chord írta: ↑2019.10.11., pén. 08:29
...erre találták ki a loudness kapcsolót...Nem tudom, hogy kellene-e.
fapaci írta: ↑2019.10.11., pén. 11:24
Tctronic írta: ↑2019.10.11., pén. 11:00
Ott a pont. De azért zárt térben van egy optimum hangerő szerintem, ahol még a rezonanciák, reflexiók nem zavarnak, de a torzítás még nem számottevő.
Igen. Ez az egyik legerősebb indoklás az akusztika jelentősége mellett. Méréseim során ritka az a helyszín, ahol ne szólalna meg valamilyen berendezési tárgy, rosszabb esetben épületszerkezet, pedig átlagos hangnyomás szinten szoktam zajongani.
fülelek írta: ↑2019.10.11., pén. 10:49
...
Te most szándékosan nem veszed figyelembe az említett műszaki problémákat, vagy csak szimplán nem érted?
Az ábrázolt görbéken csak a különbségeket kell nézni a különböző hangosság szinteken, nem az abszolút értéket.
Ha halkan hallgatod a zenét, akkor elég sok minden belevész a környezeti zajba, tehát hígendről kár beszélni. Nincs hígend háttérzenélés, mert nincs értelme.
(azaz) szerintem: elvileg lenne rá (valamekkora) szükség, ez tény
de megvalósítani jól nem nagyon lehet
(Zoli több okot is írt erre
: hallgatási szint, hangsugárzó érzékenység, ...mind más-más mértékü "túlemelést" igényelne, melyik legyen "beépítve" ??); egyik (fö ?) ok, hogy a reális hangerötartomány sem olyan nagy, hogy igen nagy szükseg lenne rá,
40dB-s csúccsal nem lehet - nálam a faluvégen sem - hallgatni, 120 dB-es cúccsal sem lehet/ajánlott,
mozgunk a - nyilván többen pontosabban meg tudnák adni,
jöhet is ! - mondjuk 80-100dB-es csúcsok közötti tartományban; es a 80dB-s csúcsok esetében a halk rész (normális felvétel és zene esetén) már nem hallatszik, 100dB feletti csúcs meg torzít, szól a szomszéd, elfutnak a kutyák, ... (jó, "igényesebbek" [vagy elborultabbak ?] ezt máshova tudják tenni :-)
nekem volt Kenwood KA-3020SE erösítöm, amin a potival egyben volt "loudness", nem volt olyan rossz, söt: tetszett - az én szobámban, hangsugárzóimmal, hallgatási szokásaimmal.
bevallom: a mai napig is felvételek / lemezek / zenék szerint a REL T2 sub-on kicsit tekerek - de tenyleg kicsit: crossoverje 30-120Hz között állítható 40 lépésben es ezen 1 lépést (legalsó 4-et használom, Swans M1S-sel alsó 2-t, Jungson LS3/5A-val 3.-4.-et) , intenzitása szintén 40 lépésben állítható, es azon 1-2 lépésnyit tekerek - nem mérés, a saját (könyen lehet, hogy objektive nem helyes !) ízlésem szerint.
Gyakran veszem azt észre, hogy "modernebb" zenéknél inkább kicsit vissza "kell" tekernem, régebbi felvételek-zenék esetén pedig a fenti mértékben adok rá.
- szerintem ez is passzol ahhoz, hogy itt molyfingnyi változásról van szó, nem igen nagy kényszer, ha nincs ilyen (állítható "loudness" szerüség)