No, most végeztem. Szóval pulzus. Először is, én nem voltam semmilyen vizsgálaton. Jó voltam sportorvosnál, de ott nem volt terheléses vizsgálat. Tehát gondoltam, induljunk ki az oly gyakran emlegetett, vonjuk ki 220-ból az életkorunkat. Így kezdtem tavaly 220-46=174. Ez később ott bukott meg, hogy ennél magasabbat is tudtam edzés közben. Nem arra gondolok, hogy a műszer véletlenül beütött egy nagyobb értéket. Most 181-re van állítva a maxom. 170 fölött értékeket már többször LÁTTAM tekerés közben, az egyik sprint végén, amikor lenéztem, LÁTTAM 179-t. Azért emeltem ki, hogy LÁTTAM, mert úgy gondolom, ha az ember a max hr-jén teker, akkor nem sokáig lát, pontosabban olyat is lát, ami nincs is ott. Igaz, Revi?

Szóval 181 kb. reális lehet. Én a zónákkal nem szórakoztam, a garmin a beírt maxot veszi alapul és ahhoz számol 60-70-80 stb %-t. Tehát az óra szerinti zónáim:
91-108
109-126
127-144
145-162
163 fölött
Ahogy tekerek, úgy érzem, ez többnyire lehetséges is. A kütyük pulzusból, teljesítményből mérik a treshold értékét. Ez ahogy haladok előre, edzettebb vagyok, folyamatosan nő. Most az óra szerint 157 a HR treshold értékem. Igazából nem az érdekel, hogy ez mennyire valós, mint az óra által mutatott VO2max-om sem pontos nyilván, de arra jók az adatok, hogy önmagukhoz viszonyítva látom a fejlődést, annak irányát, mértékét.
Pl. a mai tekerésem 10p melegítés , 1ó20p tekerés, HR max 129. Ez úgy nézett ki, hogy a végére lett 124 az átlagom. Ahogy beállt a tekerés, onnan 125-130 között voltam, néha kicsit kiálltam 1 percekre, olyankor feljebb ment, de a maxom 140 volt. Kb. 40-45p körül kezdtem el izzadni, 55p-től folyamatosan dőlt rólam a víz. Egyén függő, de a kardió gyakorlatok, kb. innentől dolgoznak igazán. Vagyis fél órás 45 perces zsírégető tekerésnek semmi haszna, hiszen csak utána kezdődne az érdemi rész. Nekem most ez 1ó20p átl. 93rpm 124bpm 191W. Az hogy az átl. sebességem 32 lett, tökmindegy, mert görgőn csináltam. Csináltam egy képet a nadrágomról tekerés közben, de inkább nem teszem be.

De úgy habzik, mint a kitikkadt lovak
Az edzőmet nem csak a pulzus és a wattok érdeklik, pontosabban nem ez az elsődleges, hanem ezek aránya. minél kisebb pulzussal, minél nagyobb teljesítmény. Vagy úgy is mondhatnám, hogy pl. eddig a 320w intervallhoz 156bpm tartozott, most ugyanehhez elég a 150 is. Vagy a 6x10p 260w 147-ről lement 138-139-re.
És tudom Revi wattmérő ellenes és van is igaza meg nem is (most nem ez a lényeg), de az olyan kiscsikóknak, mint én, igenis van értelme. Pont azért, amit korábban le is írt. Ő tartja a 40km/h tempót, mert azt mondták, hogy tartsa. Közben a pulzusa már az egekben. Mivel más zónában dolgozik, nem azt a képességét fejleszti, amit az edző előírt. Értem, hogy ha a mezőny tempót megy, akkor menni kell, de most másról van szó

Szóval igenis a mi fejlődésünkhöz kell a wattmérő, mert a pulzust is sok minden befolyásolja, elég ha kevesebbet tudtál aludni vagy stresszesebb volt a napod.A sebességet szintén nem nézheted, mert elég ha kifogod a pofaszelet, mindjárt nem úgy megy az edzés. Tehát a legstabilabban tervezhető, kivitelezhető edzés, a watt alapú edzés. A tegnapi 6x10 percben voltak olyan menetek, hogy 36,2-40,5km, pedig a wattok kb. ugyanannyi, csak a szél fújt másképpen. De a feladat szerint végrehajtottam az adott zónában a melót és azt fejlesztettem vele, amit az edző szeretett volna fejleszteni. Mert hiába ír bármit, ha én szarok rá és mást csinálok.
Na ez kicsit hosszú lett. A lényeg: nekem 47 évesen kb. 181 a max pulzusom, kb. 125-130 között van a zsírégető zónám, kb. 140 pulzus körül még kimegyek a világból is (ez kint szélcsendben 35-36km/h-t jelent, ott még beszélgetni szoktunk a haverral) Itt tartok most, folytatom a melót. Köszi