Bevallom, az utóbbi időben valahogy beszippantott a nálunk "Oxfordi gyilkosságok" címen futó krimi sorozat, amely Colin Dexter 70-es évekbeli könyveinek hőseként, majd a 80-as években TV-sorozat főszereplőjeként legendássá vált, komolyzene és azon belül is elsősorban opera rajongó Morse felügyelő pályafutásának kezdeti éveiről szól, természetesen számtalan ennek megfelelő aláfestő zenével! Az egyik részben felcsendült régi kedves zenei emlékem, amely azonnal visszarepített 1988-ba, szülővárosomba, amely az Europa Cantat kórusfesztiválnak adott otthont. Ezen ismertem meg élőben Fauré gyönyörű Requiem-jét, amit persze rögtön be is kellett szereznem LP-n. Az egyetlen, amihez akkoriban hozzájutottam, a Sir Colin Davis vezényelte Philips-Eterna koprodukciós felvétele volt, természetesen az utóbbi kiadásában.
Mindazonáltal a Penguin Guide szerint a legtutibb előadás már akkor is (sőt azóta változatlanul) a John Rutter által rekonstruált és általa vezényelt eredeti 1893-as verzió a Cambridge Singers és a City of London Sinfonia előadásában. Nos annyi év után sikerült megszereznem ezt is és nem csalódtam! A közismertebb nagyzenekari változathoz képest jóval áttetszőbb és valahogy mobilisabb a kamara méretű gárda produkciója és a kórus a legszebb brit hagyományok méltó letéteményeseként gyönyörűen szól. A Requiem-et úgy általában is ajánlom mindenkinek, aki még nem ismerné, de ezt az előadást különösen!