Ezt már megbeszéltük egyszer.fülelek írta: ↑2022.09.17., szomb. 23:42A te kb. közepes hifiden neked tetszik, ennyi és nem több.
Miért kellene neked jobban hinni kábel vagy egyéb hifi cucc ügyben, mint akárki másnak?
A méltán népszerű komolyzenei blogod minőségének semmi köze nincs a hifihez, az avval kapcsolatos esszéid nagyon zsengék a többi mondanivalódhoz képest, és hiába tolod Rudibát, kilóg az elfogultság és hiteltelenség lólába. Az AVX-en már csak bazsalyognak az olvasók a cables kábelek dícséretén, függetlenül annak kinézetétől, megbízhatóságától.
Hozz egy szettet az októberi hifisó idején hozzám, lesz itt jónéhány (random) látogató, és győzd meg őket, miért érdemes rudibá féle derótot spejzolni, mert sokkkkal olcsóbb és sokkkkal jobb, mint amik nálam vannak.
Hogy az elfogultság, az inkább nálad érhető tetten. Mert én nem vagyok kábelgyártó; szabad ember vagyok, azt hallgatok, amit éppen akarok, és olyan kábelezéssel, amilyennel akarom.
Nálad ez bizony nem így van. Keményen ellenérdekelt vagy, és ez teljesen érthető, mert neked is vannak saját gyártású kábeleid. Amelyekről ismerek véleményeket. Maradjunk abban, hogy 'másik út'. És bármennyit feszülsz, a te kábeleid egyszerűen nem generálnak ekkora vitákat; nem jelennek meg nyilvánosan róla vélemények, írások, nagy lelkesedések vagy nagy lehúzások. Nem téma. Belesimul a piacba, aztán biztosan megy valahogy.
Hát, a 'közepes hifi', az meg olyan, hogy nem menjünk vissza az óvodába, hogy kinek nagyobb... Te nem hallottad az enyémet, én viszont hallottam a tiédet, amit mutogattál, és az a zenéhez alapvetően másként közelít, mint nálam, vagy, mint amiket én jónak tartok; ráadásul, te, mint gyártó, sok éve ezzel vezeted a népet, holott az igazi 'nagy' hangokhoz, a varázslathoz, amit adhat ez az egész szenvedély, semmi, de semmi köze sincs. Szerintem sem, meg sokak szerint sem. Egyesek szerint meg igen, biztos azokkal kicsit kevesebbet találkozom. De elférünk az Ég alatt így is.
Az biztos, hogy én a kardomba dőlnék, ha valaki jobb komolyzenei ajánlót írna; szóval, megértelek, hogy fúrod Rudibá-t ezerrel, mert drága rendszerekbe furakodott be a drótjaival. De azt értsd meg, hogy nem tudom meg nem történtté tenni ezeket.
Ez a 'jelenség' egy határozottan érdekes színfoltja a honi audiókultúrának. Ez van. Te sem tehetsz róla, meg én sem. Nem kötelező kipróbálni egyetlen kábelét sem; részemről pedig a megosztása történik egy egészen furcsa hifis 'kalandnak', ennyi. Persze, hogy tolom, mert a kapott zenei élmény-többlet annyira erős volt. A jó lemezeket is tolom, hasonlóan, az élmény miatt. Igen, az első három napon több, mint ötezren elolvastátok, de látom, te pl. nem eléggé figyelmesen, Mert a levonható tanulság nem az volt, hogy szaladjatok Rudibához kábelt venni, vagy hogy azok a világ legjobb drótjai.
Nem. Sokkal fontosabbról van szó.
Arról, hogy az a bizonyos 'tartalék' a rendszerekben, kábelileg, hogy az van-e, vagy nincs; ki van-e futtatva az a bizonyos 'szinergia' a maximumhoz közelire, vagy nem; fokozható-e a nagyon jónak tartott, lenyugodott hang két szál kábellel, vagy nem; az összetervezett rendszereket érdemes-e átkábelezni, vagy sem - és ez minden hifist foglalkoztat, még a stabil, összelőtt, 'kábel-alvó' rendszereknél is feltehető ez a kérdés; gyakorlatilag az egész kábelezési mizériát ez mozgatja.
És a válasz erre csak a saját rendszerre vonatkozott; a tieitekről, arról a másik ötezerről, tényleg fogalmam sincs. És nem kell elhinni sem, ez természetes.
Nem kizárható, hogy valahol a te kábeled mozdítja elő a jobb hangot; a rendszerek meg a kábelek sokfélesége meg hangi minősége majdnem a végtelent súrolja; nálam ez egy másik kábellel történt, egy másfajta hangot keresve, úgy alakult.