Nos, nem tudom, nem IC kábel csere volt, hanem középkategóriás hangfalkábelt cseréltem a gépekkel együtt: japán integrált ki, régebbi (komolyabb) japán integrált be.white-tiger írta: ↑2022.12.28., szer. 13:43Elfogadom amit leírtál, de ez még győzött meg arról, hogy az adott rendszerben ne az lenne a leggyengébb szem, aminek a cseréjével ne tudnál javítani a rendszereden. Hogy ezt most a torzítás csökkenése, a szinergia növelése, bármilyen technikai paraméter/ek pozitív változása és nem utolsó/vagy elsősorban a saját szubjektív megítélésed miatt történik, igazából mindegy.fülelek írta: ↑2022.12.27., kedd 16:45Miért nem jó a leggyengébb láncszem teória az audioban?
...
Nem igaz, hogy a műszaki paraméterek semmit sem érnek, inkább az a probléma, hogy amit megadnak, az nem elegendő (kb. ötöd-tized annyi paramétert adnak meg, mint amennyi dukálna, mondván, úgysem érti a lúzerjúzer, akkor meg minek)
Egy gondosan megválogatott jól szóló hifiholmi analóg IC kábelét ha kicseréljük egy lényegesen gyengébbre, a zene élvezetére nem lesz hatással, (különösen, ha nem tudunk róla), persze ehhez az kell, hogy a hifi felszerelés és elhelyezési körülményeinek (szobaakusztika, stb.)hangminőségi színvonala legalább valamivel feljebb legyen, mint az elvárási küszöbszintünk. Ha állandóan az elvárási küszöbszint közelében vagy egy kicsit alatta van a hifink produkciója, akkor jön a vég nélküli találgatás majd cserélgetés egy döglött kutyát két döglött macskára, a financiális probléma, a kellő hozzá nem értés, és a "jól kell járnom mindenképp" triumvirátus. "A neten ezt meg azt olvastam, olyan jókat irkáltak róla" -ugye ismerős? Pedig inkább olyan kompromisszumokat lenne érdemes kötni, mint a kisebb hangerő/kisebb teljesítmény, magasabb alsó határfrekvencia, kisebb hallgatási távolság, alternatív elhelyezési mód a korrektebb mélyhangátvitel és az élvezhetőbb sztereo tér érdekében, távirányítás hiánya, stb.
A DIY cuccok és módszerek általában jobb anyagi hatásfokkal működnek, de ésszel kell azt is művelni, mint ahogy a bolti vásárlásokat is. Csak olyan ember véleményére érdemes hallgatni, akivel legalább egy délutánt közösen hallgattál és véleményeztél zenét akárhol is. A kereskedő csak akkor fogja az érdemesebb holmit ajánlani, ha anyagilag kb. mindegy neki, illetve úgy érzi, hogy nem csak egyszer szeretne vásárlóként látni.
Tisztában vagyok avval, hogy a köztudat betonból van, és ami megköt benne, azt igen nehéz, vagy lehetetlen szétverni. (lásd "bakelit")
De ha csak a hifi hobbival foglalkozók pár százaléka elgondolkodik, hogyan lehetne kihagyni vagy legalábbis nem kalandozni újra évekig a hifi erdő sűrűjében, már megéri koptatni időnként nekem és még egy pár fültársamnak a billentyűzetet...
“Egy gondosan megválogatott jól szóló hifiholmi analóg IC kábelét ha kicseréljük egy lényegesen gyengébbre, a zene élvezetére nem lesz hatással”.
Tapasztalatom szerint a visszalépés rögtön feltűnő lesz, csak a mértéke kérdéses. Itt nyilván számít hogy az cserélt IC kábel mennyivel gyengébb, mint ami kikerült…
Mivel a 2,5 méteres (egykori ára 50 és 100 ezer között volt a párnak) flatline rövid a mostani elhelyezés miatt (csak az integrált helye változott, a szoba, dobozok, minden egyéb a helyén), így 115 vagy 150(?) forintos méterárú, darabonként 3,5 méter hosszú vellanydrót került dugó és minden sallang nélkül az integrált és a dobozok közé.
Egész más világ, azóta naponta órákig hallgatok zenét.