Elnézést,egy lényeges pontot nem írtam le.tunerman írta: ↑2022.09.17., szomb. 05:50A helyzet az, hogy az Audio Innovations elektroncsöves erősítői (300/500/800) éppen rendelkeznek negatív visszacsatolással, tehát nem "no NFB" kialakításúak. Az ezekre rákötött Polk Cobra hangfalkábelek nagyobb kapacítása az NFB keresztül úgy néz ki oszcillációra késztette a csöves végfokot. Még szerencse, hogy a hallható tartományban történt ez, és észre lehetett vennizebo írta: ↑2022.09.16., pén. 23:06De amúgy tényleg nem tudom, hogyan tudok egy réz madzaggal tönkre tenni egy erősítőt rendeltetés szerű használat mellett.
Persze vannak ötleteim. Ha mondjuk nagyon rossz a hangja, mérgemben szétverem az erősítőt, bár szerintem inkább kíkötöm. Ha meg hülye vagyok, és bekapcsolt hangszóró kimenet mellett (amit ugye nem teszünk) kötöm be bénán, és rövidre zárom, a +- -t, akkor amúgy is lekapcsol a vas, tehát ez sem játszik.
Nem hinném,hogy ez itt fennállna,de a nagy kapacitású kábelek, tönkre tehetnek visszacsatolás nélküli kapcsolású erősítőket .
Legalább is ,nekem ezt mondták a probléma okának,mikor anno az Audio Innovation mkl erősítőmet,Polk Cobra hs kábelt használva szerettem volna rendszerbe kötni.
Bekötés után néhány perccel a hangfalakból, igen érdekes fütyülő hangok kezdtek érkezni.
Azonnal az erősítőhöz mentem,hogy lehalkítsam ami akkor már szinte tűz forró volt. Mind ez néhány perc alatt. Nem sokon múlott ,hogy elszáljon az erősítő,ami aztán más hs kábelekkel tökéletesen működött.![]()
Itt írnak a Polk Cobra hangfalkábel kb. 0,1uF-os kapacitásáról:
https://www.diyaudio.com/community/thre ... les.50724/
Nagyjából az a vélemény, hogy a megfelelően megtervezett vègerősítőknél nincs probléma ezzel a kábellel.
TJ.
Az erősítő, Audio Innovation Alto Mk l-volt.
Tehát nem csöves és ha jól emlékszem, vissza catolás nélkülinek mondták. De erre már nem vennék mérget. De az tuti hogy valamilyen nem sűrűn alkalmazott kapcsolásal operál.