető karakterjegyek hasonlóak más-más rendszerben is. Az már csak külön plusz, ha ismerjük a komponenseket, amihez ajánlani lehet, az pedig a "hab" ha a fórumtárs preferenciáit is kapisgáljuk. Kaptam úgy ajánlást több kábel együttese esetén, hogy "neked ez sztem jobban fog tetszeni", bár annak aki adta preferenciái szerint a másik jött be jobban. Ugyan így jártam az utóbbi időben, ahogy alább is írta a fórumtárs, a bekötéskor jobb felbontásúnak, több részletet mutató kábel(ek)nek nem volt tartós maradása, visszakerült az "egyszerűbb, mesélősebb" :D . (oda vagyok Deva Premal lélekhezszóló, selymes énekhangjáért :smile29: )

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2714

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Hangfal kábel tekintetében kapott most el (inkább már egy ideje) a hifibogár. Próbálgattam párat nem írnék típusokat, de mindig egy ismert márka középkategóriának mondott típusa került vissza. Előnyére legyen mondva hogy a hangfal "belső" (ami nálam külső) kábelezése is ezzel van megoldva. Márkán belül is próbáltam feljebb lépni de az sem vált be. Volt olyan kábel amire aznap azt mondtam igen tök jó ,ez előre lépés lesz, aztán másnap meghallgatva már nem jött be annyira. A legtöbbel az volt a gond hogy közép tartomány felbontása nem volt megfelelő. Mivel nagy érzékenységű a hangfal ,már 1-2 Wattal, -vagy kevesebbel- is tudniuk kell(ene) a nagy felbontást, ez a legtöbbnek nehezen ment. Sajnos a minimum 2x3 méter eléggé megdrágítja a mutatványt, félek nagyobb összegekbe beleugrani főleg próba nélkül, de lehet sajnos abba az irányba kell elmozdulnom....Tudom a drágább kábel önmagában nem garancia a sikerre, de mi van ha mégis? gondolkodik.gif
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Gyerekek! Én nem értem ezt a nyűglődést. Tele az ebay és társai, márkás hájgend kábelekkel, baromi olcsón. :smile29:

Accuphase Speaker cable OCC

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

persze,semmi gond nem lehet a Mogami,vagy akármelyik másik pro kábelgyártó termékével,meg kell találni számunkra (rendszerünknek) melyik felel meg...volt már itt egy hete egy jó kis VDH csörte :D ,talán sikerült pontot tenni,hogy fontos a szinergia..az inditó egy Duelund kábel volt :kiss: ...de van vagy másfél hete,elmentünk prezire,haveromnak hangszorót keresünk,megvolt a kiszemelt "áldozat",mondjuk listaár szerint 4,5M HUF...összeraktak egy rendszert,kulturáltan,csöves integrált 1,8M HUF,források LP,árban messze túl volt már a 2 komponens árán,a streaming is (sztem)... a prezi második száma után,jeleztem haveromnak hogy van egy olyan érzésem,hogy a felső tartomány,kicsit el van kaszálva...látván hogy készenlétben van egy másik hangszorókábel is,jól ismert márka,nem olcsó,szerelt 2x2,5m talán 1,5M HUF,megkértem dugjuk már be,nézzük meg mi fog törtenni...hááát,nem várt eredmény született,visszakerült az első kábel,ugyanazon 2 szám után...tegyük most félre a vitákat hogy ez igy nem volt jó,mert a másik kábel sokkhatás alatt volt,nagyon "ideges" hangja erre utalt,és nem volt ideje stabilizálni magát,de alapkarakterében nem pászolt a rendszerhez...a másik kábel,amivel vártak minket,az vlszinű kapott egy pár óra "előjáratást" a prezi elött...árban kb 1/4 volt a drága kábelhez viszonyitva...

kábelmárkákat szándékosan nem mondok,a nyugalom megtartása érdekében,de a pikantéria az egészben az,hogy a "bukott" kábelmárka,személyes preferenciáim között van nyilván tartva(mármint eccé,ha nyerek a lottón).. :smile30: :D
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

A kanárikat nálam is a mogamik röppentették ki, mind ic, mind hs terén. Csak kibicként szólok, az én véleményem igen szubjektív, mivel pjm kábelvonatának egy hátsó kocsijába szállok fel néha és szerencsére minden kötelezettség nélkül eljutnak hozzám az általa "játszásiból" összevásárolt kábelek meghallgatásra. Én is nagy zászlóvivője vagyok (voltam?) a pro kábeleknek, de be kellett látnom, egy bizonyos szintű komponensek elérésénél már nem biztos, hogy megúszható a kábelezés a párszáz forintos stúdiókábelekkel.Egy rendszerbe illő kábel nem más, hanem több (?).

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Igaz, dixie, ez az erősítő volt a "bűnös".
Kt 88 - ra emlékeztem, de lehet, hogy tévedek. Annyit beszélgettünk mindenféléről, és a Kt88 - ról is, lehet hogy összekevertem valamivel.
Az erősítő is eladó volt, el kellett volna hozni, csak akkor drágálottam.
Tudom, hogy Alex nem ebben a kategóriában keresgél, csak eszembe jutott a történet, ami nagyon tanulságos volt számomra.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 295

Hozzászólás Szerző: pjm »

Tctronic írta:
2023.03.04., szomb. 20:26
pjm írta:
2023.03.04., szomb. 20:23
Jó kérdés, nekem is egy évbe telt amire összejött a teljes szett. .... Nekem elég 1,5 méter, így nem volt gond. Összekötőben is 70 centiméteresek vannak.
Én amúgy japánból rendeltem anno. Yahoot és társait kell lesni.

https://yahoo.aleado.com/lot?auctionID=e1081398027
Vadásztam már egy ideje, de feladtam mert csak kisebb darabok voltak még Japánban is....
3 méter nem szokványos hossz. Amit linkeltem az is 5,5 méter.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

pjm írta:
2023.03.04., szomb. 20:23
Jó kérdés, nekem is egy évbe telt amire összejött a teljes szett. .... Nekem elég 1,5 méter, így nem volt gond. Összekötőben is 70 centiméteresek vannak.

Vadásztam már egy ideje, de feladtam mert csak kisebb darabok voltak még Japánban is....
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

pjm írta:
2023.03.04., szomb. 20:15
.....
Egyrészt igazad van, bár hozzátenném, hogy hifis mértékben nem sokkal többért már egy Mogami 3082 is jobban tetszett nekem. Itt volt hónapokig mindkettő, pont azért vettem meg, mert annyi pénzért még szórakozásnak is jó volt.
Persze ahány rendszer és fül, annyi eredmény lehet.
Az OK, hogy a pro vonalon az egyik legjobb választás, de ha bekötök pl egy SAEC 1000-est olyan, mintha kicseréltem volna a rendszert. És az is megáll hossztól függően simán 100 ezer alatt, és az az, ami kategóriában pl Alex rendszeréhez (szerintem) kellene.
Vagy ha pro kábel, akkor Mogami 3104. Na az már valami, komolyabb szinten is. Szigorúan szvsz.
Nem akarok mítoszt rombolni, én így hallottam.
SAEC 1000-t hosszabb (min 2x3m) hol lehet venni? Mindenhol csak kisebb méreteket találok. gondolkodik.gif

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

dixie-chicken írta:
2023.03.04., szomb. 14:43
Alex_Aston írta:
2023.03.04., szomb. 14:22
Hali. Nincs valakinek 3m-es Canare 2S11F kábele legalább 3m-es hosszban?
Szívesen kipróbálnék egyet. Tudom, hogy nem túl drága kábel, de nem vennék feleslegesen, ha mégsem jön be a hangja.

https://sonopart.hu/canare-2s11f-hangfa ... 11mm-15937
@Alex nem sokat kockáztatsz megvásárlásával,az biztos hogy másmilyen mint a VDH (352?)...feszesebb,taglaltabb mélytartomány,amelyben nincs semmi mesterséges "tésztadagasztás",lehet a magastartománya nem olyan "bársonyos",de közelebl van a "való világhoz"...hosszú a bejáratási ideje,lehet 500 óra is kell neki mire "beérik"..

ha el kell adnod,buksz egy pár sör árát.. :smile29:

jó bulizást ;)
Egyrészt igazad van, bár hozzátenném, hogy hifis mértékben nem sokkal többért már egy Mogami 3082 is jobban tetszett nekem. Itt volt hónapokig mindkettő, pont azért vettem meg, mert annyi pénzért még szórakozásnak is jó volt.
Persze ahány rendszer és fül, annyi eredmény lehet.
Az OK, hogy a pro vonalon az egyik legjobb választás, de ha bekötök pl egy SAEC 1000-est olyan, mintha kicseréltem volna a rendszert. És az is megáll hossztól függően simán 100 ezer alatt, és az az, ami kategóriában pl Alex rendszeréhez (szerintem) kellene.
Vagy ha pro kábel, akkor Mogami 3104. Na az már valami, komolyabb szinten is. Szigorúan szvsz.
Nem akarok mítoszt rombolni, én így hallottam.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

@Rock:nem hiszem hogy @Alex drága kábelre vágyódik ;)

off:az amplifikáció Csabánál nem ilyesmi volt ?...Tatic Audio...de az főleg SET-el(300b,211,2A3,10Y ) vagy OTL-el foglakozott,és ezen belül is 6C33C-vel,lásd csatolt képet

on
Csatolmányok
Tatic Audio.jpg
Tatic Audio.jpg (9.08 KiB) Megtekintve 767 alkalommal

Rock60
Őslakos
Őslakos

Volt egy nagyon tanulságos tapasztalatszerzésem, megosztom Veletek.
Biztos lesz, akinek nem újdonság a konklúzió, mások számára akár hihetetlennek is tűnhet.
Vagy két évvel ezelőtt - amikor még nem tudtam, hogy az elhervadt Quadot fel tudom újítani - hangdoboz keresgélésben voltam.
Hírdettek Ásotthalmon egy kis álló Dínót meglehetősen baráti áron. Gondoltam, mi nekem 300 Km., elmegyek megfülelni. A fiú, aki hirdette, mondta, hogy apukájánál lehet meghallgatni, amúgy is ő ért hozzá, ott sok jó cucc van, amire rá lehet kötni.
A forrás Paksi Csaba saját gyártmányú brutál lemezjátszó-kar kombója, és valami komolyabb CD. Az erősítő valami szerb gyártmányú KT88 - a csöves.
A hang, az valami brutálisan jó volt. Olyan eszköztelen, levegős, dinamikus hang, amihez hasonlót nagyon keveset hallottam 40 év alatt.
Beindult a reflex, hogy ez a doboz "normális" esetben nem szólhat így, mer akkor mindenki ilyet venne kb. százezerért.
Puhatolozásom során kiderűlt, hogy a front-endek igen magas szintet képviselnek, és az erősítő is sokkal jobb, mint amit első pillanatra kinéztem belőle.
De, akkor is... És, kérdeztem, ezek milyen kábelek ?
Ja, a hangszórókábel a Gekko csúcs hibrid kábele.
Ok, rendben. És mennyi egy ilyen 2x3 méteresnek az ára ?
Torokköszörülés...Ja, az 1 milla.
Hát, csak gondoltam, megmutatom, mit tud a doboz, ha ki van szolgálva.
Köszi...
Na, akkor már tudtam, hogy a dobozka marad, mert ilyen áru kábellel biztosan nem fogom etetni.
De, tudok neked mutatni nem ennyire drága drótot, ami még mindig nagyon jó - mondja Csaba. Gondoltam, úgyis rám fér valami jobb kábel, mutasd. Bekötöttük a Gekko legjobb rézdrótját, a Black Knight - ot. Érezhető volt a visszaesés - hatod ár - de hallatszott, hogy nagyon jó ez a kábel is.
A doboz maradt, a drót jött.
Egy kis Celestion zenélgetett akkor itthon, az SCS 12 Vdh - al bekötve. Bekötöttem helyére a Gekko - t, sokkal jobb volt.
Miután felújítottam a Quad - ot, újra összehallgattam a két drótot.
Itt vált még egyértelműbbé, mennyire jó kábel a Gekko, és milyen gyenge hozzá képest a Vdh.
A konklúzió a sztori közepe, hogy baromi sokat számít egy jó drót, sokkal többet, mint sokan gondolnák, ha nem hallom, el sem hiszem.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3176

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
Szívesen kipróbálnék egyet. Tudom, hogy nem túl drága kábel, de nem vennék feleslegesen, ha mégsem jön be a hangja.

Mi a helyzet az Ocos-al? A közelmúltban kerestél, nem jött össze?
Volt pedig mostanában eladó 1-2.
Ezt a Canare kábelt nem hallottam, de sajnos ezekről az "óriásölő" kábelekről előbb-utóbb beigazolódik, hogy mégsem azok.
Ez a szint, ahová már eljutottál a készülékeiddel, hangsugárzóval már nem az a "megúszós" szint, a kábelek terén. Tudom, sokan szeretnék olcsón elütni ilyen óriásölőkkel a kábelezést, mondván "nekem jó lesz", de ezekkel csak kapírgálják a készülékeik tudását.
Lebeszélni nem akarlak, tegyél vele egy próbát, elég kevés a vesztenivalód, de a nirvánát nem ez fogja elhozni, a készülékeid, hangsugárzód korrekt kiszolgálásaihoz ennél szerintem több kell.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:

@Alex nem sokat kockáztatsz megvásárlásával,az biztos hogy másmilyen mint a VDH (352?)...feszesebb,taglaltabb mélytartomány,amelyben nincs semmi mesterséges "tésztadagasztás",lehet a magastartománya nem olyan "bársonyos",de közelebl van a "való világhoz"...hosszú a bejáratási ideje,lehet 500 óra is kell neki mire "beérik"..

ha el kell adnod,buksz egy pár sör árát.. :smile29:

jó bulizást ;)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3278

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Csak a Marantz! :-D

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3461

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Aszpirin írta:
2023.02.28., kedd 15:09
istvan01 írta:
2023.02.28., kedd 09:45
A balanszed abban sem valósul meg, hogy a meleg ér feszültség és áram jelet is szállít, ellenben a GND az csak áramot, feszültséget nem.
Nem vagyok elektromérnök, ezért bocs, hogy belekotyogok a kérdéseddel, de az mennyire elfogadott kifejezés a szaknában, hogy egy vezető és "feszültésget nem szállít, csak áramot"? Tudtommal a feszültség két pont közötti potenciálkülönbség, amiben esetünkeb a GND-t adott esetben referenciaként "nullának" tekintjük ugyan, de önmagában egy drótban nincs "feszültség (eltekintve a saját hosszán az ellenállása által okozott feszülségeséstől), ebben az értelemben nem együtt "szállítják a feszültséget"? Bocs ha hülyeséget kérdeztem, csak meg akarom érteni :smile53:
(Egyébként egy kábel GND-je ("jelföld"?) és a védőföldelés között például simán lehetséges feszülséget mérni, esettől függően, nem?...)
Pedig egyszerű. A készülékek GND-je egy stabil referencia feszültség, aminek a feszültsége elvben semmikor sem változik, ha igen akkor csak a GND vezetőkön folyó áram a vezető ellenállásán eső feszültséggel. Azonban mindenki a GND hálózatot igyekszik alacsony impedancián, legnagyobb relatív nagy keresztmetszettel és készüléken belül csillag és/vagy vastag sínen vinni. Pontosan azért, hogy a annak feszültsége minden GND-re kapcsolódó áramkör, tápjához és jelei számára ne változzon, legyen referencia. Ez valósul meg készülékek között is, azzal a kis eltéréssel, hogy az IC GND vezetője kettő készülék alacsony impedanciás GND hálózatát köti össze. Abban feszültség csak annyi képződik, ami az IC GND vezetőjén a jeláram okoz. Ez nagyságrenddel, jobb esetben ennél is sokkal kisebb feszültséget okoz mint ami meleg/pozitív vezetőben megjelenik.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

istvan01 írta:
2023.02.28., kedd 09:45
A balanszed abban sem valósul meg, hogy a meleg ér feszültség és áram jelet is szállít, ellenben a GND az csak áramot, feszültséget nem.
Nem vagyok elektromérnök, ezért bocs, hogy belekotyogok a kérdéseddel, de az mennyire elfogadott kifejezés a szaknában, hogy egy vezető és "feszültésget nem szállít, csak áramot"? Tudtommal a feszültség két pont közötti potenciálkülönbség, amiben esetünkeb a GND-t adott esetben referenciaként "nullának" tekintjük ugyan, de önmagában egy drótban nincs "feszültség (eltekintve a saját hosszán az ellenállása által okozott feszülségeséstől), ebben az értelemben nem együtt "szállítják a feszültséget"? Bocs ha hülyeséget kérdeztem, csak meg akarom érteni :smile53:
(Egyébként egy kábel GND-je ("jelföld"?) és a védőföldelés között például simán lehetséges feszülséget mérni, esettől függően, nem?...)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

istvan01 írta:
2023.02.28., kedd 14:44
Rock60 írta:
2023.02.28., kedd 14:35
Ha jól értem,, ha nem búg árnyék nélkül, akkor nem kell rá, mert még ronthat is rajta.
Köszönöm !
Nem- Nem a búgás elleni védelem az árnyékolás fő feladata. Sőt, a búgás sokkal inkább földhurok miatt van, amit éppen a nem csillagpontos földelés-árnyékolás, vagy készülékek aszimmetrikus IC-ken gyűrűt alkotó GND zárt hurkok okozhatnak. Földhurok ellen az árnyékolás nem sokat segít.
Persze van még más forrása is a macinak. Nem elég jó tápegységek, analóg trafók 100Hz-e, ami megjelenhet jelben, hangszórón is.
Volt, hogy földeletlen hálózati kábellel oldottam meg a földhurkot. Ez elfogadható, ajánlható másnak is szerinted, vagy inkább ne (bár nálam megoldotta)?
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.02.28., kedd 14:35
Ha jól értem,, ha nem búg árnyék nélkül, akkor nem kell rá, mert még ronthat is rajta.
Köszönöm !
Nem- Nem a búgás elleni védelem az árnyékolás fő feladata. Sőt, a búgás sokkal inkább földhurok miatt van, amit éppen a nem csillagpontos földelés-árnyékolás, vagy készülékek aszimmetrikus IC-ken gyűrűt alkotó GND zárt hurkok okozhatnak. Földhurok ellen az árnyékolás nem sokat segít.
Persze van még más forrása is a macinak. Nem elég jó tápegységek, analóg trafók 100Hz-e, ami megjelenhet jelben, hangszórón is.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Köszönöm !

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2023.02.27., hétf. 12:29
istvan01 írta:
2023.02.27., hétf. 10:52
Az árnyékolást mindig egy oldalon kötjük be.....
És van quasi-balanced bekötés is... (csak, hogy érdekesebb legyen a világ) :napsut:

https://eiaudio.de/gear-and-review/anal ... -balanced/
Kvázi szimmetrikus/balanszed RCA kábel? attól hogy azonos vezető viszi a pozitív/meleg és negatív/GND potenciált? Ettől ez egyáltalán nem lesz szimmetrikus, még kvázi sem. Ezen az sem változtat, hogy a két eret közös árnyékoló veszi körül, az árnyékoló egyik végen GND-hez kötött. Igen, az RCA fajta kábeleknél nincs opció jelfüggetlen árnyékoló bekötésre.
A balanszed abban sem valósul meg, hogy a meleg ér feszültség és áram jelet is szállít, ellenben a GND az csak áramot, feszültséget nem. A két vezető végei is jelentősen eltérő impedanciát látnak a készülékekben. A kvázi balanszeddel szemben említi a koax kábelt, ami szerinte a tiszta aszimmetrikus.

Sőt, az árnyékolás szempontból sem szimmetrikus az elrendezés. Mert más az árnyékolás hatása a feszültséggel változó vezetőre és más a csak áramot szállító GND-re.

Koax kábel is használatos hifiben, de alapsávi jel továbbításra nem optimális. Árnyékoló köpenye mindkét végén kötelezően bekötött. A koax eredendően 10MHz-10GHz tartományban alkalmas kábel, ahol a jelváltozás nem is vezetőben, hanem eltolási áramkánt az árnyékoló külső és belső vezető közötti térben halad. Sőt mikrohullám tartományban a belső fém vezető elhagyható, ezek a csőtápvonalak.

/Elvben elképzelhető, hogy RCA kábel mindkét végen szimmetrikus áramkörre csatlakozik, nincs GND használva. Balanszed kábelezésnél a GND potenciál kapcsolat elhagyható. Ebben az esetben ha van árnyékoló, azt nem célszerű egyik vezetőhöz sem kötni. /

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

gida írta:
2023.02.24., pén. 22:50
Hagy legyen már egy kérdésem, amiben hátha tudnátok segíteni😎

Adott egy 65 colos panasonic led tv és az merült fel hogy érdemes lenne-e kicserélni a tápkábelét.

Két opciót gondoltam: egy alap audioquest borotvacsatis vagy egy 3 m-es egyszerű fekete tápkábellel elvinném az isotek szűrőbe…

Szerintetek van ezeknek értelme? Eddig csak a tv tápkábele nincs cserélve
Szerintem a legjobb az lenne, ha a tápszűrődet eladnád....
A gondolkodás nem megerőltető...

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1190

Re: van den Hul The First

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Tóni írta:
2023.02.27., hétf. 12:35
HunLaca96 írta:
2023.02.26., vas. 20:20
Amit irtam, én ahhoz tartom magam. Én már szedtem szét First-öt. Ahogy a gyártó is írta, nem fogsz benne fém árnyék harisnyát találni ugyanis teljesen fémmentes. A 2 réteg úgynevezett részleges, nem teljes értékű karbon árnyék miatt bizonyos rendszerekben brumm, illetve zaj keletkezhet. Nekem 6 pár van, mind a 6 zajos elő-végfok között. Én ahhoz tartom magam amit a gyártó írt. Az hivatalos, a többi nem. A gyártó szerinti alkalmazás esetén hibátlan kábelek. Üdv. Laci
Ne csak azt hajtogasd, amit már leírtál, hanem olvasd el azt is, amit más ír és legfőképpen olvasd el azt, amit a gyártó ír, ha már azt állítod, hogy ők azt írták.

Azt írtad, hogy köztudott és a gyártó is elismerte, hogy ez a kábel semmilyen elő-végfok közé nem jó, mert nem árnyékolt kábel.
Ez nem "köztudott", a gyártó sem ezt "ismerte el" és nem általános szabály, hogy elő-végfok közé csak árnyékolt kábel jó.

A The First-ről senki nem állította, hogy van benne fém árnyékoló harisnya.
Meg kellene értened, hogy a karbonszálakból szőtt harisnya is árnyékoló harisnya.
Az árnyékolás nem attól árnyékolás hogy fémből van, hanem attól, hogy elektromos áramot vezető anyagból van, ami rá van kötve a földpotenciálra. Pl. a víz alatt sem tudsz rádiót hallgatni vagy mobiltelefonálni, mert a víz is elektromos vezető és leárnyékolja a szokásos rádióhullámokat azzal , hogy a mederhez hozzáér.

A téves általánosítás helyett megírhattad volna ill. itt is megírhatod a saját konkrét tapasztalatodat, hogy melyik elő-végfok között volt zajos nálad, mert ez valóban fontos infó lehet azoknak, akiknek esetleg ugyanettől a cég(ek)től van készülékük.
Ha ugyanebben a rendszerben máshova bekötve nem zajos, az pont azt mutatja, hogy nem a légtérből szedi össze a zajt, hanem azt, hogy egy olyan elő-végfok párosod van, aminek nem jó az, hogy a földpotenciáljuk egy viszonylag magas ellenállású kábellel van összekötve.

Másrészt tényleg kíváncsi lennék, hogy az a kábel, amit most használsz, valóban árnyékolt kábel-e, ill., hogy próbáltál-e más árnyékolatlan kábelt az elő-végfok között, és azzal zajos volt-e.
Szerintem a legnagyobb probléma ennél , az alapanyagok magas ellenállása. Sok helyen az árnyékolás hiánya nem is okoz semmilyen gondot.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”